© Joenpenkan Kennel, päivitetty 1/2024
TURKIN HOITO JA TRIMMAUS
Karkeakarvaisen mäyräkoiran turkin trimmaus ei ole vain esteettinen toimenpide, vaan se on olennainen osa koiran hyvinvointia ja turkista pitääkin huolehtia säännöllisellä trimmaamisella. Karkkarin pitää näyttää rotumääritelmän mukaiselta sutjakalta ja sulavalinjaiselta - pullea huonoturkkinen pörrikkä, joka ei edes muistuta mäyräkoiraa on tuskin eduksi rodulleen!
Vanha ja pitkäksi päässyt turkki kerää helposti lunta ja likaa - nyt on trimmauksen aika.
Totuta pentu seisomaan nätisti pöydällä turkin hoidon ja muun käsittelyn aikana. Kun koira on jo pikkupennusta asti tottunut olemaan pöydällä ja ihmisen käsittelyssä, on tästä taidosta hyötyä jatkossa mm. myös näyttelyissä ja eläinlääkärikäynneillä. Yleensä kun pentu on 5-6-kuukautta trimmataan pentukarva pois. Pentukarvan trimmausajankohta voi vaihdella turkin laadun mukaan.
Joenpenkan Ihana-Iira oli lomasella pentukotonaan lokakuussa 2013 ja pääsi myös trimmattavaksi.
Vastuullinen kasvattaja antaa pennun mukana aina hyvät pentue- ja pentukohtaiset ruokinta- ja "käyttöohjeet" ja kasvattajalta saat neuvot ja suositukset myös turkin hoitoon ja trimmaukseen. Kasvattaja tuntee hyvin pentueen muut koirat ja yhdistelmän taustalla olevien koirien turkit ja turkinlaadut. Hän osaa parhaiten neuvoa myös turkinhoidon ja trimmauksen alkuun. Turkinlaatu on perinnöllistä, ja joillain karva on karkeaa, joillain hennompaa tai ihan niukkaa. Turkki ei ehkä aina ole paras mahdollinen karkkarin turkki, mutta säännöllisellä turkin hoidolla, nyppimisellä ja ammattitrimmaajan neuvoilla on mahdollista parantaa turkin laatua.
Suosittelen omien kasvattien omistajille, että ensimmäisen trimmauksen tekee ammattitaitoinen ja nimenomaan mäyräkoirien trimmauksen hyvin tunteva ja osaava trimmaaja. Kasvattaja voi järjestää oman kennelin pentueille yhteisiä trimmaustapahtumia ja -koulutusta. Kasvattaja voi etsiä pennun kotipakkakunnalta sopivan trimmaajan tai suositella jotain hyväksi tunnettua trimmaajaa.
Kun näkee miten ammattimainen hyvä trimmaus on tehty, niin voi myöhemmin itsekin opetella trimmausta. Neuvoja ja opastusta voi kysellä myös karkeakarvaisten mäyräkoirien kasvattajilta, jotka trimmaavat koiria. Trimmauskursseja nypittäville roduille järjestävät myös oman alueen mäyräkoira- ja koirakerhot ja kursseilla saa juuri omalle koiralle sopivat täsmäohjeet ja vinkkejä hyvistä aineista ja laadukkaista välineistä.
Roihun kanssa OSTYn trimmauskurssilla.
Mikäli karkeakarvaisella mäyräkoiralla on rotutyypillinen ja karkea turkki, se on helppo nyppiä ja parhaan tuloksen saa paljain sormin. Turkki uusiutuu kunnolla vain nyppimällä, eikä trimmauskypsän ja hyvin irtoavan vanhan karvan nyppiminen satu. Kokeneempi kotitrimmaaja voi käyttää nyppimisen lisäksi myös trimmausveistä tai -puikkoa. Kypsä, vanha turkki on kiillotonta, kerää likaa, menee kiharaan ja karvaa alkaa irrota itsekseen. Vanha hapero turkki ei myöskään lämmitä koiraa, vaikka se näyttäisikin tuuhealta. Turkin kypsyyttä voi kokeilla nyppäsemällä karvatupsun vaikkapa koiran niskasta. Kun karva irtoaa helposti ja vaivattomasti, voidaan trimmaus aloittaa. Taitavan ja osaavan trimmaajan käsittelyssä koira rentoutuu ja toimenpide on mukavaa myös koiralle. Kun trimmaa itse, voi trimmauksen ajoittaa sopivaan ajankohtaan ja käydä koiran läpi rauhassa useamman päivä aikana.
Karkeakarvaisen mäyräkoiran turkkia ei saa siistiä leikkaamalla vaan se pitää nyppiä säännöllisesti! Leikatulla ja huonosti hoidetulla turkilla ei ole mitään asiaa näyttelykehiin, eikä leikattu turkki pysy enää hyvänä ja karkeana.
Leikattu karva ei uusiudu kunnolla ja se menettää rotutyypilliset hyvät ominaisuutensa. Kun vanhaa kuollutta karvaa ei nypitä pois, leikattu karva ei pääse kunnolla kasvamaan karkeana, eikä se ole enää jäykkää ja likaahylkivää.
Myös koti- ja käyttökoirilla turkkia tulee hoitaa ja trimmata säännöllisesti, onhan se tärkeä osa koiran hyvinvointia. Leikattu ohut ja trimmaamaton, hapero vanha karva kadottaa rotutyypillisen, luonnollisen, likaahylkivän ominaisuutensa. Leikkaamisen jälkeen ohuena ja hennompana kasvavaan karvaan tarttuu helposti myös roskia ja likaa. Samoin tuore pakkaslumi tarttuu ja paakkuuntuu helposti vanhaan, haperoon ja ohueen karvaan, joten leikattu ja trimmaamaton turkki ei ole hyvä metsästyskoirallekaan.
Nora Kastehelmi Bergin käsittelyssä, Koirasalonki Kastehelmi, Kiiminki
Ihanneturkki karkkarilla on suora ja karkea. Kypsä, vanha karva nypitään rungosta kauttaaltaan ja kun karva on riittävän kypsää se irtoaa helposti. Myös jalka-, rinta-, ja partakarvat vaativat nyppimistä pysyäkseen karkeina ja kestävinä, mutta niitä ei nypitä niin tarkkaan kuin selkä, päälaki, posket, korvat ja häntä. Tassujen karvat saattavat olla tiukemmassa, mutta pitoa sormiin antavat kumitulpat, sormikumit etusormessa ja peukalossa sekä liitujauho. Ohennussaksilla siistitään varovasti tassunsivut ja terävillä, tylpillä saksilla tassunpohjat.
Korva-aukon arimmat kohdat, pepun seutu ja muut arat paikat vatsan alla siistitään saksilla/ohennussaksilla. Koiran mahan seutua voi tasoittaa varovasti myös ohennussaksilla. Myös häntä nypitään ja alapuolta tasoitellaan tarvittaessa ohennussaksilla. Hännänpää leikataan luonnollisesti suippenevaksi. Korvat nypitään päältä ja sisäpuolelta ja reunat tasoitetaan varovasti saksilla, jos ne eivät lähde nyppimällä.
Näyttelyturkin trimmauksen ajoitus on hyvin koirakohtaista. Nuoren koiran karvankasvua on hyvä alussa seurata, niin vähitellen löytyy sopiva rytmi trimmaukseen. Koirilla turkki kasvaa hyvin eri tahtiin ja trimmausaikatauluja onkin hyvä miettiä, että koiran turkki on parhaassa edustuskunnossa näyttelyitä ajatellen. Keskiverto kasvuaika turkilla on noin 6 - 8 viikkoa, mutta edustavan näyttelyturkin kasvatus vie yleensä pidemmän aikaa.
Nora pääsi karvoistaan - aikamoinen kasa!
