© Joenpenkan Kennel/2024

KOIRAN RUOKINNASTA

Sivulla annetaan aluksi ohjeita uudelle pennun omistajalle koiran ruokinnassa. Jokaiselle Joenpenkan pentueelle on tehty vielä yksityiskohtaiset ruokintaohjeet ja selvitys pentuaikaisesta ruokinnasta ruokasuosituksineen. Lisäksi esitellään aikuisen koiran ruokavaliota ja Joenpenkan koirien ruokintaa ennen Miron allergiadiagnoosia ja sen jälkeen. Lopusta löytyy juttua koiran ruokinnasta ja nesteytyksestä kilpailu- ja metsästyskautena.

Meillä koiria ei ruokita vaakan ja laskurin kanssa vaan "näppituntumalla" ja koiriemme ruokavalio on vähitellen muotoutunut nykyisenlaiseksi nappularuokinnasta monipuolisemmaksi raakaruokinnaksi, jossa käytetään tuoreita raaka-aineita, monenlaista lihaa ja valmiita raakalihatuotteita. Ruokavalio on melko yksinkertainen, ihan perusruokaa, eikä meillä käytetä tai kokeilla monia ruoka-aineita vaan pysytellään terveellisessä ja mahdollisimman yksinkertaisessa, luonnonmukaisessa ja lisäaineettomassa ravinnossa. Perusruoka on kaikille samaa ja sitä voidaan sitten helposti säätää koirakohtaisesti sopivilla rasva- yms. lisillä. Ruokinta on vaihdellut jonkin verran vuosien aikana ja siihen mitä syötetään, vaikuttavat monet tekijät: koiran ikä, energiatarve, yksilölliset tarpeet, yliherkkyydet jne. Samaan aikaan talossa on ollut veteraani, ruoka-ainerajoitteinen, aktiivinen, tiine ja pentukoira, eikä jokaiselle ole tarvinnut ostaa omaa ruokasäkkiä.

Jokainen löytää omalle koiralleen sopivan ruokavalion ja ruokamerkit seuraamalla oman koiran hyvinvointia, terveyttä jaksamista ja etsimällä tietoa kirjallisuudesta, netin ruokinta-ammattilaisilta ja keskustelupalstoilta. Perusasiat ruokinnasta kannattaa selvittää hyvin ja tutkia ruokapakkausten tuotesisältöjä.

Seuraa oman koirasi painon kehitystä ja hyvinvointia. Ole yhteydessä koirasi kasvattajaan ja noudata ainakin aluksi kasvattajalta saatuja, hyviksi koettuja ruokinta-ohjeita. Käytä sitä ruokaa mitä kasvattaja suosittelee ja mitä varmaan oletkin saanut mukaan kun pentu on luovutettu ja ruokintaa käyty läpi kasvattajan kanssa. Koirasi kasvattaja tuntee rodun, koirasi suvun ja pentusisarukset ja osaa parhaiten neuvoa sinua koirasi ruokintaan, kehitykseen ja terveyteen liittyvissä asioissa!

Pentuajan ruokinta

Koira on lihansyöjä ja sen ruuansulatuselimistö on hyvin erilainen kuin ihmisellä. Koiran ruuansulatuskanava on lyhyt ja ruoka-aineet kulkevat nopeasti sen läpi, joten ruuan imeytyminen on erilaista. Koiralle sopimattomat ruoka-aineet sulavat huonosti ja aiheuttavat suurina määrinä erilaisia häiriöitä.

Proteiinit ovat kudosten rakennusainetta, siksi proteiinin laatuun tulee kiinnittää huomiota ja käyttää mm. laadukasta lihaa sisältävää ruokaa. Rasvat toimivat energian lähteenä ja niiden avulla turvataan myös rasvaliukoisten vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen saanti. Hiilihydraatit ovat energianlähteenä ja niitä on sokereissa, tärkkelyksessä ja kuiduissa. Lisäksi koira tarvitsee kalkkia ja fosforia sekä muita kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

Kuivamuona on täysravintoa, jossa näitä tärkeitä ravintoaineita on riittävästi ja oikeassa suhteessa. Kun käytät ruokinnan perustana korkealaatuista kuivamuonaa, varmistat pennun kehityksen kannalta tärkeiden vitamiinien ja ravintoaineiden saannin. Yliruokinta on yhtä haitallista pennun kehitykselle kuin aliruokinta. Käyttäessäsi korkealaatuista valmisruokaa, mitään vitamiinilisiä ei tarvita - ne saattavat jopa olla haitallisia. Voit ruokkia koirasi vaihtoehtoisesti myös raakaruualla tai käyttää valmisnappulaa ruokinnan osana.

Pennut ovat saaneet Joenpenkalla kiinteää ruokaa noin kolmen viikon ikäisestä ja emillä on maitoa riittänyt erittäin hyvin. Emät ovat syöneet tiineyden kuudennesta viikosta lähtien samaa pentunappulaa kuin pentunsa ja lisänä on ollut monipuolisesti raakalihoja. Pääruokana on Noran kahdella A- ja E-pentueella ollut Hill´s Science Plan Puppy with Chicken (myös Puppy Lamb & Rice) sekä saman merikin pentupurkkiruokaa. I-pentueella nappulana oli Mastery, O-pentueella Golden Eagle ja U-pentueella Eukanuba. Ensimmäinen kiinteä ateria pennuilla on ollut hyvälaatuinen nautajauheliha ja liotetun nappulan lisäksi pennut saivat hyvälaatuista jauhelihaa myös jatkossa. Kaksi viimeistä pentuetta O- ja U-pentueet saivat koko pentuajan nappulan lisäksi myös muita erilaisia raakalihoja, riistaa ja valmiita raakalihatuotteita, joita suositeltiin myös jatkoon.

Aikuiset koiramme ruokitaan nykyisin raakaruualla, monenlaisella lihalla, riistalla ja valmiiksi vitaminoiduilla raakalihatuotteilla ja nappulaa annetaan vain osana raakaruokaa.

Etukäteen vedellä pehmitettyjen huoneen lämpöisten nappuloiden sekaan voi lisätä pennuille vähän kermaviiliä, asidofilus-bifilus-piimää, nautajauhelihaa, raejuustoa, keitettyä ja muussattua kananmunaa, raakaa keltuaista tai keitettyä kalaa. Lisäruokaa perusruokaan voi lisätä kerran tai kaksi päivässä.

Kun pentu on jo isompi osan ruuasta voi korvata hyvin myös hyvin haudutetuilla, kotitekoisilla lihapuuroilla sekä kypsennetyillä vihannessoseilla, joiden avulla myöhemmin onnistuu myös painonhallinta - ja ainakin meidän koirille ne maistuvat! Kaikki hapanmaitovalmisteet sopivat pennulle - valitse mieluiten laktoosittomia tuotteita. Ja jos lisäruokaa annetaan, tulee antaa nappuloita vastaavasti hieman vähemmän.

Kasvava pentu tarvitsee aikuista koiraa huomattavasti enemmän proteiineja, joten "kotiruokaa" on syytä käyttää enemmän vasta kasvukauden jälkeen, kun koira on jo aikuinen. Myös turhia ruoka-ainekokeiluita on syytä pikkupennulla vielä välttää.

 • sopiva määrä pennulle on aluksi 1/2 dl kuivamuonaa joka aterialla
 • turvotettuna yhden aterian koko on noin 1 dl
 • ateriakertoja on aluksi 4, esim. klo 7, klo 12, klo 17 ja klo 22
 • ruokinta-ajat voit sovittaa omaan aikatauluusi ja aikoja voi ja kannattaakin vähän vaihdella

Voit mitata ja liottaa yhden päivän annoksen kerrallaan, jolloin pentu saa sopivasti ruokaa. Säilytä pehmeät nappulat jääkaapissa, mutta tarjoa ruoka huoneenlämpöisenä. Voit lämmittää annoksen varovasti mikrossa. Aterioiden välillä on syytä pitää vähintään 4 tunnin tauko, niin että suolistolla on aikaa sulattaa ruoka ja levätä. Käytä yön yli liotetut nappulat yhden päivän aikana, että ruoka ei pilaannu.

Koiraa ei ole hyvä ruokkia aivan heti rasituksen, lenkin tai riehumisen jälkeen, eikä lenkille lähdetä heti ruokailun jälkeen. Pidä vähintään parin tunnin lepotauko ruokinnan jälkeen.

Jos ruoka ei maistu, ota se pois ja anna seuraavalla kerralla. Älä hemmottele nirsoa koiraasi vaihtamalla ruokaa herkullisemmaksi. Älä myöskään pidä koko aikaa ruokaa saatavilla kupissa. Raikasta vettä koiralla pitää olla saatavilla koko ajan.

Pennun kasvaessa ja kehittyessä annoskokoa voidaan tarvittaessa hieman suurentaa. Sama penturuoka käy 5 - 6 kk ikään, minkä jälkeen ateriakertoja vähennetään hiljalleen ja penturuoka vaihdetaan vähitellen aikuisruokaan.

Jos vaikuttaa siltä, että pentu on liian lihava, vähennetään päivittäisiä ruokailukertoja jo aikaisemmin, mutta älä kuitenkaan vaihda vielä aikuisruokaan, sillä kun pentu vielä kasvaa se tarvitsee energiapitoisempaa penturuokaa.

Siirtymävaiheessa sekoitetaan keskenään penturuokaa ja aikuisruokaa, aluksi vain vähän aikuisruokaa lisäten. Kokonaan penturuoka jätetään pois noin 6 kuukauden iässä ja koira saa ruokaa enää kaksi kertaa päivässä. Aterioista toinen, esim. aamupala voi olla iltaruokaa kevyempää.

Vanhemmalle koiralle voit jo korvata osan nappuloista "kotiruualla". Vältä kuitenkin suolaisia ja mausteisia ruokia. Aivan tarkkoja ruokintaohjeita on vaikea antaa, koska pennut kasvavat kaikki omalla tavallaan ja omaan tahtiin. Myös käytetty penturuoka vaikuttaa asiaan.

 • 2 kk - n. 4- 5 kk - penturuokaa 4 kertaa päivässä
 • 5 kk - n. 6 kk - penturuokaa/aikuisruokaa 3 kertaa päivässä
 • n. 6 kk - - aikuisruokaa 2 kertaa päivässä

Seuraa oman koirasi painon kehitystä ja hyvinvointia. Käytä silmiä ja tunnustele koiraa ruokinnan sopivuuden arvioinnissa.

Aikuisen normaalikokoisen mäyräkoiran suositeltava ja rotumääritelmän mukainen paino on noin 9 kg (vaihtelee vuodenajasta, rasituksesta riippuen 9 - 10 kg). Kun pennun paino on noin 75 % aikuispainosta, voi siirtyä kokonaan aikuisruokintaan.

Jos ruokamerkkiä vaihdetaan, se tulee tehdä vähitellen 3 - 4 päivän aikana. Hanki koirallesi vain laadukkaita koiranruokia. Kuivaruokanappuloiden pakkauksissa suositeltu pennun ja aikuisen koiran ruuan päiväannos on kokemuksen mukaan laskettu yläkanttiin ja yleensä liian suuri mäyräkoiralle. Myös eri ruokamerkkien energiamäärä saattaa vaihdella, koirat ovat erilaisia ja niiden kulutus erilaista. Yliaktiiviset ja jatkuvasti liikkuvat koirat voivat olla liiankin laihoja, jolloin tarvitaan aktiiviselle koiralle suunniteltua energiarikkaampaa ruokaa.

Seuraa pennun kehitystä ja painoa. Koira ei saa olla liian lihava, mikä rasittaa selkää ja altistaa mm. mäyräkoirahalvaukselle. Myös nivelet ja sydän joutuvat liian kovalle rasitukselle. Kylkiluiden pitää tuntua (sopiva n 5 mm:n rasvakerros), mutta ne eivät saa näkyä. Ylhäältä päin katsottuna koiran kaula ja vyötärö erottuvat selvästi ja lihaksisto on normaali.

Ruokintakertoja ja ruuan määrää muutetaan, jos pentu on liian lihava tai laiha. Jos pentu saa välipaloja tai pikkuherkkuja esim. koulutuksen yhteydessä, huomioi tämä myös ruoka-annosten koossa. Palkintonamujen ei myöskään tarvitse olla suuria, pieni makumurunenkin riittää. Ota selvää kaupan herkkupalojen rasvaprosenteista - lampaan ja vasikan korvissa on paljon vähemmän rasvaa kuin naudan mahassa tai sian korvissa. Muista myös säännölliset ruoka-ajat.


Koiralle voi herkkua olla vaikkapa tuorekurkku, eikä tarvitse isoa juustokönttiä antaa. Meillä herkkua ovat myös puolukka ja mustikka.


Joskus pentu kyllästyy itse liotettuun ruokaan ja haluaakin nappulansa kuiviltaan. Toinen taas haluaa nappulansa hieman liotettuna. Kuivat nappulat ovat hyväksi hampaille, mutta huolehdi silloin, että koira saa tarpeeksi nestettä.

Sopivia "kotiruoka"-aineksia ja syötävää koiralle ovat esimerkiksi:

 • liha, mieluiten raakana
 • kana ja kala, kypsänä ja perattuna
 • lohi myös raakana
 • kala myös kuivattuna
 • piimä, kermaviili maustamaton jugurtti, maitorahka, raejuusto, juusto, leipäjuusto
 • sisäelimet: maksa keitettynä, kuivattuna, keuhko kuivattuna, sydän raakana
 • kananmuna: valkuainen kypsennettynä, keltuainen parasta raakana
 • vihannekset: porkkana, parsakaali, paprika, valkosipuli raakana pieninä määrinä tai puristeina, vihannessekoitukset hyvin kypsennettynä ja soseutettuna
 • viljatuotteet: riisi, hirssi, kaura, ohra, tattari hyvin haudutettuna, kypsennettynä
 • maksalaatikko (rusinaton), porkkanalaatikko, veriletut, maksapihvit, ruisleipä (kuivana hyvää hampaille), karjalanpiirakat
 • turvalliset luonnonluut - ydin/putkiluut, luuttomat rustot
 • sonninsutit, kuivattu henkitorvi, keuhko, broilerin kaulat ja naudan maha

Sopimattomat tai vaaralliset ruoka-aineet:

 • juurekset ja peruna raakana
 • tavallinen sipuli
 • "villikala" raakana
 • terävät linnun ja sianluut
 • luut, joista lohkeaa paloja
 • suklaa
 • ksylitoli
 • raaka hiivataikina

Koiralla tulee olla aina esillä kuppi, jossa on raikasta vettä. Vaihda vesi ja pese vesikuppi hyvin päivittäin ja huolehdi varsinkin lämpiminä kesäpäivinä, että vesi on raikasta ja "tuoretta". Koira tarvitsee enemmän nesteitä, jos se syö ruokana kuivia nappuloita.


ruokinta_small.jpg

Aikuisen koiran ruokinta

Koira on lihansyöjä ja sen ruuansulatuselimistö on hyvin erilainen kuin ihmisellä. Koiran ruuansulatuskanava on lyhyt ja ruoka-aineet kulkevat nopeasti sen läpi, joten ruuan imeytyminen on erilaista. Koiralle sopimattomat ruoka-aineet sulavat huonosti ja aiheuttavat suurina määrinä erilaisia häiriöitä.

Proteiinit ovat kudosten rakennusainetta, siksi proteiinin laatuun tulee kiinnittää huomiota ja käyttää mm. laadukasta lihaa sisältävää ruokaa. Rasvat toimivat energian lähteenä ja niiden avulla turvataan myös rasvaliukoisten vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen saanti. Hiilihydraatit ovat energianlähteenä ja niitä on sokereissa, tärkkelyksessä ja kuiduissa. Lisäksi koira tarvitsee kalkkia ja fosforia sekä muita kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

Kuivamuona on täysravintoa, jossa näitä tärkeitä ravintoaineita on riittävästi ja oikeassa suhteessa. Kun käytät ruokinnan perustana korkealaatuista kuivamuonaa, varmistat pennun kehityksen kannalta tärkeiden vitamiinien ja ravintoaineiden saannin. Yliruokinta on yhtä haitallista pennun kehitykselle kuin aliruokinta. Käyttäessäsi korkealaatuista valmisruokaa, mitään vitamiinilisiä ei tarvita - ne saattavat jopa olla haitallisia. Voit ruokkia koirasi vaihtoehtoisesti myös raakaruualla tai käyttää valmisnappulaa ruokinnan osana.

Aikuisen koiran ravinnon tarve metsästysaikana saattaa kasvaa huomattavasti, joten ota tämä huomioon ruokinnassa ja korvaa ylläpitoruoka enemmän energiaa sisältävällä aktiiviselle koiralle tarkoitetulla ruualla tai lisää kotiruuassa energian määrää. Vaativat harrastukset harjoituksineen ja kokeineen, kuten esimerkiksi ajokokeet, MEJÄ- ja LUT-harrastukset sekä metsästys edellyttävät koiralta hyvää kuntoa ja energian tarve kasvaa. Myös nestetasapainosta on aina huolehdittava.

Aikuisen koiran kuivanappulamäärä päivässä on ollut nappularuokinnassa noin 1,5 - 2 dl koiranruokamerkistä ja koiran energiatarpeesta riippuen. Ja jos lisäruokaa annetaan, tulee antaa nappuloita vastaavasti hieman vähemmän.

Lue lisää Joenpenkan koirien ruokavinkit

Ruusan synttäripäivän herkut: kaurista ja perunamuhennosta kermakastikkeessa, hernemössö ja puolukat. Ei mausteita, eikä suolaa. Kylläpä maistui!

Omien koirien ruokavaliosta

Omien mäyrkoiriemme perusruokana ovat olleet aikaisemmin pääosin nappulat, mutta vuosien aikana on siirrytty lähes kokonaan raaka/kotiruokaan. Käytössä on ollut seuraavien valmistajien nappulat: Hill´s, ProPac, Proformance, Mastery, Mustin & Mirrin PureNatural. Lisäksi myös Golden Eagle, Eukanuba ja nykyään koiramme syövät Jahti & Vahti Energya tai Extra Energyä ja joskus laadukkaita märkäruokia. Olen joskus kokeillut myös Royal Caninin mäyräkoiraruokaa, mutta epäilen, että ko. ruoka aiheutti ongelmia korvissa ja anaaleissa (sekä Noran että Miron anaalit tulehtuivat pahasti aivan yhtä aikaa), eikä sitä merkkiä ole enää käytetty. Nappuloissa suositaan mahdollisimman lisäaineettomia, viljattomia, maissittomia ja lihapitoisia nappuloita. Mihinkään vaativiin nappulakokeiluihin ei olla lähdetty, vaan ongelmat ovat paremmin saatu hoidettua raakaruokinnalla.

Nappuloita meillä syödään enää vain osana ruokaa, sillä pääosin koiramme syövät raaka/kotiruokaa. Koiramme syövät nykyisin enimmäkseen erilaisia lihoja raakana ja kypsennettynä, monipuolisesti riistalihaa sekä valmiiksi vitaminoituja raakalihatuotteita esim. Maukas-tuotteita, Mush-tuotteita, sekä joskus myös NEU:ta. Koiramme saavat ruokansa aamulla ja iltasella klo 16 - 17. Aterialla on aina raakaa tai uunissa haudutettua lihaa pieninä paloina - riistaa, yleensä hirveä, joskus kaurista, villisikaa tai kaupan hyvälaatuista jauhelihaa tai valmiita raakalihatuotteita. Aamuruualla on mukana voi olla myös vihannessoseita ja enää harvemmin puuroa. Lisukkeena olen antanut joskus raejuustoa, keitettyä kananmunaa, raakaa keltuaista, kermaviiliä, maksalaatikkoa, verilettuja tai itse tehtyjä koiranruokia kuten maksapihvejä.

Koirille maistuvat myös kaupan koiranruokalihapullat ja mahapullat. Syksystä 2009 olen syöttänyt koirillemme myös jauhettua rustoa, jauhettua broilerinsiipeä, raakoja broilerin kauloja ja muita raakatuotteita. Näissä tuotteissa luuaines on valmiina rouheena, eikä aiheuta suolisto-ongelmia. Nykyään on jo tarjolla hyvät valikoimat erilaisia raakalihatuotteita. Koiramme saavat myös lorauksen laktoositonta ab-piimää, Canius-maitohappobakteeria sekä kuuriluontoisesti BiotinFortea (biotiini, sinkki), D-vitamiinia, monivitamiinivalmistetta, merilevää, karpalojauhetta sekä ihon, turkin ja nivelten hyvinvointia tukevia lisiä.

Etenkin trimmauksen jälkeen olen lisännyt kuuriluontoisesti yhteen päiväateriaan tilkan Eforion-öljyä tai Nutrolin-öljyä, kalanmaksaöljyä, lohiöljyä tai muita ihon ja turkin hyvinvointia tukevia öljyjä.

Lisäksi olen tehnyt koirillemme omia, kevyitä ja lisäaineettomia ja vehnäjauhottomia herkkukeksejä: porkkanakeksejä ja maksakeksejä. Herkkupaloiksi tarjotaan myös keitettyä, kuivattua maksaa.

Meillä vain Miro söi harvakseltaan raakoja luita, sillä ahneina koirina suoleen tahtoo mennä liian isoja paloja ja Noran kakka muuttui helposti aivan sementiksi. Purtavaksi koirille tarjotaan mahdollisimman luonnonmukaista ja lisäaineetonta purtavaa: kuivattuja henkitorvia, sonninsuteja, kuivattua keuhkoa, maksaa, broilerin kauloja yms. Onneksi nykyään on tarjolla monenlaista luonnonmukaista kotimaista purtavaa!

Olen huomannut, että hammaskivi, korvien töhkiminen ja anaaliongelmat ovat olleet kurissa tällä lisäaineettomalla ja lihapainotteisella ravinnolla, mitä on sitten jatkettu myös Roihun ja Ruusan kanssa.

Allergisen koiran ruokavalio

Koiriemme ruokavalio muuttui Miron allergiadiagnoosin jälkeen syksyllä 2010

Mirolla oli iho-oireita kesällä 2009 ja 2010 ja testeissä selvisi, että Miro oli allerginen mm. kolmelle varastopunkille, maidolle, kalalle, kauralle sekä monille kasveille ja kasvihomeille. Tästä syystä kaikkien koirien ruokavalio siirtyi syksyn 2010 aikana vähitellen yhä enemmän lihapainotteiseen raaka/kotiruokaan. Nora saa Masteryn seniorinappulaa ja Pyry sai nappulalisänä Masteryn energiapitoista ylläpitonappulaa osana aamuruokaa. Miron allergian myötä koirien ruokavaliosta poistuivat maitotuotteet ja myös puurojen käyttö väheni.


Lue lisää Miron allergiasta

Lue lisää Ruokavalio kilpailu- ja metsästyskautenaSivu päivitetty 2024

Tekstin ja kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!

Tekstit ja kuvat © Joenpenkan kennel, Marja Junttila