© Joenpenkan Kennel
TURKIN HOITO JA TRIMMAUS
Karkeakarvaisen mäyräkoiran turkin trimmaus ei ole vain esteettinen toimenpide, vaan se on olennainen osa koiran hyvinvointia ja turkista pitääkin huolehtia sännöllisellä trimmaamisella. Karkkarin pitää näyttää rotumääritelmän mukaiselta sutjakalta ja sulavalinjaiselta - pullea huonoturkkinen pörrikkä, joka ei edes muistuta mäyräkoiraa on tuskin eduksi rodulleen!
Vanha ja pitkäksi päässyt turkki kerää helposti lunta ja likaa - nyt on trimmauksen aika.
Trimmausten välillä hoidoksi riittää kampaus ja harjaus, turhia turkkia pehmentäviä pesuja ei tarvita. Kampaa ja harjaa pentua ja aikuistakin koiraa päivittäin. Käy turkki läpi kauttaaltaan, avaa takut ja poista turkista siihen takertuneet roskat. Tarkista samalla myös kainalot ja ihoalueet onko karvoihin tarttunut roskia ja onko iho kunnossa. Tarkista kesällä päivittäin, näkyykö punkkeja ja mahdollisia muita loiseläimiä.
Totuta pentu seisomaan pöydällä turkin hoidon ja muun käsittelyn aikana. Yleensä kun pentu on 5-6-kuukautta trimmataan pentukarva pois. Pentukarvan trimmausajankohta voi vaihdella turkin laadun mukaan.
Suosittelen kasvattien omistajille, että ensimmäisen trimmauksen tekee ammattitaitoinen ja nimenomaan mäyräkoirien trimmauksen tunteva ja osaava trimmaaja. Kun näkee miten ammattimainen trimmaus on tehty, niin voi myöhemmin itsekin opetella trimmausta. Neuvoja ja opastusta voi kysellä myös karkeakarvaisten mäyräkoirien kasvattajilta, jotka trimmaavat koiria.
Nora Kastehelmi Kakon käsittelyssä, Koirasalonki Kastehelmi, Kiiminki
Mikäli karkeakarvaisella mäyräkoiralla on rotutyypillinen turkki, se on helppo nyppiä ja parhaan tuloksen saa paljain sormin. Kokeneempi voi käyttää myös trimmausveistä. Kypsä, vanha turkki on kiillotonta, kerää likaa ja menee kiharaan ja karvaa alkaa irrota itsekseen. Turkin kypsyyttä voi kokeilla nyppäsemällä karvatupsun vaikkapa koiran niskasta. Kun karva irtoaa helposti ja vaivattomasti, voidaan trimmaus aloittaa.
Karkeakarvaisen mäyräkoiran turkkia ei saa siistiä leikkaamalla! Leikatulla turkilla ei ole mitään asiaa näyttelykehiin, sillä leikkaamalla karva menettää rotutyypilliset ominaisuutensa. Myös koti- ja käyttökoirilla turkkia tulee hoitaa ja trimmata säännöllisesti, onhan se osa koiran hyvinvointia. Leikattu karva muuttuu pehmeäksi ja kadottaa luonnollisen, likaahylkivän ominaisuutensa, siihen tarttuu helposti roskia, likaa ja pakkaslumi paakkuuntuu karvoihin, joten leikattu turkki ei sovellu hyvin metsästyskoirallekaan.
Ihanneturkki on suora ja karkea. Kypsä, vanha karva nypitään rungosta kauttaaltaan. Myös jalka-, rinta-, ja partakarvat vaativat nyppimistä pysyäkseen karkeina ja kestävinä, mutta niitä ei nypitä niin tarkkaan kuin selkä, päälaki, posket, korvat ja häntä. Tassujen karvat saattavat olla tiukemmassa, mutta pitoa antavat kumitulpat etusormessa ja peukalossa sekä liitujauho. Ohennussaksilla siistitään varovasti tassunsivut ja terävillä, tylpillä saksilla tassunpohjat.
Korva-aukon arimmat kohdat, pepun seutu ja muut arat paikat vatsan alla siistitään saksilla/ohennussaksilla. Koiran mahan seutua voi tasoittaa varovasti myös ohennussaksilla. Myös häntä nypitään ja alapuolta tasoitellaan ohennussaksilla. Hännänpää leikataan luonnollisesti suippenevaksi. Korvat nypitään päältä ja sisäpuolelta ja reunat tasoitetaan varovasti saksilla, jos se eivät lähde nyppimällä.
Näyttelyturkin ajoitus on koirakohtaista, ja on syytä seurata koirakohtaista turkin kasvunopeutta, jotta trimmaus ajoittuisi oikein ajankohtaan ja turkista tulisi näyttelyyn mahdollisimman edustava. Keskiverto kasvuaika turkilla on 6 - 8 viikkoa, mutta edustavan näyttelyturkin kasvatus vie yleensä pidemmän aikaa.
Nora pääsi karvoistaan - aikamoinen kasa!
Turkki voidaan trimmataan 2 kertaa vuodessa kokonaan alas ja välillä tehdään keveämmät siistimistrimmaukset esim. ennen näytteyitä ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi noin viikkoa, paria ennen näyttelyä turkki viimeistellään, jolloin tassut siistitään pyöreiksi. Myös pään, poskien ja kaulan tupsut siistitään ja tasoitetaan häntä.
Mäyräkoiran turkkia voi myös rullata, mikä tarkioittaa pitkien ja vanhojen karvojen nyppimistä säännöllisesti esim. parin, kolmen viikon välein. Turkkia otataan toisen käden sormien väliin ja koko koira koira käydään läpi rullaamalla ja pisimmät karvat poistaen. Näin koiran turkki pysyy edustuskunnossa koko ajan.
Koirien trimmauksen jälkeen olen lisännyt kuuriluontoisesti yhteen päiväateriaan tilkan Eforion-öljyä, lohiöljyä tai muita hyviä öljyjä kuten vehnänalkio-, oliivi tai pellavansiemenöljyä, joita saa mm. luontaistuotekaupasta. Myös Biotiinia on hyvä antaa kuureina ihon ja turkin hyvinvointiin.
Älä pese tai uita koiraa viikkoa, paria ennen trimmausta tai näyttelyä, niin turkki ei pehmene liikaa. Turkkia ei ole syytä pestä kuin vain todella hankalissa tapauksissa, kun koira on todella likainen esim. kieriskeltyään jossain haisevassa liejussa tai luolametsästyksen jälkeen. Usein riittää vain tassujen ja mahakarvojen suihkuttaminen tai huuhtelu. Pesuaineena voi käyttää jotain mietoa koirashampoota tai luolahommien jälkeen vaikkapa mäntysuopaa, joka tehoaa kuulemma myös syöpäläisiin. Jos peset koirasi kauttaaltaan useammin, kannattaa valita nimenomaan karkealle turkille tarkoitettu pesuaine, joka ei pehmennä liikaa karvaa. Tassut, anturoiden välit ja korvat tulee kuivata erityisen huolellisesti pesujen jälkeen ja muutenkin kosteilla keleillä.
Jos trimmaa itse koiransa, se pitää tehdä yhdellä kertaa muutaman päivän aikana ja selkeä osa kerrallaan esim. ensin runko, seuraavana päivänä pää ja viimeisenä trimmataan tassut, joissa karva voi kypsyä hitaammin. Karvaa ei saa mennä nyppimään sieltä täältä, silloin tällöin, vaan sen on annettava kasvaa rauhassa ja kypsyä kunnolla. Korvia, naamataulua ja tassuja voi kyllä siistiä varovasti välilläkin. Itse suosittelen ammattitrimmaajan käyttämistä ainakin alkuvaiheessa, että näkee miten karkkari oikein trimmataan.
Nora on kaivellut taas myyriä ja joutuu pesulle.
Näin meillä
Noralla on hitaasti kasvava, mutta valmiina ihanteellinen karkkarin turkki. Se on pitkään hyvän näköinen, eikä siitä lähde karvaa kuin nyppimällä. Noralla vanha karva on nypitty kokonaan pois yleensä maaliskuun ja syyskuun lopulla. Ennen joulua ja kesällä on tehty ns. näyttelytrimmaus tai muuten siistitty kun se on ollut tarpeen. Noran kanssa kävimme monia vuosia ammattitrimmaajalla, koska turkki on ollut tuuhea ja melko hankala nyppiä. Vanhemmalla iällä Noran turkki on pehmentynyt varsinkin jaloista ja kun koiraa ei käytetä enää näyttelyissä, on pehmyt karva toisinaan myös leikattu ohennussaksilla. Nykyisin olen trimmannut koiramme itse, mutta mieluusti annan tämän työlään homman ammatti-ihmisen tehtäväksi.
Miron turkki oli puolestaan niukempi, nopeakasvuisempi ja terveenä helppo trimmata. Miron turkki pysyi siistinä pitkään, eikä trimmaus ollut niin säännöllistä. Allargia ja kortisoni ohensivat ihoa ja heikensivät karvankasvua ja sen laatua laatua, joten Miron turkkia on myös jouduttu leikkaamaan. Viime vuosina iho parani niin hyvin, että Miron pystyi myös trimmaamaan nyppimällä. Ohuemmat karvakohdat siistittiin leikkaamalla.
Pyryn turkki on niukka ja helppohoitoinen ja myös nopeakasvuinen. Turkki on melkein koko ajan hyvä ja esittelykunnossa, eikä ollenkaan vastanypityn näköinen. Korvia ja tassuja ei tarvitse juurikaan nyppiä. Tassujen karva on myös erittäin karkeaa ja pysyy lyhyenä koko ajan ja ne on helppo siistiä muutamalla trimmausveitsen vedolla.
Koiramme pitävät nykyisin trimmauksesta, vaikka alussa vikuroivatkin, eivätkä oikein tahtoneet pysyä paikallaan. Tässäkin hommassa on pitänyt olla tiukkana ja trimmausta on vain jatkettu vastustuksesta huolimatta. Kun yhtä trimmataan, muut tulevat seuraksi makoilemaan viereen tai trimmauspöydän alle. Trimaajallekin toimenpide on ollut antoisa, kun karvakasan sisältä onkin löytynyt komea tai kaunis karkkari!
Joenpenkan väki suosittelee Koirasalonki Kastehelmen palveluita! Koirasalonki Kastehelmi löytyy myös Facebookista.
Lue lisää
- Joenpenkkalaisia Mäyräkoiramme-lehden 3/2013 trimmausjutussa
- Freunds Kennel - Trimmausohje
- Tutustu myös Joenpenkan koirien trimmauskuviin
Sivu päivitetty 3.2014
Tekstin ja kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!
Jos haluat käyttää tekstiä kotisivuillasi tai muussa yhteydessä, kysythän ensin luvan. Ilmoita aina myös käytetty lähde sekä laita linkki kotisivuillemme!
Lisätietoa tekijänoikeuksista ja näistä sivuista.
Sivuja täydennetään koko ajan. Jos löydät sivuilta virheitä, puutteita tai haluat kommentoida, laita viestiä!
Tekstit ja kuvat © Joenpenkan kennel, Marja Junttila