Turkki voidaan trimmataan esim. 2 kertaa vuodessa kokonaan alas ja välillä tehdään keveämmät siistimistrimmaukset esim. ennen näyttelyitä ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi noin viikkoa, paria ennen näyttelyä koira käydään läpi, turkki viimeistellään ja tassut siistitään pyöreiksi. Myös pään, poskien ja kaulan tupsut siistitään ja tasoitetaan häntä.
Mäyräkoiran turkkia voi myös rullata, mikä tarkoittaa pitkien ja vanhojen karvojen nyppimistä säännöllisesti esim. parin, kolmen viikon välein. Turkkia otetaan toisen käden sormien väliin ja koko koira koira käydään läpi rullaamalla ja pisimmät karvat poistaen. Näin koiran turkki pysyy edustuskunnossa koko ajan.
Koirien trimmauksen jälkeen olen lisännyt kuuriluontoisesti yhteen päiväateriaan tilkan jotain iholle ja turkille hyödyllistä öljyä, lohiöljyä tai muita hyviä öljyjä kuten vehnänalkio-, oliivi tai pellavansiemenöljyä, joita saa mm. luontaistuotekaupasta. Ihon- ja turkin hyvinvointiin on nykyään tarjolla myös erikoisöljyjä mm. Nutrolin. Myös biotiinia ja sinkkiä on hyvä antaa kuureina ihon ja turkin hyvinvointiin. Perusta ihon- ja turkin hyvinvointiin tulee laadukkaasta, proteiini- ja rasvapitoisesta ruuasta.
Älä pese tai uita koiraa viikkoa, paria ennen trimmausta tai näyttelyä, niin turkki ei pehmene liikaa. Turkkia ei ole syytäkään pestä ihan joka päivä, sillä hyvin hoidettu, hyväkuntoinen turkki pysyy hyvin puhtaana, eikä kerää likaa ja roskaa. Koira pestään sopivalla koirashampoolla kun se on todella likainen esim. kieriskeltyään jossain haisevassa liejussa tai luolametsästyksen jälkeen. Usein riittää vain tassujen ja mahakarvojen suihkuttaminen tai huuhtelu. Pesuaineena voi käyttää jotain mietoa koirashampoota tai luolahommien jälkeen vaikkapa mäntysuopaa, joka tehoaa kuulemma myös mahdollisiin syöpäläisiin. Jos peset koirasi kauttaaltaan useammin, kannattaa valita nimenomaan karkealle turkille tarkoitettu pesuaine, joka ei pehmennä liikaa karvaa. Tassut, anturoiden välit ja korvat tulee kuivata erityisen huolellisesti pesujen jälkeen ja muutenkin kosteilla keleillä.
Jos trimmaa itse koiransa, se on hyvä tehdä yhdellä kertaa muutaman päivän aikana ja selkeä osa kerrallaan esim. ensin runko, seuraavana päivänä pää ja viimeisenä trimmataan tassut, joissa karva voi kypsyä hitaammin. Karvaa ei saa mennä nyppimään sieltä täältä, silloin tällöin, vaan sen on annettava kasvaa rauhassa ja kypsyä kunnolla. Korvia, naamataulua, silmän ympärystää ja tassuja voi kyllä siistiä varovasti välilläkin. Itse suosittelen ammattitrimmaajan käyttämistä ainakin alkuvaiheessa, että näkee miten karkkari oikein trimmataan.
Nora on kaivellut taas myyriä ja joutuu pesulle.
Lue lisää
Katse karvaan, toim. Jutta Rissanen, Mäyräkoiramme 3/2013 s. 26 - 28. Tekstin lähteenä käytetty Joenpenkan kennelin ja Freunds-kennelin kotisivuja
Joenpenkan blogi 22.9.2013: Tuttuja turreja Mäyräkoiramme-lehdessä | Joenpenkan Kennel
Koiran perushoito ja terveys - lue lisää kynsien leikkaamisesta, tassujen, silmien, korvien, ihon ja turkin hoidosta sekä anaaliasioista täältä.
Trimmausasiaa Joenpenkan blogissa: trimmaus
Näin meillä
Kuva Joenpenkan pentuohjeesta 2016.
Joenpenkan pennut saavat mukaansa pentuekohtaiset ruokinta- ja hoito-ohjeet sekä ohjeet myös turkinhoitoon ja suosituksia luottotuotteista näytteineen. Pennuille on etsitty osaavat trimmaajat kotipaikkakunnilta ja olen myös trimmannut ja siistinyt kasvatteja tarpeen mukaan. Pennuille on järjestetty myös trimmauskoulutusta ja trimmaustapahtumia.
Noralla oli hitaasti kasvava, mutta valmiina ihanteellinen karkkarin turkki. Trimmauksen jälkeen se oli pitkään siisti ja hyvän näköinen, eikä siitä lähtenyt irtokarvaa kuin nyppimällä. Noralla vanha karva on nypitty kokonaan pois yleensä maaliskuun ja syyskuun lopulla. Ennen joulua ja kesällä on tehty ns. näyttelytrimmaus tai muuten siistitty kun se on ollut tarpeen. Noran kanssa kävimme monia vuosia ammattitrimmaajalla, koska turkki on ollut runsas, tiivis ja melko hankala ja työläs nyppiä. Vanhemmalla iällä Noran turkki pehmeni varsinkin jaloista ja kun koiraa ei käytetty enää näyttelyissä, pehmyt karva toisinaan myös leikattiin ohennussaksilla. Nykyisin olen trimmannut koiramme itse, mutta mieluusti annan tämän työlään homman ammatti-ihmisen tehtäväksi.
Miron turkki oli puolestaan niukempi, nopeakasvuisempi ja terveenä helppo trimmata. Miron turkki pysyi siistinä pitkään, eikä trimmaus ollut niin säännöllistä. Allergia ja kortisoni ohensivat ihoa ja heikensivät karvankasvua ja sen laatua, joten Miron turkkia on myös jouduttu leikkaamaan. Viime vuosina iho parani niin hyvin, että Miron pystyi myös trimmaamaan nyppimällä. Ohuemmat karvakohdat siistittiin leikkaamalla.
Pyryn turkki oli niukka ja helppohoitoinen ja myös nopeakasvuinen. Turkki oli melkein koko ajan hyvä ja esittelykunnossa, eikä ollenkaan vastanypityn näköinen. Korvia ja tassuja ei tarvinnut juurikaan nyppiä. Tassujen karva oli myös erittäin karkeaa ja pysyy lyhyenä koko ajan ja ne on helppo siistiä muutamalla trimmausveitsen vedolla.
Roihulla on isänsä Pyryn todella helppohoitoinen, niukan karkea turkki. Ja tyttärestään tuli vieläkin niukkakarvaisempi, joten näitten kahden kanssa turkinhoito on tosi helppoa. Niukkaan turkkiin ei tartu myöskään lika tai lumi. Välillä siistin tassuja trimmausveitsellä ja leikkaamalla varpaanvälien pisimmät karvat. Nypin vanhan karvan myös pään alueelta ja selästä.
Koiramme pitävät nykyisin trimmauksesta, vaikka alussa vikuroivatkin, eivätkä oikein tahtoneet pysyä paikallaan. Tässäkin hommassa on pitänyt olla tiukkana ja trimmausta on vain jatkettu rauhallisesti vastustuksesta huolimatta. Kun yhtä trimmataan, muut tulevat seuraksi makoilemaan viereen tai trimmauspöydän alle. Trimmaajallekin toimenpide on ollut antoisa, kun karvakasan sisältä onkin löytynyt komea tai kaunis karkkari! Trimmaus ja koiran käsittely ovat hyviä yhteisiä hetkiä ja laatuaikaa koiran kanssa.
Sivu päivitetty 1.2024
Tekstin ja kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!
Tekstit ja kuvat © Joenpenkan kennel, Marja Junttila