Joenpenkkalaisten koetuloksia 2015

Maanantai 17.8.2015 - Marja J

MEJÄ-koe Pyhäntä 16.8.2015

Oiva (Joenpenkan Innokas-Iikku) VOI2 39 pistettä, tuomari Lukkariniemi Nina

Koepöytäkirja

Oiva on taitava jäljestäjä ja vauhdin hidastuessa myös tulosta tulee! Lämpimät onnittelut koirakolle Oiva ja Ville hienosti aloitetusta jälkikokeesta VOI-luokassa ja kiitokset harrastamisesta Oivan kanssa!


LUT-koe Kiiminki 14.8.2015

Musu (CurlyCo Where Is My Fox) LUTC 36 pistettä, tuomari Airiainen Kari

Koepöytäkirja

MEJÄ-koe, Tyrnävä 5.8.2015

Musu (CurlyCo Where Is My Fox) MEJÄ AVO0

Koepäytäkirja

Aivan kuonon edestä pompannut teeriparvi vei voiton verijäljellä ja LUT-kokeessakin A-tulos jäi loppurutistusta vaille, joten ensimmäinen MEJÄ-tulos ja valioituminen jäävät vielä odottamaan. Mutta niittenkin aika vielä tulee, taitava Musu!

Lämmin kiitos Musun kotiväelle Terhille ja Jarmolle Musun treenaamisesta!


hertta_14.6.2015.jpg

Hertta ja Hilla koepäivän iltana. Kuva: Heidi Takaluoma

MEJÄ-koe Pyhäntä 14.6.2015

Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) VOI1 48 pistettä, tuomari Ville Porthan -> Suomen Jäljestämisvalio FI JVA

Hyvä ohjattu lähtö. Kaikki osuuden jälkitarkkaa maavainuista työskentelyä. Katko ensimmäisellä kulmalla, jäljestetään veretyksen loppuun. Uusi osuus löytyy saappaanjälkiä pitkin. 2. ja 3 kulma narunmitan pyörähdyksillä. Makauksista ensimmäisen nuuhkaisee häätäisesti, toisen ja kolmannen merkkaa. Neljännen menee hiuksen hienosti ohi. Kaato löytyy ja kiinnostaa.

Sydämelliset onnittelut koirakolle Hertta ja Heidi hienosta viimeisestä VOI-tuloksesta ja onnittelut tuoreesta valiosta Takaluoman perheelle!

Hertan edistymistä ja intoa jäljestykseen on ollut ilo seurata aivan pikkupennusta asti! Kiitokset harrastamisesta Hertan kanssa, kiitokset että olette vieneet tyttöä rodunomaisen ja koiralle mieluisan harrastuksen pariin, josta on hyötyä myös jatkossakin.


MEJÄ-koe Pyhäntä 31.5.2015

Oiva (Joenpenkan Innokas-Iikku) AVO1 47 pistettä -> Voittaja-luokkaan

Lämpimät onnittelut koirakolle Oiva ja Ville loistavasta tuloksesta ja samaa osaamista myös tuleville VOI-luokan jäljille!


MEJÄ-koe Muhos 24.5.2015

hertta_muhos_24.5.15.jpg

Hertta Muhoksella. Kuva: Heidi Takaluoma.


Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) VOI 1 46 pistettä, tuomari Marja-Maija Pyykkönen

Alkumakaus nuuhkitaan, vauhdilla matkaan. Hyvää polveilevaa jäljestystä pienin pyörivin tarkistuksin. Makauksista osoittaa ensimmäisen, kolmannen ja neljännen, toisen ohittaa nopeasti. Katkokulma haetaan rengastaen, samoin toinen ja kolmas kulma pienellä renkaalla. Kaadon osoittaa ja nuuhkii. Hieno, pieni jäljestäjä, jolla tänään vauhtia menossa.

Lämpimät onnittelut koirakolle upeasta tuloksesta ja samaa varmuuta sekä  menoa myös viimeiseen kokeeseen!

MEJÄ-koe 17.5.2015 Hailuoto

Hertta 16.5.2015

Hertta Hailuodossa kokeen aattona 16.5.2015. Kuva: Heidi Takaluoma

Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) VOI 3 25 pistettä, tuomari Juha Pelttari

Koiralle näytetään alkumakaus. Siitä itsenäisesti jäljelle. Edetään reipasvauhtisesti hypellen ilmavainua hyväksi käyttäen. Ensimmäinen osuus jälkitarkasti, mutta osuuden loppupuolella poikkeaa hirven jäljille, josta hukka. Puhdas jälki. Sama toistuu kolmennen osuuden lopussa, josta toinen hukka. Muuten edetään jäljen tuntumassa loppumatka. Toinen kulma, jolla katko, ensin veretyksen yli ja sieltä hakemaan jatko joka löytyy. Ensimmäinen kulma tarkasti, kolmas hieman sivusta, josta seuraavalle osuudelle. Kaikki makaukset merkkaa hyvin pysähtymällä. Sorkalle suoraan, joka kiinnosti. Hyvää perusjäljestystä tekevä koira. Valitettavasti pari kertaa poikkeaa sorkkajäljelle.

Onnittelut koirakolle koetuloksesta! Hyvää jäljestystä!


Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen LUT-kokeet, Oulu

Musu (CurlyCo Where Is My Fox) - LUT A-koe

  • 31.1.2015 - LUTC 39 pistettä, tuomari Kari Airiainen
  • 1.2.2015 - LUTC 36 pistettä, tuomari Johan Carlson

Koepäytäkirjat


MÄAJ-koe Raasepori 9.1.2015.

Emma (FI KVA-L Joenpenkan Ehtoisa-Emma) MÄAJ-1 61 pistettä

Tulos oli Emman kolmas ykköstulos ja Emmasta tuli kokeessa ajovalio FI KVA-A.

Onnittelut Emmalla ja kotiväelle Pauliina ja Kari. Kiitokset harrastamisesta Emman kanssa!

Joenpenkalla on kolme pentuetta ja kasvateissa jo neljä luolavaliota, yksi kahden maan jälkivalio, muotovalio ja nyt myös yksi ajovalio. Ei voi kyllä olla kuin tyytyväinen kasvattien perheiden aktiivisuudesta!

Tallenna

Avainsanat: vuoden 2015 tulokset, Oiva, Joenpenkan Innokas-Iikku, Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, tulokset, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Musu, CurlyCo Where Is My Fox

Joenpenkkalaisten jahtikausi 2014 - 2015

Tiistai 3.3.2015 - Marja J

On aina mukava seurata miten mäyräkoira opettelee toimimaan metsällä ja oppii käyttämään luontaisia taitojaan metsästystilanteessa ja toimimaan toivotulla tavalla riistan kanssa.

Yhteiset antoisat reissut koirien kanssa ovat tärkeitä eikä se saalis ole aina pääasia, vaikka onnistuneet osumatkin ilahduttavat.

Muitakin kiinnostavat erilaiset jahti- ja jäljestystarinat ja tapausselostukset kuvineen ovat edelleenkin toivottuja ja tervetulleita!

Joenpenkkalaisten vanhemmat jahtitarinat kaudelta 2013 - 2014 löytyvät nyt palkista ERÄJUTUT


2.3.2015 - Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) helmikuisia kuulumisia

Tuli terveisiä Eetin isännältä Tonilta. Eeti on saanut kaverin, kun taloon muutti kk.mäykky Piitu. Piitukin on jo käynyt vähän nuuskuttelemassa supin ja ketun jälkiä.

Eeti on päässyt taas jahtiin ja Kivijärveltä oli saatu helmikuun viimeisenä päivänä eräksi kaksi supia ja homma jatkuu. Eeti pääsi mukaan myös syksyn peurajahtiin ja kovasti oli tullut kehuja. Ja vaikka ajoista ei nyt saalista tullutkaan, saivat Eeti ja Toni kutsun myös tulevalle jahtikaudelle. 

Eeti_helmikuu_2015.jpg


Vuoden alun kuulumiset Tonilta ja Eetiltä (Joenpenkan Etevä-Eeti)

Uusi vuosi on alkanut metsästyksen merkeissä Keski-Suomessa. 4.1. Eetiltä saatiin kaksi supia isosta kantokasasta. Rallia oli kestänyt kolme tuntia, ennen kuin turrikat oli saatu  pois.

6.1. Eeti oli päässyt taas Kivijärvelle peurajahtiin, mutta peuroja ei oltu saatu eräksi. Eeti oli kuitenkin ajanut niitä sitkeästi yhteensä kolme tuntia. Keski-Suomessakin lumikelit alkavat olla mäyräkoiralle jo aika hankalat.


Lauantai 20.12.2014 - Musun (CurlyCo Where Is My Fox) työskentelystä kettu eräksi

Ajoporukka oli Siikalatvalla jahdissa ja nuori ajokoira oli merkannut ketun luolan. Musulla  on jo vähän kokemusta koeputkilta, mutta tämä kerta oli ensimmäinen luonnonluolilla. Musu oli työskennellyt sitkeästi yli kaksi tuntia ja kettu saatiin viimein eräksi. Nyt tuli luomuharjoitus myös tulevaan A-kokeeseen, jossa koiran on ensin kaivettava itsensä hiekkaesteen läpi.Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) loka-marraskuun kuulumisia

eeti_syksy_2014.jpg

Tonilta tuli Eetin viimeaikojen kuulumisia. Eeti oli kunnostautunut taas monipuolisesti ja eräksi oli saatu muutama supi, kettuja niin ajosta kuin luoliltakin. Eeti oli päässyt myös peura-ajoon. Eeti on kunnon luolakoira, ja työskentelypaikan olosuhteet näkyvät myös koirassa.:)


Lauantai 22.11.2014 - Musu ja Emppu kaurisjahdissa Muhoksella

Hannu Pietiläinen

Emppu (Joenpenkan Empivä-Emppu) ja Musu (CurlyCo Where Is My Fox) osallistuivat perinteiseen Laitasaaren kaurisjahtiin Muhoksella. Emppu oli mukana jo viime vuonna ja nyt pääsi Musukin mukaan. Porukka jakaantui kahdelle alueelle ja molemmat koirat olivat omilla työmaillaan. Emppu ajeli alkuun rusakkoa ja Musu metsäjänistä, kunnes saatiin tieto tuoreista kauriin jäljistä. Musu otti neljä kaurista ajoon ja noin tunnin ajon jälkeen Emppu jatkoi hommaa. Kaatoa ei nyt saatu, mutta moni passimies sai näköhavainnon kauriista. Ehkäpä Emppu ja Musu pääsevät ensi vuonnakin taas näyttämään miten mäyräkoira toimii kaurismetsällä.


Viikonloppu 15. - 16.11.2014 - Musu ja suomenajurit ajoharjoituksissa

Hannu Pietiläinen

Rantsilassa asuvat mäyräkoira Musu (CurlyCo Where Is My Fox) sekä suomenajokoirat Metku ja Karu kävivät viikonloppuvisiitillä Limingassa. Tarkoitus oli saada ajokokemusta ja harjoitusta jänisten kanssa. Rantsilan seudulla susitilanne on ollut huolestuttava ja ilman lumipeitettä ei ole tietoa niiden liikkeistä. Koirien laskeminen ajoon on ollut riskialtista ja niinpä sovittiin, että koirat voivat tulla vierasmetsälle Liminkaan.
Lauantaina 15.11. totuteltiin nuorempien Musun ja Metkun kanssa uusiin maisemiin eivätkä ajot oikein meinanneet sujua. Vanhempi herra Karu teki pitkän haun, mutta ajo jäi tällä kertaa konkariltakin saamatta.
Sunnuntaina 16.11. olikin pikkuisen lunta maassa ja jäniksen jälki näkyi ojien pohjalla jään päällä sekä tien pinnalla. Keli oli hyvä ja heti aamulla Metku tekikin ylösoton ja ajoi komeasti vitivalkoista jänistä ensikertalaiselle hyvän tovin.

Musu jatkoi saman jäniksen jäljellä, kun ensin oli löytänyt tiheässä kuusikossa piilotelleen puppelin. Ajo kesti parikymmentä minuuttia kunnes hukka hiljensi koiran. Hiljaisuutta kesti jonkin aikaa, mutta sitten alkoikin kiivas ja matalaääninen paikallaan pysyvä haukku, jota luulimme ensin supihaukuksi. Lähettyville päästyämme haukku muuttui kiivaaksi ajohaukuksi, joka loppui lyhyen ajon päätteeksi. Ihmettelimme kovasti mistä oli kyse, mutta kun löysimme jäljet maastosta, niin selvisi, että Musu ja nuori, pienikokoinen ilves olivat kohdanneet toisensa tiheässä risukossa. Kauempana kuulunut toinen ajo oli ilmeisesti karkottanut ilveksen meidän suuntaan.
Musun haukusta oli helppo tunnistaa tapahtuman vaiheet. Jänisajo oli tiheää, korkeaäänistä ja hyvin kuuluvaa. Ilveshaukku taas oli matalaa, murahtelevaa ja kiivasta kuten haukku keinoluolilla ketun kanssa.

Lopulta Karukin pääsi saman jäniksen jäljelle ja ajoi pitkään jänistä pienellä alueella, joka alkoi olla jo täynnä koirien, miesten ja jäniksen jälkiä. Metsätiellä ajoa kuunnellessamme tielle ilmestyi jokin eläin melko kauas, emmekä heti tunnistaneet sitä. Ilvekseltä se alkuun näytti kohti tullessaan, mutta kääntyessään näkyi pitkä häntä ja kettuhan se oli, mutta todella pitkäjalkainen ja isokokoinen. Kettu kulki tien yli ja jatkoi kohti Karun ajoa. Ihmettelimme sen rohkeutta kun se oli kulkenut aivan auton ja savuavan nuotion vierestä ja jatkoi kohti koiran ajoa.
Tapahtumarikas päivä ja kokemuksia tuli sekä koirille että miehille. Seuraavalla kerralla otetaan ehkä pyssytkin mukaan.

Nellin (Joenpenkan Eloisa-Ella) jahtikuulumisia Ivalosta

nellin_jahtisyksy_2014.jpg


Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ja Elmerin (Joenpenkan Iskevä-Ippo) jahtikuulumisia


emman_ja_elmerin_jahtisyksy_2014.jpg

Kuva kopioitu Facebookista, Joenpenkan kennelin ryhmästä.


Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) syyskuun kuulumisia

Eetikin on päässyt taas jahtihommiin ja jatkaa ajohommia sekä pienpetojen pyyntiä entiseen, tehokkaaseen tyyliinsä.

Eiköhän taas saada Eetinkin kuulumisia.


Empun kettujahti 3.9.2014

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) isäntä Esko kirjoitti taas lupsakkaan tyyliinsä Empun jahtihommista

Paljon on vettä virrannut Oulujärvestä jokea pitkin mereen siitä, kun viimeksi olimme yhteydessä. Aloitimme tänään uuden jahtikauden "tekopitäjäni" leikattujen viljapeltojen ja tosi tiheiden rantapusikoiden maisemissa. Emppu oli tapansa mukaan tohkeissaan päästessään kunnon jahtimaille - mökkirannan sammakoita kesän aikana on nuuskittu ja haukuttu aivan tarpeeksi ja pari karkumatkaa rusakon perässäkin on tehty.
Parituntisen, ajoittain hyvinkin kiihkeän ajon jälkeen saimme nuoren ketun kaadetuksi - ja kuten voi arvata niin Emppu oli suorastaan hurjana saaliin kimpussa. Emppu sai kontaktin kettuun Intian viidakkoa muistuttavassa pajupusikossa, joten meni tovin aikaa ennenkuin itse pääsin paikalle viimeistelemään saaliin.

Aatun (Joenpenkan Iso-Iiro) ensimmäinen supi 24.8.2014


aatun_supi_24.8.jpg

Avainsanat: luolametsästys, Musu, CurlyCo Where Is My Fox, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, metsästys, ajometsästys

Onnittelut Hertta ja Emma!

Perjantai 28.3.2014 klo 20.28 - Marja J

vuoden_mayrakoira_e_ja_h_2.jpg

Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho ry:n palkitsemat: Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) ja emänsä Emma (FI KVA-L Joenpenkan Ehtoisa-Emma).


Hertta on Vuoden Tulokas 2013 ja Emma Vuoden Mäyräkoira, Vuoden Luolakoira 2013 ja ajavien koirien kakkonen.Joenpenkan väki onnittelee lämpimästi äitiä ja tytärtä sekä huoltojoukkoja!

Kiitokset harrastamisesta koirien kanssa!

Avainsanat: Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi

Joenpenkkalaisten jahtikausi 2013 - 2014

Maanantai 3.3.2014 - Marja J

Jahtikuvat (myös ilman saalista) tarinoiden ja tapausselostusten kera ovat tervetulleita! Eihän saalis ole se pääasia, vaan mukavat yhteiset reissut koiran kanssa - se millä tavalla mäyräkoira osaa käyttää taitojaan, toimia metsästystilanteessa ja riistan kanssa.


Lauantai 1.3.2014

eetin_mayra_1.3_2.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) ensimmäinen mäyrä.

Toni kertoo: "Hienosti Eeti kaivoi mäyrän perässä tulppaa auki noin 2 metriä ja sitten mäyrä jäi peräpesään mistä saatiin turrikka pois. Eeti ei saanut osumia ollenkaan vaan taitavasti painosti mäyrää puolen metrin päästä, välillä kävi vähän lähempää härkkimässä."


