Roihulle toinen hyväksytty VAHI-tulos 4.6.2023

Torstai 8.6.2023 - Marja J

VAHI-koe 4.6.2023, Liminka - Roihulle hyväksytty tulos

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistys järjesti metsästysmajallaan usemman koiran VAHI-kokeet 4.6.2023. Kokeen ylituomarina oli Mikko Taipaleenmäki ja toisena tuomarina Kari Hyytiäinen. Mukana oli neljä koiraa, joista 2 sai nyt tuloksen. Kolme uutta VAHI-tuomaria pätevöityi kokeessa. Roihu oli saanut ensimmäisen hyväksytyn tuloksensa viime syksynä todellisessa haavakkotilanteessa ja nyt tuli treeniä järjestetyssä kokeessa. 

VAHI-koe_4.6.2023.png

VAHI-koe.tulokset.jpg

VAHI-koe_ptk.jpg

VAHI-koe.tarjoilut.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, VAHI-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Roihulle VAHI-tulos 29.10.2022

Torstai 10.11.2022 - Marja J

Roihulle hyväksytty VAHi-tulos 29.10.2022

ROIHUvahi.jpg

Lauantaina 29.10. tuli osaavalle jälkikoiralle ja isännäle työkutsu metsästäjien avuksi ja Roihu pomppasi virkkuna mieluisiin hommiin kesken päiväunien. Päivä oli kylmän kolea ja sateisen märkä ja Roihu oli 1,7 kilometrin jäljellä vielä polskinut muutaman leveän kanavan yli. Jäljestys keskeytettiin, kun todettiin että hirvi jatkoi matkaansa hyvissä voimissa. Roihu kyllä olisi jatkanut pitempäänkin. Hyvä vaan kun lähtivät taas avuksi, sillä siinä samalla tuli suoritettua VAHI-koe!

Meidän kaikki mäyräkoirat, Roihun isä Pyry, mummi Nora sekä Miro ovat osallistuneet MEJÄ- ja VAHI-kokeiden lisäksi myös käytännön jälkitöihin SRVA-yhdyshenkilö Hannun apuna jo yli 15 vuoden ajan kukin vuorollaan. Kutsu voi tulla milloin vaan kolaripaikalle tai metsästystilanteeseen selvittämään tilannetta. Nyt tuli taas osaavalle koirakolle kutsu ja paikalla sattui olemaan myös MEJÄ- ja VAHI-koetuomari, joka esitti mahdollisuutta viralliseen kokeen suorittamiseen ja koiran osaamisesta tuli näin myös dokumentoitua tietoa KoiraNettiin.

Roihu_vahi_29.10.22.jpg

Lue lisää käytännön jäljestämisestä Joenpenkan blogista

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, VAHI, vahingoittuneen hirvieläimen jäljestyskoe, jäljestäminen, käytännön jäljestys, SRVA

Jäljestäminen - hyödyllistä ja mielekästä harrastamista koiran kanssa

Keskiviikko 21.10.2020 - Marja J

Jäljestäminen - hyödyllistä harrastamista

Blogiteksti kirjoitettu 3.12.2014, päivitetty 21.10.2020

Tänä vuonna olisi jälkihommia voinut treenata vielä näinkin myöhään vuodesta, sillä niin koe- kuin harjoitusjäljet tulee vetää aina lumettomalle maalle. Monet  kokeneet ja kokeissakin ansioituneet koirat ovat päässeet taas käytännön jälkitöihin etsimään kolaroituja eläimiä ja hirviporukoiden haavakkoja.

nora_ja_hirvi2_small.jpg

Nora (Rowanberrie´s Feenix) ja onnistuneen jäljestyksen päätteeksi kuolleena löytynyt hirvi. Onneksi hirvi löytyi pian osaavan jälkikoiran avulla, eikä ruho kerinnyt lämpimällä kelillä pilaantua.

Nyt käytännön jälkihommissa toimii ja MEJÄssä harrastaa jo Noran pojan Pyryn (Joenpenkan Aito-Artturi) tyttö Roihu (Joenpenkan Oona-Onnenapila).


Jäljestäminen on koiralle luontainen ja palkitseva työskentelymuoto, ja osaavien jälkikoirien käyttö haavakko- ja kolaritilanteissa on suositeltavaa myös eläinsuojelullisista syistä.


Eläinsuojelulaki, luonnonsuojelulaki ja metsästyslaki sisältävät velvoitteen luonnonvaraisen eläimen auttamiseksi ja näin haavoittuneet eläimet saadaan nopeasti pois luonnosta ja ne välttyvät turhilta kärsimyksiltä. Elossa oleva loukkaantunut eläin lopetetaan välittömästi asianmukaisella tavalla, eikä jäljestystä saa koskaan lopettaa ennen kuin ollaan aivan varmoja, että eläin on jatkanut matkaansa loukkaantumattomana.

VAHINGOITTUNEEN HIRVIELÄIMEN JÄLJESTYS


VAHI-kokeessa eli vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeessa
testataan koiran ja koiran ohjaajan välistä yhteistyötä ja kykyä seurata vahingoittuneen hirvieläimen jälkiä. Kokeen voi suorittaa myös todellisessa kolari/haavakkotilanteessa. Kokeeseen osallistuva koiranohjaaja antaa koepöytäkirjassa luvan yhteystietojensa välittämiseen viranomaiselle ja lupautuu olemaan heidän käytettävissään jäljestystilanteissa.

pietilainen_hannu_miron_jalki_ja_hirvi_1_large.jpg

Miro (Semilain Omar) ja jäljen päästä löytynyt hirvi.

Hannu on myös koulutettuna Suurriistavirka-apuyhteyshenkilönä mukana SRVA-tehtävissä. SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tavallisimpia SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin ja metsästäjien, koiranohjaajien ja metsästysseurojen vapaaehtoisyhteistyöhön. Hälytysjärjestelmä käynnistyy poliisin tai hätäkeskuksen antamalla virka-apupyynnöllä.

Puhelinsoitto ja avunpyyntö voi tulla milloin vain ja Hannukin on lähtenyt monta kertaa yöllä tarkistamaan tilannetta joko ensin yksin tai tarvittaessa koiran kanssa. Kaikki koiramme Nora, Miro ja Pyry ovat osallistuneet MEJÄ- kokeiden lisäksi myös käytännön jälkihommiin. Pyryllä on lisäksi kaksi hyväksyttyä VAHI-tulosta ja MEJÄSSÄ Pyry on valioitunut Suomesta ja Ruotsista.

Vahingoittuneen eläimen jäljestyksen onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeä metsästäjien muistaa muutamia käytännön asioita

  • Rauhoittaa tapahtuma-alue turhalta kulkemiselta (ei ylimääräisiä koiria tai ihmisiä), ampuja riittää
  • Merkitä ammuntakohta/paikka jossa eläimen viimeksi näki ja osoittaa haavakon kulkusuunta jos mahdollista. Pelkkä paikallaan olokin riittää!
  • Antaa työrauha jäljestävälle koiralle.

Jo nämä asiat helpottavat huomattavasti koiran työtä. Pimeät/hämärät illat ovat itsessään jo haasteellisia, jolloin suurin osa havereista sattuu ja silloinhan isännän silminä toimii koiran hajuaisti.

Koiran apu haavoittuneen eläimen etsinnöissä on erittäin tärkeä ja mäyräkoiria käytetäänkin paljon näissä tehtävissä. Meidän omista koirista Nora ja Miro ovat etsineen Hannun porukalle haavoittuneita hirviä ja poliisin apuna kolarikauriita ja Pyrykin pääsee näihin hommiin.

Lue lisää käytännön jäljestämisestä

Lisää tietoa haavoittuneen hirvieläimen etsimisestä ja ohjeita jälkikoiran työskentelyn helpottamiseksi löytyy mm. Metsästäjäin Keskusjärjestön julkaisemasta Metsästäjän oppaasta luvusta: Haavoittuneen riistan haku, hirvieläimet

Riista.fi: Toiminta riistaonnettomuuden sattuessa


Lue lisää jäljestämisestä

Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen jäsenlehdestä Ostyposti 2/2014 s. 6- 11, Marja Junttila:  Jäljestäminen – mielekästä ja hyödyllistä harrastamista koiran kanssa. Ostyssä ollaan kehittämässä mejä-toimintaa ja jutussa esitellään lajia ja käytännön jäljestystä ihan yleisesti sekä annetaan vinkkejä pennun koulutukseen ja omatoimiseen harjoitteluun.

Sanomalehti Kaleva 20.10.2014, Anni Jyrinki: Jäljestäjä auttaa myös poliisia. Metsästysjäljestäjät etsivät haavoittuneita eläimiä.

Itä-Uudenmaan Poliisilaitos, Markku Tuominen, Kolumni 8.8.2014: Ilmoita eläinonnettomuus aina poliisille. Poliisi tiedottaa siitä, miten tulee toimia, jos kolaroi esim. hirven tai kauriin kanssa.

Jäljestyksen ABC-tietopaketti. Päivitetty versio 30.11.2014, tietopaketti on katsottavissa salasanan takaa Joenpenkan sivuilla.

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus on ainostaan minulla tekijänä, joten pyydä salasana niin pääset tutustumaan aineistoon.Tietopaketti on tarkoitettu vain omaan käyttöön ja sen jakaminen ja esittäminen ilman lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty.

Linkkien takana myös hyvää tietoa jälkihommista

Avainsanat: jäljestäminen, jäljestys, VAHI

Joenpenkkalaisille menestystä viikonloppuna

Maanantai 6.8.2012 klo 19.58 - Marja J

Joenpenkan koirilla oli vilkas viikonloppu, kun koiria osallistui näyttelyyn ja kokeisiin. Perjantaina olimme Pauliinan ja Emman kanssa Kuopiossa näyttelyreissulla ja matkaseurana menomatkalla oli vielä Purasten karkkari Pipsa, joka oli menossa sulhasen luona käymään.

Emma_ja_Pauliina_Kuopio.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli nyt ensimmäistä kertaa näyttelykehässä keväisen mammalomansa jälkeen ja eipä olisi uskonut, että Emmalla oli vasta pennut - niin hyvässä ja timmissä kunnossa tyttö oli! Karkkarinarttuja oli mukana 14 ja Emma sijoittui hienosti narttujen viidenneksi ja käyttöluokan kakkoseksi saaden erinomaisen laatuarvostelun ERI SA eli erinomainen ja sertin arvoinen.

Onnittelut Emmalle ja Pauliinalle!

Lauantaina tuli Elmon (Joenpenkan Ehtivä-Elmo) isännältä Villeltä Alajärveltä terveiset, että Elmo oli saanut toisen LUTB-tuloksen pistein 42 Ilmajoen kokeessa. Elmo oli antanut kuulemma liikaa ääntä tyhjässä luolassa, mutta varsinaisessa riistakokeessa koe keskeytettiin kuten ensimmäinen koekin turhien vahinkojen välttämiseksi. Elmo suoritti myös luonnonluolan tarkastuksen ja nyt on edessä kolmas eli A-koe syyskuun alussa.

Onnittelut Elmolle ja Villelle!

Lauantaina valmistelimme Pauliinan ja Hannun kanssa oman kerhon sunnuntain VAHI-koetta. Keskuspaikkana oli Ala-Temmeksen kylätalo, joka on oikein hyvä paikka kokeiden keskuspaikaksi. Päivä alkoi klo 7 aamupalalla ja kohta porukka siirtyi jälkien tekoon Temmekselle Linnakankaantien varteen.

vahi-koe_liminka_5.8_2.jpg

Minulla oli kaverina Emman tyttö Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi), jonka isäntä Mika oli kokeessa maalimiehenä. Hertta on terhakka tyttö, ja tykkäsi olla ihmisten rapsuteltavana. Kun väki alkoi tulla jäljiltä syömään ja kahville, ei hälinä ja puheensorina häirinnyt tyttöä, joka nukkui kaikessa rauhassa omassa häkissään. Loppupäivästä Hertan keveriksi tuli myös veli Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo), jonka kanssa piti kisuta ja riekkua.

