Empun talvisia harrastuksia

Share |

Maanantai 18.1.2010 klo 22.04 - Marja J


Emppu ja Empun isäntä Esko tekevät pitkiä yhteisiä retkiä niin kotona Kuivasjärvellä kuin mökkimaisemissa Oulujärvellä. Viime aikoina Emppu on ottanut tuntumaa myös riistan jälkiin.

Tässä Esko-isännän tarinaa viime päiviltä: "Olen Empun kanssa käynyt lähes päivittäin, pakkasen niin salliessa, Kuivasjärven takana metsämaastossa, jossa on nyt aika mukava liikkua jalkaisin kelkkojen tekemiä uria pitkin. Jäniksen jälkiä emme ole havainneet lainkaan. Viikonlopuksi menimme Oulujärven rantaan mökillemme toiveena löytää muutamia hajujälkiä. Ja niitähän löytyi: pihassa oli rusakon jättämiä yöllisiä jälkiä.  Päästin koemielessä Empun irti ja niinhän poika säntäsi heti jäljille suuntana naapureiden mökit ja pihat. Sain Empun onneksi kiinni pusikoissa.

Päästin Empun irti uudelleen pihassa, josta se otti rusakon tulojäljet nuuskittavaksi ja samantien otti suunnan järvelle suoraan kohti parin kilometrin päässä olevia saaria. Parikymmensenttinen lumi ei tuntunut hidastavan Empun vauhtia - minun kylläkin. Eipä kestänyt kauan, kun Empusta näkyi vain pieni piste järven selällä, jonne se näytti suorastaan lentävän - ainakin korvalehdistä päätellen. Pysähdyin itse, koska en enempää jaksanut juosta ja huutelin perään. Onneksi Emppu kääntyi takaisin ja palasi takaisin.

Sunnuntaina aamulla olimme jälleen liikkeellä, kun huomasin tuoreet kauriin tulojäljet mökkitielle. Emppu huomasi myös nuo jäljet ja taas mentiin - tällä kertaa kuitenkin kytkettynä. Suopursua kasvava metsämaasto ja sitä seuraava vaikeakulkuinen hakkuuaukea mentiin jälleen lennokkaasti - minulla ainakin tuli hiki. Emme voineet enempää jatkaa, joten houkuttelin Empun tutkimaan muita juttuja ja näin sain pojan pois metsästä. Parin kilometrin päässä autotiellä Emppu otti ilmasta hajun ja meni nuuskutellen lähellä olleelle metsään johtavalle tielle, jonka vieressä oli jälleen kauriin jälkiä. Kiinnostuksen kohteena oli nyt isokokoinen lumen peittämä painauma, jota Emppu alkoi tonkia ja pian se löysikin painaumasta verijälkiä. Tulipahan mieleeni, että olikohan ilves ollut asialla.

Viikonlopun kokemuksien perusteella voin sanoa, että Empulla on riistavietti kohdallaan kuonon päässä - vain kaato toistaiseksi puuttuu. Mutta se tulee aikanaan."

Kyllä koirien kanssa on mukava liikuskella metsässä ja maastoissa. Niiden kanssa oppii kiinnittämään huomion aivan uusiin asioihin ja katsomaan luontoa eri silmin. Innostunutta koiran nenätyöskentelyä on todella ilo seurata!

Monia yhteisiä seikkailuja Empulle ja isännälle sekä kiitokset mukavasta jutusta!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, metsästys