Keskiviikko 19.2.2014

eetin_saalis_19.2.2014.jpg

Tonilta tuli viimeisimmät jahtiuutiset ja kuva keskiviikolta 19.2.

"Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) kanssa pidettiin parin viikon loma, kelit suosi meitä ja saatiin vähän saalistakin viisi supia kolme kettua ja näätä.

Eetillä saatiin 4 supia ja kettu. Kettuja oli tänä vuonna paljon, ajosta meni reikiin useampikin kettu, mutta paikat oli niin pahoja ettei uskaltanut laittaa koiraa. Täällä meinaa hankaloittaa se kun joka paikka on täynnä isoja kivikoita, maareiät on hakusessa."


Lauantai 25.1.2014

Eetin (joenpenkan Etevä-Eeti) oli päässyt peurajahtiin naapuripitäjään, tässä Tonin juttua viime lauantain jahtipäivästä.

Keli ei ollut paras mahdollinen, mutta Eeti oli ottanut tunnin haun jälkeen 1,5 tunnin ajon. Eeti oli ajanut peuran melkein kolmen passimiehen syliin, mutta kaatoa ei ollut tullut tällä kertaa. Jahdin lopussa Eeti ajeli peuran jälkeen vielä aikansa jänistä.

Tulistelun jälkeen porukka vaihtoi paikkaa ja Toni lähti Eetin kanssa tutkimaan metsään vanhoja peuran polkuja

"Kohta tuli soitto, että peurat olivat metsikön toisessa laidassa. Puolessa välin huomasin, että Eetin panta oli jäänyt autoon ja samassa alkoi ajo. Eeti löyti tuoreet jäniksen jäljet ja alkoi ajamaan niitä pari sataa metriä ennen peuroja.

Pari tuntia siinä vierähti jäniksen perässä ennen kuin sain mäykyn kiinni, mutta sitten oli jo jalat niin rikki ja poika sipissä että ajot loppui siihen. Pimeäkin alkoi painaa päälle... Nyt ollaan toipilaana, kun tassun pohjat ovat kipeät."

Mukava, että Eräkoira-Eeti pääsee monipuolisesti jahtiin ja koirakko saa kutsuja ajoon.


Lauantai 11.1.2014

Tonin juttua Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) supijahdista.

"Lauantaina käytiin vanhoilla mäyrän pesillä, paikka on tosi laaja ja syvä, mutta pehmeää kaivaa. Eeti löyti supit nopeasti, mutta tutka näytti 3,5 metriä syvyyttä. Aikamme odotettiin alkaako supit liikkumaan, mutta Eeti piti supit peräpesässä. Saihan siinä lapiota heiluttaa muutaman tunnin, viimein kun tutka näytti 80 cm etäisyyttä niin Eeti lopetti haukkumisen, ralli alkoi. Toinen supi pääsi Eetin ohi ja vaihtoi paikkaa.

Ehdin juosta vanhaan kaivettuun luukkuun mistä pääsin supia ampumaan ja Eeti perässä. Osuma ei ollut niin tarkka vaan supi juoksi edellä ja Eeti perässä. Tällä kertaa tutka näytti 3,1 metriä. Enää ei ollut miehissä puhtia kaivaa vaan jäätin odottamaan... Haukku kuului hyvin valmiiksi kaivetuista vanhoista peräpesistä. Eeti otti siinä neljän tunnin erän ja tuli ulos, nenässä tosi pieni vekki.... Supi jäi todennäköisesti raatona maan alle eikä mäykkyä jaksanut enää raato kiinnostaa."


Sunnuntai 5.1.2014

emppu_ajo_5.1_3.jpg

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) isännältä Eskolta tuli hyviä ajouutisia eiliseltä.

"Olimme eilen 5.1. Empun kanssa Niskan Erän järjestämässä kaurisjahdissa Utajärven ja Vaalan rajamailla. Aluksi Empulla oli ajossa jänis, mutta ajo muuttui pian kaurisajoksi, jota sitten kestikin yhtäjaksoisesti noin 4 tuntia = 13,5 kilometriä. Hanki onneksi osittain kantoi Empun, mutta ei kaurista. Neljän miehen passiporukka ei kuitenkaan kaatoa saanut. Hurjakuntoinen kaveri on tuo Emppu.

Kauriin makuun Emppu kuitenkin pääsi, sillä yhden passimiehen edestä lähti makuulta kauris, jota Emppu pääsi mutustelemaan."

Kuva: Matti Koistinen


Lauantai 4.1.2014

eeti_2014-01-04_13.53.jpg

Tämän vuoden ensimmäiset supit Eetille (Joenpenkan Etevä-Eeti) - kaksi supia eräksi. Turrikat löytyivät ajomaapenkasta ja vaikka paikka oli haasteellinen Eeti löysi riistan hyvin. Toni innostui kokeilemaan koiran toimivuutta myös keinoluolilla, mutta eipä tuota kokenutta luolakoiraa oikein keinoputket kiinnostaneet....


Lauantai 30.11.2013

emppu_30.11.2013.jpg

Hannu oli lauantaina seuraamassa Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) ajoa, kun Emppu pääsi Muhokselle jahtiin Esko-isännän kanssa. Nyt Emppu pääsi oikein kunnon kaurismaille ajamaan. Emppu on todella hyväkuntoinen ja sitkeä ajuri, joka ajaa myös jänistä ja kettua. Empulla on kuuluva ja kertova ääni – voimakkuus ja haukkutiheys vaihtelee sen mukaan miten lähellä koira on ajettavaa eläintä. Läheltäpiti-tilanteita oli ollut useita, mutta kaato jäi tällä kertaa kuitenkin saamatta.

Esko kertoili päivän tapahtumista Joenpenkan facebookryhmässä: "Oli todella mukava olla ensimmäisen kerran todellisessa kaurisjahdissa ja Emppuhan tilattiinkin jo ensi syksyn jahtiin. Alussa Emppu poikkesi totutusta - "herättelyhaukkuja" ei kuulunut, jota ihmettelinkin, mutta uusi maasto ja satanut lumi varmaankin vaikeuttivat hajujen löytymistä. Kun kauriista saatiin havaintoja niin ilmavainun perusteella Emppu otti suunnan ja niin ajo alkoi."


19. - 20.11.2013

emma_vesilahti_2013.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ja Kari olivat Vesilahdella Vesilahden Metsästysyhdistyksen järjestämässä peurajahdissa 19.- 20.11. Mukana jahdissa oli useampia mäyräkoiria ja jahtipäivien aikana tuli yhtensä 6 kaatoa, joista 4 oli ammuttu Emman ajoon. Nämä olivat Emman ensimmäiset peurakaadot ja ajoaikaa kahden päivän aikana oli kertynyt noin 7 tuntia.


15. - 17.11.2013

Tonilta tuli terveiset, että Eeti  (Joenpenkan Etevä-Eeti) ja Tonin porukka olivat osallistuneet Pienpetopyynnin SM-kisoihin Suomussalmella. Mukana oli ollut 13 joukkuetta, mutta vain voittajajoukkue oli saanut tulosta: pari kettua ja minkin. Keli oli ollut huono, eikä Tonin joukkueen alueelta ollut löytynyt luolia koirien koluttavaksi.

Eeti on jatkanut kotipuolessa pienpetopyytiä tuloksellisesti! :)


Sunnuntai 10.11.2013

emman_janis_10.11.2013.jpg

Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) metsäjänis viime sunnuntailta. Emma oli tehnyt hyvän vajaan tunnin ajon ja matkaa oli kertynyt kaikkiaan 7,5, km. Emma on saanut ääneen tänä syksynä uusia sävyjä ja ajohaukkuun on löytynyt kolmaskin ääni!


Lauantai 9.11.2013

Eeti_ja_kettu_2013-11-09.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) 

Nyt saatiin Eetin ajoon ammuttua ensimmäinen kettu. Alue oli sama missä kettu pari viikkoa aikaisemmin oli pyörittänyt koiraa. Iän myötä Eeti alkanut toimimaan hyvin myös ajossa ja pyysyy hienosti jäljellä ja ääntä tulee hyvin.


Lauantai 26.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) isännältä Tonilta tuli jahtiuutisia.

Eeti oli ottanut haaskalta kettuajon ja kettu oli pyörinyt ensin peltojen välissä pienessä metsäpuskassa kuin jänis. Kohta kettu juoksi häntä suorana pellolla ja Eeti perässä ajaen 85 haukkua minuutissa. Erittäin hyvä ajo oli ollut, eikä yhtään hukkaa. Eeti ehti ajaa kettua hyvin tunnin ennen kuin kettu meni pikitien yli ja Toni otti koiran pois ajosta.

Samalla reissulla Eeti sai kiven alta supin yli tunnin työskentelyn jälkeen. Toni arvioi, että Eetille on tulossa taas työntäyteinen talvi kun riistaa on niin paljon. Eetille on saatu eräksi Tonin arvion mukaan nyt jo yli 20 supia ja yksi kettu. Eeti on saanut kovasti metsää ja toimii hyvin pysäyttävänä koirana, ajopuolikin toimii ja ajot paranevat koko ajan.


Sunnuntai 19.10.2013

emman_jalki_1910_3.jpg

Onnistuneen jahtiviikonlopun päätteeksi Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli päässyt vielä jäljestämään Ala-Temmeksen hirviporukalle hirven.

Perjantai 17.10.2013

emman_janis_17.10.2013.jpg

Emmalla ajo oli kulkenut hienosti perjantaina. Karilla oli useampi näköhavainto ajosta ja loppuun vielä pitkä tieajo - eikä yhtään hukkapätkää.


Lauantai 18.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) haukusta oli saatu luolasta supi. Supi ei ollut tavalliseen tapaan ärhäköinyt koiralle vaan käynyt heti suoraan kiinni, joten homma oli mennyt lähityöskentelyksi. Oli kuulemma ollut kuin mäyrä supin nahkoissa. Eetikin sai hommassa vähän vaurioita ja parantelee itseään tovin tuleviin koitoksiin. Virtaa pojassa tuntuu olevan.


Sunnuntai 13.10.2013

nellin_janis_13.10.2013.jpg

Ivalon Nellin (Joenpenkan Eloisa-Ella) emännältä Riikalta tuli eilen vauhdikkaan jahtipäivän terveiset: Nelli oli ensin pölläyttänyt ketun liikkeelle luolasta, ajanut sitä 15 minuuttia ja temunnut vielä ketun kanssa kolossakin. Mutta päivä oli päättynyt erinomaiseen tunnin ajoon.

Riikka kirjoittaa facebookpäivityksessään: "Tänään sitten VIHDOIN onnisti! Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi Nelli ajoi yli tunnin ja MINÄ pääsin pamauttamaan jäneksen nurin. Vieläkin on fiilikset huipussaan! On sitä tahkottu monta reissua ja vierestä on viety eräskin kerta ja ohikin on ammuttu jne.

Nyt voi vain sanoa, että koira toimi ja minä olin kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ennen pupun ajoa neiti tunki itsensä yhteen ketun pesäkoloon ja kerkesin sen takajaloista vetasta ulos ja hetki sen perään lähti vihainen ärjy ketun ajo joka 15min jälkeen päättyi TOISEEN ketun koloon! Onneksi isäntä oli lähellä ja kerkesi saada hännän päästä neitiä kiinni.. Olivat ketun kanssa kerenneet iskuja vaihtaa kun neitin nenästä löytyi hampaan reijät ja kielestä pieni reikä."


Sunnuntai 6.10.2013

eeti_2013-10-06.jpg

Eeti (Joenpenkan Etevä-Eeti) oli ollut taas supihommissa ja tässä yksi eräksi saatu turrikka.


Sunnuntai 6.10.2013

emma_6.10.2013_2.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli ollut jänisajossa Ala-Temmeksellä ja eräksi oli tullut jänis. Emmalla on kuvassa naama hieman verinen, sillä palkaksi hyvästä ajosta oli saatu maistella pupun sydäntä. Pupu oli näyttänyt oudolta ja epäilys on, että tämäkin olisi rusakon ja metsäjäniksen risteymä, joita nyt tuntuu löytyneen useampikin tältä kylältä. Lue lisää


Torstai 3.10.2013

elmerin_teeri_3.10.2013.jpg


Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo) oli sattumalta löytänyt siipeen haavoittuneen teeren, joka räpisteli Elmerin ajossa aikansa ja pysähtyi lopulta seisontahaukkuun. Elmeri ol kerinnyt vähän lintua pöllyyttämään ja oli tosi ylpeä omasta linnustaan!


Sunnuntai 29.9.2013

emma_29.9.2013.jpg

Hannu oli Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) isännän Karin kanssa jänismetsällä, mutta Emma törmäsikin taimikossa supiin. Muutaman lähityöskentelyhetken ja ajopyrähdyksen jälkeen Hannu sai ammuttua supin eräksi.


Lauantai 21.9.2013

eetin_supit_20130921.jpeg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) työskentelystä eräksi 3 supia. Toni kertoi, että Eeti on taitava, toimii supin kanssa kuin ajatus.


Sunnuntai 15.9.2013

emman_janis_15.9.2013.jpg

Syksyn ensimmäinen jänis eräksi Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ajosta.


Sunnuntai 8.9.2013

aatun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Lumijoella asuva Aatu (Joenpenkan Iso-Iiro) oli ajanut jo lyhyen ajon ja Aatun ensimmäinen jänis oli saatu eräksi.

Kiitos mukavista uutisista ja kuvasta Aatun emännälle Tiialle. Hyviä riistatapahtumia jatkossakin, tästä on mukava jatkaa harrastamista.


Sunnuntai 8.9.2013

Musun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Sunnuntain kuluessa tuli jahtiuutisia myös Musun (Curlyco Where Is My Fox)  isännältä- Musunkin ajosta oli saatu jänis!

Lue lisää

Mukavia jahtireissuja myös Musulle - tästäpä ne reissut vaan paranee!


Perjantai 6.9.2013

Perjantaina tuli terveiset Kannonkoskelta Eetin isännältä Tonilta ja Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) monivaiheisen työskentelyn jälkeen oli saatu tämän syksyn ensimmäinen supi. Sinnikäs Eeti oli ensin jäljestänyt supia kilometrin pitkin rantoja, uinut 50 metriä pienen lahden yli otuksen perässä, haukkunut sitä kiven alla, antanut sieltä lähdöt ja jatkanut sitten toisen kiven alla, josta supi lopulta saatiin eräksi. Monipuolinen mäyräkoira!

Lumikelejä kuulemma odotellaan Kannonkoskella - onnistuneita jahtireissuja Eetille!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, jäljestys, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Musu, CurlyCo Where Is My Fox, metsästys, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, ajometsästys, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, luolametsästys

Viikonlopun koirahommia - koiravieraita ja jälkijuttuja

Torstai 29.8.2013 - Marja J

Huoltohommia

Viime viikonloppu meni koiraharrastusten parissa. Ala-Temmeksen kylätalolla oli PSMKK:n järjestämä MÄAJ-palkintotuomarikurssi, jossa olimme huoltotehtävissä Hannun kanssa - minä emäntänä ja Hannu maastohommissa. Kuinkahan monta kertaa on jo tullut kuunneltua kahvinkeiton lomassa kyseisen koemuodon koetoimitsija- ja palkintotuomarikurssit?

emman_hepulit_25.8.13.jpg

Emma kylässä

Perjantaista maanantaihin Joenpenkalla oli myös mukavia koiravieraita, kun Emma oli meitä ilostuttamassa Pauliinan, Karin ja Elmerin pohjoisen reissun ajan. Emma on meillä kuin kotonaan, eikä ihme kun vietti viime vuonna meillä niin pitkän ajan I-ipanoittensa kanssa.

Lisää kuvia

Hertta_26.8.13.jpg

Hertan viimeistelyharjoitukset

Hannu teki Hertalle sunnuntai-iltana harjoitusjäljen, sillä Hertta sai paikan MEJÄ-kokeeseen Pyhännälle tulevalle viikonlopulle. Hertta oli vielä mahdollisuuden pikkuisen treenailla ennen ensimmäistä koetta.

Jälki oli Haurukylän hirviporukan maastoissa missä on myös tulistelupaikka Rytikota. Jäljen pituus oli noin 940 metriä ja sillä oli ikää 24 tuntia, kun sen AVO-luokassa on oltava vähintään 12 tuntia vanha. Maasto oli melko hyvin kuljettavaa - alussa oli metsäistä kangasmaastoa, toisella ja kolmannella osuudella suopursurämettä.

Hertta oli innokkaana menossa jäljelle, sillä tyttö tietää mitä mukavaa on tulossa kun Heidi laittaa metsäkamppeet ja Hertalle valjaat ja jälkiliinan. Hertta on nuori koira ja jälkihommissa vielä vasta-alkaja, mutta jälkityöskentely oli määrätietoista ja taitavaa. Hertta lähti heti innokkaana jäljelle, eteni rauhalliseen tahtiin ja merkkasi hyvin makaukset. Hertta eteni hyvin ja jälkitarkasti, välillä hieman polveillen jäljen molemmin puolin. Pieniltä hakulenkeiltä Hertta palasi kuitenkin itsenäisesti takasin jäljelle. Kaadolla Hertta käyttäytyi niin kuin pitääkin eli nuuskii sorkkaa innokkaasti, mutta ei mitenkään ärhäkkänä ominut sitä.

Hertta26.8.132.jpg

Minäpäs löysin sen sorkan - taitaa Hertta miettiä ylpeänä. Pidetäänpä peukkuja Hertalle, että jälki menee hyvin myös ensimmäisessä oikeassa kokeessa!

Lisää kuvia

Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, MEJÄ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Menestystä Emmalle ja Nellille!

Maanantai 20.5.2013 klo 14.53 - Marja J

Viime viikonloppuna oli Oulun Haukkukeitaalla Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen luolataipumuskokeet ja Nelli eli Joenpenkan Eloisa-Ella sai heti ensimmäisissä kokeissaan tulokset LUTB 43 pistettä ja LUTB 42 pistettä. Nelli suoritti hyväksytysti myös luonnonluolan tarkastuksen. Nelli pääsi harjoittelemaan myös hiekkaestettä tulevaa A-koettaan varten.

Nellin koepöytäkirjat

18.5.2013 Oulu, tuomari Reijo Malila

Ahdinkoputken läpäisy: Nopea, Tyhjän luolan tarkastus: Nopea

Koe alkoi klo 18.59 ja päättyi 19.00

Koira luolastoon. Kuuluva ilmoitushaukku. Kettu oikeaan kulmapesään, jonne koira seuraa ja aloittaa painostuksen. Riista hyökkää ja koira kestää hyvin riistan karkoitusyritykset. Koe keskeytetään vahinkojen välttämiseksi.

LUT B 43 pistettä

LUO1


19.5.2013 Oulu, tuomari Reijo Malila

Ahdinkoputken läpäisy: Nopea, Tyhjän luolan tarkastus: Lähes äänetön, vajaa.

Koe alkoi 12.03 ja päättyi 12.04

Koira luolastoon, ilmoitushaukku. Kettu t-pesään, jonne koira seuraa ja käy tiiviiseen iskujen vaihtoon. Koira kestää hyvin hyökkäykset eikä peräänny. Koe keskeytetään vahinkojen välttämiseksi.

LUT B 42 pistettä


Emma-sisko (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli lauantaina puolestaan Ruotsissa Piteån kansallisessa koiranäyttelyssä. Emmalla meni myös hienosti ja laatuarvosteluksi  käyttöluokassa tuli erinomainen. Emma oli narttujen paras, sai sertin ja valittiin kaiken lisäksi rotunsa parhaaksi!

Emman näyttelyarvostelu

18.5.2013 Piteå, Ruotsi, tuomari August de Wilde

Good size and proportions. Normal temp. Good hard coat. Very good head. Good ears. Good neck. Slightly weakness in topline. Good brisket and very good angulation. Moving free.

EXC CC1 BEST BITCH1 CERT BIR (ERI SA PN1 SERT ROP)

Lämpimät onnittelut vielä kerran upeista tuloksista Nellin ja Emman kotiväelle!

Avainsanat: LUT, näyttelyt, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Viikonlopun näyttely- ja koeuutisia

Maanantai 6.5.2013 klo 18.39

Olimme viime viikonloppuna pitkästä aikaa koko porukalla reissussa Keski-Suomessa ja lauantaina jännättiin menomatkalla miten Oivalla (Joenpenkan Innokas-Iikku i. Tiny Trotter´s Nobleman e. Joenpenkan Ehtoisa-Emma) menee ensimmäisessä näyttelyssään Kajaanissa.

oiva_4.5.2013.jpg

Kajaanin ryhmänäyttelyssä oli kaikkian 11 urosta ja SA:t kuulemma tiukassa. Oiva sijoittui Kastehelmi Kakon handlaamana hienosti urosten kakkoseksi ja sai varasertin.

Näyttelyssä oli myös Pyryn (Joenpenkan Aito-Artturi) jälkikasvua ja Konemiehen Oopperan ja Pyryn poika Peurakankaan Aito-Epeli oli pentuluokassa vsp pentu. Emä Ooppera sai käyttöluokassa ERI:n.

emma_meja_5.5.2013.jpg

Sunnuntaina oli Emman tämän vuoden ensimmäinen MEJÄ-koe ja Emma nuuskuttelikin hienosti tuloksen AVO1 pistein 46 ja siirtyi nyt voittajaluokkaan. tapansa mukaan Emma omi kaadon ja kantoi sorkan ylpeänä autolle.

Hienoja tuloksia Joenpenkan jälkikasvulla - tästäpä on mukava jatkaa kesän harrastamista!

Onnittelut vielä kerran Oivan kotiväelle Pinjalle sekä Villelle sekä Emman kotiväelle Pauliinalle ja Karille. Lämpimät terveiset myös Peurakankaalle!

Avainsanat: näyttelyt, MEJÄ, Oiva, Joenpenkan Innokas-Iikku, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Emmasta luolavalio!

Sunnuntai 17.3.2013 klo 8.59 - Marja J

Emmasta_valio_16.3.2013.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) on nyt FI KVA-L!

Eilisessä Osty:n järjestämässä LUT-kokeessaa Emma yllätti todella iloisesti ja haukkui täydet pisteet A 50 ja sai luolavalion arvon. Tuomarina kokeessa oli johan Carlson.

Nyt Joenpenkan kasvateista ja Noran pennuista kolme on luolavalioita - hieno juttu!

Lämpimät onnittelut!


Koearvostelu

Koe alkoi 17:54, koe päättyi 18:06

Ahdinkoputken läpäisy: Hyväksytty

Tyhjän luolan tarkastus: Täydellinen, äänetön

Kaivaa hiekan nopeasti. Hyvä haukku luukulla. Kettu siirtyy oikeaan päätepesään. Koira käy ensin vasemalla, mutta korjaa nopeasti ja löytää ketun oikeasta päätepesästä. Aloittaa painostavan haukkutyöskentelyn edeten sentti sentiltä kestäen ketun iskut. Ei väistä vaan etenee hitaasti ketulle asti. Koe joudutaaan keskeyttämään eläinsuojelullisista syistä.

Tulos: LUT A50

Avainsanat: LUT, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Mukava vuoden lopetus

Maanantai 31.12.2012 klo 16.52 - Marja J

30.12.2012_small.jpg

Pauliina, Kari ja Emma sekä Hannu ja Miro olivat eilen Luohualla kaurisjahdissa. Mirokin pääsi nyt mukaan, kun iho on ollut vuoden ajan täysin näpytön ja kestänyt hyvin muutamilla metsästysreissuilla. Iho pitää vaan suojata hyvin vedettömällä vaseliinilla huomioliivin alta ja varsinkin kainaloista, ettei ohut ja karvaton iho hierry rikki.

Metsästäjillä oli todella onnistunut reissu, sillä Emmalle saatiin eräksi heti aamusta kaksi metsäkaurista. Mirokin pääsi ajamaan karkkokaurista, mutta kaatoa ei nyt tullut. Miro oli ajanut ihan mallikkaasti nelisenkymmentä minuuttia, mutta hukannut jäljen hankalaan maastoon ja palannut takaisin.

elmeri_ja_pupu.jpg

Emman poika Elmeri on päässyt loppuvuoden aikana tutustumaan moneen riistaeläimeen: metsäkauriiseen, rusakkoon ja kettuun. Mutta Elmerin lemppari on kyllä PUPU!

Avainsanat: ajometsästys, Miro, Semilain Omar, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

LUT-harjoituksissa Haukkukeitaalla 8.12.2012

Maanantai 10.12.2012 klo 18.30 - Marja J

Viime lauantaina osallistui Oulun Haukkukeitaalla iso joukko Teräsmummo Nora jälkeläisiä Oulun Terrieriyhdistyksen eli OSTY:n järjestämiin luolaharjoituksiin. Harjoituksissa ja mahdollisesti myöhemmässä vaiheessa LUT-kokeissa testataan taipumuksia ja sopivuutta luolatyöskentelyyn luonnonluolilla. Harjoittelun tarkoituksena on herätellä koiran riistavaisto ja totuttaa koira ahdinkoputken läpäisyyn, luolaputkissa liikkumiseen sekä hiekkaesteen läpäisyyn.  Aivan aloittelijat osallistuvat nk. sytyttelyyn, osa harjoittelee ahdinkoputkea ja edistyneimmät treenaavaan koetta varten. Noran tyttö Emma oli hakemassa viimesilausta tammikuun A-koetta varten ja Emman sisko Nelli oli tullut Ivalosta asti tutustumaan ensimmäistä kertaa häkkikettuun. Myös Emman pikkupojat Elmeri ja Aatu tulivat ihmettelemään ensimmäisen kerran häkkikettua.

Pojat ovat vielä nuoria, vasta vajaa kahdeksan kuukautta, joten kaikki muu kuin itse kettu tuntui kiinnostavan. Mutta kun poikia vähän houkuteltiin, kiinnostus lisääntyi ja Aatulta irtosikin lopulta komea haukku. Pojat tarvitsevat vielä aikaa kehittyäkseen ja saadakseen riittävästi luolakoirien tarvitsemaan itsevarmuutta ja rohkeutta, joten jatkoharjoittelulla ei vielä ole mikään kiire.

aatu_haukkukeidas_8.12_6.jpg

Aatu terhakkana Tiian sylissä.

Nelli on jo syttynyt riistalle, eikä siinä kummempia houkutteluja tarvittu! - Nelli ei empinyt yhtään, vaan ryntäsi raivokkaasti haukkumaan häkkikettua. Nelli saikin lainaksi meidän ylipitkän ahdinkoputken, että pääsee treenaamaan jatkossa lisää.

Paikalla olivat myös Pyryn tytöt Koivukujan Kerttu Torniosta ja Pipsa Oulusta. Kertulla olikin jo vähän riistakokemuksia, mutta sytyttelyssä Kertun kanssa ei oltu käyty. Pipsa oli kokeillut sytyttelyä jo aikaisemminkin, mutta jatkoa varten molemmat tarvitsevat vielä vähän lisää rutistusta - ärhäkkyyttä ja itsevarmuutta riistan kanssa.

Luolakoirien koulutusohjeissa suositellaan, että sytyttelyt ja tutustuminen keinoluolastoon aloitettaisiin noin 8-9 kuukauden iässä ja vaativammat putkiharjoittelut oikean riistan kanssa vasta lähempänä tuota 15-kuukauden koeikää. Tässäkin on tietysti koirakohtaisia eroja, mutta näissä vaativissa luolahommissa ei kannata kehittymättömän, nuoren koiran kanssa turhaa kiirehtiä. Koiralle pitää antaa harjoitusten välillä tarpeeksi aikaa kypsytellä kokemiaan asioita ja harjoituksissa suoritus pitää aina jättää just siihen makeimpaan kohtaan, niin että koiralle jää positiivinen vire ja mukava kutkutus hommaan. Harjoitusrupeamat eivät saa olla liian pitkiä ja rasittavia. Ei kannata myöskään turhan paljon harjoitella, että koiran kiinnostus säilyisi.

Noran ja Miron kanssa sytyttelyt ja putkiharjoituksen on aloitettu vasta noin 1,5-vuotiaina ja molemmat valioituivat hieman yli kaksivuotiaina. Pyryn kanssa kävimme nuuskuttelemassa häkkiketulla noin 10-kuukauden ikäisenä, mutta homma ei kiinnostanut poikaa yhtään. Pidimmekin pitemmän tauon harjoittelussa ja kun Pyry oli juuri tuon 15-kuukautta, ärhäkkyyttä ketulle löytyi jo aivan eri tavalla. Kaikille meidän koirille ahdinko on tuottanut aluksi vaikeuksia, mutta kun into lisääntyi ja kotona harjoittelimme omalla ahdinkoputkella, ei kokeissa ollut enää vaikeuksia. Lisää intoa ja potkua kokeisiin antoivat onnistuneet riistatapahtumat luonnonluolilla. Suurimpana ongelmana kaikilla kolmella omalla koiralla on ollut liika intoilu ja äänen anto tyhjän luolantarkastuksessa.

Ja on myös muistettava, että kaikilla luolataustaisillakaan mäyräkoirilla ei välttämättä ole riittävästi intoa ja taipumuksia luolakoiran vaativiin tehtäviin.  Jos ei halua kasvattaa koirastaan ärhäkkää luolakoiraa, eikä sen kanssa ole tarkoitus käydä luolilla, niin ei ole mitään syytä myöskään sytytellä koiraa riistalle. Onneksi mäyräkoirille on myös muita hyödyllisiä ja koiraa kiinnostavia harrastuksia ja koemuotoja, joissa se pääsee toteuttamaan mahdollisia muita taipumuksiaan.

KUVIA

Nora-isomummin ensimmäinen käynti keinoputkessa - Vietti vie Noraa ketun luo, Kaleva 5.11.2004 (eihän Nora mikään kettuterrieri kuitenkaan ole....)

Lisätietoa mäyräkoiran koulutuksesta luolakokeita ja luolatyöskentelyä varten

Kiitokset Kaisa Tapolalle ja Eero Suomukselle julkaisuluvista! Ja Pauliinalle kiitos Aatun kuvista!

Avainsanat: LUT, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo

Hailuodon ajokoeviikonloppu 1.-2.12.2012

Torstai 6.12.2012 klo 14.22 - Marja J

Viime viikonloppu meni Hailuodossa, jossa Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti kaksi mäyräkoirien ajokoetta lauantaina ja sunnuntaina. Sunnuntaina kerhon koirat kisasivat historian ensimmäisestä kerhon mestaruudesta. Lähdin reissuun Pauliinan, Karin, Emman ja Elmerin kanssa jo perjantai-iltapäivänä. Itse oli emäntänä, Pauliina ja Kari koetoimitsijoina, Emma osallistui kerhon mestaruuskokeeseen ja Elmeri oli maskottina nuuskuttelemassa koetunnelmaa.

Olin hankkinut osan ruokatarvikkeista jo torstaina ja perjantaina oli haettava vielä tuoretavarat. Lauantaina kokeissa oli vain 4 koiraa, joten tarjoilua oli kehitettävä noin kymmenelle hengelle. Sunnuntaina osallistuvia koiria oli 8, joten ruokittavia oli parikymmentä. Leipää kuluu kovasti, sillä sitä menee aamupalalla, eväiksi ja päiväruualla. Kahviakin sai keittää taas aika monta paketillista, sillä osa täytti myös termareihinsa lämmikettä kylmän päivän varalle.

Onneksi koepaikalla oli kuitenkin juokseva vesi, sähköhella ja jonkinmoinen jääkaappi, ettei mennyt ihan hankalaksi. En ole mikään suurtalouskokki, joten joka kerta hermostuttaa: mitä tarvikkeita on keittiössä, onko kaikkea tarpeeksi, onnistuuko ruoka ja onko sitä riittävästi? Hommaa pitää aina suunnitella ja esivalmistella, ettei koepaikalla on kaikkki tarvittava, eikä tarvitse kaikkea ruveta alusta alkaen näpertelemään. Lauantaina ruokalistalla oli makkarakeitto valmiista peruna/juures-pakasteaineksista ja sunnuntaina helppo yhden kastikkeen lasagne. Ei sitä aina viitsi tehdä hernaria purkista (mikä kyllä vähän sattumilla höystettynä maistuu useammalle).

Pauliina ja Kari olivat huolehtineet etukäteen hyvin paperihommista ja koejärjestelyt rullasivat erinomaisesti päivien aikana. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä satoi vähän lunta ja lisää ripsutteli myös päivän aikana, mikä antoi lisähaastetta sunnuntain kokeeseen. Emma sai tuloksen MÄAJ-3 sijoittuen viidenneksi kahdeksasta koirasta (haku 124min./ jänisajo 34minuuttia). Tuomari keskeytti Emman kokeen, sillä uusi pakkaslumi tarttui ikävästi Emman tassuihin ja hiersi anturan välejä verille. Nyt kävi näin, mutta Emmalla on ollut hyvä koevuosi, vaikka kevät meni pentujen odotuksessa ja hoitamisessa ja syksyllä ajokeessa tuli tapaturmakin.

Oma karvakolmikko oli Hannun hoteissa koko viikonlopun ja  kotona olin vasta myöhään sunnuntai-iltana. Ihan tuo tuntui lomaselta, vaikka viikonloppu menikin työn merkeissä! Minulla oli koiria ikävä, mutta onneksi reissuseurana olivat ihana Elmeri sekä Emma, joka kävi välillä minunkin viekussa kylkeä lämmittämässä. Ja taisipa Noralla, Mirolla ja Pyrylläkin olla vähän mammaa ikävä……

maaj_hailuoto_2.12_6.jpg

YT Esa Koivisto sekä koetoimitsija Pauliina Pönkkä aloittamassa sunnuntain koepäivää.

Avainsanat: MÄAJ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, talkoilua

Emma kuntoutuu hyvin - Emma terapiassa

Keskiviikko 3.10.2012 klo 14.55 - Marja J

emma_paketissa_1.jpg

Emmalle sattui säikäyttävä onnettomuus Oulunsalon MÄAJ-piirimestaruuskokeissa viime sunnuntaina, mutta nyt tytön vointi alkaa olla jo melko hyvä. Onnettomuushan oli sattunut, kun Emma oli hankalassa maastossa ylittänyt liukasta puun runkoa, jolloin tassut olivat livenneet ja retkahtaneet ääriasentoon. Emma pääsi onneksi heti sunnuntaina päivystykseen, jossa raajat röntgenkuvattiin, Emma nesteytettiin ja oikea puoli sidottiin koirien kantoliinaan. Paketti näyttää kuvassa pahalta, mutta pian Emma jo loikki kolmella jalalla. Onneksi Emman ei tarvinnut olla paketissa kuin muutama päivä.

Pariin päivään onnettomuuden jälkeen ei vielä ollut tietoa vamman vakavuudesta, mutta tiistaina selvisi Ouluvetissä ell Raimo Kekkosen tutkimuksissa, että mitään vakavampaa ei onneksi löytynyt, ei luustomuutoksia, eikä leikkausta vaativia vaurioita. Tutkimuksissa etutassut taipuivat ääriasentoihin, mutta molemmissa tassuissa oli lihasvammoja. Lihaksissa oli isot mustelmat ja turvotusta revähtymän seurauksena.

Emma saa nyt kipulääkettä neljän viikon ajan sekä kylmähoitoa neljästi päivässä turvotusta laskemaan. Emma saa liikkua aivan normaalisti tietenkin riehumista välttäen ja lenkityskin hoidetaan rauhallisesti hihnassa. Lisäksi Emma on menossa vesijumppaan, että ei syntyisi kiinnikkeitä ja liikeradat pysyisivät normaaleina.

emma_ja_pm_2.jpg

Tässä Emma jo poseeraa virkkuna MÄAJ-2-ruusukkeensa ja Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin MÄAJ-piirikisan II-palkinnon kanssa.

Päivitystä 2.10.2012

Emma kävi eilen Ouluvetissä elphelpissä Eeva-Liisa Pohjasen käsittelyssä. Ensin lihakset lämmiteltiin altaassa kävelymatolla ja lopuksi Emma sai kylmälaserkäsittelyn kipeisiin lavan ja rinnan alueen lihaksiin. Kylmäkäsittely jatkuu vielä kotona ja Emma voi tehdä normaaleja hihnalenkkejä useamman kerran päivässä, kestoa lenkillä saa olla noin 20 minuuttia.

Kuvia kuntoutuksesta

Joenpenkan sivuilla KOIRATIETOA-osassa on ollut jo aikaisemmin juttua koiran ruokinnasta ja huollosta rankkana koe- ja metsästyskautena. Emman tapauksen myötä tein ihan oman sivun - Ruokinta ja huolto metsästys- ja koekautena. Näitäkin sivuja tullaan vielä täydentämään.

TallennaTallenna

Avainsanat: MÄAJ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

MÄAJ-pm-kisat Oulunsalossa 23.9.2012

Maanantai 24.9.2012 klo 20.04 - Marja J

Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin MÄAJ-kisat käytiin eilen sunnuntaina Oulunsalon maastoissa. Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ajoi hienosti jänistä tosi hankalassa maastossa tuloksena MÄAJ-2 pistein 50,22 ja sijoittui tuloksellaan pm-kisan kakkoseksi.

Siskotyttö Nelli (Joenpenkan Eloisa-Ella) Ivalosta oli pm-kokeen ulkopuolisena koirana mukana, mutta tällä kertaa ajettavaa ei maastosta löytynyt ja tulokseksi tuli nollatulos.

Emma teki erinomaisen ajon vaikeassa maastossa ja loukkaantui kokeen lopulla. Koira kramppasi, eikä oikea etutassu kantanut ollenkaan. Onneksi Emma saatiin välittömästi päivystykseen, nesteytettiin ja kuvattiin. Olkapäässä oli jonkin verran löysyyttä, mutta tarkempi diagnoosi ja jatkohoito selviää vasta huomenna. Emman oikea jalka on sidottuna nyt koirien kantositeeseen eli kylkeä vasten, että se pysyy rauhassa ennen jatkotutkimuksia ja vamman laadun selviämistä.

Huomenna olemme viisaampia! Toivotaan että vauriot eivät ole vakavia ja Emma kuntoutuu pian!

Avainsanat: MÄAJ, terveys, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Joenpenkkalaisille menestystä viikonloppuna

Maanantai 6.8.2012 klo 19.58 - Marja J

Joenpenkan koirilla oli vilkas viikonloppu, kun koiria osallistui näyttelyyn ja kokeisiin. Perjantaina olimme Pauliinan ja Emman kanssa Kuopiossa näyttelyreissulla ja matkaseurana menomatkalla oli vielä Purasten karkkari Pipsa, joka oli menossa sulhasen luona käymään.

Emma_ja_Pauliina_Kuopio.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli nyt ensimmäistä kertaa näyttelykehässä keväisen mammalomansa jälkeen ja eipä olisi uskonut, että Emmalla oli vasta pennut - niin hyvässä ja timmissä kunnossa tyttö oli! Karkkarinarttuja oli mukana 14 ja Emma sijoittui hienosti narttujen viidenneksi ja käyttöluokan kakkoseksi saaden erinomaisen laatuarvostelun ERI SA eli erinomainen ja sertin arvoinen.

Onnittelut Emmalle ja Pauliinalle!

Lauantaina tuli Elmon (Joenpenkan Ehtivä-Elmo) isännältä Villeltä Alajärveltä terveiset, että Elmo oli saanut toisen LUTB-tuloksen pistein 42 Ilmajoen kokeessa. Elmo oli antanut kuulemma liikaa ääntä tyhjässä luolassa, mutta varsinaisessa riistakokeessa koe keskeytettiin kuten ensimmäinen koekin turhien vahinkojen välttämiseksi. Elmo suoritti myös luonnonluolan tarkastuksen ja nyt on edessä kolmas eli A-koe syyskuun alussa.

Onnittelut Elmolle ja Villelle!

Lauantaina valmistelimme Pauliinan ja Hannun kanssa oman kerhon sunnuntain VAHI-koetta. Keskuspaikkana oli Ala-Temmeksen kylätalo, joka on oikein hyvä paikka kokeiden keskuspaikaksi. Päivä alkoi klo 7 aamupalalla ja kohta porukka siirtyi jälkien tekoon Temmekselle Linnakankaantien varteen.

vahi-koe_liminka_5.8_2.jpg

Minulla oli kaverina Emman tyttö Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi), jonka isäntä Mika oli kokeessa maalimiehenä. Hertta on terhakka tyttö, ja tykkäsi olla ihmisten rapsuteltavana. Kun väki alkoi tulla jäljiltä syömään ja kahville, ei hälinä ja puheensorina häirinnyt tyttöä, joka nukkui kaikessa rauhassa omassa häkissään. Loppupäivästä Hertan keveriksi tuli myös veli Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo), jonka kanssa piti kisuta ja riekkua.

PSMKK:n kolmanteen VAHI-kokeeseen osallistui viisi koiraa ja nyt koe mentiin läpi uusilla säännöillä. Jälki tulee olla nyt 2 - 36 tuntia vanha, tuomari on koirakon mukana vain ensimmäiselle makaukselle ja koiran on löydettävä makauksilta yhteensä kaksi kapulaa. Kokeen voi suorittaa myös todellisessa haavakko/kolaritilanteessa.

Emmankin piti osallistua kokeeseen, mutta Emma pääsikin suorittamaan kokeen luonnonjäljestystilanteessa, kun ylituomari Mikko Taipaleenmäelle tuli aamulla pyyntö jäljittää Rantsilassa kolarihirvi. Emma onnistui jäljityshommassaan ja sai hyväksytyn tuloksen. Myös varsinaiseen kokeeseen osallistuneet 4 mäyräkoiraa ja labradorinnoutaja saivat hyväksytyn - eli päivä oli kaikin puolin onnistunut!

Pyry meni jäljen todella hyvin ja kaikilta osa-alueilta arvosteluksi tuli erinomainen. Myös makaus oli merkattu hyvin ja Pyry löysi makauksilta kaikki 5 kapulaa.

Onnittelut Emma ja ohjaaja Kari sekä Pyry ja ohjaaja Hannu!

Nyt Emmalla ja meidän Pyryllä on kaksi hyväksyttyä tulosta VAHI-kokeesta ja molemmat kokeilevat lumien tultua hirvikoirien jäljestyskoetta. VAHI-kokeen suorittivat onnistuneesti Pyryn ja Emman lisäksi myös karkkari Ursula, pitkikset Risto ja Bantsu sekä labbis Sara.

Onnittelut kaikille!

 

Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, jäljestys, näyttelyt, LUT, VAHI, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Elmo, Joenpenkan Ehtivä-Elmo

Menestystä Joenpenkalle.....

Maanantai 5.3.2012 klo 10.45

PSMKK:n vuoden 2011 menestyksekkäimmät mäyräkoirat

Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho on valinnut vuoden 2011 näyttely- ja koetulosten perusteella parhaiten menestyneet mäyräkoirat: monipuolisesti näyttelyissä ja kokeissa pärjänneen Vuoden mäyräkoiran sekä eri koelajien parhaat: mejä-koiran, luolakoiran, ajokoiran ja veri-koiran. Lisäksi palkittiin vuoden tulokas, joka on aloittanut koe- ja näyttelyuransa vuoden 2011 aikana. Vuoden veteraanin titteliä ei tällä kertaa jaettu.

Myös Joenpenkan koirat pärjäsivät kisassa, sillä Pyry oli toiseksi paras mejä-koira, Emma toiseksi paras luolakoira ja kolmenneksi paras ajokoira.

Pyryn ja Setsun Rassin tyttö Martta oli puolestaan Vuoden tulokas ja paras luolakoira. Martastahan tuli myös kaksoisvalio viime vuonna ja näyttelyistäkin tuli erinomainen tulos!

 

Vuoden mäyräkoira 2011

pku Sagotax Christoffer                                    

om. Lea Foudilainen, Oulunsalo

 

Vuoden tulokas 2011

kkn Setsun Marru                    

om. Joni Halttu, Muurola

 

Vuoden näyttelykoira 2011

1.

kku Welmu Weli Xavier

om. Mirjam Laisalmi, Oulu

2.

pku Sagotax Drömmare

om. Ulla ja Markku Henriksson, Oulu

3.

kkn Canderell Gossipgirl

om. Outi Lehtisalo-Väyrynen ja Tero Väyrynen, Oulu

 

Vuoden mejä-koira 2011

1.

pku Sagotax Christoffer

om. Lea Foudilainen, Oulunsalo

2.

kku Joenpenkan Aito-Artturi                           

om. Junttila Marja ja Pietiläinen Hannu, Liminka

3.

kkn Könkäänvaaran Parkki-Birkko

om. Marja Lauronen, Oulunsalo

 

Vuoden lut-koira 2011

1.

kkn Setsun Marru

om. Halttu Joni, Muurola

2.

kkn Joenpenkan Ehtoisa-Emma

om. Pauliina Pönkkä, Kari Uotila ja Marja Junttila, Liminka

 

Vuoden mäaj-koira 2011

1.

kku Grantinges Billy

om.  Pekka Hautamäki

2.

lku Aku

om. Matti Väisänen, Kajaani

3.

kkn Joenpenkan Ehtoisa-Emma

om. Pauliina Pönkkä, Kari Uotila ja Marja Junttila, Tyrnävä

 

Vuoden veri-koira 2011

1.

kkn Usvasuon Sirkku

om. Juha-Pekka Raappana, Oulu

2.

kkn Merkaleen’s Tiffany                                    

om. Outi Lehtisalo-Väyrynen, Oulu

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistyksen vuoden 2011 Eräkoira

Pyry oli tänä vuonna kisassa kakkonen ja Emma kolmonen, kun jämtlanninpystykorvalla oli parhaimmat pisteet.

Pyryllä titteli oli myös vuonna 2009 ja 2010, Noralla 2005, 2006 ja Mirolla 2007.

Pohjois-Lapin Koirakerhon Metsäkoira 2011

Nelli eli Joenpenkan Eloisa-Ella on valittu jo toisen perättäisen kerran kerhon parhaaksi Metsäkoiraksi.

Onnittelut kaikille asianosaisille ja kiitokset harrastamisesta!

Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Pentu-uutisia Joenpenkalta

Lauantai 18.2.2012 klo 23.00 - Marja J

jkl_17.2.2012_pauliinan_kuvat_6.jpg

Emma lepäilee ja taitaapa haaveilla ihanasta Nemosta.....

Olimme Emman ja Emman emännän Pauliinan kanssa astutusreissulla Jyväskylässä ja vietimme muutaman päivän mukavan "riemuloman".

Emma vieraili Nemo-sulhasen luona Mankolassa ja astutus onnistui hyvin, joten pentuja on mahdollisesti tulossa Joenpenkalle huhtikuussa viikolla 16. Tarkempaa tietoa asiasta tulee viimeistään neljän viikon kuluttua, kun käymme ultrassa.

Nemo hoiti oman osansa todella innokkaasti. Myös Emman tärppipäivät tuntuivat olevan parhaillaan menossa, ja tyttö oli heti hommassa mukana.

Lisätietoja yhdistelmästä Joenpenkan Ehtoisa-Emma - Tiny Trotter´s Nobleman

Lämpimät kiitokset Nemon kotiväelle Pirkolle ja Matille ja suurkiiitokset tietenkin myös lupsakalle ja mukavalle Nemolle!

Pauliinalle kiitokset matkaseurasta ja avusta!

Kuvia reissulta

Ja myös velipuoli Pyrylle on tulossa jälkikasvua....

Pyrylle ja Sonjalle (Merkaleen´s Zoraja) on tulossa pentuja Merkaleen´s kenneliin Pyhäjoelle, sillä Sonja on ultrattu ja on kantavana.

Pyryn pentu-uutisia

Avainsanat: Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Emman ja Nellin ajokakut

Tiistai 17.1.2012 klo 12.21 - Marja J

emman_ajokakku.jpg

Alkavat emännän kakutkin jo muokkautua koiraharrastusten myötä. Loppiaisena istahdettiin kahville ja kahviherkkuna oli Emman syksyn riistatapahtumien ja ajokoeiden innoittamana koristeltu pieni suklaamoussekakku.


nellin_ajokakku.jpg

Nelli piipahti kylässä sunnuntaina yhdistetyllä koe- ja selkäkuvausreissulla ja tässä Nellin topografinen ajokoekakku. Mokkatäytteinen unelmatorttu sai kermaisen lumihunnun. Lätsähtänyt kääretorttu maastoutettiin kermavaahtolumella ja se sai Nellin koepaikan Hailuodon muodon. Siellä se jänis lymyilee Santosen hankien keskellä mäyräkoiran tavoittamattomissa.

Avainsanat: Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Emmalle MÄAJ-1

Sunnuntai 1.1.2012 klo 19.12 - Marja J

emma_31.12.2011.jpg

Emma kävi mäyräkoirien ajokokeessa Lohtajalla 27.12. (Kauhavan pitkäkoe) ja tänään tuli ylituomari Kristiina Erkkilän vahvistama tulos MÄAJ-1 61,89 pisteellä. Koiranohjaajana kokeessa toimi Pauliina. Ajoeläimenä olivat kauris ja jänis.

Kuvassa Emma uudenvuoden aattona, kun kävimme Pauliinan ja Karin luona maistelemassa Emman ajosta ammuttua metsäkaurista.

Lämpimät onnittelut vielä kerran tehotyttö Emmalle sekä Pauliinalle ja Karille!

Tästäpä on mukava jatkaa uuden vuoden haasteisiin!

Avainsanat: MÄAJ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Emman ajosta kauris eräksi

Torstai 8.12.2011 klo 18.58 - Marja J

emman_kauris_8.12_1.jpg

Aamulla tuli Pauliinalta mukava puhelinsoitto: Kari oli ampunut Emman ajosta metsäkauriin! Kauris oli molempien ensimmäinen, joten ONNEKSI OLKOON molemmille - hieno juttu!

Muutama kuva lisää...

Avainsanat: ajometsästys, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Joenpenkkalaisten Hailuodon MÄAJ-tuloksia 26.11.2011

Lauantai 26.11.2011 klo 19.14 - Marja J

Tänään Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti Hailuodossa MÄAJ-kokeen hankalissa myrskyolosuhteissa. Kokeen ylituomarina toimi Pekka Hautamäki ja osallistujia oli 11 koirakkoa. Vaikka olosuhteet olivat hankalat ja ajohaukut hävisivät myrskytuuleen, sai 2 koiraa ykköstuloksen, yksi kakkosen, kuusi kolmosen ja kaksi jäi ilman tulosta.

Joenpenkkalaisista mukana olivat Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma), Nelli (Joenpenkan Eloisa-Ella) sekä Pyryn (Joenpenkan Aito-Artturi) tyttö Kerttu (Setsun Mani).

Tässä tulokset:

6. kkn Setsun Mani
MÄAJ-3 47,89 pistettä, 2 näköhavaintoa, ajoeläin jänis 17 min/jänis 21 min
om. Ari-Pekka Anttila, Oulunsalo

7. kkn Joenpenkan Eloisa-Ella
MÄAJ-3 44,67 pistettä, 4 näköhavaintoa, ajoeläin jänis 4 min/jänis 38 min
om. Riikka Junttila, Ivalo

10. kkn Joenpenkan Ehtoisa-Emma
MÄAJ-0 39,89 pistettä, 4 näköhavaintoa, ajoeläin jänis 18 min/jänis 11 min
om. Pauliina Pönkkä, Kari Uotila, Marja Junttila, Tyrnävä

Nelli sai nyt toisen MÄAJ-3-tuloksen ja tosi mukavaa oli, että Pyryn pentu Kerttu sai MÄAJ-3-tuloksen ensimmäisessä kokeessaan! Emmalla oli taas huonoa tuuriakin, sillä eka erä keskeytyi kohtuuttomaan esteeseen, kun amerikan kettukoira tuli samoille jäljille. Myrskyn takia ajoäänikin häipyi välillä kuulumattomiin.

Kaikki tulokset

emman_janis_hailuoto_27.11.2011.jpg

Sunnuntaina oli jahtipäivä, Emma ajoi kunnon ajot ja Pauliina pääsi ampumaan ajosta jäniksen.

Avainsanat: MÄAJ, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Vanhemmat kirjoitukset »