VAHI-koe Limingassa 11.8.2010

Share |

Torstai 12.8.2010 klo 13:09 - Marja J


Emma ja Pyry osallistuivat eilen PSMKK:n järjestämään ensimmäiseen vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeeseen eli VAHI-kokeeseen. Olipa nyt mukava lähteä kokeeseen, kun kokeen kokoontumispaikka oli vajaan 15 kilometrin päässä kotoa ylituomari Mikko Taipaleenmäen pihapiirissä. Kokeeseen osallistui 6 koiraa: flätti, tolleri, kettuterrieri, alppien ajokoira sekä nämä kaksi karkkaria.

Jäljet oli tehty edellisenä päivänä niinkuin MEJÄ-kokeessakin. VAHI-kokeen jäljen alku poikkeaa MEJÄ-jäljestä siinä, että alkumakausta ei tehdä vaan veretys aloitetaan ojan takaa n 2 metriä tiestä. Tien varteen merkitään 100 metrin mittainen matka ja veretys alkaa jostain matkan varrelta.

Jäljen pituus on 1500 - 2000 metriä ja siinä on 5 osuutta, jotka voivat olla eri mittaisia. Makauksia jäljellä on yhteensä 5. Tuomarin kulkemalla kahden osuuden matkalla on kaksi makausta ja kaksi kulmaa, joista toinen on katkokulma. Yksin kuljetulla matkalla on 3 makausta, joilla jokaisella on kapula ja kaksi kulmaa joista toinen on katkokulma. Kulmat ja katkokulmat ovat samanlaiset kuin MEJÄ-ssä. Verta käytetään 0.3 litraa ja kaatona on sorkka. Merkkaus aloitetaan 50 metriä aloituksesta ja avomerkataan vain tuomarin kulkema matka. Yksin kuljettua matkaa ei merkata.

 vahi_liminka_11.8.2010.jpg

 

Koiran ohjaajat ylituomari Mikko Taipaleenmäen puhuttelussa. Toisena tuomarina oli Seppo Komulainen ja koetoimitsijana Katja Huurinainen.

Emma sai kokeen läpi, kun sorkka löytyi, mutta Pyry ei löytänyt sorkkaa. Molemmilla koirilla meni tuomariosuus hyvin: jälki löytyi, makaukset merkattiin ja katkot selvitettiin. Emma löysi omalla jäljellään myös kaksi supin poikasta kuusen alta ja ajeli niitä tovin, mutta jälki kuitenkin löytyi ja sorkka sen päästä.

Pyry meni oman jälkensä hyvin, selvitti katkokulman ja löysi jopa makaukset ja kaikki kolme kapulaa. Myös Pyry hoiteli välllä luolakoiran hommia ja tarkasti yhden ketun pesän. Kaadon tuntumassa oli pyörinyt hirviemo vasansa kanssa juuri ennen Pyryn tuloa ja tuoreet jäljet panivat koiran aivan sekaisin, eikä Pyry enää ehtinyt sorkkaa etsiä, kun koeaika päättyi.

Koejäljet tehdään riistarikkaaseen maastoon ja siellä olikin havaintoja hirvistä, ketuista, supeista, pyistä, teeristä, kanahaukasta jne. Löysipä yksi jälkikoira metsään viime syksynä kuolleen hirvenkin.

Tulipas koirien kokeiltua tätäkin koemuotoa, mutta suurin hyöty taidoista on varmaan jo tulevana syksynä hirvimetsällä ja kolarihirviä sekä -kauriita etsiessä!

Onnittelut Emmalle sekä kotiväelle - hieno juttu!

VAHI-koesäännöt Suomen kennelliiton sivuilla

Lisää kuvia löytyy täältä

 

Avainsanat: VAHI, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini