© Joenpenkan Kennel/päivitetty 2024

KOIRATIETOA - Joenpenkan pentuinfo

Lukijalle

Toivon, että Joenpenkan kasvatit voivat kasvaa onnellisina ja terveinä perheenjäseninä huolehtivissa, aktiivisissa ja harrastavissa kodeissa, joissa ne saavat myös mahdollisuuksia toteuttaa monipuolisesti mäyräkoiran taipumuksiaan.

Kasvateista toivon kehittyvän hyväluonteisia, sosiaalisia, mukavia kavereita ja kainaloisia. Ehkäpä ne pääsevät innokkaitten, aktiivisten omistajien kanssa pyörähtämään näyttelykehässä ja näyttämään myös taipumuksiaan käytännön hommissa ja kokeissa reippaina luolakoirina, innokkaina ajavina koirina ja luotettavina jälkikoirina.

Näiden sivujen kokoaminen alkoi, kun halusin tehdä tietopaketin Joenpenkan ensimmäisten pentujen omistajille avuksi yhteisellä taipaleella uuden perheenjäsenen kanssa. Pohja sivuille on tehty vuonna 2007 kun A-pennut syntyivät.

Vuosien aikana, kokemuksen ja tiedon pikkuhiljaa lisääntyessä sivuille on tullut paljon uutta tietoa ja nyt sivuilla kerrotaan myös aikuisen koiran hoidosta, allergisen sekä kilpa- ja metsästyskoiran ruokinnasta ja erityistarpeista.

Joenpenkan sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa myös niille, jotka vasta harkitsevat mäyräkoiran hankkimista.


Suomen Kennelliitto, monipuolista tietoa koirista

UUSIEN PENTUJEN OMISTAJILLE

Pentujen luovutusehdot

 • Joenpenkan pennut luovutetaan vähintään kahdeksan viikon ikäisinä, rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkastamina, mikrosirutettuina ja vähintään kolme kertaa madotettuina. Pentu saa mukaansa Suomen Kennelliiton rekisteröintiasiakirjat
 • Pentu saa mukaansa pentupaketin, kullekin pentueelle laaditun "lähtöselvityksen" (elämän ensimmäiset viikot, ruokinta, toimenpiteet, käytetyt hoitoaineet, suositukset, erityistä huomioitavaa), kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet sekä tuttua, laadukasta penturuokaa. Mukaan tulee myös Suomen Mäyräkoiraliiton julkaiseman "Apua minulla on mäyräkoira" -kansio ja mahdollisesti myös muuta kirjallisuutta. Tietopaketti annetaan tarvittaessa pennun varaajille jo etukäteen tutustumista varten.
 • Koiran kaupassa ja sijoituksessa noudatetaan Suomen Kennelliiton ohjeita ja käytetään Suomen Kennelliiton kauppasopimusta sekä sopimusta narttu- ja uroskoiran sijoituksesta.
 • Kasvattaja sitoutuu maksamaan yhden näyttelyilmoittautumismaksun johonkin pennun omistajalle parhaiten sopivaan näyttelyyn, sen jälkeen kun pentu on täyttänyt 15 kuukautta.
 • Kasvattaja sitoutuu maksamaan myös ensimmäisen koemaksun jossain pennulle ja omistajalle parhaiten sopivassa koemuodossa: LUT, MÄAJ, MEJÄ, VERI, VAHI jne. sekä opastamaan alkuun eri koemuotoihin ja harrastamiseen liittyvissä asioissa
 • Toivottavaa on, että kasvatit käytetään PEVISA:n mukaisissa ja myös muissa rotujärjestön suosittelemissa terveystarkastuksissa, jotta saadaan tutkittua ja dokumentoitua tietoa yksilön, yhdistelmän, sukujen ja rodun terveydestä.

Haluan jatkossa kuulla uutisia kasvateistamme ja heidän elämästään, olivat ne sitten iloisia tai surullisia, mukavia tai ikäviä. Autan ja neuvon mielelläni mahdollisuuksien mukaan erilaisissa koiran hoitoon, trimmaukseen, harrastuksiin ja koetoimintaan liittyvissä asioissa. Jos ongelmia tai mitä tahansa kysyttävää tulee, voit ottaa yhteyttä kasvattajaan, joka osaa auttaa tai neuvoa asiassa eteenpäin.

Kasvattien omistajien lähettämiä uutisia, kuvia ja tuloksia julkaistaan blogissa. Kotisivuilla ja facebookissa kennelin ryhmässä voitte kertoa yhteisestä elämästänne, koirien kehittymisestä, oppimisesta, harrastuksistanne, näyttely- ja koetuloksistanne.

Facebookissa on suljettu Joenpenkan ryhmä, johon kaikki joenpenkkalaiset ja heidän ystävänsä ovat tervetulleita. Myös sinne ovat uutiset, pienet tarinat ja kuvat tervetulleita. Facebookin Joenpenkan ryhmässä jaetaan ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa sekä tietoa kokeista, kiinnostavista ja hyödyllisistä koulutuksista ja tapahtumista.

Kasvattien omistajille jaetaan tietoa ja kiinnostuksen mukaan ohjataan alkuun moninaisissa mäyräkoiraharrastuksissa. Toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan tulemme järjestämään kasvateille yhteisiä tapaamisia. Joenpenkan kasvateille on järjestetty mm. pentutapaamisia, yhteinen trimmaustapahtuma, jälkiharjoituksia ryhmissä tai yhdelle koirakolle sekä tarjottu näyttelytreeniä.

Pennut ovat myös aina tervetulleita kyläilemään pentukotiinsa ja vierailemme mieluusti kasvattiemme kotona myös pentuajan jälkeen. Kasvatteja on ollut Joenpenkalla myös hoidossa omistajien matkojen aina.

Jos koiran elämään tulee isoja muutoksia tai sen kanssa tulee mitä vaan ongelmia, pieniä tai isoja, ilmoita tapahtuneesta aina ensimmäisenä koirasi kasvattajalle. Jos joku huolettaa, koirasi sairastuu, loukkaantuu, mietit ehkä uroskoiran kastraatiota, nartun sterilisaatiota tai koira joutuu onnettomuuteen, jopa kuolee, niin kerrothan myös siitä välittömästi koirasi kasvattajalle. Jos jostain syystä et voi enää pitää koiraa itselläsi, ilmoitathan siitä heti, että voimme etsiä koiralle yhdessä uuden ja sopivan kodin.

Toivon että yhteistyö sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. On todella ikävää, jos saan tiedon tärkeistä koiran elämään, jalostukseen ja terveyteen liittyvistä asioista sattumalta esim. sosiaalisen median kautta.

Joenpenkan pennut myydään ensisijaisesti lemmikeiksi, koti- ja harrastuskoiriksi monenlaisiin mäyräkoirille tarjolla oleviin rodunomaisiin harrastuksiin. Jos Joenpenkan kasvatteja on tarkoitus käyttää jalostukseen, on vastuullista ottaa yhteyttä aina myös kasvattajaan, jolla on laajemmin tietoa koiran ja sukujen taustoista ja terveystilanteesta. Jalostukseen tulee käyttää vain sellaisia yksilöitä, joilla olemassa olevan taustatiedon perusteella on mahdollisimman pieni riski periyttää hyvinvointiin vaikuttavia ja elinikää alentavia vikoja ja sairauksia. Jos Joenpenkan kasvatteja suunnitellaan käytettävän jalostukseen, annan mielelläni jalostuksen tueksi uros/narttuvalintoihin vaikuttavia tiedossani olevia tarkempia taustatietoja kasvattien ja sukujen terveydestä ja ominaisuuksista.

Vastuullisena kasvattajana en hyväksy, että Joenpenkan kennelin kasvatteja käytetään vastuuttomaan, epäeettiseen pennuttamiseen, sekarotuisten pentujen tehtailuun tai millään lailla arveluttavaan toimintaan. Kaikessa toiminnassa ja harrastamisessa koiran kanssa tulee etusijalla olla koiran hyvinvointi, laadukas, onnellinen elämä ja eläinsuojelulliset asiat.

Lue lisää Joenpenkan kasvatusperiaatteista: Jalostus ja kasvatus.

Hyvää elämää mäyräkoiran kanssa!

Koiran kaupassa ja sijoituksessa noudatan Suomen Kennelliiton ohjeita ja käytän Suomen Kennelliiton kauppasopimusta, osamaksusopimusta sekä sopimusta narttu- ja uroskoiran sijoituksesta. Kauppasopimus velvoittaa myös koiran ostajaa noudattamaan Suomen Kennelliiton koiran omistajan/haltijan perussääntöä.

YLEISTÄ TIETOA KOIRISTA, MÄYRÄKOIRARODUSTA, PENNUN HANKKIMISESTA JA KASVATUKSESTA


TIETOPAKETIT

Tietopaketit on tehty yksityiskäyttöön, halutessasi voit tilata salasanan niitten katseluun - OTA YHTEYTTÄ


Kirjallisuutta

 • Aho Riitta, Tavoitteena terverakenteinen koira. 2006
 • Apua - minulla on mäyräkoira! Suomen Mäyräkoiraliitto
 • Axi Marita, Hannula Pekka, Kentala Kirsi, Wegelius Eija, Koiralle pentuja. 2011
 • Fennell Jan Koiran seitsemän ikää. Parasta hoitoa pentuvuosista vanhuuteen. 2006
 • Hannula Pekka, Hellgren Tiina, Jokinen Janne, Kasvattajan avuksi. Sopimuksia ja pykäliä. 2010
 • Jaakonsaari Tuija, Ojala Anu, Koiranomistajan oikeusopas. 2011
 • Kaimio Tuire, Koirien käyttäytyminen.2007
 • Kaimio Tuire, Pennun kasvatus. Pennusta kunnon koiraksi. 2004
 • Kasvattajan peruskurssi, Suomen Kennelliitto. 2003
 • Kivimäki Ulla, Koiran luonnollinen hoito. Ruokavalio, vitamiinit ja hivenaineet, homeopatia, kukkaterapia, aromaterapia. 2002
 • Koiran ruokinta ja hoito. Toim. Markku Saastamoinen ja Hanne Teräväinen. ProAgria Maaseutukeskusten liitto. 2005
 • Koponen Auli, Koiran ensiapu ja kotilääkintä. 2004
 • Koponen Auli, Koira saa pentuja. 1998
 • Koskentalo Helena, Parempaan pentutulokseen. Koirankasvattajan käsikirja. 2005
 • Koskentalo Helena, Mäyräkoira. Koiramaailman pikkujättiläinen. 2009
 • Lampero Markku, Uusi suomalainen mäyräkoirakirja. 1993
 • Mujunen Salme, Pennun polku puolivuotiaaksi.
 • Ojala Anu, Jaakonsaari Tuija, Koiralakikirja. Koiranomistajan oikeudet ja velvollisuudet.1999

Tekstin ja kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!

Tekstit ja kuvat © Joenpenkan kennel, Marja Junttila