,

Ruokinta ja huolto koe- ja metsästyskautena

jälki

Jälkiharjoituksiin valmistaudutaan ihan samalla tavalla kuin koeviikonloppuihinkin.

Ruokavalio koe- ja metsästyskautena

Kisa- ja metsästysaikana koiran energiantarve kasvaa ja perusruokavaliota tulee muuttaa, niin että koira saa tarpeeksi energiaa jaksaakseen ja palautuakseen rasituksesta. Kisakaudella ja metsästysaikana koiran energiantarve kaksinkertaistuu. Koiran polttoaineena on rasva, jossa on energiaa kaksi kertaa enemmän kuin hiilihydraateissa ja proteiineissa. Proteiineja ja niissä olevia aminohappoja koira tarvitsee erityisesti palautumiseeen ja kudosten uusiutumiseen. Metsästyskaudella ja koekaudella ravinnossa olevan rasvan määrää lisätään, niin että sen osuus on 20 - 25 %, tarvittaessa jopa 30 %, proteiineja on noin 30 % ja loput ovat hiilihydraatteja, joita saadaan esim. vihanneksista ja puuroista. Lisäksi on huolehdittava riittävästä nesteen sekä kivennäisaineiden, hivenaineiden ja vitamiinien saannista. Meillä perusruuan lisänä käytetään mm. Nutrolinia ja Multidog-vitamiini/hivenainevalmistetta ja muita vitamiineja kuureina koirakohtaisesti ja tarpeen mukaan.

Koiriemme perusruokana ovat viime vuosina olleet erilaiset valmiiksi vitaminoidut raakalihatuotteet Maukas- ja Musch-raakapakasteet, erilaiset riistalihat, lammas, hevonen jne. sekä joskus myös vihannessoseet sekä puurolisät. Nappulaa ei juurikaan enää käytetä. Rasvalisänä metsästys- ja kisakautena koirat saavat tarpeen mukaan koirakohtaisesti rasvaisempaa lihaa sikanautajauhelihaa, lampaan lihaa, joskus myös läskistä siankylkeä, jopa voita. Rasvaa ei saa antaa kuitenkaan liikaa, mikä vaikuttaa haiman toimintaan ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa haimatulehduksen. Liika rasva näkyy heti koiran kakassa limaisuutena ja löysyytenä.

Ennen rasittavaa ja energiaa vaativaa "työpäivää" koirat saavat riittävän ison annoksen ruokaa 12 - 16 tuntia ennen suoritusta. Ruuasta pitää saada mahdollisimman paljon energiaa, mutta ruuansulatuskanavan tulee olla suorituksen aikana tyhjä. Nestettä on koko ajan saavilla, mutta ennen suoritusta koira saa vain pieniä annoksia. Veteen on lisätty hieman jauhelihaa mauksi ja lisäenergiaksi. Ennen rasitusta koiralle ei anneta mitään huonosti sulavaa ruokaa kuten puruluita tai liharustosekoituksia.

Kisapäivän/metsästyspäivän aamuna koira saa vain aivan pienen annoksen (muutama ruokalusikallinen) kosteaa ja hyvin sulavaa syötävää esim. rasvaista jauhelihaa tai toipilaille tarkoitettua purkkiruokaa, jossa on vitamiineja ja hivenaineita. Hiilihydraatteja koira ei saa ennen suoritusta vaan vasta sen jälkeen esim. palautusjuomassa (esim. FitDog) tai NutriPlusgeeliä. Palauttavana hiilihydraattipalana toimii myös leivänpala, jossa on NutriPlusgeeliä. Jos on kysymys pitkästä metsästyspäivästä, voi jaksamista parantaa antamalla koiralle esimerkiksi makkaran palan muutaman tunnin välein tai NutriPlussaa.


Nesteytys

Riittäävä nesteen saanti suorituksen kannalta on yhtä tärkeää kuin riittävä energian saanti. Nestetarpeeseen vaikuttavat rasituksen laatu ja ympäristön lämpötila. Erityisesti kuumina kesinä ja kilpailu- ja metsästyskaudella tulee kiinnittää erityistä huomiota koiran riittävään nesteen saantiin. Nesteytys on tärkeä muistaa myös talvella, sillä rasitus lisää nesteen poistumista koiran kehosta. Valmiit nesteytys-, energia- ja palautusjuomat löytyvät esim. FitDogilta.

Kesällä kuumimpana aikana tarjoan koirille ainostaan kosteaa ruokaa, en ollenkaan nappuloita, jotka kuivattavat elimistöä. Jos nappuloita tarjotaan, sekaan tulee laittaa riittävästi vettä. Koira juo paremmin, kun veden sekaan sekoittaa jotain maistuvaa esim. tonnikalahiutaleita tai jauhelihaa.

Ennen koe/metsästysviikonloppuja nesteytys aloitetaan jo viikolla ja koiraa juotetaan useaan kertaan päivän aikana. Ennen suoritusta nestettä annetaan vain vähän. Koiraa tulee juottaa myös pitkien automatkojen aikana, ja erityisesti rasitusta vaativien suorituksen jälkeen.

Palautusjuoma annetaan melko heti ja vähintään 30 minuuttia suorituksen jälkeen. Se voi olla koirille tarkoitettua valmista palautusjuomaa tai maltodekstriiniä. Palautusjuoman saa myös sekoittamalla veteen esim. Nutriplusgeeliä tai helposti sulavaa toipilaille tarkoitettua erikoiskoiranruokaa. Juoma annetaan mieluusti useassa pienemmässä erässä. Ruokaa koira saa vasta noin 2 tuntia rasittavan suorituksen jälkeen.

Metsästysreissujen jälkeen omille koirille on annettu perinteisesti omaa "voimajuomaa" eli tilkkaseen lämmintä vettä on vatkattu yksi munankeltuainen ja hiukan hunajaa.

Lue lisää


Lepo ja palautuminen

Liikunnan vastapainoksi koira tarvitsee myös lepoa. Pentu tarvitsee lepoa kehittyäkseen ja sulatellakseen uusia asioita. Aikuinen harrastava, metsästävä koira tarvitsee lepoa palautuakseen fyysisestä ja psyykkisestä rasituksesta. Riittävät palautumisjaksot fyysisesti ja psyykkisesti stressaavien ja rankkojen metsästysreissujen, kilpailujen ja kokeiden jälkeen on aina muistettava.

Jos koiran kanssa käydään kisareissulla tai metsästetään päivä, on syytä pitää vähintään muutaman päivän lepojakso ennen seuraavaa metsästys- tai koepäivää. Samoin on vuoden kierrossa: aktiivisemman jahti- ja koekauden jälkeen on syytä pitää muutaman kuukauden palautumisjakso, jolloin fyysinen rasitus on minimissään ja koira voi palautua ja kerätä voimia. Vähitellen sitten kuntoa nostetaan ennen uutta koe- ja metsästyskautta. Myös lihashuolto on muistettava.

Jos virtaa tuntuu olevan liikaa, parhaiten koiraa rauhoittavat tehtävien ratkaiseminen ja uusien asioiden, temppujen opettelu, ei niinkään fyysinen liikunta ja rasitus. Mäyräkoira on energinen ja aktiivinen koira, joka helposti vetää itsensä innostuessaan äärirajoille. Ihmisen tehtävä on huolehtia, että koira ei rasita itseään liikaa ja voi riittävästi levätä, rentoutua ja palautua rasituksesta.

huolto_small.jpg

Suorituksen jälkeen koira saa päälleen lihaksia lämmittävän ja palautumista edistävän BackOnTrack-manttelin.


Kilpailu- ja metsästyskoiran lihashuolto

Muista lämmittää koiran lihakset ennen koe- ja metsästyssuoritusta. Älä koskaan laita koiraa ajoon tai luolaan suoraan häkistä tai kylmästä autosta vaan muista aina lämmittely. Anna tauoilla koiralle juotavaa ja pidä koira lämpimänä - näin estät lihaksiston ja selän vammat. Ja muista myös lepopäivät!Ensiapu


Koirakuri - lainsäädäntö ja koiraetiketti

Koirien kiinnipitoaika on 1.3. - 19.8. Tänä aikana koira on pidettävä ulkona kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä myös taajaman ulkopuolella.

Alueen omistajan tai haltijan luvalla koira saa olla vapaana pihamaalla, puutarhassa tai koirille varatulla aidatulla alueella. Taajamassa koira pidettävä aina kytkettynä lukuunottamatta koirapuistoja, koirien harjoituspaikkoja ja suljettuja piha-alueita. Näissäkin paikoissa koiran on oltava omistajansa tai haltijansa hallinnassa.

Taajaman ulkouolella koiria saa pitää vapaana ainoastaan metsästyslaissa säädettynä aikana 20.8. - 29.2. ja silloinkin vain maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla.

Koirien kiinnipidosta määrää metsästyslaki ja järjestyslaki

Lue lisää

Missä on koirakuri - ovatko koiranpitoa säätelevät lait ja hyvät tavat unohtuneet?


Päivitetty 2013