PSMKK:n kolmanteen VAHI-kokeeseen osallistui viisi koiraa ja nyt koe mentiin läpi uusilla säännöillä. Jälki tulee olla nyt 2 - 36 tuntia vanha, tuomari on koirakon mukana vain ensimmäiselle makaukselle ja koiran on löydettävä makauksilta yhteensä kaksi kapulaa. Kokeen voi suorittaa myös todellisessa haavakko/kolaritilanteessa.

Emmankin piti osallistua kokeeseen, mutta Emma pääsikin suorittamaan kokeen luonnonjäljestystilanteessa, kun ylituomari Mikko Taipaleenmäelle tuli aamulla pyyntö jäljittää Rantsilassa kolarihirvi. Emma onnistui jäljityshommassaan ja sai hyväksytyn tuloksen. Myös varsinaiseen kokeeseen osallistuneet 4 mäyräkoiraa ja labradorinnoutaja saivat hyväksytyn - eli päivä oli kaikin puolin onnistunut!

Pyry meni jäljen todella hyvin ja kaikilta osa-alueilta arvosteluksi tuli erinomainen. Myös makaus oli merkattu hyvin ja Pyry löysi makauksilta kaikki 5 kapulaa.

Onnittelut Emma ja ohjaaja Kari sekä Pyry ja ohjaaja Hannu!

Nyt Emmalla ja meidän Pyryllä on kaksi hyväksyttyä tulosta VAHI-kokeesta ja molemmat kokeilevat lumien tultua hirvikoirien jäljestyskoetta. VAHI-kokeen suorittivat onnistuneesti Pyryn ja Emman lisäksi myös karkkari Ursula, pitkikset Risto ja Bantsu sekä labbis Sara.

Onnittelut kaikille!

 

Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, jäljestys, näyttelyt, LUT, VAHI, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Elmo, Joenpenkan Ehtivä-Elmo

Viikon pokaaliposeeraukset ja muuta mukavaa

Sunnuntai 14.8.2011 klo 13.14 - Marja J

Viikko on ollut taas kiireinen ja koiraharrastuksia täynnä! Maanantaina oli Limingassa oman kerhon järjestämänä VAHI-koe ja viikonlopulla luolakokeita Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen järjestämällä terrileirillä Utajärven Sotkan Helmessä.

Emman edellinen LUT-koe oli Oulussa 30.10. viime vuonna. Kypsyttelyjakso oli tuottanut tulosta ja Emma saikin perjantaina hienosti B-tuloksen pistein 43! Emma tarkasti tyhjän luolan rauhallisesti ja aivan äänettä ja ahdinkoputkestakin sujahdettiin vaivatta.

Riistakokeessa Emma meni ensin hieman varovaisesti luolastoon ja kului hetki aikaa ennen kuin pellit avattiin ja Emma pääsi ketun perään. Emma työskenteli tosi rohkeasti kulmapesällä, eikä antanut ketulle ollenkaan periksi vaan kesti erinomaisesti ketun monet karkoitusyritykset. Emma ja kettu tahisivat lähituntumassa pesällä ja kohta tuomari laittoikin luukun väliin ja koe keskeytettiin 9 minuutin jälkeen eläinsuojelullisista syistä.

Tässä koekertomus perjantailta, tuomarina oli Jani Mustalahti

Utajärvi 12.8.2011

Ahdinkoputken läpäisy: Hyväksytty, rauhallinen

Tyhjän luolan tarkastus: Hyväksytty, rauhallinen, äänetön

Arvostelu: Koira hieman varoen luolastoon, ilmoitushaukku vaatii aikaa. Peltien avauduttua kettu siirtyy vasempaan päätepesään, koira seuraa varoen haarapesälle, jossa kerää rohkeutta, jonka jälkeen siirtyy kulmapesälle työskentelemään. Koira kestää ketun useat karkoitukset ja koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä.

