VAHI-kokeet Limingassa - Pyrylle hyväksytty

Share |

Tiistai 9.8.2011 klo 12:23 - Marja J


PSMKK järjesti eilen Limingassa Limingan-Temmeksen metsästysyhdistyksen maastoissa toiset VAHI-kokeet - ensimmäinen  oli vuosi sitten 11.8.2010 samoissa maastoissa. Keskuspaikkana oli seuran metsästysmaja Kiiskilänkylässä. Itse olin huoltojoukoissa ja Emman emännän Pauliinan kanssa olikin viikon aikana ollut monenlaista hommaa. Lauantaina kävimme Hannun kanssa tarkistamassa majan tilanteen, siivoamassa siellä ja jäljenteko- sekä koepäivänä hommissa vierähtkin iltapäivältä puolilleöin.

Emmallahan oli jo ykköstulos viime vuodelta. Pyryn kanssa Hannulla oli ollut harmittavaa huonoa onnea, kun kaksissa kokeissa kapuloitakin oli löytynyt, mutta matkanteko oli tyssännyt viimeiselle osuudella. Vaikka alkumatkalla menisi kuinka hyvin ja jatkossakin kaikki makaukset ja niillä olleet 3 kapulaa löytyisivät, ei tulosta tule jos sorkkaa ei löydy. Ja jos alun kahdella tuomarin arvostelemalla osuudella tulee yksikin hukka, niin koe keskeytetään heti.

Pyry oli viikolla torstaina Ristijärvellä kokeissa ja jo toisen kerran tänä kesänä sieltä tuli hylätty. Kesäkuun kokeessa lähtö ja alkumatka oli lupaavaa, mutta kolmannella kulmalla tulivat eteen tuoreet hirven jäljet ja Pyry unohti verijäljen. Tämän viikon kokeessa Pyry pääsi malliikkaasti viimeiselle osuudelle, kun saappaan jälkiä meni moneen suuntaan jäljen päällä. Ilmeisesti marjastajat olivat kulkeneet pitkin ja poikin jälkeä, eikä Pyry pystynyt selvittämään minne jälki jatkui. Aikakin tuli täyteen ja Pyry seurasi ihmisten jälkiä läheiselle tielle.

Eilen sitten viimeinkin Pyry teki hyväksyttävän suorituksen! Jälki oli melko risukkoisessa ja hankalassa maastossa ja vesisateen jälkeen metsä oli todella märkä. Ensimmäiselä katkokulmalla meni runsaasti aikaa, mutta lopulta jälki löytyi. Loppuosuudet mentiin vahdilla ja kaadolle Pyry löysi juuri kun tunnin koeaika oli täyttymässä. Pyryllekin teki hyvää päästä viimein sorkalle, olipa poika ollut innoissaan!

Emmalla oli nyt huonompi tuuri, mutta tosi taitavasti tyttö nuoresta iästään huolimatta osaa jo jäljestää! Emma ei merkannut alun tuomariosuudella makauksia ja tuomarille piti tuoda seuraavilta makauksilta yksi kapula. Noin 100 metriä ennen kaatoa Emma kuulee läheiseltä tietä auton äänen, ote herpaantuu ja Emma kulkee tielle - sorkka jää, eikä niitä kapuloitakaan löytynyt.... Parempaa onnea Emmalle seuraaviin koitoksiin, kyllä Emma jäljestää osaa! Ja kiitokset Pauliinalle ja Karille, kun jaksatte harrastaa tytön kanssa!

VAHI on kyllä rankka ja vaativa, mutta erittäin mielenkiintoinen laji. Koemuoto vaatii paljon sekä koiralta että koiran ohjaajalta, jonka on pystyttävä lukemaan oikein koiraansa. Tarkoituksenahan on selvittää koiran ja ohjaajan kykyä seurata vahingoittuneen riistaeläimen jälkiä. Jo jäljen löytyminen tuotti ongelmia osalle koirista. Mitään alkumakausta, josta olisi potkittu maata pois, ei VAHIssa ole, sillä jälki vain alkaa jostain tien takaa 100 metrin alueelta. Ohjaaja ilmoittaa tuomarille, kun koira löytää jäljen ja koeaika alkaa.

Tässä VAHI-jälkikaavio, josta vähän selviää, mistä oikein on kysymys. Metsässä jälki voi olla hyvinkin erilainen riippuen osuuksien pituudesta ja maaston vaatimuksista. Suositeltavaa myös on, että tuomariousuuden katkokulma tehdään heti ensimmäiseen kulmaan.

VAHI-kokeen tulokset

KUVIA ylituomarin puhuttelusta ja tulosten julkistamisesta

 

Avainsanat: VAHI, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini