Pyrystä FI KVA-L!

Lauantai 15.5.2010 klo 16.31 - Marja J

Pyry sai Oulussa tänään luolakokeissa A-tuloksen hienosti pistein 48! Tyhjän luolan tarkastus oli ollut taas hieman äänekäs, mistä tuomari antoi 2 miinuspistettä. Varsinainen riistakoe olikin sitten pian ohi, sillä se kesti vain 2 minuuttia ja tuomari keskeytti kokeen vahinkojen välttämiseksi.

fi_kva-l_pyry_15.5.2010.jpg

Kokeen arvostelu

Oulu 15.5.2010

Ahdinkoputken läpäisy: Vaivaton, läpi/läpi

Tyhjän luolan tarkastus: Täydellinen, runsaasti ääntä

Arvostelu: Koira hyvin luolaan, kaivaa hiekan haukkuen. Ripeästi reikäpellille ja kuuluva haukku. Avauksesta kettu vasempaan peräpesään ja koira seuraa hyvin. Koira aloittaa painostuksen madalluksen puolivälistä, kettu lyö, mutta koira ei peräänny. Tuomari keskeyttää vahinkojen välttämiseksi. Valmis luolakoira, hyvää luolatyötä.

A 48 pistettä

Tuomari: Matti Hartikka

 

Tässä kaikkien kokeiden pöytäkirjat

 

Avainsanat: LUT, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

Ania katsomassa ja Emman LUT-harkoissa 25.4.2010

Maanantai 26.4.2010 klo 11.05 - Marja J

Käväisimme eilen Hannun kanssa katsomassa Ania, joka on toipumassa törmäyksestä pakettiauton kanssa. Voi todellakin sanoa, että nyt oli onnea onnettomuudessa, sillä Kastehelmen mukaan pakettiuauto oli ajanut Anin yli. Onneksi luita ei ollut murtunut ja lantio oli kunnossa. Toivottavasti ei ole myöskään sisäisiä vammoja. Ani oli jo syönyt, kakannut ja käynyt pissalla, joten parempaan suuntaan oltiin menossa koko ajan. Ani seisoi hetken omilla jaloillaan, mutta koko koira oli saanut sellaisen tällin, että lihakset olivat erittäin kipeät. Häntä kuitenkin heilui ja silmät olivat kirkkaat! Ani tykkää kovasti uimisesta, joten luvassa varmaan onkin vesiterapiaa tulevaisuudessa! Nyt on tärkeintä, että tyttö saa rauhassa toipua ja päästään pahimman vaiheen ohi. 

emma_lut_2__25.4.2010.jpg

Emma odottelee tomerana omaa vuoroaan.

Anin luota jatkoimme Emman kolmansiin luolaharjoituksiin Haukkukeitaalle. Nyt oli tarkoitus kokeilla, miten Emma toimii, kun pääsee nuuhkimaan koko putkistoa. Emma sujahti kuin vanha tekijä ahdinkoputkesta, mutta edessä oleva outo luolasto ja sen pimeys vähän ihmetyttivät aluksi.  Kettu oli hakupesässä ja meni vähän aikaa ennen kuin Emma huomasi ketun ja alkoi haukku. Kettu päästettiin putkistoon ja Emma perään. Emmaa varmaan ihmetytti outo putkisto ja kettu pääsi välillä karkuun ja koiranohjaaja Kari houkuttelikin Emmaa oikeaan suuntaan. Mutta kun Emma pääsi vainulle, se meni aivan kiinni luukkuihin, joiden takana kettu oli. Hienosti meni, vaikka Emma oli aivan ensimmäistä kertaa putkistossa! Seuraavalla kerralla harjoitellaan sitten tyhjässä luolassa - siellä kun ei saa haukkua pelkän hajun perusteella. :)

emma_lut_25.4.2010.jpg

 Hannu ja Kari sekä Emma.

Nyt ei tarvinnut palella Haukkukeitaalla! Aurinko paistoi ja oli taas mukava tavata koiratuttuja!

Avainsanat: terveys, LUT, Ani, Joenpenkan Anni-Ainokainen, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

LUT-harjoituksia ja pikkupentuja....

Maanantai 15.3.2010 klo 10.47 - Marja J

Eilen oli taas koiraharrastusten täyttämä päivä, sillä olimme seuraamassa Oulussa Haukkukeitaalla Emman ja Empun LUT-harjoituksia, jotka pidettiin aamupäivän LUT-kokeiden jälkeen. Pyry osallistui lauantaina LUT-kokeeseen, mutta ei nyt sunnuntaina ollut mukana kokeessa ollenkaan. Pyryllä jäi edelleenkin puuttumaan se vihoviimeinen A-koe, sillä tuloksena oli C 39. Pyry mekasti intoa täynnä aivan liikaa tyhjässä luolassa. Riistakokeessa se meni heti ketun tuntumaan, mutta ei kuitenkaan painostanut toivotulla tavalla. Pyry pitääkin nyt koetauon ja jatkaa sitten myöhemmin kesän jälkeen.

Luolaharjoituksissa oli todella runsaasti koiria, yhteensä 38. Ensin oli sytyttelijöiden vuoro, sitten ahdinkoharjoittelijat ja lopuksi putkiharjoitukset edistyneemmille. Mäyräkoiriakin oli mukana todella paljon, kaikkia karvanlaadut edustettuina.

 

emppu_14.3.2010.jpg

Molemmat koirat olivat tosi innoissaan ja veto hallille ja muiden koirien luo kova. Tässä Empun tyylinäyte.

Emppu oli sytyttelijöissä ja kylläpä pojasta irtosi komea ja kuuluvan miehekäs haukku! Emppu pysytteli turvallisen välimatkan päässä ketusta ja haukkui sinnikäästi. Kouluttaja vähän mittaili Emppua, josko poika on liian suuri ahdinkoon. No, jos intoa löytyy mäykkyhän menee vaikka kuinka pieneen koloon, mutta Empulla on varmaan enemmän taipumusta ajopuolelle.

emma_14.3.2010.jpg

Emmakaan ei meinannut pysyä paikallaan....

Emma kokeili jo ahdinkoputkea. Eipä tarvinnut kauaa aikaa houkutella, kun tyttö keksi mitä pitää tehdä ja sujahti ahdingosta läpi. Välillä meinasi keskittyminen herpaantua ja ympäristö kiinnostikin kettua enemmän. Mutta Emmahan on vielä tosi nuori ja kehitys kesken. Kouluttaja antoikin neuvon kypsytellä juttuja nyt ihan rauhassa - hyvää alkua ei kannata pilata turhalla kiirehtimisellä. Nuoren koiran pitää saada vielä kypsyä ja kehittyä rauhassa, eivätkä haasteet saa olla nuorelle liian vaativia.

fannin_pennut_14.3.2010.jpg

 

Kun olimme palelleet iltapäivän Haukkukeitaalla, lähdimme vielä katsomaan Fannin eli Merkaleen´s Tiffanyn pientä viisikkoa. Voi, miten nättejä pentuja Fannilla!

Lisää juttua Fannista ja Fannin vekaroista löytyy täältä

Avainsanat: LUT, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Pyry LUT-kokeissa 16.-17.1. Oulussa

Sunnuntai 17.1.2010 klo 16.44 - Marja J

Ei tullut Pyrystä vielä luolavaliota! Pyry oli ilmoitettu A-kokeeseen, mutta lauantaina tulokseksi tulikin B 43. Kävimme yrittämässä A-koetta vielä sunnuntaina, mutta tuomari ei nyt hyväksynytkään tyhjän luolan tarkastusta, eikä Pyry päässyt jatkamaan riistakokeessa.

Nyt ei Pyryn tarvinnut enää nikotella ahdinkoputken edessä, vaan poika sujahti salamana putkeen. Pyry meni kuin höyryveturi tyhjänluolan tarkastuksen - täydellisesti ja sunnuntaina vieläpä tehden tyhjässä luolassa kaksi kierrosta. Molempina päivinä oli intohaukkua, mutta sunnuntaina sitä oli tuomarin mielestä kuitenkin liikaa ja homma tyssäsi siihen.

Lauantain kokeessa irtosi luukulla hyvä haukku. Pyry törmäsi ensin väärään kulmaan palaten kuitenkin kuuluvasti haukkuen riistan perässä vasempaan kulmapesään, jossa vaihtoi iskuja ketun kanssa. Pyry painosti riistan peräpesään kuuluvasti haukkuen ja jatkoi iskujen vaihtoa ahdingon alla. Nyt koira kuitenkin vetäytyi ja jäi kauemmas haukkumaan, lähestyen välillä aivan lähituntumaan vaihtamaan iskuja ketun kanssa. Lopussa Pyry kuitenkin jäi liian kauas, eikä painostanut tarpeeksi riistaa.

Pyryn kunto kesti erinomaisesti ja kaiken kaikkiaan tuomari piti suoritusta erittäin hyvänä. Kokeen jälkeen tuomari antoi heti suullisen arvostelun ja mainitsi, että iskuja annettiin jo siinä määrin, että hän olisi voinut keskeyttää kokeen. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan A-tulos ja valionarvo vaihtui B-tulokseen ja uuteen yritykseen. Ja sunnuntain yritystä ei sitten tullutkaan, kun Pyry ei päässyt jatkoon riistakokeeseen.

Pyryn LUT-koepöytäkirjat

Avainsanat: LUT, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

Emma ja Emppu kinkkua sulattamassa

Sunnuntai 27.12.2009 klo 20.27 - Hannu P

- eli LUT-harjoitukset Oulussa 27.12.2009

Hannun päivän LUT-harjoitukset Oulun Haukkukeitaalla pidettiin kovien joulupakkasten jälkeen mukavassa talvisäässä kymmenen asteen pakkasessa ja lumisateessa. Halli oli entiseen tapaan kylmääkin kylmempi, mutta koiria oli paikalla runsaasti. Valtaosa oli luolakoiran uraansa aloittavia sytyttelijöitä, joille ketun tapaaminen lähietäisyydeltä oli uusi ja hieman hämmentäväkin kokemus. Hienoja suorituksia kuitenkin nähtiin ja kiivasta haukkua kuultiin, kun mäykyt ja territ tekivät rohkeita hyökkäyksiä ketun tuntumaan. Noran E-pennuista Emma ja Emppu olivat tulleen haistelemaan myös Haukkukeitaan tunnelmaa.

Emma on ehtinyt jo käydä metsällä useasti ja sen ajosta on pari jänistäkin kaadettu. Kettu oli kuitenkin uusi tuttavuus ainakin näin läheltä haisteltuna. Kiivaasti Emma antoi ketulle ääntä ja läheni pikku hiljaa ketun häkkiä kohti. Nuoren koiran varovaisuus näkyi vielä selvästi, mutta se on vain hyvä tuon ikäiselle koiralle.

Emppu oli ensimmäistä kertaa riistan tuntumassa, mutta tosi komeasti haukku kajahti ja harjoituserän lopulla Emppu oli jo aivan ketun häkin tuntumassa niskakarvat pystyssä. Nuori on Emppukin vielä luolatouhuihin, mutta harjoituksiin tuolla tyylillä kannattaa tulla toistekin. Ikä ja erilaiset kokemukset tuovat rohkeutta ja varmuutta ketun kohtaamiseen.

Molempia koiria uusi riistakokemus kiinnosti kovasti ja kumpikin pystyi hallitsemaan itsensä ja luonnollisen pelkonsa uudessa tilanteessa. Ketun lähituntumaan meno on kova paikka nuorelle koiralle, kun ei oikein tiedä mikä tuo kummallinen otus oikein on. Tärkeää oli myös reippaasti ja kuuluvasti irtoava haukku, joka jatkui kiivaana harjoituserän loppuun saakka kummallakin.

Hienoa Emma ja Emppu!

Emppu_lut_27.12.2009.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emppu Haukkukeitaalla oman harjoitustuokion jälkeen.

Avainsanat: LUT, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Mätsärimenestystä Anilla - ja vähemmän menestystä Pyryllä LUT-kokeessa

Maanantai 7.9.2009 klo 18.39

Ani oli pärjännyt hienosti Match Showssa Oulussa viime sunnuntaina! Ani oli valittu pienten aikuisten sinisten ykköseksi. Ja kun tyttö ykkösenä pääsi loppukilpailuun, tuloksena oli hienosti Best in Show:ssa viides sija. Onnea vaan Anille!

Pyry puolestaan oli Hannun kanssa lauantaina Tuusniemellä metsästämässä luolavalion arvon viimeistä koetulosta - eli sitä puuttuvaa LUT A-tulosta. Kotiin tuomisena oli kuitenkin tällä kertaa LUT C 36 pisteellä.

Pyry oli ollut kuulemma hieman pihalla - vaikka putkisto oli tallin vintillä :). Liekö intoa ja voimia verottanut pitkä matka ja aikainen lähtö reissuun, sillä pojat starttasivat kotipihasta aamuyöllä kolmelta.

Syksyllä koitetaan saada Pyrylle oikeita riistakontakteja, että rohkeus ja into kasvaisivat. Tuomarin mukaan poika teki ihan hyvää työtä luonnontilannetta ajatellen, mutta A-koetulokseen vaisuhko esitys ei ollut riittänyt. Hiekkaestekin oli tuottanut vaivaa, sillä Pyry sai sen läpi viimeisillä minuuteilla.

Se mukava puoli tässä kuitenkin on, että voimme vielä jatkaa LUT-koehommia Pyryn kanssa. Tammikuussa on kuulemma kokeet Oulussa - ja eikun taas yrittämään!

 

Avainsanat: näyttelyt, LUT, Ani, Joenpenkan Anni-Ainokainen, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

Pyry viikonloppuna LUT-kokeissa Utajärvellä

Sunnuntai 9.8.2009 klo 11.38

Pyry osallistui kolmeen LUT-kokeeseen Utajärvellä Sotkan leirikeskusksessa, missä Oulun Seudun Terrieriyhdistys OSTY järjesti nyt toista kertaa Terrileirin. Leirillä järjestettiin lut-, mejä- ja vesiriistaharjoituksia sekä kokeita.

Kelit olivat tosi helteiset ja vaativat, joten lut-kokeet pidettiin myöhään illalla ja yöllä. Perjantaina koe alkoi tyhjänluolan tarkastuksella klo 20.00 ja riistakoe alkoi 21.00. Olimme treenanneet Pyryn kanssa hankalaa ahdinkoputkea kotona muutaman kerran, mutta vähänpä jännitti miten nyt käy! Tyhjän luolan tarkastustakaan Pyry ei ollut koskaan tehnyt aikaisemmin.

Ahdinko sujahti tosi vaivattomasti ja tyhjän luolan tarkastus oli täydellinen. Riistatyöskentelykin alkoi lupaavasti. Pyry kyllä haukkui melko kaukana ketusta, mutta sinnikkäästi ja pitkään. Sitten tapahtui jotain kummaa, sillä Pyry perääntyi luolastossa ikään kuin etsien muuta tietä ketulle - ja jäi sille tielle eikä palannut riistan luo! No, siitähän tuli sitten tietenkin tulokseksi NOLLA!

Lauantaina koe alkoi samoihin aikoihin kuin perjantaina ja sunnuntain klo 8.00 koe alkoikin heti perjantain kokeen jälkeen puoliltaöin. Nyt jännitti vielä enemmän kuin perjantaina, mutta Pyry hoiti kokeen todella hienosti, eikä jättänyt riistaa vaan osasi taitavasti antaa ketulle vastusta. Pyry oli sunnuntain kokeessa ensimmäisenä, joten näiden kahden viimeisen kokeen välissä oli lepotaukoa vain kolme tuntia. Pyry jaksoi loistavasti vaikka keli oli tosi rankka ja vaati koiralta todella hyvää kuntoa.

Lauantaina järjestettiin myös luonnonluolan tarkastus. Sotkajärven saaressa olevaan vanhaan tervahautaan oli kaivettu hyvät luolastot. Noran Emma-tyttö oli myös Pauliinan ja Karin kanssa nuuskuttelemassa lut-kokeiden tunnelmaa ja suoritti epävirallisen luonnonluolan tarkastuksen hänkin!

Pääsin Emman, Pauliinan ja Karin mukana kotiin ja Pyry ja Hannu jäivät vielä kolmanteen kokeeseen. Kylläpä taas jännitti odotella tuloksia! Palkintojenjako järjestettiin vasta sunnuntaina klo 10, mutta kokeissa vierailevat koirakot saivat kokeiden tulokset jo mukaansa.

Pyryn ensimmäisten lut-kokeiden tulokset, tuomarina Kari Airiainen.

7.8. - 0

8.8. - B 43, LUO 1

9.8. - B 43

Onnittelut hienosta suorituksesta, Pyry!  

Koekertomukset tulevat sivuille, kunhan ne saamme. Tästäpä on mukava jatkaa - nyt sitten heti etsimään A-koepaikkaa!

LUT_2_8.8.2009l.jpg

Hannu ja Pyry Sotkajärven rannassa. Leirikeskus oli todella mukava ja hienolla paikalla.

LUT_8-8-2009l.jpg

Pyry odottelee omaa vuoroa.

Lisää kuvia löytyy kuva-albumista

 

Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, LUT

Noran ja Miron koejuttuja, valokuvaamokäynti

Perjantai 3.7.2009 - Marja J

Noran ja Miron LUT-harrastuksia

Syksyllä 2004 alkoivat Noran LUT-treenit. Hannu rakensi kotiharjoituksia varten ylipitkän, säädettävän ahdinkoputken, jossa Nora saattoi harjoitella. Alussa ahdinko-osan läpäisy tuotti vaikeuksia, sillä Nora ei osannut mennä kyljelleen. Lopulta Nora kuitenkin älysi, miten ahtaassa paikassa on hyvä edetä ja sujahti nopeasti putken läpi. Hiekkaestettäkin Nora ehti harjoitella vain kerran ennen Muurasjärven A-koetta, mutta tuolloin hinku ketun perään oli jo niin kova, etteivät mitkään esteet haitanneet etenemistä putkessa.

Kävimme harjoittelemassa syksyn 2004 ja kevään 2005 aikana Haukkukeitaalla Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen järjestämissä LUT-harjoituksissa. Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon jäsenlehdessä P.S.Mäykyssä 2/2004 oli juttua eräistä harjoituksista. Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti 26.2.2005 ihan omatkin harjoitukset, joihin osallistui yhteensä 16 koiraa Pohjois-Suomesta ja Lapin alueelta.

Kun taas kerran olimme LUT-harjoituksissa Haukkukeitaalla, sattuivat Kalevan toimittaja ja kuvaaja tulemaan paikalle juttua hakemaan. Taisipa tuolloin olla ihan ensimmäinen kerta, kun Nora sujahti kunnolla putkistoon! Kalevan juttu 5.11.2004.

 

kuusamossa2.jpg

 Nora ensimmäisessä LUT-Kokeessa Kuusamossa 20.-22.5.2005. Olimme vuokranneet kokeiden ajaksi mukavan mökin, mutta koepäivät vietettiin aamusta iltaan peltihallilla kilpailemassa. Tässä Nora ensimmäisen B-tuloksensa jälkeen ja ensimmäisen pokaalinsa kanssa kuvattuna vuokramökin pihassa. Pihasta löytyivät omat kopit myös koiravieraille. "Onpa vaatimattomat asumukset alkuasukkailla", tuumailee Nora.

Miro osallistui ensimmäisiin LUT-kokeisiinsa 19. ja 20.1.2008 Oulun Haukkukeitaalla Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen järjestämässä kokeessa ja tulokseksi tuli heti kaksi B-tulosta, molemmat 42 pisteellä. Samassa paikassa tuli myös A-tulos ensiyrittämällä 15.3.2008 46 pisteellä. Luonnonluolan tarkastusmahdollisuutta ei aikaisempien kokeiden yhteydessä ollut, joten tätä viimeistä vaihetta pitikin sitten odotella seuraaviin Haukkiksen kokeisiin. Miro pujahti reikään 18.5. ja nyt oli valion arvoon tarvittavat kokeet suoritettu. Meillä on nyt kaksi käyttövaliota luolilta Nora ja Miro! Mitähän keksitäään seuraavaksi....

Lisää juttua Miron LUT-harrastuksista BLOGIssa, klikkaa otsikkoa!

Noran ja Miron MEJÄ-harrastuksia

Noran kanssa aloitimme MEJÄ-harjoittelun kesällä 2005, sen jälkeen kun LUT-tutkinto oli suoritettu. Teimme porukalla jälkiä lähimaastoon tuttavamäykkyperheen kanssa, joka oli jo harrastanut lajia ja osasi neuvoa mm. jäljen teossa.

Nora osallistui ensimmäiseen MEJÄ-kokeeseen 14.8.2005 Pyhännällä. Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon ja Pohjois-Suomen Spanielikerhon koepaikka Pitkäkankaalla on tullut meille jo hyvin tutuksi. Paikka on tullut tutuksi Mirollekin, sillä hän oli jo pikkupentuna tutustumassa siellä muihin koiriin ja haistelemassa kisatunnelmaa.

Kesällä 2007 Nora piti mammalomaa ja Miro osallistui kaksi kertaa MEJÄ-kokeisiin Pyhännällä. Saaliina Mirolla yksi AVO 1 ja yksi AVO 0. Nora osallistui pitkästä aikaa taas MEJÄ-kokeisiin kahden vuoden tauon jälkeen ja Pyhännällä tulokseksi tuli 29.6.2008 toinen AVO 1 42 pisteellä. Myös Miro siirtyi voittajaluokkaan, kun Pyhännällä napsahti AVO 1 45 pisteellä 17.8.2008. Hieno mejä-kesä 2008 - molemmat mäykyt VOI-luokassa!

 

eka_koe.jpg

Nora ja Hannu ensimmäisessä MEJÄ-kokeessa Pyhännän Pitkäkankaalla 14.8.2005. Tuomarina Kari Pinola.

avo_1_2.jpg

Noran ensimmäinen AVO1 18.6.2006 Pyhännällä.

mej-odottelua.jpg

Emäntä ja koirat lepäilevät kisapaikalla kesällä 2006. Nora on jo tehnyt osuutensa ja Hannu taitaa olla parhaillaan opastamassa tai jälkiä purkamassa.

 Miron_jalki_1.jpg

Miro harjoittelemassa jäljestämistä ensimmäisen kerran oikealla verijäljellä. Miro etenee todella harkiten ja rauhallisesti.

Miron_jalki_2.jpg

Ja kaato nuuskitaan tosi tarkkaan, kuten kuvasta näkyy!

 

miron_avo_1_10.6.2007.jpg


Tässä Miro ensimmäisen voitokkaan MEJÄ-kokeensa jälkeen 10.6.2007. Tuomisena Pyhännältä Hannulla ja Mirolla oli AVO 1 -tulos 46 pisteellä. Kesän toinen koe ei sitten mennytkään yhtä hyvin, kun Miro riistaverisenä koirana eksyi liian monta kertaa tuoreille teerenjäljille, eikä olisi millään halunnut jatkaa jäljestystä!


Nora ja Miro valokuvaamossa 13.1.2007

Kajaanin Tamminäyttelyn jälkeen pistäydyimme Oulussa ihan oikeassa valokuvausstudiossa. Tarkoitus oli viimeinkin saada hyvät ja edustavat kuvat tästä vauhtikaksikosta. Vauhtia ja sähläystä oli aika lailla, mutta kun homman hoiti ammattitaitoinen valokuvaaja, saimme todella hyviä kuvia valittavaksi suurennoksia varten. Pääsivätpä Noran ja Miron istumakuva ja yksi yhteiskuva liikkeen ikkunaankin. Kuvia on voinut käydä ihailemassa Oulun Keskus-Kuvaamon ikkunassa Isokadun ja Hallituskadun kulmassa.

 

dsc_0075.jpg

 

dsc_0077.jpg

 

dsc_0088.jpg

 


 Sivut päivitetty 3.7.2009

Avainsanat: Semilain Omar, Miro, Rowanberrie´s Feenix, Nora, koiraharrstukset, LUT, MEJÄ, valokuvaamossa

Sisko ja sen veljet LUT-harjoituksissa 13.6.2009

Sunnuntai 14.6.2009 klo 14.38 - Marja J

Lauantaina kävimme OSTYn järjestämissä LUT-harjoituksissa Oulun Haukkukeitaalla. Kävi niin mukavasti, että Noran A-pennuista paikalla oli 50-prosentin edustus, sillä mukana Pyryn lisäksi olivat myös Ani ja Aku.

Ani oli tullut Kastehelmen kanssa nyt ekaa kertaa tutustumaan ketturepolaiseen. En ehtinyt mukaan, joten ei auttanut kuin tiirailla ja kuulostella ensitapaamista hallin oven raosta. Aluksi hallissa oli hiljaista, mutta kohta jo kuului Anin reipas haukku! Välillä tyttö varmaan mietti, että mitä kummaa tuon turrikan kanssa oikein tekis ja kohta taas alkoi kuuluva ja innokas haukku. Tämä oli Anin "eka kerta" luolajutuissa, mutta hyvinpä homma alkoi! Vielä pitää hieman sytytellä lisää ja sitten onkin vuorossa jo ahdinkoharjoittelu.

Aku oli jo käynyt useamman kerran aikaisemmin harjoituksissa, mutta ahdinko tuotti vielä hankaluuksia kuten Pyrylläkin. Aku oli jo selvästi syttynyt riistalle ja putken suulla alkoi heti innokas ja kuuluva haukku. Ohjaajat Pia ja Marika neuvoivat Matille, millä konstilla pojan saisi menemään ahdinkoputkeen. Intoa oli, mutta oivallus kylkiasennosta vielä antoi odotella. Pia liikutteli kettuhäkkiä ja houkutteli Akua putken läpi. Välillä poika vedettiin taaksepäin ja kerättiin kierroksia, välillä käytiin jäähyllä ja taas innolla putkeen. Hienosti meni Akulla ja lopulta poika sujahti putken läpi. Homma toistettiin muutaman kerran. Tästä on hyvä jatkaa!

Pyry oli ilmoitettu toiveikkaasti kolmanteen eli kokeeseen menijöiden ryhmään, vaikka Pyryllekin ahdinko tuotti vielä hankaluutta. Pyryhän oli ottanut keväällä tuntumaa jo elävän supin kanssa ja poika tiesikin heti mistä on kysymys. Putken suulla alkoi ärhäkkä haukku ja Pyry koetti mennä ahdinkoon, mutta pakitti kuitenkin taaksepäin. Nyt oli edessä koko putkisto ja kettu hakupesässä odottamassa. Pari kertaa Marika raotti hieman ahdingon kantta Pyrylle avuksi. Poika aloitti pellillä aikamoisen rähinän ja ahdinkoa harjoiteltiin uudestaan.  Kovin kauaa ei Pyryä kuitenkaan tarvinnut enää avittaa ja houkutella kun poika älysi kääntyä kyljelleen, meni läpi ahdingosta ja ryntäsi hakupesälle kettua haukkumaan!

Kettu päästettiin eteenpäin luolastossa ja se sujahti vasempaan takapesään. Nyt pelti aukaistiin ja Pyry ryntäsi vauhdilla ketun perään. Välillä matka hieman hyytyi ja Pyry varmaan ihmetteli, että mihin se kettu oikein yhtäkkiä hävisi.....  Pyry oli nyt nimittäin ihan ensimmäistä kertaa keinoluolastossa. Pyry eteni kuitenkin ketun hajun perässä pesälle ja aloitti kuuluvan haukun aivan pellin takana. Siellä se Pyry kyljellään haukkui kettua aivan nenä kiinni pellissä - hienoa Pyry!

Ahdingon läpäisyä pitää vielä harjoitella, mutta muuten homma on edennyt tosi mukavasti. Hannu on menossa elokuun alkupuolella Utajärvelle OSTYn järjestämälle terrileirille, jossa voi vielä harjoitella lisää ja osallistua LUT-kokeisiin. Laitetaanpas koeilmoittautumiset menemään.

ani_ja_pyry_lutharkoissa_13.6.2009.jpg

Ani keimailee Pyrylle ja Pyry yrittää esittää komeaa poikaa.

aku_ja_ani_lutharkoissa_13.6.2009.jpg

Aku ja Ani tahisevat.

Avainsanat: LUT, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Ani, Joenpenkan Anni-Ainokainen, Aku, Joenpenkan Aarni-Aukusti

Ja Pyry putkitöissä

Maanantai 6.10.2008 - Hannu Pietiläinen

Sunnuntaina 5.10.2008 jätettiin hirvestys väliin ja lähdettiin Pyryn kanssa Haukkukeitaalle Lut-harjoituksiin. Keväällä kävimme pari kertaa häkkiketulla ja silloin Pyry ei oikein tiennyt mitä sanoa kettu-nimisestä eläimestä. Ihmetteli ja vähän haukahteli toisella kerralla, mutta homma ei sanottavammin kiinnostanut. Nyt oli toinen ääni kellossa. Kettu oli häkissä lyhyen putkiosuuden päässä ja kun panta löysättiin, paineli Pyry suoraan häkille ja aloitti hyvän, kuuluvan haukun. Sitten laitettiin ahdinkoputki jatkoksi ja kokeiltiin uudemman kerran, mutta siihenpä tyssäsi Pyryn meno. Ahdinko näytti olevan liikaa, eikä siitä tällä kertaa päästy eteenpäin lainkaan.

Otettiin vielä ahdinko pois ja kokeiltiin suoralla putkella häkille ja taas Pyry suorastaan ryntäsi häkille haukkuen kettua tosi hanakasti. Mutta kun ahdinko tuli eteen uudemman kerran, niin sama juttu eli ei oikeastaan yritystäkään mennä läpi.

Harjoitus lopetettiin tosi hyvään ja "miehekkääseen" haukkuun ja jatkossa koiraa ei enää päästetä ketun lähelle kuin ahdingon läpi. Muutoin se uskoo pääsevänsä sinne aina helpomman kautta. Harjoituksia jatketaan omalla ahdinkoputkella kotona ja sitten taas Haukkukeitaalla. Tärkeää oli kuitenkin huomata koiran kehittyneen keväästä melkoisesti eikä kettu pelottanut, vaan niin lähelle mentiin kuin päästiin kovan haukun kanssa. Tästä on hyvä jatkaa.

pyryn_harkat_5.10.2008_1.jpg

Pyry sujahtaa putkeen ja ryntää rähisemään ketulle. Kouluttajana on Katja Huurinainen, jolla on useita metäsästyskokeissa pärjänneitä pk. mäykkyjä. Tarusta tuli luolavalio viime keväänä.

pyryn_harkat_5.10.2008_2.jpg

Nyt Pyryn pitäisi päästä ketun luo ahdingon läpi, mutta yritykseksi jäi tällä kertaa....

Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, LUT

Miro - FIN KVA-L 28.7.2008

Lauantai 2.8.2008 klo 10.32 - Marja J

Mirosta tuli ihan virallisesti 28.7.2008 meidän perheen toinen käyttövalio. Miro tarvitsi valion arvoonsa koekäyntejä minimimäärän.

A 46 pistettä, Oulu 15.3.2008 Tuomari, Reijo Malila

B 42 pistettä, Oulu 19.1.2008 Tuomari, Pentti Jokela

B 42 pitettä, Oulu 20.1.2008 Tuomari, Pentti Jokela

Luonnonluolan tarkastus, Oulu 8.5.2008 Tuomari, Kari Airiainen

 

miro_ja_kva-palkinnot.jpg

 Miro poseeraa palkintojensa ja hienon KVA-ruusukkeensa kanssa 2.8.2008

semilain_omar__fin_18122_06_valiot.jpg

Tässä on Miron virallinen valiokuva

Avainsanat: Miro, Semilain Omar, LUT

Pyryn eka kerta LUT-harjoituksissa

Sunnuntai 16.3.2008 klo 11.47 - Marja Junttila

Perjantaina 14.3. Pyry pääsi ensimmäistä kertaa haistelemaan Haukkukeitaan ketunhajuja, kun kävimme aloittelijoille tarkoitetuissa LUT-harjoituksissa. Myös Pyryn veli Aku (Joenpenkan Aarni-Aukusti) oli tullut paikalle Taimin kanssa. Akulla kerta oli jo toinen, sillä viikkoa aikaisemmin Aku oli ollut harjoituksissa jo Matin kanssa.

Aku meni ensin halliin ja kohtapa sieltä alkoikin kuulua jo terhakka haukku! Ekalla kerralla Aku oli vähän ihmetellyt häkkikettua, mutta ääntäkin oli jo tullut. Nyt poika haukkui ihan tosissaan ja oli mennyt jo hyvin putkeenkin. Aloittelijat eivät vielä harjoitelleet ahdinkoon menoa, mutta putkeen ne kuitenkin pääsivät - ja siellä putken päässä häkissä oli ihan oikea kettu!

Pyry ja Aku vähän tahisivat odotellessa ja pitipä Pyryn vähän ärhennellä saksanmetsästysterriereillekin. Hallissa Pyry ei sitten inahtanutkaan! Pyry kierteli häntä viipottaen reippaasti hallissa ja nuuskaisi häkkiäkin, mutta kettu ei nyt kiinnostanut ollenkaan - ohjaaja Piakin oli kiinnostavampi! Pyry huiteli innokkaana haistellen pitkin hallia, nosti jalkaakin pari kertaa ja kakkasi, mutta kettu jäi tervehtimättä tällä kertaa. Kaksi kertaa Pyry meni hyvin myös pitkän putken läpi.

Pyry on vielä pentu (8,5 kuukautta) ja kaikki vielä edessä - tästä on hyvä jatkaa! Oli kuitenkin mukava nähdä, miten reipas ja peloton poika tuo meidän Pyry on. Menemme taas haistelemaan uusia hajuja seuraaviin harjoituksiin Haukkukeitaalle.

pyry_ja_aku_haukkiksella.jpg

Pyry ja Aku Haukkiksella - vähän pitää haukkua

aku_odottaa_vuoroa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taimi on vasta trimmannut Akun ja poika on tosi komea!

Avainsanat: LUT, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

« Uudemmat kirjoitukset