Hailuodon ajokoeviikonloppu 1.-2.12.2012

Torstai 6.12.2012 klo 14.22 - Marja J

Viime viikonloppu meni Hailuodossa, jossa Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti kaksi mäyräkoirien ajokoetta lauantaina ja sunnuntaina. Sunnuntaina kerhon koirat kisasivat historian ensimmäisestä kerhon mestaruudesta. Lähdin reissuun Pauliinan, Karin, Emman ja Elmerin kanssa jo perjantai-iltapäivänä. Itse oli emäntänä, Pauliina ja Kari koetoimitsijoina, Emma osallistui kerhon mestaruuskokeeseen ja Elmeri oli maskottina nuuskuttelemassa koetunnelmaa.

Olin hankkinut osan ruokatarvikkeista jo torstaina ja perjantaina oli haettava vielä tuoretavarat. Lauantaina kokeissa oli vain 4 koiraa, joten tarjoilua oli kehitettävä noin kymmenelle hengelle. Sunnuntaina osallistuvia koiria oli 8, joten ruokittavia oli parikymmentä. Leipää kuluu kovasti, sillä sitä menee aamupalalla, eväiksi ja päiväruualla. Kahviakin sai keittää taas aika monta paketillista, sillä osa täytti myös termareihinsa lämmikettä kylmän päivän varalle.

Onneksi koepaikalla oli kuitenkin juokseva vesi, sähköhella ja jonkinmoinen jääkaappi, ettei mennyt ihan hankalaksi. En ole mikään suurtalouskokki, joten joka kerta hermostuttaa: mitä tarvikkeita on keittiössä, onko kaikkea tarpeeksi, onnistuuko ruoka ja onko sitä riittävästi? Hommaa pitää aina suunnitella ja esivalmistella, ettei koepaikalla on kaikkki tarvittava, eikä tarvitse kaikkea ruveta alusta alkaen näpertelemään. Lauantaina ruokalistalla oli makkarakeitto valmiista peruna/juures-pakasteaineksista ja sunnuntaina helppo yhden kastikkeen lasagne. Ei sitä aina viitsi tehdä hernaria purkista (mikä kyllä vähän sattumilla höystettynä maistuu useammalle).

Pauliina ja Kari olivat huolehtineet etukäteen hyvin paperihommista ja koejärjestelyt rullasivat erinomaisesti päivien aikana. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä satoi vähän lunta ja lisää ripsutteli myös päivän aikana, mikä antoi lisähaastetta sunnuntain kokeeseen. Emma sai tuloksen MÄAJ-3 sijoittuen viidenneksi kahdeksasta koirasta (haku 124min./ jänisajo 34minuuttia). Tuomari keskeytti Emman kokeen, sillä uusi pakkaslumi tarttui ikävästi Emman tassuihin ja hiersi anturan välejä verille. Nyt kävi näin, mutta Emmalla on ollut hyvä koevuosi, vaikka kevät meni pentujen odotuksessa ja hoitamisessa ja syksyllä ajokeessa tuli tapaturmakin.

Oma karvakolmikko oli Hannun hoteissa koko viikonlopun ja  kotona olin vasta myöhään sunnuntai-iltana. Ihan tuo tuntui lomaselta, vaikka viikonloppu menikin työn merkeissä! Minulla oli koiria ikävä, mutta onneksi reissuseurana olivat ihana Elmeri sekä Emma, joka kävi välillä minunkin viekussa kylkeä lämmittämässä. Ja taisipa Noralla, Mirolla ja Pyrylläkin olla vähän mammaa ikävä……

maaj_hailuoto_2.12_6.jpg

YT Esa Koivisto sekä koetoimitsija Pauliina Pönkkä aloittamassa sunnuntain koepäivää.

Avainsanat: MÄAJ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, talkoilua

Nellille MÄAJ-3-tulos Hailuodossa 4.11.2012

Maanantai 5.11.2012 klo 13.24

nellin_ajokakku.jpg

Onnittelut Riikalle ja Nellille (Joenpenkan Eloisa-Ella) MÄAJ-3-tuloksesta, joka tuli todella haastavissa olosuhteissa Hailuodossa!

Kuvassa Nellin Hailuoto-ajokakku tammikuulta.

Tässä koetulokset

Nelli piipahti pentukotona Riikka-emännän kanssa torstaina 8.11. ja tässäpä viimeisimmät kuvat Nellistä

Avainsanat: MÄAJ, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Emma kuntoutuu hyvin - Emma terapiassa

Keskiviikko 3.10.2012 klo 14.55 - Marja J

emma_paketissa_1.jpg

Emmalle sattui säikäyttävä onnettomuus Oulunsalon MÄAJ-piirimestaruuskokeissa viime sunnuntaina, mutta nyt tytön vointi alkaa olla jo melko hyvä. Onnettomuushan oli sattunut, kun Emma oli hankalassa maastossa ylittänyt liukasta puun runkoa, jolloin tassut olivat livenneet ja retkahtaneet ääriasentoon. Emma pääsi onneksi heti sunnuntaina päivystykseen, jossa raajat röntgenkuvattiin, Emma nesteytettiin ja oikea puoli sidottiin koirien kantoliinaan. Paketti näyttää kuvassa pahalta, mutta pian Emma jo loikki kolmella jalalla. Onneksi Emman ei tarvinnut olla paketissa kuin muutama päivä.

Pariin päivään onnettomuuden jälkeen ei vielä ollut tietoa vamman vakavuudesta, mutta tiistaina selvisi Ouluvetissä ell Raimo Kekkosen tutkimuksissa, että mitään vakavampaa ei onneksi löytynyt, ei luustomuutoksia, eikä leikkausta vaativia vaurioita. Tutkimuksissa etutassut taipuivat ääriasentoihin, mutta molemmissa tassuissa oli lihasvammoja. Lihaksissa oli isot mustelmat ja turvotusta revähtymän seurauksena.

Emma saa nyt kipulääkettä neljän viikon ajan sekä kylmähoitoa neljästi päivässä turvotusta laskemaan. Emma saa liikkua aivan normaalisti tietenkin riehumista välttäen ja lenkityskin hoidetaan rauhallisesti hihnassa. Lisäksi Emma on menossa vesijumppaan, että ei syntyisi kiinnikkeitä ja liikeradat pysyisivät normaaleina.

emma_ja_pm_2.jpg

Tässä Emma jo poseeraa virkkuna MÄAJ-2-ruusukkeensa ja Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin MÄAJ-piirikisan II-palkinnon kanssa.

Päivitystä 2.10.2012

Emma kävi eilen Ouluvetissä elphelpissä Eeva-Liisa Pohjasen käsittelyssä. Ensin lihakset lämmiteltiin altaassa kävelymatolla ja lopuksi Emma sai kylmälaserkäsittelyn kipeisiin lavan ja rinnan alueen lihaksiin. Kylmäkäsittely jatkuu vielä kotona ja Emma voi tehdä normaaleja hihnalenkkejä useamman kerran päivässä, kestoa lenkillä saa olla noin 20 minuuttia.

Kuvia kuntoutuksesta

Joenpenkan sivuilla KOIRATIETOA-osassa on ollut jo aikaisemmin juttua koiran ruokinnasta ja huollosta rankkana koe- ja metsästyskautena. Emman tapauksen myötä tein ihan oman sivun - Ruokinta ja huolto metsästys- ja koekautena. Näitäkin sivuja tullaan vielä täydentämään.

TallennaTallenna

Avainsanat: MÄAJ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

MÄAJ-pm-kisat Oulunsalossa 23.9.2012

Maanantai 24.9.2012 klo 20.04 - Marja J

Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin MÄAJ-kisat käytiin eilen sunnuntaina Oulunsalon maastoissa. Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ajoi hienosti jänistä tosi hankalassa maastossa tuloksena MÄAJ-2 pistein 50,22 ja sijoittui tuloksellaan pm-kisan kakkoseksi.

Siskotyttö Nelli (Joenpenkan Eloisa-Ella) Ivalosta oli pm-kokeen ulkopuolisena koirana mukana, mutta tällä kertaa ajettavaa ei maastosta löytynyt ja tulokseksi tuli nollatulos.

Emma teki erinomaisen ajon vaikeassa maastossa ja loukkaantui kokeen lopulla. Koira kramppasi, eikä oikea etutassu kantanut ollenkaan. Onneksi Emma saatiin välittömästi päivystykseen, nesteytettiin ja kuvattiin. Olkapäässä oli jonkin verran löysyyttä, mutta tarkempi diagnoosi ja jatkohoito selviää vasta huomenna. Emman oikea jalka on sidottuna nyt koirien kantositeeseen eli kylkeä vasten, että se pysyy rauhassa ennen jatkotutkimuksia ja vamman laadun selviämistä.

Huomenna olemme viisaampia! Toivotaan että vauriot eivät ole vakavia ja Emma kuntoutuu pian!

Avainsanat: MÄAJ, terveys, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Emmalle MÄAJ-1

Sunnuntai 1.1.2012 klo 19.12 - Marja J

emma_31.12.2011.jpg

Emma kävi mäyräkoirien ajokokeessa Lohtajalla 27.12. (Kauhavan pitkäkoe) ja tänään tuli ylituomari Kristiina Erkkilän vahvistama tulos MÄAJ-1 61,89 pisteellä. Koiranohjaajana kokeessa toimi Pauliina. Ajoeläimenä olivat kauris ja jänis.

Kuvassa Emma uudenvuoden aattona, kun kävimme Pauliinan ja Karin luona maistelemassa Emman ajosta ammuttua metsäkaurista.

Lämpimät onnittelut vielä kerran tehotyttö Emmalle sekä Pauliinalle ja Karille!

Tästäpä on mukava jatkaa uuden vuoden haasteisiin!

Avainsanat: MÄAJ, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Joenpenkkalaisten Hailuodon MÄAJ-tuloksia 26.11.2011

Lauantai 26.11.2011 klo 19.14 - Marja J

Tänään Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti Hailuodossa MÄAJ-kokeen hankalissa myrskyolosuhteissa. Kokeen ylituomarina toimi Pekka Hautamäki ja osallistujia oli 11 koirakkoa. Vaikka olosuhteet olivat hankalat ja ajohaukut hävisivät myrskytuuleen, sai 2 koiraa ykköstuloksen, yksi kakkosen, kuusi kolmosen ja kaksi jäi ilman tulosta.

Joenpenkkalaisista mukana olivat Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma), Nelli (Joenpenkan Eloisa-Ella) sekä Pyryn (Joenpenkan Aito-Artturi) tyttö Kerttu (Setsun Mani).

Tässä tulokset:

6. kkn Setsun Mani
MÄAJ-3 47,89 pistettä, 2 näköhavaintoa, ajoeläin jänis 17 min/jänis 21 min
om. Ari-Pekka Anttila, Oulunsalo

7. kkn Joenpenkan Eloisa-Ella
MÄAJ-3 44,67 pistettä, 4 näköhavaintoa, ajoeläin jänis 4 min/jänis 38 min
om. Riikka Junttila, Ivalo

10. kkn Joenpenkan Ehtoisa-Emma
MÄAJ-0 39,89 pistettä, 4 näköhavaintoa, ajoeläin jänis 18 min/jänis 11 min
om. Pauliina Pönkkä, Kari Uotila, Marja Junttila, Tyrnävä

Nelli sai nyt toisen MÄAJ-3-tuloksen ja tosi mukavaa oli, että Pyryn pentu Kerttu sai MÄAJ-3-tuloksen ensimmäisessä kokeessaan! Emmalla oli taas huonoa tuuriakin, sillä eka erä keskeytyi kohtuuttomaan esteeseen, kun amerikan kettukoira tuli samoille jäljille. Myrskyn takia ajoäänikin häipyi välillä kuulumattomiin.

Kaikki tulokset

emman_janis_hailuoto_27.11.2011.jpg

Sunnuntaina oli jahtipäivä, Emma ajoi kunnon ajot ja Pauliina pääsi ampumaan ajosta jäniksen.

Avainsanat: MÄAJ, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

Ivalon Nellin kuulumisia

Perjantai 4.11.2011 klo 20.32 - Marja J

Nellin kesään ja syksyyn on mahtunut monenlaista: näyttelyreissuja, MEJÄ-nuuskuttelua, MÄAJ-startteja ja onnistuneita jänisajoja. Ajokokeissa on ollut jännittäviä tilanteita ja tyttö on päässyt näyttämään mäykyn luonteensa myös kotikulmilla konekarhun paimennuksessa. Nelli ja Riikka-emäntä ovat reissanneet pitkät yhteiset reissut ja syksyn aikana emäntä on pätevöitynyt myös Suomen pohjoisimmaksi MÄAJ-palkintotuomariksi. Alla Riikan tarinaa Nellin kesän ja syksyn tapahtumista.

Nellillä onkin takanapäin oikein tapahtumarikas kesä ja syksyn alku. Harrastukset (mejä,näyttelyt ja mäaj) ovat vieneet meitä ympäri Suomen alkukesästä lähtien. Onneksi Nelli rakastaa autolla matkustamista ja reissaaminen onkin sen puolesta helppoa. Nelli matkustaa omassa boxissaan takapenkillä, välillä selällään maaten, jalat kohti taivasta odotellen uusia seikkailuja. Neiti on aina valmis reissuun lähtöön, kunhan vain neitokaisen oma reppu pakataan ensimmäisenä. Jos sitä ei ensin laita, niin toivotonta on yrittää omia tavaroitaan pakata. Repusta neiti tietää, että hänkin on lähdössä ja antaa emännän touhuta omat tavaransa kasaan ihan rauhassa.

nelli_kokkola_2.7.2011.jpg

Nelli ja Riikka Kokkolassa 2.7.2011

Nelli näyttelyissä Rovaniemellä, Kokkolassa ja Valkeakoskella

Kesän näyttelyt aloitettiin Rovaniemen Juhannusnäytelmistä. Sieltä kotiin viemisiksi lähti ensimmäinen ERI. Toinen näyttely oli Kokkolassa heinäkuun alussa josta tuloksena EH. Kolmas näyttely käytiin elokuun puolivälissä Valkeakoskella, josta myös EH. Siellä tuomari tutki koirat hyvin tarkkaan ja jopa laski kaikki hampaatkin. Nellillä oli onneksi purukalusto kunnossa. Nelli on näyttelyissä kuin prinsessa konsanaan. Osaa todella hienosti käyttäytyä ja esitellä itseään. Katsekin on niin oman arvonsa tuntevaa. Sisänäyttelyt eivät oikein emäntää kiinnosta, ja tämä harrastus pysynee kesäharrastuksena, joten näyttelyitä jatkamme sitten taas ensi kesänä.

MEJÄ-kokeissa myyrät kiusana

Nellin ensimmäiset MEJÄ-kokeet olivat kesäkuun alussa Rovaniemellä. Innokkaasti neiti lähti jäljelle, mutta myyrät veivät voiton verijäljestä, eikä sitä tulosta tullut. Toinen MEJÄ-koe oli Javaruksessa elokuun alussa. Siinäkin kokeessa onnistuivat myyrät viemään voiton jäljestä ja tulosta ei syntynyt. Tuomarikin sanoi, ettei ollut nähnyt niin paljon myyriä missään kuin mitä Nellin jäljellä vilisti. Koepöytäkirjaan tuomari kirjasikin Nellin osaavan jäljestää, mutta myyrät kiinnostivat tätäkin koiraa enemmän kuin jälki. Nelli ei siis ollut ainoa jota nuo viheliäiset otukset häiritsivät. Tuomari totesi, että Nellille olisi parasta päästä ihan aitoon haavakon jäljestykseen mukaan, niin nuo pikkuotukset kyllä unohtuisivat.

Ja Nelli pääsi oikealle verijäljelle

Meille tulikin ihan oikea jäljestystilanne heti kokeen jälkeen. Tienhaarasta löytyi verijälkiä joita lähdimme Nellin kanssa selvittämään. Siinä eivät jyrsijät kiinnostaneet Nelliä lainkaan vaan hienosti tämä nuuskutteli emännälle makuupaikan ja kulkureitin. Verijäljen jättäjä oli sitten nahkasarvilla oleva poro, josta tihkui verta. Poro oli muutoin ihan kunnossa ja majailikin kavereidensa kanssa läheisessä metsässä. Hyvää harjoitusta tästä ainakin saimme.

Kesän aikana teimme parit harjoitusjäljet ja niissäkin pääosaa esittivät myyrät ja sopulit. Näitä viheliäisiä otuksia on riittänyt pihallakin haitaksi asti. Onpa jokunen joutunut Nellin & Söpön parempiin suihinkin. Ensi keväänä jatkamme mejäilyä, toivottavasti ilman jyrsijä haittaa.

nelli_23.7.jpg

"Nelli näytti mistä mäykyt on tehty" eli Nelli konekarhua tapaamassa

Heinäkuun lopussa kävi konekarhu Penu Ivalon torilla. Nellin kanssa kävimme hauskuuttamassa kylän metsämiehiä ja osallistuimme konekarhukokeeseen. Aitauksen reuna pullisteli naureskelevia "äijiä" kun Nelli kuulutettiin koevuoroon. Emme välttämättä olleet ihan "uskottavimman näköinen" parivaljakko timanttipantoineen ja emäntä käsilaukkuineen aurinkolasit silmillään. Nelli kuitenkin näytti epäilijöille, että mäyräkoirasta on tähän puuhaan. Siellä hymyt hyytyivät kun neiti rupesi haukkumaan saaden 52 pistettä. Kokeessa kävi myös toinen mäyräkoira joka sai 64 pistettä ja karhunhaukkudiplomin! Kaikkiaan yrittämässä kävi 40 koiraa, joista 10 sai diplomin, 6 pistesijoituksen ja 24 koiraa eivät saaneet tulosta. Monen mielipide kyllä muuttui, kun he näkivät mäykyn työssään. Liikumme paljon metäsässä ja nyt ainakin tiedän miten Nelli käyttäytyy, jos "törmäämme" karhuun.

Tulokset löytyvät täältä

Nellin syksyn MÄAJ-kuulumisia: Ilmajoki, Karvia, Kempele….

Ajokoeharrastukset aloiteltiin elokuussa Limingassa emännän osallistuessa palkintotuomari- ja koetoimitsijakursseille. Kävimme myös Emma-siskon ja taustajoukkojen kanssa harjoittelemassa metsässä tulevaa kautta varten. Nelli löysi hirviä ajettavaksi ja lyhyen jänisajon.

Emäntä suunnitteli Nellille kolmen kokeen aloituskalenterin, joka sitten tyssäsikin neidin aikaistaessa juoksuaikansa. Ei auttanut kuin suunnitella uusi koekalenteri, joka sitten aloitettiin Ilmajoelta 17.9. Siitä kokeesta tulikin Nellille ikimuistettava. Ensimmäisen hakuerän aikana Nelli pääsi yllättämään makuulta hirviemän vasoineen. Ns."perslähöllä" ajoa tuli 4 minuuttia, joka päättyi Nellin sydäntä raastavaan huutoon ja valitukseen. Kerkesin jo miettiä, että pahimpaan mahdolliseen päättyi meidän yhteinen taival. Juoksimme tuomarin kanssa paikalle josta löysimme Nellin pelästyneen ja hölmistyneen näköisenä, silmät suurina seisomasta. Tutkittuamme koiran, totesimme Nellin saaneen hirviltä sorkkaa, sillä tutkarepusta löytyi sorkan jälki. Onneksi Nelli oli muutoin ihan kunnossa eli tutkareppu oli ottanut suurimman iskun vastaan. Onnea oli matkassa, ettei käynyt huonosti! Loppukokeen ajan Nelli pyöri vain jaloissa ympärilleen pälyillen, eikä lähtenyt hakulenkille. Toinen erä meni myös jaloissa pyörien. Tulostahan tästä ei tietenkään tullut ja pisteitäkin vain 6.

Seuraavana päivänä jatkoimme Nellin kanssa matkaa ystäväni luokse odottelemaan Parkanon pitkän kokeen starttia. Hieman kyllä jännitti kuinka hirvikontakti oli vaikuttanut Nelliin. Emäntä kävi yksin Parkanossa suorittamassa tuomariharjoittelun vieraalle koiralle, joka ajoikin MÄAJ-1-tuloksen kauriilla. Siellä oli tuomarilla ja koiran ohjaajalla naurussa pitelemistä kun luulin metsästä juoksevan jonkun pystykorvia, kun kauriit ohittivat meidät ajossa. Se olikin ensi kerta kun näin kauriita.

Omaa starttipäiväämme saimmekin sitten odotella. Vettä satoi kuin saavista kaataen päivä tolkulla. Odottelussa menikin muutama päivä. Vihdoin sää antoi myöten ja pääsimme starttaamaan 26.9 Karvian maastossa. Aloitimme ensimmäisen erän ns."satumetsässä". Nelli pyöriskeli hyvin lähellä ja ajettavaa ei maastosta löytynyt. Ihan selkeästi näki kuinka hirvikosketus oli tehnyt tehtävänsä neitin työskentelyyn. Toiseen erään vaihdoimme maastoa ja metsään päästyämme emännän kimppuun hyökkäsi parvi hirvikärpäsiä. Sehän on yleensä merkki lähellä olevista hirvistä. Nelli spurttasi yhtäkkiä metsään äänettömästi ja palasi sieltä vauhdilla emännän jalkoihin. Metsästä kuuluvasta rytinästä päättelimme tuomarin kanssa Nellin saatelleen hirvet matkaan. Tulosta ei sitten tästäkään kokeesta tullut, pisteitä 8.

Kovasti sain neuvoja viedä Nelliä metsään saamaan myönteisiä kokemuksia, jotta hirvien kanssa saadut ikävät muistot unohtuisivat. Kolmanteen kokeeseen starttasimme Lapin kennelpiirin ensimmäisessä PM-kokeessa Kempeleessä 8.10. Koepäivää edelsi syysmyrsky, joka tekikin koeaamusta haastellisen. Saimme kokeeseen tuomariksi Lotan, joka oli jo viime syksynä tuomaroinut Nellin koetta. Lotta huomioikin heti, että Nellin työskentely oli aivan toisenlaista kuin viime syksynä. Hakulenkit pyörivät ihan lähettyvillä. Kaikesta huolimatta neiti löysi jäniksen ja pätkittäistä ajoa kesti 18 minuuttia päättyen kohtuuttomaan häiriöön eli leveään virtaavaan ojaan. Toiseen hakuerään siirryimme eri paikkaan haun jäädessä tyhjäksi. Näillä ajominuuteilla ei tulosta tullut kokeesta, pisteitä tuli 25,50. Emäntä sai kuitenkin toisen tuomariharjoittelunsa läpi ja MÄAJ-palkintotuomarin kortin. Lottakin antoi hyviä neuvoja joilla Nellin työskentely saataisiin jälleen sujumaan.

nellin_janis_22.10.2011.jpg

Nellin hienot ajot ja jäniskaadot

Näillä "viisaampien" antamilla ohjeistuksilla olemme käyneet Nellin kanssa jahdissa. Aikansa on kestänyt löytää maastoja joista jänistä löytyy ajettavaksi. Veneellä olemme menneet ja löytäneet jokirantarisukoista ja saarista jäniksiä. Ajomaastoina nämä eivät ole olleet parhaimpia mahdollisia paikkoja. Kaatojakin on saatu odotella aikamme ja pariin otteeseen ajot ovat päättyneet ohiampumisiin. Vihdoin se kaato sitten yhtenä lauantaiaamuna tuli 45 minuutin ajon jälkeen! Nelli oli niin innoissaan kaadosta, ettei meinannut nahoissaan pysyä!

Seuraavana viikonloppuna menimme samaiseen paikkaan, mutta jokin petolintu oli pistellyt kaikki saaren jänöt poskeensa jättäen jälkeensä vain valkoisia karvakasoja. Soudimme summassa seuraavaan saareen ja Nelli lähtikin saman tien tutkimaan uusia maisemia ja sai sieltä sitten hienosti ajon aikaan. Neiti selvitteli hienosti parit hukatkin ja kaatokin sitten saatiin 15 minuutin ajon jälkeen. Sanoinkuvaamattoman innostunut oli Nellikin kaadosta!

Nämä onnistuneet kaadot ovat selkeästi parantaneet Nellin työskentelyä. Hakulenkit ovat kestäneet sen verran aikaa, että isäntä on jo hermoillut, että mihin se koira oikein on mennyt… Emäntä taas puolestaan on hyppinyt tasajalkaa ja hihkunut "jes! jes!" seuratessaan tutkasta Nellin kulkua. Nyt vihdoin alkaa näyttää siltä, että nämä myönteiset kokemukset ovat auttaneet Nelliä unohtamaan aiemmat huonot kokemukset ja homma rupeaa kulkemaan niin kuin pitääkin. Äänenanto on ollut koko syksyn tiukassa. Ajossa kylläkin tulee hyvin ääntä, mutta herättelyhaukut ovat jääneet ihan muutamaan haukahdukseen. Toivotaan, että lumien tulo vähän irrottaisi äänenantoa.

Tälle syksylle on kalenterissa vielä kaksi koetta, 19.11 Kiikoisissa ja 26.11 Hailuodossa. Toivotaan näihin kokeisiin parempaa onnea ja tuuria kuin aikaisemmissa. Nelli on kyllä näyttänyt osaavansa homman! Jäämme nyt odottelemaan miten koekalenteri saadaan päätökseen.

Kiitokset Riikalle mukavasta tarinasta. Onnea tuleviin MÄAJ-kokeisiin ja jänisjahteihin!

Ja heti päivitystä kuulumisiin....

nellin_pupu_6.11.2011.jpg

Tässä Riikan amupma jänis Nellin ajosta sunnuntailta. Lauantaina kaksikkoa oli kiusannut vanha ja iso jänis, joka oli eksyttänyt Nelliä monta kertaa. Mutta sunnuntaina oli parempi tuuri ja Nelli saa taas maistella jänispaistia.

Avainsanat: näyttelyt, MEJÄ, MÄAJ, jäljestys, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Elmolle MÄAJ-1-tulos sekä jänis- ja kauriskaadot!

Sunnuntai 2.10.2011 klo 22.09 - Marja J

elmon_kauris.jpg

Elmo eli Joenpenkan Ehtivä-Elmo on osallistunut ensimmäiseen MÄAJ-kokeeseensa Etelä-Pohjanmaan Mäyräkoirakerhon järjestämässä pitkässä kokeessa Alajärvellä ja työskennellyt komeasti heti ykköstuloksen pistein 71,26!

Elmon ajoharrastukset ovat menneet erinomaisesti ja ensimmäinen jäniskaatokin on pojalle saatu. Ja tänään tuli Villeltä terveisiä, että Elmon ajosta oli eilen saatu myös kauris!

Ville kirjoittaa Elmon hyvin alkaneesta ajosyksystä seuraavaa:

"Syksy täällä Alajärvellä on lähtenyt täydellä tohinalla käyntiin. Elmon kanssa ollaan vietetty useampi päivä metsässä ja etenkin jäniksen ajossa kehitystä on tullut viime syksyyn verrattuna. Kahden viime syksyn epäonni on jollain lailla alkanut kääntymään onneksi, saadun riistan muodossa. Linnustuksen avajaispäivänä saatiin ensimmäinen jäniskaato ja eilen tuli se kauan odotettu kauriskaato. Luolillakin on käyty, mutta pienpetokosketuksia ei ole saatu muualla kuin keinoluolilla. Tähänkin hommaan kiinnostusta kyllä löytyy ja odottelemmekin talvea että päästää tositoimiin. 
 
Pitkässä ajokokeessa startattiin 17.9 Lauantaina. Keli oli kerrankin puolella ja koe vietettiin aurinkoisena päivänä Alajärvellä. Ensimmäisessa erässä ei kauan tarvittu hakea kun ajo alkoi. Koko erän aikana ei nähty ajossa olevaa eläintä ja erä päättyi 55min kohdalla kohtuuttomaan esteeseen, vilkasliikenteisen maantien varteen. Toiseen erään siirryttiin ampumaradan ympäristöön, jossa tiesin jäniksiä olevan runsaasti. n. 40min haun jälkeen Elmo alkoi taas ajaa. Ajo kiersi läheisen pururadan kautta kohti ampumarataa. Seisoimme ampuma radalla (300m rata.) ja näimme jäniksen juoksevan radan halki. Radan alkupäässä Elmolle tuli hukka ja sen selvitettyä erä alkoi jo olla lopussa. Tarkkaa ajoaikaa toisessa erässä en nyt muista kun laput vielä kiertävät maailmalla. Kokonaispisteiksi kertyi 71,26 ja MÄAJ-1 tulos. Joulukuussa osallistumme luultavasti kiinteään kokeeseen joka on Alajärven lähellä." 
 
 
Hienosti on Elmon syksy lähtenyt käyntiin! Kuulin myös, että Ville on käynyt MÄAJ-palkintotuomarikurssin, niin kuin Emman kotiväki Pauliina ja Kari sekä Nellin emäntä Riikka! On kyllä hieno juttu, että olette koirienne myötä kiinnostuneeet koetoiminnasta - kiitokset teille!
 

Lämpimät onnittelut vielä Elmolle ja kotiväelle Villelle ja Satulle!

 

Elmon uusimmat kuvat

Avainsanat: MÄAJ, ajometsästys, Elmo, Joenpenkan Ehtivä-Elmo

Ivalon Nellin jouluterveiset

Perjantai 17.12.2010 klo 19.03 - Marja J

Nelli osallistui Satakunnassa marraskuun lopulla kahteen mäyräkoirien ajokokeeseen Riikan kanssa. Perjantaina 26.11. oli Karkun koe, josta tuli Joenpenkan kasvattien ensimmäinen mäaj-sijoitus eli kolmas palkintosija pistein 46,22 ja ajoeläimenä oli Nellille tuttu jänis.

Oli Nelli haukahdellut peurallekin, mutta kunnon ajoa ei ollut syntynyt. Nelli oli ollut paljon kiinnostuneempi jäniksen jäljistä ja peura oli ajoeläimenä vielä vähän outo. Nelli oli törmännyt kokeessa myös tuoreisiin ilveksen jälkiin. Tämä sama ilves oli ilmeisesti sitten pistellyt poskeensa Nellin ajaman jäniksen muutamaa päivää myöhemmin.

Nelli osallistui myös nk. pitkään kokeeseen Porissa Kiikoisten koemaastoissa 29.11. Keli oli todella vaativa ja raskas, sillä pakkasta oli koeaamuna -20! Nelli kuitenkin haki riistaa täydet 180 hakuminuuttia, mutta ei siten lähtenyt enää toiseen erään, sillä tassut aukesivat kovassa pakkasessa. Pisteitä tästä kokeesta tuli 16 ja vaikka keli oli todella kylmä, metsästysinnosta Nelli sai 9 pistettä, kun maksimi on 10.

Ensi vuoden suunnitelmissa Riikalla ja Nellillä ovat ensimmäiset mejä-kokeet. Nelli ja Riikka ovatkin ottaneet jo tuntumaa tähän koirille mieluiseen lajiin ja harjoitelleet jälkihommia yhdessä tolleri Inkan ja tämän emännän kanssa. Ja tottakai Nelli jatkaa hyvin alkanutta ajokokeiden harrastamista, ja tietenkin metsästystä. Välillä voi varmaan käydä kehässäkin pyörähtämässä.

Riikka-emäntä on mäyräkoiransa myötä kiinnostunut myös koetoimitsija- ja palkintotuomarihommista ja koetoimitsijakurssi ykkönen onkin jo käytynä.

Nyt Nelli ja kotiväki valmistelevat joulua ja odottavat joulupukin tuloa. Nelli muisti vielä viime joulusta mieluisan telkkarin joulumainoksen ja katselee kuulemma pää kallellaan, että mistäs se pukki oikein tulee!

nelli_joulukuu_2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nellin hymyä muutaman päivän takaa Riikan lähettämässä kännykkäkuvassa :)

Onnittelut vielä Nellille ja emännälle Joenpenkan koirien ekasta MÄAJ-palkintosijasta!

HAU-HAU-hauskaa Joulua Nellille ja koko perheelle sinne Ivaloon! Tulevalle vuodelle mukavia reissuja ja menestystä niin koemaastoihin kuin näyttelykehiinkin!

Avainsanat: MÄAJ, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Nelli ja Emma ekassa MÄAJ-kokeessa

Sunnuntai 12.9.2010 klo 14.13 - Marja J

Nelli osallistui viime torstaina Ketunmaassa Limingassa ns. pitkään kokeeseen. Tuomarina oli Lotta Seppinen  ja paikalla olivat myös ylituomari Pekka Hautamäki sekä tuomariharjoittelija Antti Kirjatankki. Valitettevasti koepaikalta ei löytynyt tällä kertaa Nellille kunnon ajettavaa, vaikka kauriita ja jäniksiä siellä onkin ollut. Liekö lämmin keli karkottanut kauriit muihin maisemiin....

Tästä on kuitenkin nyt mukava jatkaa ajoharrastusta!

Torstai-iltana Nelli sekä Emma piipahtivat perheineen meillä siskorehveillä. Tytöt olivat niin vauhdikkaita, että kunnon yhteisposeerausta ei oikein tullut.

Tässäpä kuvia tytöistä

Emma osallistui eilen Juurussuolla MÄAJ-kokeeseen, joka oli Pohjois-Pohjanmaan kennelpiirin mestaruuskoe. Mukana oli 4 karkkaria. Emma ajoi ensimmäisessä erässä 12 minuuttia jänistä. Pisteitä tuli 22,33 ja palkintosija 0. Mukavaa oli, että kaikki kilpailijat pääsivät ajamaan!

Hyvä Emma - tästä on mukava jatkaa!

Kuvia koepaikalta

MÄAJ-koesäännöt, tiivistelmä

Avainsanat: MÄAJ, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma