Empun jouluterveiset

Torstai 22.12.2016 klo 19.16 - Marja J

Mukavat joulunalusterveiset saatiin Empulta ja Esko isännältä! Emppu on Joenpenkan E-pentuja s. 23.3.2009.

Emppu muistuttaa kyllä kovasti syyskuussa kuollutta Nora-emäänsä - sama terhakka katse. Emppu on lupsakka mäyräkoiraherra mieliharrastuksena pitkät kävelylenkit isännän kanssa, ajohommat ja tietysti vastapainona vähän herkuttelua lepoa ja rentoa elämää.

Oikeaa mäyräkoiran elämää!


Kuvat: Esko Lämsä
EMPPU_Sorakasalla.jpg


EMPPU_Hirven_makuinen.jpg


EMPPU_Rennosti.jpg
TallennaTallennaTallennaTallenna

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Joenpenkkalaisten jahtikausi 2015 - 2016

Maanantai 21.12.2015 - Marja J

On aina mukava seurata miten mäyräkoira opettelee toimimaan metsällä, oppii käyttämään luontaisia taitojaan metsästystilanteessa ja toimimaan toivotulla tavalla riistan kanssa.

Yhteiset antoisat reissut koirien kanssa ovat tärkeitä, eikä se saalis ole aina pääasia, vaikka onnistuneet osumatkin ilahduttavat.

Muitakin kiinnostavat erilaiset jahti- ja jäljestystarinat ja tapausselostukset kuvineen ovat edelleenkin toivottuja ja tervetulleita!

Lämmin kiitos kuvista ja jahtijutuista!

Joenpenkkalaisten vanhemmat jahtitarinat kaudelta 2013 - 2015 löytyvät nyt palkista ERÄJUTUT


Sunnuntai 20.12.2015 - Musun (CurlyCo Where Is My Fox) työskentelystä supi eräksi

Musu pääsi ajohommien välillä luolillekin, kun Musu ja Jarmo-isäntä saivat kutsun  supiluolalle. Parin tunnin työskentelyn ja kaivuuhommien päätteeksi supi oli saatu maan pinnalle ja eräksi.

Päivälleen vuosi sitten Musu työskenteli tehokkaasti myös ketun luolassa. Onkohan tämä joku Musun joulunalusperinne?


Veljesten Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) ja Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) jahtiterveiset marraskuulta

Toni läheti terveisiä Keski-Suomesta 22.11.2015

Eetille (Joenpenkan Etevä-Eeti) oli saatu eräksi Kalmarissa viikonlopun 22. – 23.11. aikana kaksi kettua – toinen ladon alta ja toinen ajosta. Piitu-siskokin oli päässyt ladon alle ketun hajua haistelemaan.

Ajot tuntuvat sujuvan hyvin ja monipuolisella Eetillä onkin ollut kysyntää lähialueen kauris- ja peurajahteihin.

eeti_21.11.2015_Small.jpg

Tässä Empun Esko-isännän terveisiä: Emppu syksymmällä kaivuhommissa ja jahtipuuhissa viime viikolla.

Emppu_multakurkku_2015_Medium_Small.jpg

Velipoika Emppu (Joenpenkan Empivä-Emppu) on kunnostautunut kesän ja lauhan syksyn akana lempipuuhissaan eli myyrän kaivussa (tullut ilmeisesti Nora-emäänsä).

Nyt jahtikaudella Emppu on päässyt taas myös kunnon jahtiin ja viime viikolla tuli jäniskin kaadettu Empun ajoon.

Emppu_janis_26.11.15.jpg


Tonin ja Eetin terveiset Keski-Suomesta 3.10.2015

Eeti (Joenpenkan Etevä-Eeti) oli päässyt taas Toni-isäntänsä kanssa naapuripitäjään peurajahtiin. Eeti pääsikin ajamaan peuraa, mutta ajo jäi tällä kertaa lyhyeksi, eikä jälkeä enää löytynyt. Täällä reissulla Eetille saatiin kuitenkin varma kaurisajo ja kauris eräksi.

Eeti_26.9.2015.jpg

Eeti ja kauris.

Seuraavana viikonloppuna eli lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Toni pääsikin sitten ampumaan peuran Eetin ajosta. Lauantaina aamulla Eetillä oli ollut tunnin ajo, mutta toisella lenkillä ei ajettavaa löytynyt. Myöhemmin päivällä Toni ja Eeti saivat kutsun tuoreille jäljille ja noin 20 minuutin ajon jälkeen saatiin Eetille peurakaato.

Eeti_3.10.2015_2.jpg

Eeti ja peura.

Eetin ”Pikkusisko” karkkari Piitukin on jo päässyt metsäreissuille ja päässyt myös noutohommiin, pari sorsaa ja haapana on jo haettu isännälle ja syttöjä haettu myös luolahommiin.

Kiitokset kuvista ja terveisistä! Mukavaa jatkoa hyvin alkaneelle jahtikaudelle Eetin ja Piitun kanssa!


TallennaTallenna

Avainsanat: jahtikausi 2015 - 2016, metsästys, Musu, CurlyCo Where Is My Fox, ajometsästys, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, luolametsästys, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Joenpenkkalaisten jahtikausi 2014 - 2015

Tiistai 3.3.2015 - Marja J

On aina mukava seurata miten mäyräkoira opettelee toimimaan metsällä ja oppii käyttämään luontaisia taitojaan metsästystilanteessa ja toimimaan toivotulla tavalla riistan kanssa.

Yhteiset antoisat reissut koirien kanssa ovat tärkeitä eikä se saalis ole aina pääasia, vaikka onnistuneet osumatkin ilahduttavat.

Muitakin kiinnostavat erilaiset jahti- ja jäljestystarinat ja tapausselostukset kuvineen ovat edelleenkin toivottuja ja tervetulleita!

Joenpenkkalaisten vanhemmat jahtitarinat kaudelta 2013 - 2014 löytyvät nyt palkista ERÄJUTUT


2.3.2015 - Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) helmikuisia kuulumisia

Tuli terveisiä Eetin isännältä Tonilta. Eeti on saanut kaverin, kun taloon muutti kk.mäykky Piitu. Piitukin on jo käynyt vähän nuuskuttelemassa supin ja ketun jälkiä.

Eeti on päässyt taas jahtiin ja Kivijärveltä oli saatu helmikuun viimeisenä päivänä eräksi kaksi supia ja homma jatkuu. Eeti pääsi mukaan myös syksyn peurajahtiin ja kovasti oli tullut kehuja. Ja vaikka ajoista ei nyt saalista tullutkaan, saivat Eeti ja Toni kutsun myös tulevalle jahtikaudelle. 

Eeti_helmikuu_2015.jpg


Vuoden alun kuulumiset Tonilta ja Eetiltä (Joenpenkan Etevä-Eeti)

Uusi vuosi on alkanut metsästyksen merkeissä Keski-Suomessa. 4.1. Eetiltä saatiin kaksi supia isosta kantokasasta. Rallia oli kestänyt kolme tuntia, ennen kuin turrikat oli saatu  pois.

6.1. Eeti oli päässyt taas Kivijärvelle peurajahtiin, mutta peuroja ei oltu saatu eräksi. Eeti oli kuitenkin ajanut niitä sitkeästi yhteensä kolme tuntia. Keski-Suomessakin lumikelit alkavat olla mäyräkoiralle jo aika hankalat.


Lauantai 20.12.2014 - Musun (CurlyCo Where Is My Fox) työskentelystä kettu eräksi

Ajoporukka oli Siikalatvalla jahdissa ja nuori ajokoira oli merkannut ketun luolan. Musulla  on jo vähän kokemusta koeputkilta, mutta tämä kerta oli ensimmäinen luonnonluolilla. Musu oli työskennellyt sitkeästi yli kaksi tuntia ja kettu saatiin viimein eräksi. Nyt tuli luomuharjoitus myös tulevaan A-kokeeseen, jossa koiran on ensin kaivettava itsensä hiekkaesteen läpi.Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) loka-marraskuun kuulumisia

eeti_syksy_2014.jpg

Tonilta tuli Eetin viimeaikojen kuulumisia. Eeti oli kunnostautunut taas monipuolisesti ja eräksi oli saatu muutama supi, kettuja niin ajosta kuin luoliltakin. Eeti oli päässyt myös peura-ajoon. Eeti on kunnon luolakoira, ja työskentelypaikan olosuhteet näkyvät myös koirassa.:)


Lauantai 22.11.2014 - Musu ja Emppu kaurisjahdissa Muhoksella

Hannu Pietiläinen

Emppu (Joenpenkan Empivä-Emppu) ja Musu (CurlyCo Where Is My Fox) osallistuivat perinteiseen Laitasaaren kaurisjahtiin Muhoksella. Emppu oli mukana jo viime vuonna ja nyt pääsi Musukin mukaan. Porukka jakaantui kahdelle alueelle ja molemmat koirat olivat omilla työmaillaan. Emppu ajeli alkuun rusakkoa ja Musu metsäjänistä, kunnes saatiin tieto tuoreista kauriin jäljistä. Musu otti neljä kaurista ajoon ja noin tunnin ajon jälkeen Emppu jatkoi hommaa. Kaatoa ei nyt saatu, mutta moni passimies sai näköhavainnon kauriista. Ehkäpä Emppu ja Musu pääsevät ensi vuonnakin taas näyttämään miten mäyräkoira toimii kaurismetsällä.


Viikonloppu 15. - 16.11.2014 - Musu ja suomenajurit ajoharjoituksissa

Hannu Pietiläinen

Rantsilassa asuvat mäyräkoira Musu (CurlyCo Where Is My Fox) sekä suomenajokoirat Metku ja Karu kävivät viikonloppuvisiitillä Limingassa. Tarkoitus oli saada ajokokemusta ja harjoitusta jänisten kanssa. Rantsilan seudulla susitilanne on ollut huolestuttava ja ilman lumipeitettä ei ole tietoa niiden liikkeistä. Koirien laskeminen ajoon on ollut riskialtista ja niinpä sovittiin, että koirat voivat tulla vierasmetsälle Liminkaan.
Lauantaina 15.11. totuteltiin nuorempien Musun ja Metkun kanssa uusiin maisemiin eivätkä ajot oikein meinanneet sujua. Vanhempi herra Karu teki pitkän haun, mutta ajo jäi tällä kertaa konkariltakin saamatta.
Sunnuntaina 16.11. olikin pikkuisen lunta maassa ja jäniksen jälki näkyi ojien pohjalla jään päällä sekä tien pinnalla. Keli oli hyvä ja heti aamulla Metku tekikin ylösoton ja ajoi komeasti vitivalkoista jänistä ensikertalaiselle hyvän tovin.

Musu jatkoi saman jäniksen jäljellä, kun ensin oli löytänyt tiheässä kuusikossa piilotelleen puppelin. Ajo kesti parikymmentä minuuttia kunnes hukka hiljensi koiran. Hiljaisuutta kesti jonkin aikaa, mutta sitten alkoikin kiivas ja matalaääninen paikallaan pysyvä haukku, jota luulimme ensin supihaukuksi. Lähettyville päästyämme haukku muuttui kiivaaksi ajohaukuksi, joka loppui lyhyen ajon päätteeksi. Ihmettelimme kovasti mistä oli kyse, mutta kun löysimme jäljet maastosta, niin selvisi, että Musu ja nuori, pienikokoinen ilves olivat kohdanneet toisensa tiheässä risukossa. Kauempana kuulunut toinen ajo oli ilmeisesti karkottanut ilveksen meidän suuntaan.
Musun haukusta oli helppo tunnistaa tapahtuman vaiheet. Jänisajo oli tiheää, korkeaäänistä ja hyvin kuuluvaa. Ilveshaukku taas oli matalaa, murahtelevaa ja kiivasta kuten haukku keinoluolilla ketun kanssa.

Lopulta Karukin pääsi saman jäniksen jäljelle ja ajoi pitkään jänistä pienellä alueella, joka alkoi olla jo täynnä koirien, miesten ja jäniksen jälkiä. Metsätiellä ajoa kuunnellessamme tielle ilmestyi jokin eläin melko kauas, emmekä heti tunnistaneet sitä. Ilvekseltä se alkuun näytti kohti tullessaan, mutta kääntyessään näkyi pitkä häntä ja kettuhan se oli, mutta todella pitkäjalkainen ja isokokoinen. Kettu kulki tien yli ja jatkoi kohti Karun ajoa. Ihmettelimme sen rohkeutta kun se oli kulkenut aivan auton ja savuavan nuotion vierestä ja jatkoi kohti koiran ajoa.
Tapahtumarikas päivä ja kokemuksia tuli sekä koirille että miehille. Seuraavalla kerralla otetaan ehkä pyssytkin mukaan.

Nellin (Joenpenkan Eloisa-Ella) jahtikuulumisia Ivalosta

nellin_jahtisyksy_2014.jpg


Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ja Elmerin (Joenpenkan Iskevä-Ippo) jahtikuulumisia


emman_ja_elmerin_jahtisyksy_2014.jpg

Kuva kopioitu Facebookista, Joenpenkan kennelin ryhmästä.


Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) syyskuun kuulumisia

Eetikin on päässyt taas jahtihommiin ja jatkaa ajohommia sekä pienpetojen pyyntiä entiseen, tehokkaaseen tyyliinsä.

Eiköhän taas saada Eetinkin kuulumisia.


Empun kettujahti 3.9.2014

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) isäntä Esko kirjoitti taas lupsakkaan tyyliinsä Empun jahtihommista

Paljon on vettä virrannut Oulujärvestä jokea pitkin mereen siitä, kun viimeksi olimme yhteydessä. Aloitimme tänään uuden jahtikauden "tekopitäjäni" leikattujen viljapeltojen ja tosi tiheiden rantapusikoiden maisemissa. Emppu oli tapansa mukaan tohkeissaan päästessään kunnon jahtimaille - mökkirannan sammakoita kesän aikana on nuuskittu ja haukuttu aivan tarpeeksi ja pari karkumatkaa rusakon perässäkin on tehty.
Parituntisen, ajoittain hyvinkin kiihkeän ajon jälkeen saimme nuoren ketun kaadetuksi - ja kuten voi arvata niin Emppu oli suorastaan hurjana saaliin kimpussa. Emppu sai kontaktin kettuun Intian viidakkoa muistuttavassa pajupusikossa, joten meni tovin aikaa ennenkuin itse pääsin paikalle viimeistelemään saaliin.

Aatun (Joenpenkan Iso-Iiro) ensimmäinen supi 24.8.2014


aatun_supi_24.8.jpg

Avainsanat: luolametsästys, Musu, CurlyCo Where Is My Fox, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, metsästys, ajometsästys

Emppu vapaamatkustajana

Lauantai 5.4.2014 - Marja J

Eskolta tuli taas mukavia terveisiä. Emppu (Joenpenkan Empivä-Emppu) oli ollut kotiväkensä kanssa pitkällä 7 tunnin ja 25 kilometrin pituisella retkellä keväisellä Oulujärvellä. Emppu oli nuuskutellut innokkaana jälkiä ja välillä oli huilattu ja tulisteltu, mutta loppumatkasta oli tämän sitkeän ja tosi hyväkuntoisen Empunkin matka hyytynyt. Ja Emppuhan on yhtä päättäväinen toimissaan kuin emänsä Nora, joten Empun matkanteko tyssäsi kokonaan vähän ennen kotirantaa.

"Olimme viime viikolla jalkaisin päivänvalon mittaisella saaresta toiseen -retkellä Oulujärvellä, jossa saarien rannoilla riitti Empulle nuuskittavaa: kettujen ja supien jälkiä yllin kyllin ja joutsenetkin kiinnostivat. Taukoja pidettiin ja nuotiolla makkara ym. maistui.

Iltapäivä oli jo pitkällä kun suunnistimme mökkiämme kohti ja siinä vaiheessa Empun menohalut olivat jo kummasti rauhoittuneet. Vajaan kolmen kilometrin päässä mökistämme Empulta "loppui veto" - takapuoli lumelle ja siinä sitten ihmeteltiin tovin aikaa. Tyhjensin repun sisällön muovikassiin ja nostimme Empun reppuun ja niin matkamme jatkui! Kertaakaan ei Emppu pyrkinyt pois repusta - välillä kainaloni alta kurkisteli menosuuntaan ilmeisen tyytyväisenä.

emppu_vapaamatkustaja.jpg

Pitkä taival ja jään päällä oleva karkeahko lumi mitä ilmeisimmin "kypsyttivät" kuvassa reppukyydistä nauttivan matalan retkeläisen."

kalenteri_huhtikuu_esko_lamsa.jpg

Emppu on Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon kalenterin huhtikuun poikana. Tässä Esko-isännän ottamassa kuvassa lupsakan rauhallinen Emppu nauttii kevätauringon lämmöstä.

Kiitokset terveisistä ja mukavaa kevättä Empulle ja huoltojoukoille!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Joenpenkkalaisten jahtikausi 2013 - 2014

Maanantai 3.3.2014 - Marja J

Jahtikuvat (myös ilman saalista) tarinoiden ja tapausselostusten kera ovat tervetulleita! Eihän saalis ole se pääasia, vaan mukavat yhteiset reissut koiran kanssa - se millä tavalla mäyräkoira osaa käyttää taitojaan, toimia metsästystilanteessa ja riistan kanssa.


Lauantai 1.3.2014

eetin_mayra_1.3_2.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) ensimmäinen mäyrä.

Toni kertoo: "Hienosti Eeti kaivoi mäyrän perässä tulppaa auki noin 2 metriä ja sitten mäyrä jäi peräpesään mistä saatiin turrikka pois. Eeti ei saanut osumia ollenkaan vaan taitavasti painosti mäyrää puolen metrin päästä, välillä kävi vähän lähempää härkkimässä."


Keskiviikko 19.2.2014

eetin_saalis_19.2.2014.jpg

Tonilta tuli viimeisimmät jahtiuutiset ja kuva keskiviikolta 19.2.

"Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) kanssa pidettiin parin viikon loma, kelit suosi meitä ja saatiin vähän saalistakin viisi supia kolme kettua ja näätä.

Eetillä saatiin 4 supia ja kettu. Kettuja oli tänä vuonna paljon, ajosta meni reikiin useampikin kettu, mutta paikat oli niin pahoja ettei uskaltanut laittaa koiraa. Täällä meinaa hankaloittaa se kun joka paikka on täynnä isoja kivikoita, maareiät on hakusessa."


Lauantai 25.1.2014

Eetin (joenpenkan Etevä-Eeti) oli päässyt peurajahtiin naapuripitäjään, tässä Tonin juttua viime lauantain jahtipäivästä.

Keli ei ollut paras mahdollinen, mutta Eeti oli ottanut tunnin haun jälkeen 1,5 tunnin ajon. Eeti oli ajanut peuran melkein kolmen passimiehen syliin, mutta kaatoa ei ollut tullut tällä kertaa. Jahdin lopussa Eeti ajeli peuran jälkeen vielä aikansa jänistä.

Tulistelun jälkeen porukka vaihtoi paikkaa ja Toni lähti Eetin kanssa tutkimaan metsään vanhoja peuran polkuja

"Kohta tuli soitto, että peurat olivat metsikön toisessa laidassa. Puolessa välin huomasin, että Eetin panta oli jäänyt autoon ja samassa alkoi ajo. Eeti löyti tuoreet jäniksen jäljet ja alkoi ajamaan niitä pari sataa metriä ennen peuroja.

Pari tuntia siinä vierähti jäniksen perässä ennen kuin sain mäykyn kiinni, mutta sitten oli jo jalat niin rikki ja poika sipissä että ajot loppui siihen. Pimeäkin alkoi painaa päälle... Nyt ollaan toipilaana, kun tassun pohjat ovat kipeät."

Mukava, että Eräkoira-Eeti pääsee monipuolisesti jahtiin ja koirakko saa kutsuja ajoon.


Lauantai 11.1.2014

Tonin juttua Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) supijahdista.

"Lauantaina käytiin vanhoilla mäyrän pesillä, paikka on tosi laaja ja syvä, mutta pehmeää kaivaa. Eeti löyti supit nopeasti, mutta tutka näytti 3,5 metriä syvyyttä. Aikamme odotettiin alkaako supit liikkumaan, mutta Eeti piti supit peräpesässä. Saihan siinä lapiota heiluttaa muutaman tunnin, viimein kun tutka näytti 80 cm etäisyyttä niin Eeti lopetti haukkumisen, ralli alkoi. Toinen supi pääsi Eetin ohi ja vaihtoi paikkaa.

Ehdin juosta vanhaan kaivettuun luukkuun mistä pääsin supia ampumaan ja Eeti perässä. Osuma ei ollut niin tarkka vaan supi juoksi edellä ja Eeti perässä. Tällä kertaa tutka näytti 3,1 metriä. Enää ei ollut miehissä puhtia kaivaa vaan jäätin odottamaan... Haukku kuului hyvin valmiiksi kaivetuista vanhoista peräpesistä. Eeti otti siinä neljän tunnin erän ja tuli ulos, nenässä tosi pieni vekki.... Supi jäi todennäköisesti raatona maan alle eikä mäykkyä jaksanut enää raato kiinnostaa."


Sunnuntai 5.1.2014

emppu_ajo_5.1_3.jpg

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) isännältä Eskolta tuli hyviä ajouutisia eiliseltä.

"Olimme eilen 5.1. Empun kanssa Niskan Erän järjestämässä kaurisjahdissa Utajärven ja Vaalan rajamailla. Aluksi Empulla oli ajossa jänis, mutta ajo muuttui pian kaurisajoksi, jota sitten kestikin yhtäjaksoisesti noin 4 tuntia = 13,5 kilometriä. Hanki onneksi osittain kantoi Empun, mutta ei kaurista. Neljän miehen passiporukka ei kuitenkaan kaatoa saanut. Hurjakuntoinen kaveri on tuo Emppu.

Kauriin makuun Emppu kuitenkin pääsi, sillä yhden passimiehen edestä lähti makuulta kauris, jota Emppu pääsi mutustelemaan."

Kuva: Matti Koistinen


Lauantai 4.1.2014

eeti_2014-01-04_13.53.jpg

Tämän vuoden ensimmäiset supit Eetille (Joenpenkan Etevä-Eeti) - kaksi supia eräksi. Turrikat löytyivät ajomaapenkasta ja vaikka paikka oli haasteellinen Eeti löysi riistan hyvin. Toni innostui kokeilemaan koiran toimivuutta myös keinoluolilla, mutta eipä tuota kokenutta luolakoiraa oikein keinoputket kiinnostaneet....


Lauantai 30.11.2013

emppu_30.11.2013.jpg

Hannu oli lauantaina seuraamassa Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) ajoa, kun Emppu pääsi Muhokselle jahtiin Esko-isännän kanssa. Nyt Emppu pääsi oikein kunnon kaurismaille ajamaan. Emppu on todella hyväkuntoinen ja sitkeä ajuri, joka ajaa myös jänistä ja kettua. Empulla on kuuluva ja kertova ääni – voimakkuus ja haukkutiheys vaihtelee sen mukaan miten lähellä koira on ajettavaa eläintä. Läheltäpiti-tilanteita oli ollut useita, mutta kaato jäi tällä kertaa kuitenkin saamatta.

Esko kertoili päivän tapahtumista Joenpenkan facebookryhmässä: "Oli todella mukava olla ensimmäisen kerran todellisessa kaurisjahdissa ja Emppuhan tilattiinkin jo ensi syksyn jahtiin. Alussa Emppu poikkesi totutusta - "herättelyhaukkuja" ei kuulunut, jota ihmettelinkin, mutta uusi maasto ja satanut lumi varmaankin vaikeuttivat hajujen löytymistä. Kun kauriista saatiin havaintoja niin ilmavainun perusteella Emppu otti suunnan ja niin ajo alkoi."


19. - 20.11.2013

emma_vesilahti_2013.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ja Kari olivat Vesilahdella Vesilahden Metsästysyhdistyksen järjestämässä peurajahdissa 19.- 20.11. Mukana jahdissa oli useampia mäyräkoiria ja jahtipäivien aikana tuli yhtensä 6 kaatoa, joista 4 oli ammuttu Emman ajoon. Nämä olivat Emman ensimmäiset peurakaadot ja ajoaikaa kahden päivän aikana oli kertynyt noin 7 tuntia.


15. - 17.11.2013

Tonilta tuli terveiset, että Eeti  (Joenpenkan Etevä-Eeti) ja Tonin porukka olivat osallistuneet Pienpetopyynnin SM-kisoihin Suomussalmella. Mukana oli ollut 13 joukkuetta, mutta vain voittajajoukkue oli saanut tulosta: pari kettua ja minkin. Keli oli ollut huono, eikä Tonin joukkueen alueelta ollut löytynyt luolia koirien koluttavaksi.

Eeti on jatkanut kotipuolessa pienpetopyytiä tuloksellisesti! :)


Sunnuntai 10.11.2013

emman_janis_10.11.2013.jpg

Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) metsäjänis viime sunnuntailta. Emma oli tehnyt hyvän vajaan tunnin ajon ja matkaa oli kertynyt kaikkiaan 7,5, km. Emma on saanut ääneen tänä syksynä uusia sävyjä ja ajohaukkuun on löytynyt kolmaskin ääni!


Lauantai 9.11.2013

Eeti_ja_kettu_2013-11-09.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) 

Nyt saatiin Eetin ajoon ammuttua ensimmäinen kettu. Alue oli sama missä kettu pari viikkoa aikaisemmin oli pyörittänyt koiraa. Iän myötä Eeti alkanut toimimaan hyvin myös ajossa ja pyysyy hienosti jäljellä ja ääntä tulee hyvin.


Lauantai 26.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) isännältä Tonilta tuli jahtiuutisia.

Eeti oli ottanut haaskalta kettuajon ja kettu oli pyörinyt ensin peltojen välissä pienessä metsäpuskassa kuin jänis. Kohta kettu juoksi häntä suorana pellolla ja Eeti perässä ajaen 85 haukkua minuutissa. Erittäin hyvä ajo oli ollut, eikä yhtään hukkaa. Eeti ehti ajaa kettua hyvin tunnin ennen kuin kettu meni pikitien yli ja Toni otti koiran pois ajosta.

Samalla reissulla Eeti sai kiven alta supin yli tunnin työskentelyn jälkeen. Toni arvioi, että Eetille on tulossa taas työntäyteinen talvi kun riistaa on niin paljon. Eetille on saatu eräksi Tonin arvion mukaan nyt jo yli 20 supia ja yksi kettu. Eeti on saanut kovasti metsää ja toimii hyvin pysäyttävänä koirana, ajopuolikin toimii ja ajot paranevat koko ajan.


Sunnuntai 19.10.2013

emman_jalki_1910_3.jpg

Onnistuneen jahtiviikonlopun päätteeksi Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli päässyt vielä jäljestämään Ala-Temmeksen hirviporukalle hirven.

Perjantai 17.10.2013

emman_janis_17.10.2013.jpg

Emmalla ajo oli kulkenut hienosti perjantaina. Karilla oli useampi näköhavainto ajosta ja loppuun vielä pitkä tieajo - eikä yhtään hukkapätkää.


Lauantai 18.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) haukusta oli saatu luolasta supi. Supi ei ollut tavalliseen tapaan ärhäköinyt koiralle vaan käynyt heti suoraan kiinni, joten homma oli mennyt lähityöskentelyksi. Oli kuulemma ollut kuin mäyrä supin nahkoissa. Eetikin sai hommassa vähän vaurioita ja parantelee itseään tovin tuleviin koitoksiin. Virtaa pojassa tuntuu olevan.


Sunnuntai 13.10.2013

nellin_janis_13.10.2013.jpg

Ivalon Nellin (Joenpenkan Eloisa-Ella) emännältä Riikalta tuli eilen vauhdikkaan jahtipäivän terveiset: Nelli oli ensin pölläyttänyt ketun liikkeelle luolasta, ajanut sitä 15 minuuttia ja temunnut vielä ketun kanssa kolossakin. Mutta päivä oli päättynyt erinomaiseen tunnin ajoon.

Riikka kirjoittaa facebookpäivityksessään: "Tänään sitten VIHDOIN onnisti! Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi Nelli ajoi yli tunnin ja MINÄ pääsin pamauttamaan jäneksen nurin. Vieläkin on fiilikset huipussaan! On sitä tahkottu monta reissua ja vierestä on viety eräskin kerta ja ohikin on ammuttu jne.

Nyt voi vain sanoa, että koira toimi ja minä olin kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ennen pupun ajoa neiti tunki itsensä yhteen ketun pesäkoloon ja kerkesin sen takajaloista vetasta ulos ja hetki sen perään lähti vihainen ärjy ketun ajo joka 15min jälkeen päättyi TOISEEN ketun koloon! Onneksi isäntä oli lähellä ja kerkesi saada hännän päästä neitiä kiinni.. Olivat ketun kanssa kerenneet iskuja vaihtaa kun neitin nenästä löytyi hampaan reijät ja kielestä pieni reikä."


Sunnuntai 6.10.2013

eeti_2013-10-06.jpg

Eeti (Joenpenkan Etevä-Eeti) oli ollut taas supihommissa ja tässä yksi eräksi saatu turrikka.


Sunnuntai 6.10.2013

emma_6.10.2013_2.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli ollut jänisajossa Ala-Temmeksellä ja eräksi oli tullut jänis. Emmalla on kuvassa naama hieman verinen, sillä palkaksi hyvästä ajosta oli saatu maistella pupun sydäntä. Pupu oli näyttänyt oudolta ja epäilys on, että tämäkin olisi rusakon ja metsäjäniksen risteymä, joita nyt tuntuu löytyneen useampikin tältä kylältä. Lue lisää


Torstai 3.10.2013

elmerin_teeri_3.10.2013.jpg


Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo) oli sattumalta löytänyt siipeen haavoittuneen teeren, joka räpisteli Elmerin ajossa aikansa ja pysähtyi lopulta seisontahaukkuun. Elmeri ol kerinnyt vähän lintua pöllyyttämään ja oli tosi ylpeä omasta linnustaan!


Sunnuntai 29.9.2013

emma_29.9.2013.jpg

Hannu oli Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) isännän Karin kanssa jänismetsällä, mutta Emma törmäsikin taimikossa supiin. Muutaman lähityöskentelyhetken ja ajopyrähdyksen jälkeen Hannu sai ammuttua supin eräksi.


Lauantai 21.9.2013

eetin_supit_20130921.jpeg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) työskentelystä eräksi 3 supia. Toni kertoi, että Eeti on taitava, toimii supin kanssa kuin ajatus.


Sunnuntai 15.9.2013

emman_janis_15.9.2013.jpg

Syksyn ensimmäinen jänis eräksi Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ajosta.


Sunnuntai 8.9.2013

aatun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Lumijoella asuva Aatu (Joenpenkan Iso-Iiro) oli ajanut jo lyhyen ajon ja Aatun ensimmäinen jänis oli saatu eräksi.

Kiitos mukavista uutisista ja kuvasta Aatun emännälle Tiialle. Hyviä riistatapahtumia jatkossakin, tästä on mukava jatkaa harrastamista.


Sunnuntai 8.9.2013

Musun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Sunnuntain kuluessa tuli jahtiuutisia myös Musun (Curlyco Where Is My Fox)  isännältä- Musunkin ajosta oli saatu jänis!

Lue lisää

Mukavia jahtireissuja myös Musulle - tästäpä ne reissut vaan paranee!


Perjantai 6.9.2013

Perjantaina tuli terveiset Kannonkoskelta Eetin isännältä Tonilta ja Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) monivaiheisen työskentelyn jälkeen oli saatu tämän syksyn ensimmäinen supi. Sinnikäs Eeti oli ensin jäljestänyt supia kilometrin pitkin rantoja, uinut 50 metriä pienen lahden yli otuksen perässä, haukkunut sitä kiven alla, antanut sieltä lähdöt ja jatkanut sitten toisen kiven alla, josta supi lopulta saatiin eräksi. Monipuolinen mäyräkoira!

Lumikelejä kuulemma odotellaan Kannonkoskella - onnistuneita jahtireissuja Eetille!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, jäljestys, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Musu, CurlyCo Where Is My Fox, metsästys, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, ajometsästys, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, luolametsästys

Joenpenkkalaisia julkaisuissa

Torstai 7.11.2013 - Marja J

Joenpenkkalaisia löytyy myös Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon ensi vuoden kalenterista. Kalenterin tilausohje ja linkki kaikkiin kalenterikuviin löytyy täältä Ajankohtaista-Blogista.

kalenteri_kansi_kuva_kari_uotila.jpg

Kalenterin kannessa tepastelee tarkkana Elmeri, kuva Kari Uotila.

kalenteri_toukokuu_heidi_takaluoma.jpg

Hertta on päässyt toukokuuun kalenteritytöksi, kuva Heidi Takaluoma.

kalenteri_huhtikuu_esko_lamsa.jpg

Ja sisarusten eno Emppu paistattelee päivää huhtikuun kuvassa, kuva Esko Lämsä.

elmeri_tuubi_2_2013_medium.jpg

Elmerin löytää myös PSMKK:n Tuubi-lehden uusimmasta numerosta, kuva Kari Uotila.

hertta_tuupi.jpg

Tässä Hertan söpö pentukuva, joka löytyy myös pikkukuvana lehdestä, kuva Heidi Takaluoma.

Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Empun terveiset

Maanantai 7.1.2013 klo 15.15 - Marja J

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) Esko-isännältä tuli terveiset sekä uusimmat kuvat pojasta.

Empun aika on kulunut tiiviisti Eskon kanssa Oulujärven mökillä. Esko ja Emppu ovat käyneet syksyn aikana paljon metsällä, mutta Empun jäniksenajoja ovat olleet sotkemassa kauriit, jotka on tuolla alueella rauhoitettu. Ei, ole kyllä mikään ihme, että Emppuakin kauriinsorkka kiinnostaa enemmän kuin jänis, jos noita hajuja vain eteen sattuu!

emppu_3.1_2.jpg

emppu_3.1_1.jpg

Nämä Emppu-Veikon kuvat on otettu 3.1. kun poika oli isännän kanssalaskemassa kalaverkkoja Oulujärveen. Kohta varmaan jää kantaa paremmin, niin että Emppu pääsee tykätyille hiihtoretkille kauemmaksi järvelle.

Laitakaapas muutkin E-pennut terveisiä ja viimeisimmät kuvat tulemaan! Eetin terveisiä jo sainkin ja kuviakin on varmaan tulossa.

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Emppu ja Riitu

Tiistai 27.3.2012 klo 12.04 - Marja J

emppu_ja_riitu_2.jpg

emppu_ja_riitu.jpg

Kk mäyräkoira Ässän ja pk mäyräkoira Riitun emäntä Anneli Mikkonen oli taas saanut hienoja ja vauhdikkaita kuvia Empusta (Joenpenkan Empivä-Emppu) ja Riitu-tytöstä.

Kuvat on otettu Oulujärvellä, missä Emppu on päässyt irrottelemaan Esko-isännän kanssa hiihtolenkeillä. Vauhtia näytti taas piisaavan!

Kiitokset kuvista Annelille ja mukavaa kevättä niin Empulle kuin myös Riitulle ja Ässälle!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Emppu jäniksen perässä

Lauantai 10.9.2011 klo 17.48

emppu_heinakuussa_2011.jpg

Emppu komeana heti trimmauksen jälkeen heinäkuussa

Tulipas mukavia terveisiä Empun eli Joenpenkan Empivän-Empun isännältä! Emppu oli päässyt jänisjahtiin jo muutaman kerran ja poika tuntuu kehittyneen kovasti ajohommissa. Ajoajat ovat pidentyneet ja Emppu selvittelee jo hyvin hukkia. Emppu vaikuttaa jo taitavalta ja sitkeältä ajurilta. Tässä Empun isännän mukavaa tarinaa pojan viimeisimmistä jahtireissuista:

Jahtikausi on alkanut. Olimme Empun kanssa tarkkana ja heti kauden alussa lähdimme jänisjahtiin "vanhoille metsästysmaille" eikä kestänyt kuin puolisen tuntia, kun ensimmäisen kerran kuului haukku. Useamman kerran tuli hukkakin, mutta sinnikkäästi Emppu haki ja  jahdin aikana Emppu juoksikin 24 km! Saalista tuolta reissulta emme saaneet, vaikka itse lähes kompastuin rusakkoon mennessäni tiheän matalaa puustoa olevan pusikon läpi. Rusakko loikkasi metsikköön enkä toki olisi sitä ehtinyt ampuakaan, sillä tuossa tilanteessa minulla oli ase olalla.

Toinen  jahtireissu olikin jo antoisampi: aamuharjoituksena meillä oli jäljestys, jonka lankomies oli järjestänyt. Edellisenä päivänä hän oli kaatanut jäniksen, jota oli vetänyt nurmikossa talon ympäri. Emppu oli "heti kartalla": vauhdilla seurattiin hajujälkeä, joka päättyi pyykinkuivaustelineen kohdalle. Meni hetki ennenkuin Emppu hoksasi, että nyt haju tuleekin ylhäältä, jossa jänis roikkui. Emppu iski hampaansa välittömästi etukäpälään, rutina kuului ja heti perään yritti saada sopimaan suuhunsa jäniksen pään.

Sitten lähdimme jahtiin: päästin peltojen ja rannan välissä olevaan tiheään pajukkoon Empun hakemaan eikä kestänyt kuin kymmenkunta minuuttia, kun kuului hyvin kantava haukku. Ajoa kesti parisen tuntia, välillä oli toki hiljaistakin, mutta ajo jatkui. Sitten kuului laukaus. Lankomies oli pellon reunassa ollessaan havainnut pajukossa liikettä ja tarkkana kun oli niin havaitsi, että kettuhan siinä oli. No, se oli ketun surma. Uudenvuoden ilotulitukset ovat saaneet Empun varovaiseksi, mutta olin tyytyväinen, kun haukkuääni  pienen tauon jälkeen taas kuului. Annoin Empun jatkaa vielä tunnin verran, sitten otin pojan kiinni. Epäselväksi meille jäi se, oliko ajossa jänis ja oliko kettu eksynyt tielle vai ajoiko Emppu heti alussa jo kettua vai ajoiko kettu jänistä ja Emppu perässä.

Kolmas reissu oli mielenkiintoinen, vaikka emme saalista nytkään saaneet. Komea, kuuluva haukku jälleen ja parhaimmillaan muutamaa kymmentä metriä vaille kilometrin päässä minusta Emppu kävi, kun seurasin kartalla tilannetta, juoksukilometrejä yhteensä 19. Ja mikä parasta niin hukan tultua Emppu palasi takaisin menojälkiä ja aloitti uuden haun. Ensi viikolla säiden salliessa käännämme jälleen kuonon kohti jahtimaita.

Hannu mietti tuota Empun ajosta ammuttua kettua ja epäili, että kysymyksessä olisi ollut karkkokettu, joka oli lähtenyt liikkeelle Empun ajaessa jänistä. Hyvä reissu, kun saalista tuli! Empun ensimmäinen jäniskaato antaa vielä odottaa, mutta kyllä se sieltä vielä tulee, siitä olen aivan varma!

Hyvää jatkoa Empun ja isännän hyvin alkaneelle jahtisyksylle!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, ajometsästys

Kesäterveiset Kertulta ja Empulta!

Perjantai 5.8.2011 klo 19.03 - Marja J

Pyryn ja Lilin tyttäreltä Koivukujan Kertulta tuli terveiset Torniosta. Kertusta on kasvanut vauhdikas mäyräkoiran alku! Kerttu näyttää runsaassa pentuturkissaan aivan samannäköiseltä kuin Nora-mumminsa aikoinaan! :)

 koivukujan_kerttu_4.8.2011_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kiitokset terveisistä ja kuvista Sannalle Tornioon!

Täällä lisää kuvia Koivukujan Kertusta

 

Emppu ja Esko lähettivät myös mukavat kesäterveiset! Emppu tekee isännän kanssa tuttuun tapaan pitkiä lenkkejä ja poika on saanut Oulujärven rantaan kuusien katveeseen myös oman aitauksen, josta on mukava seurata tapahtumia. Emppu on myös tavannut mäyräkoirakavereita Riitua ja Ässää, joiden perheellä on kesäpaikka myös Oulujärven kauniissa maisemissa.

Emppu kävi heinäkuussa pari viikkoa sitten Kastehelmen trimmattava ja pojasta tuli tosi komea! Pitkäksi kasvanut turkki taisi tuntua helteillä tukalalta ja kuumalta, ja varmaan oli jo mukava vaihtaa keveämpään asuun.

emppu_4.8.2011.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Uusimmat kuvat Empusta - kuvia ennen ja jälkeen trimmauksen  

Kiitokset Eskolle Empun terveisistä!

Tässä vielä Empun jämäkät haukkuterveiset - ilme on aivan sama kuin Nora-mammalla! :)

 

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Empun viimeisimmät terveiset

Perjantai 18.2.2011 klo 10.44 - Marja J

Empun Esko-isäntä lähetti taas mukavaa luettavaa ja uuden kuvankin Empusta. Emppu on viettänyt Eskon kanssa tiiviisti aikaa Oulujärven maisemissa ja kaupugissa he ovat piipahtaneet harvakseltaan. Päivittäistä hommaa ovat kovista pakkasista huolimatta olleet lenkit ja pupujen sekä ilvesten jälkien nuuskuttelureissut.

Joulun aikaan niin lupsakan Empun maailma oli hieman järkyttynyt tomeran kääpiöpinseritytön vierailusta, josta Esko kirjoittaa niin mukavasti:

Joulun aikaan meillä oli kylässä kääpiöpinseri-narttu, joka on hyvin toimelias ja komentelevainen. Emppu oli aivan tolaltaan, seinän vierustoja pitkin kulki ja ihmetteli moista otusta. Pieni yhteenottokin oli, kun Emppu ilmeisesti sattui kulkemaan nartun "reviirin" kautta. Emppu ärähti kunnolla, mutta fyysisiä vammoja ei kummallekaan tullut. Henkisiä ehkä.

Narttu "omaisineen" lähti myöhemmin illalla kotiinsa ja näin Emppu alkoi tokenemaan. Seuraavana päivänä Emppu, liekö ollut riemuissaan tai muuten vaan kosti meille, otti ja söi pussilakan kulmat ja hajotti keinokuitutäytteisin tyynyn, jonka sisältöä se oli syönyt ties kuinka paljon. No, tästähän alkoi useamman vuorokauden mittainen ripuli. Kävimme lääkärissäkin, kun pelkäsin tukosta. Oikeilla lääkkeillä ja paastolla vatsa saatiin rauhoittumaan. Olipahan opetus tuokin.

Emppuhan on rauhaa rakastava mitä hyvätapaisin mäykkypoika, mutta tyttökoiran komentelu otti varmaan koville. Tuo petivaatteiden pureskelu pitää kyllä tulkita selkeäksi mäyräkoiran mielipiteeksi: Ei enää narttukomentelijoita tänne, minä olen täällä kunkku!

emppu_1_2011.jpg

Emppu on käynyt trimmattavana tammikuun lopussa ja sieltähän löytyi todella upea ja hyväkroppainen mäyräkoirauros!

Aurinkoista ja puuhakasta kevättä Empulle ja kotiväelle!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Empun jahtiuutiset

Keskiviikko 17.11.2010 klo 18.38 - Marja J

Empun isäntä Esko lähetti pojan viimeisimmät jahtiterveiset. Emppu on päässyt jänisjahtiin isännän vanhoille jahtimaille, mutta vielä ei kaatoa ole tullut. Emppu on kuulemma hakenut todella innokkaasti ja ajoääntäkin löytyy. Poika osaa kuulemma ottaa hyvin kontaktia ja palannut välillä isännän luo. Olipa Emppu tehnyt pienen karkureissunkin ja lähtenyt jostain kumman syystä juoksemaan suoraan pitkin metsätietä kylän suuntaan. Onneksi reissu päättyi kuitenkin onnellisesti ja Emppu saatiin auton kyytiin, mutta syy tähän pikaspurttiin ei selvinnyt.

Jahtireissuilla puput ovat vielä päässet jymäyttämään Emppua ja harhauttaneet kokemattoman ajurin alun. Mutta harjoittelun myötä taidot kasvavat ja koira oppii kyllä lukemaan ”jänistä”, etsimään jäljen ja selvittämään hukat.

Esko kirjoittaa tiistailta 16.11.: ”Tänään olimme jälleen jahdissa - rusakon perässä lähes kolme tuntia. Empulla on erittäin kuuluva haukku, kun saalin haju on "parhaimmillaan". Rusakko pyöritti Empun moneen solmuun ja loppujen lopuksi jäi omille teilleen. Lumipeitteinen kynnöspelto ei ole parhainta juoksumaastoa noin lyhytjalkaiselle, mutta ei tuo näyttänyt ajoa estävän - hidastavan kylläkin.”

emppu_16.11.2010.jpg

Emppu jahtireissun jälkeen 16.11.2010

Mukavaa alkavaa talvea ja hienoja jahtikokemuksia Empulle ja Eskolle!

Avainsanat: ajometsästys, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Emppukin lähettää syysterveisiä!

Torstai 14.10.2010 klo 15.20

Ei ollut mennyt Emppu hukkaan, vaikka pojasta ei ole kuulunutkaan mitään kesän aikana. Emppu perheineen on viettänyt työn täyteisen kesän Oulujärven maisemissa rakennustöiden kimpussa.

Empun Esko isäntä kirjoittelee taas mukavasti pojan reissuista: "Mutta on Emppu riistan makuun päässyt: erään aamulenkin aikana se löysi metsästä teeren, joka mitä ilmeisimmin oli haukan tappama. Hyvin näytti pojalle lintu maistuvan, jäljelle ei jäänyt kuin pari sulkaa. Emppu teki myös selväksi, että muilla ei ole asiaa kosketellakaan lintua. Paikallisen hirviporukan jäljiltä löytyneet vasan sorkat ovat myös olleet makoisia.

Maanantaiyönä täällä satoi hieman lunta ja siksipä lähdimmekin aamulla jänisjahtiin seuduille, jossa nuorena miehenä kävin dreeverini kanssa. Parituntisen metsästyretkemme aikana emme saaneet kosketusta jäniksiin, mutta lentoon pyrähtäneet metsäkanalinnut saivat aikaan kiivaan ajon ja erittäin kuuluvan haukun."

Hyvä juttu, jos riista saa ääntä aikaiseksi! Ehkä Emppu pääsee piankin kunnon ajoon, tahtovat vain nuo hyvät tilanteet odotuttaa itseään.

Mukavaa syksyä Empulle ja kotiväelle!

emppu_29092010219_small.jpg

Empun häntä on kyllä siihen malliin pystyssä, että ei tuota lintua uskalla mennä suusta ottamaan! :)

Avainsanat: ajometsästys, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Empun viimeisimmät uutiset....

Tiistai 25.5.2010 klo 19.03 - Marja J

Emppu on pitänyt kuulemma huolta Esko-isäntänsä kunnosta ja juoksuttanut muutaman kerran kunnolla. Emppu perheineen on viettänyt paljon aikaa Oulujärven mökillä, missä on varmasti paljon haisteltavaa ja tutkittavaa. Ensimmäiset punkitkin olivat jo löytäneet Empun nahkan. Oma mökkiranta on kivikkoinen, mutta punkki on tullut matkaan ilmeisesti lenkillä kosteiden ojien varsilta.

Esko-isäntä kirjoitti Empun jänisjahdista: ”Tänään aamuvarhaisella lenkillä eteemme parinkymmenen metrin päähän meistä metsästä loikkasi kaksi jänistä, jotka jäivät hetkeksi paikalleen istumaan. Emppu säntäsi kohti jäniksiä, jotka tietenkin lähtivät tietä pitkin pakoon. Olipahan minullakin kiire hihnan toisessa päässä, kun Emppu veti - voi sanoa, että meillä oli kovavauhtinen aamulenkki.”

Emppu tutkisi mökkimaastoa mieluusti kauempaakin ja pihassa pysymiseen ei voi luottaa. Isäntä oli kokeillut, miten hyvin Emppu pysyy pihassa ja tehnyt Empulle testin. ”Tällä viikolla testailin Empun käyttäytymistä: laitoin Empun pantaan pitkän narun, mutta en sitonut sitä mihinkään kiinni. Ovela koira näyttää olevan, sillä se seuraili minua, kun tein venemoottoriin huoltoa. Kun silmäni vältti, niin puuvajan nurkalta poika otti kaamean spurtin naapurin puolelle niin - minä perässä. Eikä tuo ollut ainoa kerta, kaksi vastaavanlaista karkaamista myös sattui. Toisessa tapauksessa Emppu mitä ilmeisimmin näki jäniksen, joita siellä kulmilla tuntuu nyt olevan runsaasti. Kuono maassa mentiin ja lujaa.”

Eli vauhtia tuntuu piisaavan niin Empulla – kuin isännälläkin!

Mukavaa ja hommantäyteistä kesää Empulle sekä huoltojoukoille Helenalle ja Eskolle!

 

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

E-poikien terveisiä

Keskiviikko 24.3.2010 klo 12.08 - Marja J

Toni kertoili Eetin kuulumisia ja hyvin ovat alkaneet yhteiset supi- ja kettujahdit pojilla!

Elmo oli elämänsä ensimmäisessä näyttelyssä Tampereella 21.3. ja tuloksena oli H eli HYVÄ! Pirkkahallissa oli ollut taas tosi paljon koiria ja hulinaa, mutta Elmo oli osannut ottaa kaiken tosi lunkisti - hyvä juttu!

Empun ekaa vuotta oli juhlistettu oikein jauhelihakakulla ja kylläpä tuo näytti pojalle maistuvan!

emppu_juhla_alkaa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhla alkaa!

emppu_kynttila_on_jo_sammutettu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kynttilä on jo sammutettu

emppu_olipa_hyv_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

"Olipa hyvää!", tuumii Emppu. Nyt voi vähän taas köllöttää.

pyyhe.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikki E-pennut saivat synttärilahjaksi Joenpenkan uudet pyyhkeet. Kylläpä nyt on mukava pyyhkäistä kuratassut omaan pyyhkeeseen.

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, Elmo, Joenpenkan Ehtivä-Elmo

LUT-harjoituksia ja pikkupentuja....

Maanantai 15.3.2010 klo 10.47 - Marja J

Eilen oli taas koiraharrastusten täyttämä päivä, sillä olimme seuraamassa Oulussa Haukkukeitaalla Emman ja Empun LUT-harjoituksia, jotka pidettiin aamupäivän LUT-kokeiden jälkeen. Pyry osallistui lauantaina LUT-kokeeseen, mutta ei nyt sunnuntaina ollut mukana kokeessa ollenkaan. Pyryllä jäi edelleenkin puuttumaan se vihoviimeinen A-koe, sillä tuloksena oli C 39. Pyry mekasti intoa täynnä aivan liikaa tyhjässä luolassa. Riistakokeessa se meni heti ketun tuntumaan, mutta ei kuitenkaan painostanut toivotulla tavalla. Pyry pitääkin nyt koetauon ja jatkaa sitten myöhemmin kesän jälkeen.

Luolaharjoituksissa oli todella runsaasti koiria, yhteensä 38. Ensin oli sytyttelijöiden vuoro, sitten ahdinkoharjoittelijat ja lopuksi putkiharjoitukset edistyneemmille. Mäyräkoiriakin oli mukana todella paljon, kaikkia karvanlaadut edustettuina.

 

emppu_14.3.2010.jpg

Molemmat koirat olivat tosi innoissaan ja veto hallille ja muiden koirien luo kova. Tässä Empun tyylinäyte.

Emppu oli sytyttelijöissä ja kylläpä pojasta irtosi komea ja kuuluvan miehekäs haukku! Emppu pysytteli turvallisen välimatkan päässä ketusta ja haukkui sinnikäästi. Kouluttaja vähän mittaili Emppua, josko poika on liian suuri ahdinkoon. No, jos intoa löytyy mäykkyhän menee vaikka kuinka pieneen koloon, mutta Empulla on varmaan enemmän taipumusta ajopuolelle.

emma_14.3.2010.jpg

Emmakaan ei meinannut pysyä paikallaan....

Emma kokeili jo ahdinkoputkea. Eipä tarvinnut kauaa aikaa houkutella, kun tyttö keksi mitä pitää tehdä ja sujahti ahdingosta läpi. Välillä meinasi keskittyminen herpaantua ja ympäristö kiinnostikin kettua enemmän. Mutta Emmahan on vielä tosi nuori ja kehitys kesken. Kouluttaja antoikin neuvon kypsytellä juttuja nyt ihan rauhassa - hyvää alkua ei kannata pilata turhalla kiirehtimisellä. Nuoren koiran pitää saada vielä kypsyä ja kehittyä rauhassa, eivätkä haasteet saa olla nuorelle liian vaativia.

fannin_pennut_14.3.2010.jpg

 

Kun olimme palelleet iltapäivän Haukkukeitaalla, lähdimme vielä katsomaan Fannin eli Merkaleen´s Tiffanyn pientä viisikkoa. Voi, miten nättejä pentuja Fannilla!

Lisää juttua Fannista ja Fannin vekaroista löytyy täältä

Avainsanat: LUT, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Empussa on oikeaa "mäyräkoira"-asennetta!

Perjantai 19.2.2010 klo 11.13 - Marja J

Empun isäntä Esko kirjoitteli pojan viimeisimmistä seikkailuista ja kylläpä nauratti kovasti Empun vekkuli mäyräkoiramainen toiminta!
Tässä Eskon tapauskertomus: "Olimme Empun kanssa viime sunnuntaina iltapäivällä lenkillä. Kesken rauhallisen kulkemisen Emppu loikkasi yli puolimetriseen koskemattomaan umpihankeen, jossa se kulki muutaman metrin matkan ja alkoi kaivamaan.Annoin pojan tehdä tovin aikaa kaivuuhommia, sitten alkoi ärinä ja haukkuminen. Ajattelin, että hiiren tai myyrän hajut olivat niin voimakkaita, että niistä kannatti jo pitää moista meteliä. Yritin itse mennä lähemmin tutkimaan "löytöä", mutta Emppu oli niin hurjana, ettei siihen arvannut kinttaitaan työntää. Tonkimista jatkui vielä jonkin aikaa, kunnes suuren mielenkiinnon kohde selvisi - tyhjä olutpullo! Oma operaationsa oli saada Emppu pois pullonsa kimpusta."
Mietin, että oliko Empusta tullut raivoraitis oluen vihaaja vai onko valinta aivan toinen eli viinamäen suuntaan. Tosin saattoihan nuorukainen olla herkistynyt luonnon roskaamiselle... Vai oliko sittenkin kysymys koirankekseistä! Emppuhan oli jo pentuna tunnettu herkkusuu, eikä jättänyt yhtään ruokailukertaa väliin. Tarkkana poikana Emppu varmaan halusi toimittaa pullon kauppaan ja hankkia  palautusrahalla koirankeksejä!
No, sehän tiedetään, että monet koirat tykkäävät oluesta. Meidän edesmennyt seropimme Teri tunki grillipaikalla aina kielensä olutpulloon - ja aivasteli sitten kamalasti! Ja "mäyräkoira" tunnetaan nykyisin aivan muista ansioistaan, eikä silloin puhuta perinteisen metsästyskoirarodun ominaisuuksista.
Hannu tunnettuna mäyräkoiramiehenä sai työkavereiltaan pari vuotta sitten 50-vuotissyntymäpäivälahjaksi aivan oman rotumuunnoksen. Koiran mukana tulivat neljän rotumuunnoksen määritelmät eli esittelyssä: Karjalan karhumäyräkoira, Lapin kultainen mäyräkoira, Olvin savolainen seuramäyräkoira ja Sinebrykoffin venäjän hevosmäyräkoira.
Rotutietoutta neljästä uudesta mäyräkoiramuunnoksesta  löytyy täältä


hannun_oma_myrkoira.jpg

Tässä Hannulle luovutettavaa mäyräkoirien mäyräkoiraa asetellaan näyttelyposeeraukseen.

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Empun talvisia harrastuksia

Maanantai 18.1.2010 klo 22.04 - Marja J

Emppu ja Empun isäntä Esko tekevät pitkiä yhteisiä retkiä niin kotona Kuivasjärvellä kuin mökkimaisemissa Oulujärvellä. Viime aikoina Emppu on ottanut tuntumaa myös riistan jälkiin.

Tässä Esko-isännän tarinaa viime päiviltä: "Olen Empun kanssa käynyt lähes päivittäin, pakkasen niin salliessa, Kuivasjärven takana metsämaastossa, jossa on nyt aika mukava liikkua jalkaisin kelkkojen tekemiä uria pitkin. Jäniksen jälkiä emme ole havainneet lainkaan. Viikonlopuksi menimme Oulujärven rantaan mökillemme toiveena löytää muutamia hajujälkiä. Ja niitähän löytyi: pihassa oli rusakon jättämiä yöllisiä jälkiä.  Päästin koemielessä Empun irti ja niinhän poika säntäsi heti jäljille suuntana naapureiden mökit ja pihat. Sain Empun onneksi kiinni pusikoissa.

Päästin Empun irti uudelleen pihassa, josta se otti rusakon tulojäljet nuuskittavaksi ja samantien otti suunnan järvelle suoraan kohti parin kilometrin päässä olevia saaria. Parikymmensenttinen lumi ei tuntunut hidastavan Empun vauhtia - minun kylläkin. Eipä kestänyt kauan, kun Empusta näkyi vain pieni piste järven selällä, jonne se näytti suorastaan lentävän - ainakin korvalehdistä päätellen. Pysähdyin itse, koska en enempää jaksanut juosta ja huutelin perään. Onneksi Emppu kääntyi takaisin ja palasi takaisin.

Sunnuntaina aamulla olimme jälleen liikkeellä, kun huomasin tuoreet kauriin tulojäljet mökkitielle. Emppu huomasi myös nuo jäljet ja taas mentiin - tällä kertaa kuitenkin kytkettynä. Suopursua kasvava metsämaasto ja sitä seuraava vaikeakulkuinen hakkuuaukea mentiin jälleen lennokkaasti - minulla ainakin tuli hiki. Emme voineet enempää jatkaa, joten houkuttelin Empun tutkimaan muita juttuja ja näin sain pojan pois metsästä. Parin kilometrin päässä autotiellä Emppu otti ilmasta hajun ja meni nuuskutellen lähellä olleelle metsään johtavalle tielle, jonka vieressä oli jälleen kauriin jälkiä. Kiinnostuksen kohteena oli nyt isokokoinen lumen peittämä painauma, jota Emppu alkoi tonkia ja pian se löysikin painaumasta verijälkiä. Tulipahan mieleeni, että olikohan ilves ollut asialla.

Viikonlopun kokemuksien perusteella voin sanoa, että Empulla on riistavietti kohdallaan kuonon päässä - vain kaato toistaiseksi puuttuu. Mutta se tulee aikanaan."

Kyllä koirien kanssa on mukava liikuskella metsässä ja maastoissa. Niiden kanssa oppii kiinnittämään huomion aivan uusiin asioihin ja katsomaan luontoa eri silmin. Innostunutta koiran nenätyöskentelyä on todella ilo seurata!

Monia yhteisiä seikkailuja Empulle ja isännälle sekä kiitokset mukavasta jutusta!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, metsästys

Emma ja Emppu kinkkua sulattamassa

Sunnuntai 27.12.2009 klo 20.27 - Hannu P

- eli LUT-harjoitukset Oulussa 27.12.2009

Hannun päivän LUT-harjoitukset Oulun Haukkukeitaalla pidettiin kovien joulupakkasten jälkeen mukavassa talvisäässä kymmenen asteen pakkasessa ja lumisateessa. Halli oli entiseen tapaan kylmääkin kylmempi, mutta koiria oli paikalla runsaasti. Valtaosa oli luolakoiran uraansa aloittavia sytyttelijöitä, joille ketun tapaaminen lähietäisyydeltä oli uusi ja hieman hämmentäväkin kokemus. Hienoja suorituksia kuitenkin nähtiin ja kiivasta haukkua kuultiin, kun mäykyt ja territ tekivät rohkeita hyökkäyksiä ketun tuntumaan. Noran E-pennuista Emma ja Emppu olivat tulleen haistelemaan myös Haukkukeitaan tunnelmaa.

Emma on ehtinyt jo käydä metsällä useasti ja sen ajosta on pari jänistäkin kaadettu. Kettu oli kuitenkin uusi tuttavuus ainakin näin läheltä haisteltuna. Kiivaasti Emma antoi ketulle ääntä ja läheni pikku hiljaa ketun häkkiä kohti. Nuoren koiran varovaisuus näkyi vielä selvästi, mutta se on vain hyvä tuon ikäiselle koiralle.

Emppu oli ensimmäistä kertaa riistan tuntumassa, mutta tosi komeasti haukku kajahti ja harjoituserän lopulla Emppu oli jo aivan ketun häkin tuntumassa niskakarvat pystyssä. Nuori on Emppukin vielä luolatouhuihin, mutta harjoituksiin tuolla tyylillä kannattaa tulla toistekin. Ikä ja erilaiset kokemukset tuovat rohkeutta ja varmuutta ketun kohtaamiseen.

Molempia koiria uusi riistakokemus kiinnosti kovasti ja kumpikin pystyi hallitsemaan itsensä ja luonnollisen pelkonsa uudessa tilanteessa. Ketun lähituntumaan meno on kova paikka nuorelle koiralle, kun ei oikein tiedä mikä tuo kummallinen otus oikein on. Tärkeää oli myös reippaasti ja kuuluvasti irtoava haukku, joka jatkui kiivaana harjoituserän loppuun saakka kummallakin.

Hienoa Emma ja Emppu!

Emppu_lut_27.12.2009.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emppu Haukkukeitaalla oman harjoitustuokion jälkeen.

Avainsanat: LUT, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Emppu ja eka joulukuusi

Perjantai 25.12.2009 klo 21.25 - Marja J

Joulupäivän iloksi saapui kuva Empusta ja joulukuusesta. Vähän ajateltiin, että Emppu nostaa jalkaansa kuuselle, mutta ei nostanut. Kovasti poika oli kuitenkin kommentoinut tuota ihmetystä!

 

Emppu_ja_kuusi_2009.jpg

 

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Vanhemmat kirjoitukset »