LUT B 43 pistettä

Lauantai olikin sitten toisenlainen päivä, eikä Emmaa oikein tuntuneet putkihommat kiinnostavan. Tyhjän luolan tarkastuksessa ahdinkoputki tuotti nyt vähän hankaluuksia ja Emma jäikin sitten hakupesälle, eikä enää edennyt luolastoon. Niinpä koe loppuikin sitten siihen, eikä Emma päässyt jatkamaan varsinaiseen riistakokeeseen.

Nyt voivat sitten luolahommat jäädä, kun Emman ajokoekausi starttaa syyskuun alussa. Tämä laji taitaakin olla Emmalle se kaikkein mieluisin! Hyvin on mennyt Emmalla koepuolella ja tyttö on näyttänyt monipuoliset taipumuksensa: VAHI1, MEJÄ AVO1 ja nyt hienosti LUTB!

emma_lutb_43_12.8.2011_large.jpg

Ivalon Nelli kävi toisessa MEJÄ-kokeessaan Kemijärvellä 7.8., mutta  tulosta ei nyt tullut. Nelli osaa kyllä jäljestää, mutta ikävä kyllä myyrät ja tosi runsas sopulikanta tahtovat tuoreilla hajuillaan viedä voiton vanhasta verijäljestä. Nelli pääsi hukkien jälkeen onneksi vielä harjoittelemaan loppujäljellä kaadolle asti.

Mutta pääsipä Nelli tosi toimiin heti kokeen jälkeisenä päivänä ja näytti, että osaa hommansa! Tieltä oli löytynyt verijälki, poro oli ilmeisesti joutunut auton töytäisemäksi ja juossut maastoon. Nelli pääsi jäljelle ja oli seurannut verijälkeä taitavasti, eikä nyt ollut mitään haittaa sopuleista tai myyristä! Saipa Nelli hyvää harjoitusta ja ihan tosi tilanteessa. Luulen, että Nelli nyt kiinnostuu enemmään näistä jälkikoehommistakin.

Nelli oli myös näyttelyreissulla etelässä ja kuulemma erittäin tarkalta tuomarilta Tarmo Viirilältä tuli Valkeakoskella tulokseksi EH. Myös Nelli aloittaa MÄAJ-koehommat heti syyskuun alussa. Nelli kävi kesällä Ivalossa haukkumassa myös konekarhu Penua, eikä taaskaan tarvinnut mäyräkoiran hävitä taidoissaan karhukoirille!

Kiitokset Emman ja Nellin omistajille aktiivisuudesta koiraharrastuksissa! Nyt ruvetaankin odottamaan jännityksellä ajokoetuloksia molemmilta tytöiltä!

Tässä vielä Pyry pokaalinsa kanssa

pyry_vahi1_8.8.2011.jpg

 

 

Avainsanat: LUT, MEJÄ, VAHI, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

VAHI-kokeet Limingassa - Pyrylle hyväksytty

Tiistai 9.8.2011 klo 12.23 - Marja J

PSMKK järjesti eilen Limingassa Limingan-Temmeksen metsästysyhdistyksen maastoissa toiset VAHI-kokeet - ensimmäinen  oli vuosi sitten 11.8.2010 samoissa maastoissa. Keskuspaikkana oli seuran metsästysmaja Kiiskilänkylässä. Itse olin huoltojoukoissa ja Emman emännän Pauliinan kanssa olikin viikon aikana ollut monenlaista hommaa. Lauantaina kävimme Hannun kanssa tarkistamassa majan tilanteen, siivoamassa siellä ja jäljenteko- sekä koepäivänä hommissa vierähtkin iltapäivältä puolilleöin.

Emmallahan oli jo ykköstulos viime vuodelta. Pyryn kanssa Hannulla oli ollut harmittavaa huonoa onnea, kun kaksissa kokeissa kapuloitakin oli löytynyt, mutta matkanteko oli tyssännyt viimeiselle osuudella. Vaikka alkumatkalla menisi kuinka hyvin ja jatkossakin kaikki makaukset ja niillä olleet 3 kapulaa löytyisivät, ei tulosta tule jos sorkkaa ei löydy. Ja jos alun kahdella tuomarin arvostelemalla osuudella tulee yksikin hukka, niin koe keskeytetään heti.

Pyry oli viikolla torstaina Ristijärvellä kokeissa ja jo toisen kerran tänä kesänä sieltä tuli hylätty. Kesäkuun kokeessa lähtö ja alkumatka oli lupaavaa, mutta kolmannella kulmalla tulivat eteen tuoreet hirven jäljet ja Pyry unohti verijäljen. Tämän viikon kokeessa Pyry pääsi malliikkaasti viimeiselle osuudelle, kun saappaan jälkiä meni moneen suuntaan jäljen päällä. Ilmeisesti marjastajat olivat kulkeneet pitkin ja poikin jälkeä, eikä Pyry pystynyt selvittämään minne jälki jatkui. Aikakin tuli täyteen ja Pyry seurasi ihmisten jälkiä läheiselle tielle.

Eilen sitten viimeinkin Pyry teki hyväksyttävän suorituksen! Jälki oli melko risukkoisessa ja hankalassa maastossa ja vesisateen jälkeen metsä oli todella märkä. Ensimmäiselä katkokulmalla meni runsaasti aikaa, mutta lopulta jälki löytyi. Loppuosuudet mentiin vahdilla ja kaadolle Pyry löysi juuri kun tunnin koeaika oli täyttymässä. Pyryllekin teki hyvää päästä viimein sorkalle, olipa poika ollut innoissaan!

Emmalla oli nyt huonompi tuuri, mutta tosi taitavasti tyttö nuoresta iästään huolimatta osaa jo jäljestää! Emma ei merkannut alun tuomariosuudella makauksia ja tuomarille piti tuoda seuraavilta makauksilta yksi kapula. Noin 100 metriä ennen kaatoa Emma kuulee läheiseltä tietä auton äänen, ote herpaantuu ja Emma kulkee tielle - sorkka jää, eikä niitä kapuloitakaan löytynyt.... Parempaa onnea Emmalle seuraaviin koitoksiin, kyllä Emma jäljestää osaa! Ja kiitokset Pauliinalle ja Karille, kun jaksatte harrastaa tytön kanssa!

VAHI on kyllä rankka ja vaativa, mutta erittäin mielenkiintoinen laji. Koemuoto vaatii paljon sekä koiralta että koiran ohjaajalta, jonka on pystyttävä lukemaan oikein koiraansa. Tarkoituksenahan on selvittää koiran ja ohjaajan kykyä seurata vahingoittuneen riistaeläimen jälkiä. Jo jäljen löytyminen tuotti ongelmia osalle koirista. Mitään alkumakausta, josta olisi potkittu maata pois, ei VAHIssa ole, sillä jälki vain alkaa jostain tien takaa 100 metrin alueelta. Ohjaaja ilmoittaa tuomarille, kun koira löytää jäljen ja koeaika alkaa.

Tässä VAHI-jälkikaavio, josta vähän selviää, mistä oikein on kysymys. Metsässä jälki voi olla hyvinkin erilainen riippuen osuuksien pituudesta ja maaston vaatimuksista. Suositeltavaa myös on, että tuomariousuuden katkokulma tehdään heti ensimmäiseen kulmaan.

VAHI-kokeen tulokset

KUVIA ylituomarin puhuttelusta ja tulosten julkistamisesta

 

Avainsanat: VAHI, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Joenpenkkalaiset jälkikokeissa

Sunnuntai 12.6.2011 klo 14.01 - Marja J

Joenpenkan jälkikasvu Nelli, Emma ja Pyry ovat käyneet taas nuuskuttelemassa kokeissa, mutta tällä kertaa kukaan ei saanut tulosta - tuoreet pienen ja vähän isomman riistan jäljet veivät kokeissa voiton vanhasta verijäljestä.

Nelli oli ensimmäisessä jälkikokeessaan Rovaniemellä, mutta matkanteko tyssäsi melko alkumatkasta, kun Nelli lähti nuuskuttelemaan tuoreemmille jäljille ja oli sitten aloittanut ilmeisesti myös myyräjahdin. Mutta homma jatkuu Nellilä ja Riikalla ja ehkäpä Nelli pääsee vielä tositoimiin jäljittämään haavakkojakin!

Nellin koepöytäkirja

Emma ja Pyry kävivät eilen lauantaina Ristijärvellä toisissa VAHI-kokeissaan. Koko alkuviikon oli ollut todella raskas ja helteinen keli ja matkaan oli valmistauduttu viilentävin pyyhkein, kylmin juomin ja koirien nestetytys oli aloitettu hyvissä ajoin ennen kokeita. Helteen vuoksi kokeen aloitusaikaakin siirrettiin tunnilla aikaisemmaksi, mutta onneksi sää kisapaikalla oli lauantaiaamuna jo viilentynyt.

Jäljet olivat todella riistarikkaassa maastossa niinkuin kuuluukin, niinpä molemmat koirat harhautuivat jäljellään tuoreiden hirven jälkien perään. Emmalla matka päättyi jo tuomariosuudella ensimmäisen makauksen jälkeen.

Emman koepöytäkirja

Pyry pääsi kokeessaan pidemmälle ja matkanteko loppui vasta kolmannen osuuuden lopussa. Pyryn alkumatka oli tosi lupaava. Tuomarikin oli ollut varma, että tämä koira pääsee loppuun asti ja saa hyväksytyn. Tuomariosuuden arvosteltavat kohdat: lähtö, jäljestämishalukkuus, jäljestämisvarmuus, etenevyys, kulmauksien, makausten ja katkojen selvittäminen oli Pyryn työskentelyssä erinomaista. Jäljen alkukin oli löytynyt heti ilman ylityksiä ja etsimistä ja jäljestäminen oli ollut varmaa ja tarkkaa.

Kolmannen osuuden lopussa vastaan olivat tulleen tuoreet hirven jäljet ja Pyry oli jäänyt pyörimään kulmalle. Etsimisestä huolimatta jäljen uutta alkua ei ollut löytynyt ja tunnin koeaikakin alkoi olla lopuillaan, joten Hannu keskeytti kokeen.

Pyryn koepöytäkirja

Kokeen järjestäjinä olivat Kainuun Hirvikoirayhdistys ja Pihlajavaaran Erä. Lämmin kiitos järjestäjille hienosta koepäivästä ja hyvistä järjestelyistä! Homma jatkuu Emmalla ja Pyrylläkin ja saattaapa hyvinkin olla, että molemmat vielä osallistuvat kokeeseen Ristijärvellä. :)

Tässä on esimerkki VAHI-jäljestä. Jäljen pituus on 1200 - 1500 m ja jäljen kaikki 5 osuutta voivat olla erimittaisia. Kaavio on viitteellinen ja luonnossa jälki voi olla hyvinkin erinäköinen riippuen jäljen suunnasta, kaarroksista, maastosta ja teistä.

 

Avainsanat: VAHI, MEJÄ, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

Vahingoittuneen hirvieläimen jäljestys

Torstai 30.9.2010 klo 20.00 - Marja J

Vahingoittuneen hirvieläimen jäljestys

Vahingoittuneen eläimen jäljestyksen onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeä metsästäjien muistaa muutamia käytännön asioita:

  • Rauhoittaa tapahtuma-alue turhalta kulkemiselta (ei ylimääräisiä koiria tai ihmisiä), ampuja riittää
  • Merkitä ammuntakohta/paikka jossa eläimen viimeksi näki ja osoittaa haavakon kulkusuunta jos mahdollista. Pelkkä paikallaan olokin riittää!
  • Antaa työrauha jäljestävälle koiralle.

Jo nämä asiat helpottavat huomattavasti koiran työtä. Pimeät/hämärät illat ovat itsessään jo haasteellisia, jolloin suurin osa havereista sattuu ja silloinhan isännän silminä toimii koiran hajuaisti.

Koiran apu haavoittuneen eläimen etsinnöissä on erittäin tärkeä ja mäyräkoiria käytetäänkin paljon näissä tehtävissä. Meidän omista koirista Nora ja Miro ovat etsineen Hannun porukalle haavoittuneita hirviä ja poliisin apuna kolarikauriita ja Pyrykin pääsee näihin hommiin.

Lisää tietoa haavoittuneen hirvieläimen etsimisestä ja ohjeita jälkikoiran työskentelyn helpottamiseksi löytyy mm. Metsästäjäin Keskusjärjestön julkaisemasta Metsästäjän oppaasta luvusta: Haavoittuneen riistan haku, hirvieläimet

Tietoa löytyy myös täältä: www.wikikko.info

     

Avainsanat: jäljestys, VAHI

VAHI-koe Limingassa 11.8.2010

Torstai 12.8.2010 klo 13.09 - Marja J

Emma ja Pyry osallistuivat eilen PSMKK:n järjestämään ensimmäiseen vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeeseen eli VAHI-kokeeseen. Olipa nyt mukava lähteä kokeeseen, kun kokeen kokoontumispaikka oli vajaan 15 kilometrin päässä kotoa ylituomari Mikko Taipaleenmäen pihapiirissä. Kokeeseen osallistui 6 koiraa: flätti, tolleri, kettuterrieri, alppien ajokoira sekä nämä kaksi karkkaria.

Jäljet oli tehty edellisenä päivänä niinkuin MEJÄ-kokeessakin. VAHI-kokeen jäljen alku poikkeaa MEJÄ-jäljestä siinä, että alkumakausta ei tehdä vaan veretys aloitetaan ojan takaa n 2 metriä tiestä. Tien varteen merkitään 100 metrin mittainen matka ja veretys alkaa jostain matkan varrelta.

Jäljen pituus on 1500 - 2000 metriä ja siinä on 5 osuutta, jotka voivat olla eri mittaisia. Makauksia jäljellä on yhteensä 5. Tuomarin kulkemalla kahden osuuden matkalla on kaksi makausta ja kaksi kulmaa, joista toinen on katkokulma. Yksin kuljetulla matkalla on 3 makausta, joilla jokaisella on kapula ja kaksi kulmaa joista toinen on katkokulma. Kulmat ja katkokulmat ovat samanlaiset kuin MEJÄ-ssä. Verta käytetään 0.3 litraa ja kaatona on sorkka. Merkkaus aloitetaan 50 metriä aloituksesta ja avomerkataan vain tuomarin kulkema matka. Yksin kuljettua matkaa ei merkata.

 vahi_liminka_11.8.2010.jpg

 

Koiran ohjaajat ylituomari Mikko Taipaleenmäen puhuttelussa. Toisena tuomarina oli Seppo Komulainen ja koetoimitsijana Katja Huurinainen.

Emma sai kokeen läpi, kun sorkka löytyi, mutta Pyry ei löytänyt sorkkaa. Molemmilla koirilla meni tuomariosuus hyvin: jälki löytyi, makaukset merkattiin ja katkot selvitettiin. Emma löysi omalla jäljellään myös kaksi supin poikasta kuusen alta ja ajeli niitä tovin, mutta jälki kuitenkin löytyi ja sorkka sen päästä.

Pyry meni oman jälkensä hyvin, selvitti katkokulman ja löysi jopa makaukset ja kaikki kolme kapulaa. Myös Pyry hoiteli välllä luolakoiran hommia ja tarkasti yhden ketun pesän. Kaadon tuntumassa oli pyörinyt hirviemo vasansa kanssa juuri ennen Pyryn tuloa ja tuoreet jäljet panivat koiran aivan sekaisin, eikä Pyry enää ehtinyt sorkkaa etsiä, kun koeaika päättyi.

Koejäljet tehdään riistarikkaaseen maastoon ja siellä olikin havaintoja hirvistä, ketuista, supeista, pyistä, teeristä, kanahaukasta jne. Löysipä yksi jälkikoira metsään viime syksynä kuolleen hirvenkin.

Tulipas koirien kokeiltua tätäkin koemuotoa, mutta suurin hyöty taidoista on varmaan jo tulevana syksynä hirvimetsällä ja kolarihirviä sekä -kauriita etsiessä!

Onnittelut Emmalle sekä kotiväelle - hieno juttu!

VAHI-koesäännöt Suomen kennelliiton sivuilla

Lisää kuvia löytyy täältä

 

Avainsanat: VAHI, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi