Oma kylä siistiksi kilometri, roska ja paska kerrallaan!

Perjantai 10.5.2024 - Marja J

Kilometri, roska ja paska kerrallaan Ala-Temmes siistiksi!

Seuraa Instagramissa:
#joenpenkankennel
#pinkpooppatrol
#siistialatemmes
#roskapäivässä

Viimein tuli vastaan se vihoviimeinen kakkakikkare, joka katkaisi mäyrismummin hermon. Kakka vai kukka? 💩vai 🌼? Kumman sinä koiranomistaja valitset?

Olin jo vuosia siistinyt kotikylällä pyörätien pätkää. Sen kylän läpi kulkevan ainoan pyörätien pätkää, jota meidän on pakko kulkea jos lenkkeillään muualla kuin jokirannassa, pelloilla tai metsissä. Osa pyörätietä on vieläpä osa meidän kotikujaa, jota pitkin kuljemme joka päivä. Olin niin tympääntynyt ja surullinen tästä loputtomasta sotkusta ja välinpitämättömyydestä, että kirjoitin asiasta Joenpenkan instagram-tilillä @juttujajoenpenkalta 19.8.2019.

Kakat pois kulkupaikoilta -tempauksen (nykyisin #pinkkipaskapartio #pinkpooppatrol) teemaväriksi löytyi inhoamani väri eli pinkki! Nyt on sitten kakkapartiolla näkyvä teemaväri paskankeruussa: pinkki takki, pinkki huomioliivi, pinkit maastokuvioiset housut, pinkki OSTYn pipo ja pinkki maastokuviolippis. Löytyy myös pinkit hanskat ja kakkapussit tietenkin pinkit!


10.5.2024

Kilometrinen siivousurakka taas hoidettu

Tällä viikolla oli taas jokakeväinen nelostien pientareitten siivousurakka ja parin päivän aikana tuli siistittyä vähän yli kilometri 1295 kilometriä pitkää nelostien vartta. Ja kun siivottavaa on myös pyörätien laidoilla tuli siinä hyötyliikuntaa yhteensä 5 kilometrin verran. Ala-Temmeksen kylätoimikunta siistii taas omaa kylää ja yhteisiä kulkupaikkoja. Valitettavasti suurin osa roskasta löytyy nelostien pientareilta. Roskat heitetään surutta ulos ohi ajavista autoista tai jätetään levikkeelle kun pysähdytään.

Vuosittaiset siivousurakat on dokumentoitu ja vaihteluakin on.  Pyörätien varresta löytyy vain tieltä tuulen mukana kulkeutunutta roskaa ja yksittäisiä karkkipapereita, mutta nyt olivat uutena roskana jonkun nuhanenän paperinenäliinat, joita löytyi kymmeniä kilometrin matkalta.

Roskat6.5.24.jpg

Yleisimmät roskat ovat edelleen erilaiset ruoka- ja juomapakkaukset, kahvimukit, juomatölkit, tupakka-askit ja nuuskapurkit. Ja tietenkin ne pahimmat muoviroskat tupakantumpit! Nyt ei sentään löytynyt täysiä roskapusseja, mutta löytyipä homehtunut leipä muovipussissa. Banaaninkuoret jätin maastoon vain siinä tapauksessa, jos ne eivät olleet muovipussissa. Penkat olivat nyt siistimmät kuin koronavuosina, jolloin erilaisia ateriapakkauksia, hampurilaisateriakasseja, pitsalaatikoita ja tietenkin niitä maskeja oli paljon enemmän. Ikävän paljon löytyy juomatölkkejä, ehjiä ja liikenteen seassa litistyneitä oli taas runsaasti. Ja valitettavasti vieläkin heitetään lasipulloja tien penkalle.

Tympeimpiä kerättäviä ovat käytetyt vauvanvaipat ja rekkamiesten pissapullot, joita niitäkin taas löytyi. Löytyi myös harja, Makitan akku ja hanska. Raatojakin löytyy ja sielläpä oli suopöllö päättänyt päivänsä auton nokkaan. Löytyipä aika monesta paikasta myös aikakauslehden sivuja ja lopulta selvisi että lehti oli Apu. Oliko lehti lentänyt jostain keräyspaperikuormasta vai luettu lehti turkulaiselta Apu-lehden tilaajalta?

 Roskat3.jpg

Jyrkältä Temmesjoen penkalta en uskalla roskia kerätä, vaikka tuuli niitä sinne kuljettaakin. Sieltä ne sitten vähitellen kulkeutuvat virran mukana mereen. Myös ojia pitkin ryönä kulkeutuu jokeen ja koirien kanssa lenkillä yksi sipsipussi olikin kaukana tiestä pelto-ojassa matkalla kohti Temmesjokea.

roskat9.5.24.jpg

Nyt roskaa tuli 11 kassillista ja niillä osallistun myös Miljoona roskapussia -kampanjaan. Toivottavasti tässä ei käy niin että jotkut keräävät ja toiset sotkevat tai että kerätään vain muutama kuukausi ja jatketaan sitten roskaamista entiseen malliin. Kuulun myös Roska päivässä -liikkeeseen, jossa jokainen kerää vähintään sen yhden roskan joka päivä ja on tietenkin itse roskaamatta.

Kun olin ihailemassa uurastusten jäkiä ja melko siistejä tienpenkkoja lensi ohi ajavasta kuorma-autosta jonkun laitteen takuupaperi. Keräsin pois.


13.4.2023

Taas on se aika vuodesta

- että tienvarsien paskat ja roskat ovat ajankohtainen riesa ja puheenaihe

Lumet alkavat vähitellen sulaa tienvarsilta ja ihmisen jätteet, paskat ja autoista ulos heitetyt roskat alkavat taas ärsyttää suunnattomasti. Tympeä sotku kyllä pilaa muuten niin mukavat keväiset lenkit lähimaastoissa koirien kanssa. Koiria on ihan turha syyttää sotkuista ja paskaläjistä, sillä koirista huolehtiminen ja muitten ihmisten, koirien, luonnon huomioiminen on täysin ihmisen, koiranomistajan vastuulla. Luulisi jo nykyisin somen infotarjonnan myötä tietoa olevan riittävästi saatavilla, joten ongelma taitaa olla enimmäkseen asenteissa ja ihmisten huonoissa käytöstavoissa.

Minä, minä, minä -asenne näkyy koiranomistajissa ja vähät välitetään muitten koirien terveydestä, kulkupaikkojen siisteydestä tai ihmisten viihtyvyydestä. Ei ole iso vaiva ottaa riittävästi pusseja mukaan lenkille ja taivuttaa polvia sen verran, että saa läjän kauhottua pussiin ja kuskattua pussin kotipihaan jätesäiliöön. Itse en kyllä kehtaisi keräyttää omien koirien jätekasoja muilla kulkijoilla, mutta näitä vastuuttomia koiranulkoiluttajia valitettavasti edelleen löytyy.

ISO_PASKA.jpg

Tässä ei ole 9-kiloisen mäyräkoiran läjä, vaan ison, ehkä hieman huonomahaisen koiran omistajalta keräämättä jäänyt kasa.

Valitettavasti viesti tässä meidän naapurustossa ei ole vuosien aikana mennyt perille, vaikka jätösten keräämisestä on huomautettu useamman kerran ja keräämisen tärkeydestä mUistutetaan myös postilaatikolla olevalla kyltillä. On tosi tympeä, kun omat nenävetoiset mäyräkoirat kahlaavat tuolla lumipenkoilla isojen koirien paskaläjien seassa.

Itse en koiriani päästä kasoja nuuskimaan, sillä tiedä aikasemman giardia-kokemukseni ja tutkimustietojen perusteella miten helposti esim. giardiakysta koiraan tarttuu. Ja giardiahan leviää jopa täysin oireettomasta koirasta toiseen, joten ne läjät on kyllä täysi syy kerätä ja toimittaa pois maaperää saastuttamasta ja muita koiria sairastuttamasta.

Yle - Koirankakoista tuli poliisiasia 20 vuotta sitten – testaa, mitä tiedät kevään kestopuheenaiheesta

Helsingin Uutiset - Tiesitkö tämän koirasi niin sanotusta kakkosasiasta? – Siinä piilee hengenvaaran riski, sanoo Mustin ja Mirrin asiantuntija

Ja Dogio.fi:n hyvä blogi kakka-asiasta. Lopussa myös hyviä linkkejä.

PASKAKYLTTI.jpg

Ja sitten sitä roskaa!

Olen kaivannut myös isompaa roskien keräyskampanjaa ja nyt on Ylellä alkanut mljoonan roskapussin keräys. Lähetin tästä tosi hyvästä kampanjasta viestiä myös omaan kotikuntaan Liminkaan ja vielä kyselinkin perään kun nimeä ei osallistujalistassa näkynyt. Ilokseni asia oli edennyt ja myös Liminka on mukana roskia keräämässä. Samalla kun kerää sen roskan, voi ihan hyvin kerätä myös sen viereisen paskan. Ja tietenkin kaikki muistavat olla itse roskaamatta ja omien koirien paskat kerätään.

Yle - Miljoona roskapussia


14.8.2022

Muitten jälkien siivoamiseen kyllästyneen Kakkahattutätin roskapostaus 2022

Osallistuin taas tänäkin keväänä koko kylän siivoustalkoisiin ja oma osuus, edes se yksi kilometri, nelostien ja pyörätien vartta tuli taas siistittyä ja paskansiivo dokumentoitua. Uutena asiana siivosin jo pitkään ärsyttäneen vanhan maitolaiturin sotkut ja laituriin laitoin toiveen roskattomuudesta. Ongelmana (kuten aikaisempinakin vuosina) on tuo siivouspätkän ainut pysähdyspaikka, levike jossa sotku on aivan mahdotonta. Nyt sieltä löytyi jopa rusakon raato! Valopylvääseen kiinnitin myös muistutuslapun, mutta se oli kyllä aika pian jo hävinnyt.

Jätettä, josta osan olisi voinut ihan hyvin jopa kierrättää, kertyi taas säkkikaupalla eli 45 kiloa. Eniten oli taas juomamukeja, ruokapakkauksia, tupakka- ja nuuskarasioita, juomapurkkeja, pulloja ja tölkkejä. Löytyi myös maskeja ja koronatestejä, lasisia lastenruokapurkkeja, viinapulloja, kuudet hanskat, pipo, kolme täyttä roskapussia ja kolme rekkaväen pissapulloa, jotka ovat kyllä inhottavimmasta päästä ihmisten jätettä. Pelkästään pysähdyspaikalta keräsi 17 kiloa jätettä. Todella tympeää ja niin surullista!

Ala-Temmeksen kyläyhdistys talkoilee omaa kotikylää siistimmäksi ja roskat kootaan yhteen paikkaan, mistä Limingan kunta hoitaa ne eteenpäin oikein hävitettäväksi. Tuskinpa nämä roskaajat kotona miettivät kierrätysasioita ja jätteiden lajittelua, kun kokonainen roskapussi jätetään surutta meidän kyläläisten, täällä asuvien riesaksi ja luontoa, maisemaa sotkemaan ja rumentamaan.

Levikkeen roskat neljänä vuonna - eipä ole mitää psykologista vaikutusta siistityllä paikalla!

2019.jpg


2020.jpg

2021.jpg

2022.jpg

roskat.jpg

roskalaituri.jpg

Alaroskaa-lappu.jpg


#siistialatemmes -kampanjan kilometri nyt siivottu

7.5.2021

Vähän yli kilometri siistitty Valtatie nelosta, E75, 32 km Oulun eteläpuolella. Roskaa tuli nyt 25 kg, 8 säkillistä. Suunnilleen saman verran tuli kuin edellisinäkin vuosina. Valitettavasti! Roskakasat ovat levikkeeltä, missä oli taas aikamoinen sotku.

Toivoin psykologista vaikutusta ja vähemmän roskaa, mutta petyin. E75 on Suomessa 1295 km pitkä. Entäpä jos joka kilometriltä löytyy saman verran siivottavaa? Nyt löytyi mm. 3 roskapussia, 6 hanskaa, verkkarit, lasten kenkä, hirveästi kahvimukeja, tupakka-askeja, juomatölkkejä, vain 6 maskia - ja timpurin saha.

Nämä 25 kiloa maastoon ja luontoon kuulumatonta roinaa on heitetty surutta ulos auton ikkunasta tai vaan jätetty levikkeen pissapaikalle. Liikenne etelän ja pohjoisen välillä on kova, jopa entisestään lisääntynyt. Tuskinpa oman kylän väki kotikyläänsä näin sotkee, vaan roska ja sotku on ohiajavien matkailijoitten, rekkaväen tekosia.

roskat2021sotku.jpg


roskat2021kooste.jpg

roskat2021sakit.jpg


roskat2021pohjoiseensiisti.jpg

roskat2021etelaan.jpg


Ja sitä tärkeää kakka-asiaa!

7.4.2021

Miksi keräisin oman koirani jätökset? Lue hyvä blogiteksti DogScentin sivuilta niin et enää keksi yhtään hyvää tekosyytä olla keräämättä.

"Koiran ulkoiluttajalla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Jätös kerätään vastuullisesti ja hävitetään se sekajätteen mukana
  2. Jätös hylätään yleisten käytösnormien vastaisesti maastoon.

Kummanko vaihtoehdon koiran omistaja valitsee, vaikuttaa koiranulkoiluttajan pelko tulla sakotetuksi (joka suomessa harvinaista, koska resurssit), oma moraalikäsitys ja kyky ajatella muita, näkemys koiranjätösten maastosta keräämisen määräyksen tottelemisesta, sekä näkemys itsestä yhteiskunnan jäsenenä tai pelkästään yksilönä. Mikäli koet itsesi vastuulliseksi koiranomistajaksi, kerää koirasi jätökset ja hävitä ne asianmukaisesti sekajätteeseen."

Tästä pääset suoraan blogitekstiin

KakkaDogScent.jpg


Kakkahattutätin roska/paskakampanja Kalevassa 26.4.2021

28.4.2021

Olen jo vuosia ollut tänä keväänä 21 vuotta täyttävän Roska päivässä -liikkeen jäsen ja yrittänyt pitää edes yhtä kilometriä kotikylän pyörätien penkkaa siistinä kaikenlaisesta roskasta - ja paskasta. Valitettavasti tienpientareet ovat taas täynnä talven aikana autoista heitettyä sotkua. Teimme Kalevan toimittajan Pekka Rahkon ja valokuvaaja Jarmo Kontiaisen kanssa viime viikolla roskakävelyn, eikä kuvauskohteita tarvinnut kummemmin kyllä etsiä. Sieltä löytyi jopa täysi roskapussi, josta pursusi kierrätyskelpoista tavaraa: banaaninkuori ja lasipullo, joka valitettavasti oli mennyt rikki pientareelle.

Eikä tuo todella ikävä koiranpaskaongelmakaan ole vähentynyt vaikka sitä jo niin toivoin. Nyt on onneksi puhuttu paljon myös tämän ongelmajätteen terveysvaikutuksista maaperän saastuttajana ja koirien, zoonooseissa myös ihmisten, sairastuttajana. Pikkuhiljaa tulee toivottavasti lisää ymmärrystä ja vastuullisuutta lemmikkienpitoon. Työtä on ollut Kakkahattutätillä kyllä muitten sotkujen siivoamisessa.

Homma jatkuu taas Ala-Temmeksen kyläyhdistyksen talkoissa. Yhdistys järjestää jo kolmannen kerran koko kylän siivoustapahtuman jossa siistitään meidän kaikkien kylää mukavammaksi paikaksi. Pientareet ja sotkupaikat on tarkoitus siistiä äitienpäivään mennessä.

Tervetuloa kaikki mukaan Roska päivässä -liikkeeseen! Kerätään edes yksi roska päivässä, eikä itse roskata. Ja kutsutaan vähintänkin yksi kaveri mukaan.

Olen lähettänyt 16.4. haasteen Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän kunnanjohtajille. Mukaan Roska päivässä -liikkeeseen lupautunut Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on aikonut ottaa asian esille kuntapäätäjien palaverissa. Toivottavasti saadaan kunnanjohto haastamaan oman paikkakunnan väki mukaan tähän hyötyliikkeeseen ja talkoilemaan siistimmän ja mukavamman kotiseudun puolesta!

Roska päivässä -liikkeen kotisivut

Roska päivässä -liike löytyy myös facebookista


Kaleva 26.4.2021: Kakkahattutäti näyttää roskankeruun mallia: Roska päivässä -liike täytti 21 vuotta ja haastaa nyt kaupunginjohtajia mukaan Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala haastaa kaikki oululaiset keräämään yhden roskan päivässä.

Kaleva26.4.2021.2.jpg

Kaleva26.4.2021.1.jpg


Kaleva26.4.2021.3.jpg


Ja paskaa riittää!

18.4.2021

Keräsin vain 160 metrin matkalta tästä meidän kotikujan ja postinhakureitin varrelta jo aikaisemmin 20 ison koiran paskaläjää ja laitoin alueelle kyltin muistutukseksi vastuullisesta koiranpidosta ja toisten koirien ja koiranomistajien huomoimisesta. Jokainen luontoon ja yhteisille kulkupaikoille jätetty läjä ei ole vain rumaa sotkua vaan myös iso terveysriski, sillä koiran jätökset ja saastunut maaperä levittävät loisia ja taudinaiheuttajia, joista valitettavasti osa on zoonooseja eli voivat tarttua myös ihmiseen.

Kylteillä tai sanomisilla ei näytä olevan mitään vaikutusta, sillä tänään putsasin taas samalta alueelta 7 läjää, joista osa vieläpä tuoretta tavaraa eikä vain menneen talven paskoja.

Lämpimikseni keräsin myös tältä pikkupätkältä muutkin roskat. Vielä jäi siivottavaa ja käyn tämän oman pätkäni kaksi pyörätien penkkaa ja nelostien reunat läpi vielä myöhemmin kunhan kaikki lumi on sulanut. Ala-Temmeksen kyläyhdistyksellä on tulossa taas kylän yhteinen siivouskampanja ja siinä tietenkin taas mukana talkoilemassa siistimmän kotikylän puolesta.

27paskaa.jpg

kakkakollaasi18.4.21.jpgMyös Suomen Kennelliitto muistuttaa Koiranpäivän tiedotteissaan vastuullisesta koiran omistamisesta ja koiran jätösten keräämisestä. Vastuu on aina omistajalla koiran tekemisistä, eikä koiranpidosta saa olla mitään haittaa luonnolle, muille ihmisille, eläimille tai koirille.

Koirakin sen ymmärtää - mutta miten on omistajan ymmärrys?


Miksi sotket?

6.4.2021

Kotikylämme Ala-Temmeksen läpi menee kaikkien kyläläisten yhteinen ulkoilureitti pyörätie, jonka varrella voimme ihastella komeaa maalaismaisemaa ja tietä seuraavaa Temmesjokea.

Miksi joku haluaa pilata tämän ainoan kulkureitin sotkemalla ja jättämällä koiran isot kakkaläjät pyörätien pientareelle? Sotkua tulee myös ohi ajavista autoista ja vaikka onkin korona-aika liikkumisrajoituksineen, on vapaa-ajan liikenne ollut tavallista runsaampaa.

Miksi siis sotket? Kulkureiteille jätetty koiran paska ei ole vain surullisen tympeää sotkua vaan vakava terveysiski koirille, jopa ihmisille, sillä taudinaiheuttajat ja esim. Giardia-alkueläintä levittävät kystat jäävät pitkäksi aikaa saastuttamaan maaperää. Valitettavasti myös oireeton koira voi levittää taudinaiheuttajia ja sairastuttaa muita.


kakka5.4.2..jpg

Ensimmäinen kevätsiivous on tehty ja enimmät paskaläjät raivattu nyt sotkemasta. Läjiä löytyi pyörätieltä ja meidän kujana toimivalta pyörätien pätkältä muutaman sadan metrin matkalta lähes 20. Kunhan pientareet kuivahtavat jatkan siivoamista ja kerään myös muut roskat kuten aikaisempinakin vuosina.

Nyt pahimmille sotkupaikoille on laitettu uudet kyltit muistuttamaan hyvistä koiratavoista ja koiran omistajan vastuusta.

kakka5.4.1.jpgkakka5.4.3.jpg

Jätätkö sinäkin koirankakat keräämättä ja muitten kiusaksi sotkemaan ja sairastuttamaan? Lue lisää:

Eläinlääkäri Sophie Lundqvist muistuttaa, että koirankakat kannattaa kerätä myös terveyssyistä.


Kakka vai kukka?

1.3.2021

Tuolla pyörätiellä kakkapussi kädessä kulkiessa mietin hyvää ja tietysti myös teemavärissä näkyvää systeemiä kakkapusseille. Näissä pussukoissa kohtaavat kakka ja kukka.

Nuukailu toteutuu myös näissä tekeleissä, sillä mitään ei ole ostettu projektia varten. Kakkapussukoita on ollut jaossa ja myös muuta teemaan liittyvää tavaraa kuten aloittelijalle hyvin sopivia vaniljantuoksuisia sydänkakkapusseja.

Kakkavaikukka.png

Kakkatalkoot jatkuvat

2.2.2021

Koirankakkakampanja on edelleen voimissaan ja jopa saanut uutta virtaa varsinkin tämän meidän jouluisen giardia-yllätyksen myötä. Joenpenkan kennelin instagram-tilillä helsinkiläinen terhakka terripoika, norwichinterrieri Jalmari löysi myös yhteisen asian ja Jalmarille lähetin kakkakampanjan pinkkejä tarroja.

Myös Jalmari kutsuu kaikki vastuulliset koiranomistajat kakkatalkoisiin siistimmän ja terveellisemmän ympäristön puolesta. Muistetaan hyvät koiratavat!

Kiitos kuvasta @jalmari_suuri ! Ja tervetuloa kakkapartiolaiseksi.

Jalmari_suuri.jpg


Giardiasta: Vauhtia joulusiivoukseen - Testaa terveeltä koiraltasi giardia!

11.1.2021

Tässä blogiteksti. Toivottavasti tulee vauhtia myös koirankakkojen keräykseen!


V***U MITÄ PASKAA!

23.11.2020

Tässä hyvä kirjoitus paska-asiasta ja jokaisen koiran omistajan vastuusta koskien kulkupaikkojen siisteyttä ja muitten koirien huomioimista. On kysymys koirien ja jopa ihmisten terveydestä, eikä vain pimahtaneitten kukkahattutätien pikkumaisesta siisteysintoilusta

DogScent - V***u mitä paskaa ja muita koirankakka-keskusteluja

"Ja lukijoille tässä vaiheessa tiedoksi, että en ole mikään paskanatsi, joka kerää jokaisen pipanan pois luonnosta, mutta seuraavia tapoja noudatan ja joita suosittelen sinullekin.

-Korjaa koiran jätökset AINA, jos ne ovat suoraan kävelyreitillä tai muuten sopimattomassa paikassa. Varsinkin, jos ne ovat toisten pihassa tai hoidetuilla nurmialueilla, kävelyteistä puhumattakaan.

-Metsälenkeillä, jos liikut paikassa missä liikkuu muitakin, niin kakat kannattaa siirtää pois polulta esimerkiksi kepin avulla pusikkoon maatumaan. Ei jättää polulle toisten tallottavaksi.

-Jos koirallasi on ripuli, on entistä tärkeämpää kerätä ne ripulit sieltä nurmikolta pois, koska ne sisältää niitä samoja bakteereja tai viruksia tai alkueläimiä, mitkä oman koirasi vatsan on vetänyt vikkeläksi. Eihän se helppoa ole sitä kuravelliä siitä maasta kerätä, mutta ota vaikka reilummalti maa-ainesta mukaan ympäriltä. Koska on aika epäreilua laittaa paska uudelleen kiertoon.

-Kerää koiran jätökset tavalliseen (paska)pussiin, ei biojätepussiin. Ja jos oikein haluat kukkahatun vetää syvälle päähän, niin pussin hiilijalanjälkeä voit pienentää valitsemalla vanhan leipäpussin.

-Vie koirankakat roskikseen. Älä vaan heitä maatuvassa pussissa luontoon äläkä kompostiin, vaan SEKAJÄTTEESEEN! Sieltä ne menevät menevät poltettavaksi, jolloin kaikki tautipesät katoaa tuhkaksi.

-Jos selkä ei taivu, polvia kolottaa tai muuten vain olet kankea kuin rautakanki, niin paskanpoimintaan on kehitetty myös apuvälineitä. KVG.

Lopuksi… jos se paskankeruu edellämainituista kohdista huolimatta tuntuu muuten vaan hankalalta, niin vaihda kissaan. Sen paskat haisee sisällä. Eli kanna vastuusi, hoida tonttisi ja kerää ne paskat."

Ei tästä loisasiasta kyllä turhaan puhuta!

Onko pentukoirallasi tai nuorella koiralla ollut outoja mahaoireita jotka tulevat ja menevät, maha välillä parempi, välillä huonompi, ruuan imeytymisessä ongelmia, laihtumista, löysää, haisevaa kakkaa, eikä ongelmien syytä löydy? Oletko miettinyt missä vika, vaihdellut ruokamerkkejä, etsinyt sopivaa ruokaa, mutta ongelma ei häviä.

Kannattaa tutkituttaa tarkemmin koiran jätöksen giardian varalta joka omatoimisesti tai eläinlääkärin kautta. Vaikka koira tervehtyisi, mutta se ei ole saanut tarvittavaa ja riittävän pitkää loishäätöä, se levittää edelleen kystia luontoon ja pahimmillaan sairastuttaa muita koiria.

Viime vuonna tutkitutin Movetissa Pyryn pökäleet, eikä mitään loisiin viittaavaa löytynyt. Viime viikonlopulla keräsin Roihun pökäleet kolmelta päivältä ja lähetin Movetiin tutkittavaksi. Loisia tai ookystiä ei löytynyt, mutta nyt tehtiin myös giardiatesti oli positiivinen.

Ei mikään kovin mukava asia kun tämmöinen yllätys tulee ihan odottamatta ja ilman että koiralla on mitään tavallisiakaan mahaoireita! Häätö onnistuu hyvin riittävän pitkällä Axilur-kuurilla, mutta lisäksi teen koko talon supersuursiivouksen apuna kloriittipesut, höyrypesut, saunottaminen jne. Kaikki puhdistetaan ihan vain varmuuden vuoksi: lelut, kupit makuualustat, matot, kaikki kodin tekstiilit joko vaihdetaan, pestään 60-asteessa tai saunotetaan.

Koirapihasta olen kakat siistinyt heti pois, joten siinä ei enää parantamisen varaa ole. Olen myös kerännyt omien koirien jätökset jo vuosia pois tuolta pyörätieltä ja neuvonut myös muut niin tekemään. Koirapiha on 1200 neliötä ja nyt toivon tosi kuivaa pakkastalvea.

Arvailla vaan voi, mistä tämä ylläri on meille tullut? Ei tästä asiasta todellakaan ihan huvikseen puhuta.

GIARDIASTA

Annukka Sulonen, Giardia- ja Cryptosporidiumalkueläinten esiintyminen suuressa koiratarhassa Lisensiaatin tutkielma Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos Ympäristöhygienia 2009

Giardiasta Movetin sivuilla

"Nuorilla yksilöillä giardiaasi on yleensä oireellinen. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, vaalea rasvainen ripuli ja laihtuminen. Kasvavien yksilöiden kasvu voi hidastua. Myöhemmin vastustuskyvyn kehittyessä oireet saattavat hävitä, mutta eläin levittää yhä kystia ulosteiden mukana ympäristöönsä. Kenneleissä ja kissaloissa giardia-infektiot voivat lisätä pentukuolleisuutta ja heikentää pentujen kasvua."


Paskatalkoot jatkuvat

29.11.2020

Kevään tehosiivouksen ja kohdennetun infon jakamisen jälkeen kakkatilanne omilla reiteillä ei ole ollut enää niin paha kuin aikaisemmin. Muutenkin olemme nyt reippailleet pitkin luonnonpolkuja metsissä ja pelloilla ja pyörätiellä kukua on vältetty. Toivottavasti tilanne talven jälkeen ei ole enää niin kammottavan paha kuin tänä keväänä.

KAKKATARRAT.JPG

Uudet kakkatarrat


Nelostien itäpuoli roskavapaaksi vajaan 2 kilometrin matkalta

6.5.2020

Roskaa tuli yhteensä neljä jätesäkillistä ja näistä suurin osa eli 2,5 säkillistä pelkästään levähdyspaikalta, levikkeeltä. Levikkeeltä johtaa metsän suojaan kaksi pissa/kakkahätäisten polkua, mutta sinne en sentään lähtenyt sotkuja siivoamaan. Tänä keväänä löytyi vain yksi pitsalaatikko, mutta kahvimukeja, hampurilaispakkauksia, juomapulloja, ruokapakkauksia jne. kyllä riittää. Saa kyllä ihmetellä miksi pantillisia pulloja tai tölkkejä ei viitsitä palauttaa? Löytyi myös kolmet kinttaat ja parit sandaali. Ja mitä mahtaa kertoa ihmisistä West ja L & M -tupakkamerkki? Näitä askeja ja tietysti nuuskarasioita löytyi kymmeniä. Ja matkaa siis vain vajaa 2 kilometriä.

roskat6.5.20.jpg

Tässä levikkeen roskaa. Mitään psykologista vaikutusta ei tuntunut viime kevään siivoamisella olevan, sillä roskaa riittää. Nyt puuttuivat kyllä vauvan vaipat, joita tässä oli useita viime vuonna. Löytyi myös roskapusseja, jotka oli van heitetty ulos autosta.

roskat6.5_20.jpg

Nelostien levike ennen ja jälkeen siivoamisen. Siistiä jälkeä viimeisessä kuvassa. Nyt kaikki neljä säkillistä ja muutamat tieltä löytyneet koiranpaskat on viety ent. kyläkoulun keräyspisteeseen.


Kilometri paskattomaksi ja roskattomaksi

30.4.2020

Nyt on kilometrin matka pyörätien eteläpäätä siistitty roskasta ja paskasta. Neljä pussillista autoista heitettyä roskaa ja 72 keräämättä jäänyttä paskaläjää lähtevät keräyspisteeseen.

Projekti jatkuu ja raivaan vielä nelostien itäpuolen ja pysähdysalueen. Nyt on jo paljon mukavampi kulkea tuolla pyörätiellä koiran kanssa, kun läjät eivät ole rumentamassa. Eikä pikkoiran tarvitse loikkia isojen koirankakkojen seassa. Paljon kivempaa ja terveellisempää kaikille!

PASKAA30.4.2020.JPG


Ala-Temmeksen kyläyhdistys järjestää taas koko kylän siivoustalkoot #siistialatemmes

28.4.2020

Kyläläiset siistivät yhteisiä kulkupaikkoja ja itse keskityn omaan lähialueeseen eli kylän läpi kulkevan kaikkien yhteisen olohuoneen, pyörätien, eteläpäähän.

Tässä 28.4. aloitetun projektin tuotteita. Lyhyeltä matkalta pyörätieltä ja yhdeltä bussipysäkiltä löytyi pari pussillista roskaa, aurauskeppejä ja taas kymmeniä koiran läjiä vaikka alue oli putsattu jo melko hvyin muutama viikko sitten.

Ja tässä osuva teksti kaikille koiranomistajille!

Rantalakeus 13.3.2019, Heidi Arffman, Siivoa koirasi jätökset!

Paskaa_27.4.2020.JPG


Paskansiivoa

11.4.2020

Kun ei ole enää tarvinnut huolehtia Pyrystä papan kuoleman 24.3. jälkeen, on ollut paremmin aikaa sivota tuota tosi ikävän näköistä ja likaista pyörätietä.

VASTUULLISTA KOIRAN OMISTAMISTA

- kerätään kakat!
- pidetään yhteiset kulkupaikat siistinä
- muistetaan hyvät tavat ja hyvät koiratavat
- otetaan muut kulkijat huomioon
- ei sotketaan luontoa ja ympäristöä
- vältetään terveysriskit

Evidensia 4.4.2018 - Koiran kakka levittää loisia ja tauteja

Agria: Miksi kerätä koiran kakat?


PASKAT_11.4.2020.jpg

paskaa2.jpg


Kilometri kerrallaan pyörätie Ala-Temmeksellä paskavapaaksi!

11.4.2020

Valitettavasti kaikki koiranomistajat eivät vielä ole sisäistäneet omistajan vastuuta yhteisten kulkupaikkojen siisteydestä. Jos jokainen tekisi velvollisuutensa, olisi kaikilla niin koirallisilla kuin koirattomillakin mukava käyttää kylän yhteistä kulkureitiä ja ulkoilupaikkaa. 💩

Helposti pysyisi kyllä koko kylänraitti siistinä, jos jokainen keräisi vähintäänkin ne oman koiran jätökset. 💩 Siinä samalla voi tuoda sekajätteeseen hävitettäväksi myös muuta roskaa mitä tuolta tien varrelta löytyy. 💩 Luonnosta ja maisemasta huolehtiminen lähtee oman portin pielestä. 💩Kakkojen kerääminen on vastuullista, toiset huomioivaa koiranomistamista. Kerääminen on tärkeää myös terveysriskien minimoimiseksi. 💩 Ei pilata koiranomistajien mainetta, eikä herätetään turhaan koiravihaa. 💩

Olen hoitanut muutaman päivän kotona vatsatautista, sydänvikaista Pyryä ja sinä aikana tuohon meidän kohdalle oli taas ilmestynyt monta ison koiran läjää. 💩💩💩 Ilmeisesti siinä on jonkun naapuruston koiran ulkohuussi.

Useamman vuoden olen jo kantanut paskaa ja kerännyt tien varrelta roskia omaan jätepönttöön ja toivon että tämä sotkeminen loppuu NYT!

Meidän postilaatikossa on ollut jaossa kakkapusseja myös ohikulkijoille, mutta asenteissa ja vastuullisuudessa on kyllä paljon parantamisen varaa.

VASTUULLISTA KOIRAN OMISTAMISTA

- kerätään kakat!
- pidetään yhteiset kulkupaikat siistinä
- muistetaan hyvät tavat ja hyvät koiratavat
- otetaan muut kulkijat huomioon
- ei sotketaan luontoa ja ympäristöä
- vältetään terveysriskit

Haastan kaikki koiranomistajat kakkatalkoisiin!

Pidetään Ala-Temmes @alatemmeksenkylayhdistys ja koko Liminka @limingankunta siistinä! Haastan kampanjoimaan myös paikalliset koirayhdistykset ja lemmikkiliikkeet @taavintassut ja @valiheikki.fi.

#joenpenkanelämää #juttujajoenpenkalta #omakoti #dachshund #dackel #teckel #mäyräkoira #pyrythedachshund #liminka #alatemmes #pidetäänluontopuhtaana #roskajapaskapäivässä #koiranloiset #sisäloiset #kerääkoirankakat @rantalakeus @kennelliitto #suomenkoirankasvattajatry #vastuullinenkoiranpito #vastuullinenkoiranomistaja #kakkapartio #kakkavaikukka #lakeudenluonto #kakkatalkoot #kakatroskiin #roskapäivässä #äläroskaa #äläsotke #siistialatemmes #siistiliminka #liminka #kakkapussi #paskatpois

PASKAA_2.jpg


Tästä kaikki lähti - Instagram @juttujajoenpenkalta 19.8.2019

Nyt tuli vastaan se vihoviimeinen kakkakikkare, joka katkaisi hermon.
Kakka vai kukka? 💩vai 🌼? Alatemmesläinen pyörätiellä kulkija ja koiranulkoiluttaja - kumman Sinä valitset? Jätätkö koirasi kakan muitten pyörätiellä kulkijoitten riesaksi ja kiusaksi rumentamaan ja likaamaan kylän yhteisiä ulkoilureittejä? Vai teetkö niin kuin vastuullinen ja muut huomioiva koiran omistaja tekee ja keräät koirasi kakat kakkapussiin ja hävität sekajätteessä. Näin neuvoo myös Suomen Kennelliitto. Lemmikkien pidosta ei saa aiheutua harmia, haittaa tai sotkua ympäristölle ja ihmisille. Pidetään kulkureitit ja luonto siistinä. Ratkaisu tähän on tosi helppo - kerätään oman koiran kakat!

kakkavaikukka.JPG


Olen keväästä asti kerännyt myös muitten kuin omien koirien kakat pyörätieltä vähän yli kilometrin matkalta ja tarjoan myös ohikulkijoille kakkapussit, jos ne jostain syystä ovat kotiin unohtuneet.

Kylätoimikunnalla oli roskienkeruutempaus keväällä. Haastetaan mukaan nyt kaikki keräämään omien koirien kakat ja muut roskat, niin kylä pysyy siistinä ja mukavana paikkana kaikille. Jospa kylälle järjestyy roskapönttö, johon kakkapussit voi jättää. Tai kylän oma eläinkauppa Väliheikki osallistuu tempaukseen.


Pidetään Ala-Temmeksen yhteiset kulkupaikat siistinä!

kakka_pyorea_pussi.jpg

Kakat pois kulkupaikoilta -tempauksen teemaväriksi löytyi inhoamani väri eli pinkki! Nyt on sitten kakkapartiolla teemavärit paskankeruussa: pinkki takki, pinkki huomioliivi, pinkki pipo ja pinkki lippis. Löytyy myös pinkit Hanskat ja kakkapussit tietenkin pinkit!


#joenpenkanelämää #juttujajoenpenkalta #siistialatemmes #roskapäivässä #koirankakkapussi #pidäsuomisiistinä #siistiympäristö #kerääroskapäivässä #ploggingfinland #plogging #paskapäivässä #kerääkoirankakat #liminka #alatemmes #pidetäänluontopuhtaana #roskajapaskapäivässä @kennelliitto @valiheikki.fi @alatemmeksenkylayhdistys #vastuullinenkoiranomistaja #vastuullinenkoiranpito #suomenkoirankasvattajatry @suomenluonto #alatemmeksenkyläyhdistys @juttujajoenpenkalta #limingankunta #nodogpoop #nodogpooping

Avainsanat: vastuullisuus, siistialatemmes, kerääkoirankakat

Joenpenkan O-pentujen vanhemmille jalostuspalkinnot

Maanantai 8.4.2024 - Marja J

FI KVA-L FI JVA SE JVA Joenpenkan Aito-Artturille, Pyrylle (V-05 V-07 Freunds Kaneelboom & FIN KVA-L Rowanberrie's Feenix) on myönnetty 7.4.2024 Suomen Mäyräkoiraliiton pronssinen käyttöjalostuspalkinto.

Tämän rotujärjestön palkinnon tarkoitus on edistää hyvän ulkomuodon omaavien, metsästysominaisuuksiltaan korkealuokkaisten mäyräkoirien jalostustyötä ja palkinto annetaan koirille, jotka ovat osoittaneet periyttävänsä näitä toivottuja käyttöominaisuuksia.

Pisteissä huomioidaan koiran ensimmäisen polven jälkeläiset ja yksittäisen jälkeläisen kohdalla huomioidaan yhden koelajin tulokset. Jälkeläisellä tulee olla vähintään näyttelytulos Hyvä ja yksittäisen jälkeläisen maksimipistemäärä on 12 pistettä.

Pyryllä on 5 pentuetta ja jälkeläisissä on kaksi jälkivaliota, LUT- ja LUME-valio ja lisäksi jälkeläisillä on VAHI-, MEJÄ- ja MÄAJ-tuloksia. Jos halutaan korostaa mäyräkoiran monipuolisuutta, olisi hyvä ottaa huomioon muutkin kuin vain yhden koelajin tulokset.

Pyrylle pisteet tulivat jälkivalioilta FI JVA Koivukujan Pipsa, FI JVA Joenpenkan Oona-Onnenapila, FI KVA-L FI KVA-M Setsun Marru sekä Merkaleen´s Dennisin mejä- ja näyttelytuloksista. Muilla jälkeläisillä on näyttelytuloksia, mutta ei käyttötuloksia.

Jalostuspalkinnosta kuuluvat kiitokset niille Pyryn jälkeläisten aktiivisille ja innokkaille omistajille, jotka ovat halunneet harrastaa koiransa kanssa ja osallistuneet eri lajien kokeisiin ja näyttelyihin.

Musu_ja_Pyry.JPG

Musu ja Pyry

Onnittelut myös Musulle Jokitien kenneliin

Joenpenkan O-pentueen vanhemmilla on nyt tuplajuhlat sillä Pyryn lisäksi SML palkitsi pronssisella käyttöjalostuspalkinnolla myös O-pentueen emän Musun, CurlyCo Where Is My Fox (C.I.B. FI KVA-L FI MVA EE MVA Ilko von der Dachsschluch & CurlyCo Sweetie Fox). Musu saa palkintonsa tyttöjensä Kuuran ja Roihun (Jokitien Syysaamu ja FI JVA Joenpenkan Oona-Onnenapila) koe- ja näyttelytulosten perusteella. Onnittelut myös Musulle ja kotiväelle Jokitien kenneliin.  

Pyryn emälle Noralle, FIN KVA-L Rowanberrieś Feenix on myönnetty 2013 hopeinen ja 2011 pronssinen käyttöjalostuspalkinto Joenpenkan A- ja E-pentujen koe- ja näyttelytulosten perusteella. Sijoitusnarttu FI KVA-L FI KVA-A KVA-J FI JVA Joenpenkan Ehtoisa-Emma sai vuonna 2015 pronssinen käyttöjalostuspalkinnon Joenpenkan I-pentujen koe- ja näyttelytulosten perusteella.

kakku2.jpg

Juhlittiin Jokitien kennelin väen kanssa jo vähän etukäteen

SML - jalostuspalkinnot

Joenpenkan O-pentue - Musun ja Pyryn onnenpentue täyttää 8 vuotta - onnittelut!

Joenpenkan_Onnenpennut.jpg

 

 

Avainsanat: jalostus, jalostuspalkinto, Musu, Pyry, CurlyCo Where Is my Fox, Joenpenkan Aito-Artturi, O-pennut

Mäyräkoirien selkäterveys ja CDDY-geenitestit

Sunnuntai 3.3.2024 - Marja J

 

Ruusa N/CDDY ja Roihu CDDY/CDDY

molempien_geenitulokset.jpg

Teetin laajat koirien terveyden geenitestit (Wisdom Panel, MyDogDNA) Ruusalle ja Roihulle ja vastaukset tulivat 29.2. Testien lähettämisestä meni noin kuukausi ja testikitit ostin tosi edullisesti BlackFriday-tarjouksesta. Tulokset ovat nyt vielä epäviralliset, koska poskisolunäytteitä ei ole ottanut eläinlääkäri tai virallinen kennelliiton näytteiden ottaja, eikä testattavien mikrosiruja ole tarkastettu. Koirilta tarkastettiin 272 terveystekijää ja kun mäyräkoiria kumpikin ovat niin odotetusti löytyi tämän kondrodystrofisen rodun selkäterveyteen vaikuttava välilevysairauden riskitekijä.

Mäyräkoirakerhot ovat järjestäneet geenitestaustapahtumia ja muissa tutkimuksissa voi osallistua myös eri toimijoiden joukkoterveystarkastuksiin. Geenitestin voi antaa myös ihan tavallisen rokotuskäynnin yhteydessä ja ohjeet siitä miten tulokset saa Suomen Mäyräkoiraliiton MäykkyNettiin ja Kennelliiton KoiraNettiin löytyy liiton sivuilta.Kaikki selkäkuvaustulokset löytyvät myös MäykkyNetistä ja vanhat tulokset voi siirtää Kennelliton KoiraNettiin lähettämällä selkälausunto: terveystulokset@kennelliitto.fi.

Parasta olisi tietoa etsivän kasvattajan, koiran omistajan ja pentua suunnittelevan kannalta, että kaikki niin pakolliset kuin PEVISAn vaatimat terveystiedot selkäkuvaustulokset ja geenitestit löytyisivät samasta paikasta KoiraNetistä. 

Suomen Mäyräkoiraliitto: Tietoa retrogeeneistä, geenitesteistä ja CDDY-testin tuloksista

Suomen Mäyräkoiraliitto, MäykkyNet: terveys - selkätulokset, geenitestit

Roihun tulos on CDDY/CDDY eli löytyi kaksi retrogeenikopiota. Ruusalta löytyi yksi geenikopio ja tulos N/CDDY. Mäyräkoirien selkägeeniasiat ovat kovasti esillä ja tulosta N/CDDY mainostetaan jopa terveysgeeninä, mutta geeniparit kuvaavat vain välilevysairauden riskitekijää. Ruusa on perinyt hyvän ännänsä eli ”normaaligeenin” isältään Ahtilta (Ruukin Geronimo), jonka suvussa löytyy näitä N/CDDY-koiria. (Päivitys 11.3.2024: Ahtin geenitestin tulos N/CDDY)

Kondrodystrofisena rotuna välilevyjen (26 kpl) rappeutuminen alkaa mäyräkoirilla jo pentuna ja parin vuoden ikäisenä puolet välilevyistä 13 kpl (patologiassa) ovat kalkkeutuneet, joista rtg-tutkimuksessa näkyy vain jäävuoren huippu eli keskimäärin 3 - 4 kiinteintä kalkkeumaa. Valitettavasti myös kalkkeutumaton välilevy voi tyräytyä. Välilevyjen rappeuma on mäyräkoirarodulla perinnöllistä ja samoissa geeneissä kuin lyhytjalkaisuus, mutta tyräytyminen on hankittu sairaus, mihin vaikuttaa moni koiran elämän asia.

Mäyräkoirille suositellaan geenitestien lisäksi myös röntgenkuvausta. Viralliset geenitestit otetaan keväällä molemmilta ja Ruusa myös selkäkuvataan kun ikää on tullut jo sopivasti. Roihu on selkäkuvattu IDD2, K4 (Roihun isä Pyry K4, koko ikänsä selkäterve). On muistettava, että minkään IDD-asteen tuloksen saanut koira ei ole sairas (ei ole kysymys sairauden asteesta), vaan IDD-aste kertoo mahdollisesta oireiluriskistä.

Vastaan terveyskyselyihin, tutkitutan ja testautan mahdollisimman kattavasti koiria ja muitakin kuin vain jalostukseen suunniteltuja, että saadaan riittävästi aineistoa erilaisiin terveystutkimuksiin koiran, pentueitten, sukujen ja koko rodun hyväksi. Jalostukseen käytettävillä koirilla on rekisteröinnin ehtona tietyt PEVISA-tutkimukset ja myös muita terveystutkimuksia suositellaan koe- ja näyttelytulosten lisäksi. Selkäkuvausta on suositeltu mäyräkoirapentueitten vanhemmille jo yli kymmenen vuotta.

Kun Suomen Mäyräkoiraliitto esitteli selkästrategiansa viime vuoden lopulla esitin asiasta useammankin kysymyksen, mutta enemmän jäi asioita auki kuin tuli vastauksia, joten seurataanpa edelleen tilannetta. Rotujärjestöllä ei esimerkiksi ole tarkkaa tietoa sairastuneista, operoiduista tai konservatiivisesti hoidetuista selkäsairaista koirista ja yksittäiset koiran sairastumisen ja halvaantumisen syistä pitäisi saada enemmän taustatietoa. Yksittäisiä tutkimustuloksia enemmän kiinnostaa koira kokonaisuutena, koiran terveys, terveyshistoria laajemmin, sukujen terveys.

Geeneille ei yhden koiran kohdalla enää mitään voi tehdä, mutta miten omistaja voi koiran arjessa edistää ja ylläpitää hyvinvointia, terveyttä ja varsinkin selkäterveyttä? Pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota koiran elintapoihin ja varsinkin selän terveyttä tukeviin asioihin. Esim. monipuolisella liikunnalla, hyvällä ravinnolla, lihashuollolla, terveellä rakenteella tuetaan myös selkäterveyttä. Ylipaino ja liian varhainen hormonitoiminnan lopettaminen (kastrointi/sterkkaus liian nuorena kun koiran kehitys on vielä kesken) lisää tutkitusti selkäongelmien riskiä. Erityisesti kiinnostaa mitkä asiat vaikuttavat siihen, että tämän mäyräkoirien valitettavan tyyppivian vuoksi osa sairastuu kerran tai jopa useammin ja osa porskuttaa terveenä kalkkeumineen, geeneineen läpi pitkän elämän.

Toivottavasti koiran hyvinvointi ja nämä tärkeät terveysasiat, terveystutkimukset kiinnostavat kaikkia mäyräkoiran omistajia. Tämä ei ole yksistään kasvattajien ja jalostuskoirien omistajien asia.

TIETOA SELKÄTERVEYDESTÄ

Olen katsonut useamman Anu Lappalaisen ja pari Sigitas Cizinauskasin nettiluentoa tutkimusmetodeista, eri selkäsairauksista ja erityisesti välilevytyrästä. Osa on ollut livelähetyksiä ja osa löytyy edelleen ostettavana tallenteena.

Sigitas Cizinauskas, erikoiseläinläinlääkäri, Eläinsairaala Aistin neurologian osasto KOIRANI-verkkoluennot (live-lähetykset ja tallenteet 20 e): Välilevytyrä, Selkäsairaudet ja uutena tulossa LTV, Spondyloosi

Luennot - TALLENTEET | Koirani - Verkkoluennot (mycashflow.fi)

Etusivu | Koirani - Verkkoluennot (mycashflow.fi)


Tarkemmin retrogeeneistä ja niiden vaikutuksista koiran terveyteen löytyy tietoa MMT, jalostusagronomin kotisivuilta. Katariina Mäen kotisivuilla.

Retrogeenit - yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta välilevyrappeuma (katariinamaki.fi)

Suomen Kennelliitto, Mäyräkoirahalvaus ja selkänikamien välilevyjen kalkkeutuminen | Suomen Kennelliitto

Myös täältä löytyy tietoa rodun selkäterveydestä

Wisdom Panel™ | World's most accurate dog DNA test service

 

Avainsanat: terveys, selkäterveys, geenitestit, välilevysairaus, välilevyrappeuma, Joenpenkan Oona-Onnenapila, Roihu, Joenpenkan Utelias-Usva, Ruusa, terveystutkimukset, koiran perinnölliset sairaudet, mäyräkoiran terveys, IVDD, CDDY, CDDY-geenitesti

Suomen Mäyräkoiraliiton erikoiskantakirja X on ilmestynyt

Maanantai 19.2.2024 klo 19.11 - Marja J

FI_JVA_Joenpenkan_Oona-Onnenapila.jpg

Suomen Mäyräkoiraliiton erikoiskantakirja on ilmestynyt nyt ensimmäisen kerran nettiversiona rotujärjestön MäykkyNet-sovelluksessa. Erikoiskantakirjassa julkaistaan tietyt näyttely- ja näyttelytulosvaatimukset täyttävät mäyräkoirat. Vaatimustaso kantakirjassa on korkea varsinkin käyttöpuolella.

Myös FI JVA Joenpenkan Oona-Onnenapila eli Roihu löytyy tästä erikoiskantakirjasta.

Kaikki Roihun koe- ja näyttelytulokset löytyvät täältä KoiraNetistä.

Roihu on yhteistyökoira Kastehelmi Bergin kanssa ja koiranohjaajana kokeissa ja käytännön tehtävissä sekä harrastuksissa on toiminut Hannu Pietiläinen. Itse olen toiminut lähinnä tuki- ja huoltojoukoissa. Tällä porukalla harrastaminen on toiminut sujuvasti, koska tavoitteet ja toimintaperiaatteet ovat olleet yhteiset. On ollut itsestään selvää, että Joenpenkan koiria, ja varsinkin jalostuskoiria käytetään rodunomaisissa kokeissa ja näyttelyissä. Näin saadaan kasvatustyön tueksi tietoa yksilöistä, pentueista, suvuista ja koko rodusta. 

Erikoiskantakirja_Roihu.jpg

Avainsanat: Joenpenkan Oona-Onnenapila, Roihu, erikoiskantakirja, jalostus, kasvatus, mäyräkoirarotu, jalostuskoirat

Joenpenkan kotisivuilla menossa suursiivous

Maanantai 19.2.2024 - Marja J

Joenpenkan kennelin sivuilla on alkuvuoden ollut menossa suursiivous ja kaikki sivut käydään vähitellen läpi. Koiratieto-kokonaisuus on pääosin nyt käyty läpi, tietoja ja kuvia päivitetty. Karsiminen ja päivitys jatkuu myös muilla sivuilla.

Avainsanat: kotisivut, ylläpito, kotisivujen historia

Joenpenkan U-tyttöjen näyttelykesä 2023

Perjantai 1.9.2023 - Marja J

Pirkko ja Hilma ovat aloittaneet näyttelyuransa hienosti ja molemmilla tytöillä on nyt näyttelyistä sertit.

PIRKKO_Roi_17.6.2023.jpg

17.6.2023 Rovaniemi Dog Show, KV, tuomari Richard van Aken, NUO-ERI SA NUK1 PN2 SERT VARA-CACIB

Joenpenkan Urhea-Urpu KoiraNetissä

Hilma_Oulu_27.8.2023.jpg

Hilma pääsi kuvaan Ahti-isän kanssa, joka sai varasertin. Kiitos Hilman esittämisestä Kastehelmi Berg ja Vilma Haarala.

27.8.2023 Oulu RN tuomari Miguel Navarro Munoz, NUO-ERI SA NUK1 PN2 SERT

Joenpenkan Upea-Ulpu KoiraNetissä

Sydämellinen kiitos Hilman ja Pirkon emännille Mariannelle ja Sannalle harrastamisesta tyttöjen kanssa! 

Avainsanat: Joenpenkan Urhea-Urpu, Pirkko, Joenpenkan Upea-Ulpu, Hilma, näyttelyt, Joenpenkan U-pennut

Roihulle toinen hyväksytty VAHI-tulos 4.6.2023

Torstai 8.6.2023 - Marja J

VAHI-koe 4.6.2023, Liminka - Roihulle hyväksytty tulos

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistys järjesti metsästysmajallaan usemman koiran VAHI-kokeet 4.6.2023. Kokeen ylituomarina oli Mikko Taipaleenmäki ja toisena tuomarina Kari Hyytiäinen. Mukana oli neljä koiraa, joista 2 sai nyt tuloksen. Kolme uutta VAHI-tuomaria pätevöityi kokeessa. Roihu oli saanut ensimmäisen hyväksytyn tuloksensa viime syksynä todellisessa haavakkotilanteessa ja nyt tuli treeniä järjestetyssä kokeessa. 

VAHI-koe_4.6.2023.png

VAHI-koe.tulokset.jpg

VAHI-koe_ptk.jpg

VAHI-koe.tarjoilut.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, VAHI-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Mäyräkoirien jalostustarkastus Oulussa 17.6.2023

Maanantai 27.2.2023 - Marja J

Jalostustarkastus 17.6.2023 Oulussa

JALOSTUSTARKASTUSkorj1.png

Suomen Mäyräkoiraliitto järjestää jalostustarkastuksen 17.6.2023 Oulussa

Paikkana Toppilan halli, Kansipojantie 6, Oulu
Tuomarina Anita Al-Bachy
Mukaan mahtuu enintään 20 koiraa
Tarkastukset tehdään klo 10–18. Hinta 15 euroa (maksetaan käteisellä paikan päällä)
Ilmoittautumiset 11.6.2023 mennessä:
ulla.henriksson1@gmail.com 

Tarkemmat ohjeet lähetetään myöhemmin.

 

Jalostustarkastuksessa koiran omistaja saa näyttelyarvostelua yksityiskohtaisempaa tietoa omasta koirastaan ja kasvattajat hyödyntävät näitä tuloksia omassa jalostus- ja kasvatustyössään.

Jalostustarkastuslausunto ”hyväksytään” tai ”hyväksytään varauksin” vastaa näyttelytulosta, jota SML edellyttää jalostukseen käytettäviltä koirilta ja joka vaaditaan mm. käyttöpuolen kokeissa. Tarkastuksissa pyritään myös löytämään uusia jalostukseen sopivia yksilöitä.

Jalostustarkastuksessa koira punnitaan ja mitataan. Arviointilomakkeessa on yhteensä 28 kohtaa, joihin on koottu rotumääritelmässä kuvatut kohteet.

Koira saa loppulausunnon tarkasti määriteltyjen arvosteluperusteiden mukaan. Alle 15 kk vanhan koiran tarkastustulos on epävirallinen ja koira voidaan myöhemmin tarkastuttaa uudelleen.

Jalostustarkastukset

Jalostustarkastukset ovat tärkeä osa rotukoirien jalostusta ja tavoitteellista kasvatustyötä samoin kuin näyttelytoiminta, erilaiset pakolliset ja vapaaehtoiset terveystutkimukset sekä geenitutkimukset. Lisäksi rodunomaisuutta arvioidaan erilaisissa kokeissa, testeissä, metsästyskokeissa, luonnetesteissä jne.

LUE LISÄÄ SMLn JALOSTUSTARKASTUKSESTA

JALOSTUSTARKASTUSLOMAKE 

SMLn JALOSTUSNEUVONTA 

 

JALOSTUSTARKASTETUT MÄYRÄKOIRAT LÖYTYVÄT SMLn SIVUILTA

Vuoden 2020 jälkeen tarkastetut löytyvät MäykkyNetistä

Tarkastuskertomukset 2011 – 2019 löytyvät tiedostoina SMLn sivuilta

Aikaisemmissa tarkastuksissa annettiin myös laatupisteet ja vanhat jalostustarkastuskertomuksen ovat vuosikirjoissa, mistä esimerkkinä: 

Noran (FI KVA-L Rowanberreis Feenix) jalostustarkastuskertomus 25.5.2006 

 

 

 

 

 

Avainsanat: jalostus, koiran kasvatus, jalostustarkastus, jalostuskoirat

Jouluterveiset Joenpenkalta

Lauantai 24.12.2022 - Marja J

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta - God jul och gott nytt år - Season´s Greetings and Happy New Year

Tänäkään vuonna ei osteta lahjoja, eikä Joenpenkalta lähde joulutervehdyksiä postin välityksellä vaan lahjoitamme ne roposet ihmisten, luonnon ja eläinten hyvinvointia tukeville toimijoille.

ikkunakortti_2022.jpg

Terveyskyselyt

Keskiviikko 16.11.2022 - Marja J

Vastatkaa erilaisiin terveyskyselyihin!

Joenpenkan blogi 18.12.2019, päivitetty lisää tutkimuksia 17.11.2022, päivitetty lisätutkimus

Terveyskyselyt.png

Parhaillaan avoinna olevat mäyräkoirien terveystutkimukset 

Monikäyttöinen, perusterve ja pitkäikäinen harrastus- ja käyttökoira mäyräkoira on kondrodystrofisena rotuna otettu esille mm. uudistettaessa eläinten hyvinvointilakia, kun on esitelty epätervettä koiran ulkomutoon perustuvaa rotukoirien jalostusta. Tämän takia on erittäin tärkeää, että kyselyihin osallistuu mahdollisimman moni mäyräkoiran omistaja. Ja varsinkin tiedot pitkäikäisistä, perusterveistä koirista, joilla ei ole ollut mitään isompia elämää hankaloittavia sairauksia, tulee kirjattua tutkimuksiin.

Suomen Mäyräkoiraliitto SML ry - Terveyskyselyt (mayrakoiraliitto.fi)

Mäyräkoirille on avattu verkkoon uusi terveyskysely, johon pääsee vastaamaan alla olevien linkkien kautta. Kysely on tarkoitettu kaikille mäyräkoiranomistajille, ja sen tarkoituksena on kartoittaa rodun terveystilannetta ja tuoda esille mahdollisia piileviä ongelmakohtia.

SML:TERVEYSKYSELYT

Tässä vastauslomake omistajalle

Ja kasvattajalle


Mäyräkoirien liikuntakysely ja pes varus -tutkimus

Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, diagnostisen kuvantamisen yksikkö sekä tutkimusryhmä FaunaFysio kartoittavat oheisella kyselyllä suomalaisten mäyräkoirien liikkumistottumuksia. Lisäksi selvitetään mäyräkoirille tyypillisiä jalka-asentoja. Tämä kysely on osa ELL Kami Turusen mäyräkoirien pes varus -aiheista väitöskirjatutkimusta.

Toivomme vastauksia kaikilta puhdasrotuisten ja vähintään vuoden ikäisten elossa olevien mäyräkoirien omistajilta. Jokaisesta osallistumiskriteerit täyttävästä koirasta täytetään oma kysely. 

Pes varus tarkoittaa takajalan jalkaterän kääntymistä sisäänpäin, mikä ilmenee ulkoisesti länkisäärisyytenä. Kasvuhäiriön arvellaan kehittyvän, kun sääriluun alaosan kasvulevy sulkeutuu sisäosastaan ennenaikaisesti. Tilaan voi liittyä muun muassa ontumaa, kipua, nivelrikkoa ja se voi altistaa patellaluksaatiolle.

Pes varus on huonosti tunnettu ja vain vähän tutkittu kasvuhäiriö. Helsingin yliopistossa meneillään olevan tutkimuksen avulla on tarkoitus kartoittaa pes varuksen yleisyyttä mäyräkoirien keskuudessa, tutkia sen vaikutuksia koirien elämänlaatuun sekä kehittää luotettava tutkimusmenetelmä kasvuhäiriön toteamiseksi.

Tutkimusprojekti on kaksivaiheinen. Ensimmäinen osuus on kaikille vähintään 1-vuotiaiden mäyräkoirien omistajille suunnattu verkkokysely, jolla selvitetään mäyräkoirien tyypillisiä liikkumistottumuksia sekä jalka-asentoja. Osa kyselyyn vastanneista kutsutaan osallistumaan projektin toiseen eli kliiniseen osuuteen vuosina 2022–2023. Kyselyyn vastaaminen ei edellytä jatkotutkimuksiin osallistumista. Tutkimuksen toisessa vaiheessa koirille tehdään fysioterapeuttinen, ortopedinen sekä rauhoituksessa suoritettava kuvantamistutkimus (lantion ja takajalkojen tietokonetomografia- ja röntgenkuvaus).

Tutkimuksen yhteydessä otettu maksuton lonkkakuva voidaan lähettää Kennelliittoon lausuntoa varten. Lisäksi tutkimuskäynnin yhteydessä on mahdollista saada maksulliset Kennelliiton selkä- ja kyynärnivelkuvat.

Pääset osallistumaan kyselytutkimukseen tästä 

Tutkimuksen Facebook-sivu  


Suomen Kennelliitto: terveyskysely

Koirien terveyskyselyn tarkoituksena on kartoittaa koirarotujen terveydentilaa ja tunnistaa roduissa huomiota vaativat terveysasiat. Kysely on tarkoitettu erityisesti vuoden 2009 jälkeen syntyneille koirille, mutta siihen ovat tervetulleita vastaamaan kaikenikäisten, myös edesmenneiden koirien omistajat.


Dachshund Health UK: kysely välilevytyrään sairastuneille toipumisesta

Tutkimus mäyräkoirien toipumisesta IVDD-oireista konservatiivisella tai kirurgisella hoidolla yli 1 vuoden jakson jälkeen. Kohderyhmänä mäyräkoirat, jotka ovat sairastuneet vuosina 2016 - 2021. Myös kuolleista toivotaan tietoja.

Jos mäyräkoirasi on menehtynyt tämän prosessin aikana, tutkijat ovat edelleen kiinnostuneita kuulemaan koirasi tapauksesta, koska se voi auttaa IVDD-tutkimuksessa tai -koulutuksessa.

Tässä tarkemmin tutkimuksen taustaa

Tässä kyselylomake

Aikaisemmin julkistettua kyselyä on päivitetty kyseyllä yli 8-vuotiaille, terveille koirille

Kysely on jaettu kahteen osaan: koirille, jotka ovat saaneet hoitoa IVDD-jakson jälkeen ja toinen niille, joilla ei ole ollut IVDD-jaksoa.

Toinen tutkimus on tehty koirille, joilla ei ole IVDD:tä ja jotka ovat yli 8-vuotiaita. Tämä kysely analysoidaan yhdessä yllä olevan kyselyn kanssa sen määrittämiseksi, onko näiden kahden ryhmän välillä merkittäviä eroja.

Tässä kyselylomake terveille 8-vuotiaille koirille 


Suomen Mäyräkoiraliitto

terveys.jpg

Suomen Mäyräkoiraliitto, Mäyräkoiramme 4/2019

Suomen Mäyräkoiraliitto: terveysilmoitus

Ilmoita myös koirasi kuolema KoiraNettiin

 kuolema.jpg

Suomen Mäyräkoiraliitto, Mäyräkoiramme 3/2019

Vaikka koiran menetys ja kuolema on ikävä ja surullinen asia, ilmoita aina myös koiran kuolintiedot Kennelliiton KoiraNet-järjestelmään, sillä tämä on tärkeä tieto pentueen ja  koko rodun kannalta. Lisäksi tiedot ovat tärkeä kasvatustyössä jalostusvalintoja tehtäessä, sillä vakavimmat perinnölliset sairaudet rajoittavat myös pentueen muitten koirien jalostuskäyttöä. Jos et ole kennelliiton jäsen, niin tiedon voi lähettää myos vapaamuotoisena allekirjoitettuna yllä olevan ohjeen mukaan.

Jotkut rotujärjestöt ovat laatineet hyvät ohjeet, tässä ohje borzoiyhdistykseltä.


Vastuullista koiran kasvatusta - terveystutkimusten taustaa

Vastuullisessa ja tavoitteellisessa koirankasvatuksessa on kyse jalostuksesta, jossa pyritään parantamaan ja säilyttämään yksittäisen koiran ja koko rodun hyviä ominaisuuksia. Kyse ei ole vain koiramäärän lisäämisestä, lyhytjänteisestä pennuttamisesta ja pentukaupasta. Vastuullisessa koirankasvatuksessa jalostuskoirien valintoihin tulee perehtyä ja paneutua niin hyvin kuin se vain on mahdollista dokumentoidun, tutkitun ja monin eri tavoin hankitun tiedon pohjalta. Koirien terveys, hyvinvointi, elämänlaatu ja eläinsuojelulliset asiat tulee ottaa ensisijaiseksi kriteeriksi niin kasvatuksessa kuin kaikessa muussakin toiminnassa ja harrastamisessa koirien kanssa.

Vastuullinen pitkäjänteinen kasvatustyö on mahdollista vasta sitten kun koirien taustoista, suvuista, sisaruksista ja yksilöiden terveydestä tiedetään mahdollisimman paljon. On kysymys yksittäisen koiran terveydestä, elämänlaadusta ja hyvinvoinnista ja laajemmin koko rodun terveydestä, elinvoimaisuuden, toimintakyvyn ylläpitämisestä. On kysymys koko rodun tulevaisuudesta.

Suomessa tehdään kansainvälisesti verrattuna paljon koirien terveystutkimuksia, jotka tarjoavat tärkeää tietoa vastuullisen jalostuksen tueksi. KoiraNetissä näkyvät näyttely- ja koetulosten lisäksi rekisteröityjen koirien kuolinsyyt, rodun PEVISAn vaatimat sekä muut vapaaehtoiset terveystulokset, jotka ovat rotujärjestön, kasvattajien, rodusta kiinnostuneitten ja pennunostajien tukena.

Tarvitaan lisää aktiivisuutta, vastuullisuutta ja avoimuutta niin kasvattajilta kuin myös koirien omistajilta, jotta tiedoista saadaan tarpeeksi kattavat. Kasvattajasitoumus ja koiranhaltijan perusohje velvoittavat kertomaan avoimesti koiran ominaisuuksista, vioista ja sairauksista.

Toivottavaa on, että koirien terveydentilaa seurataan ja dokumentoidaan sen koko elämän ajan ja näistä tärkeistä asioista annetaan tietoa rehellisesti ja avoimesti niin koiran kasvattajalle, rotujärjestölle kuin erilaisiin tutkimuksiin. Tähän velvoitetaan ja on sitouduttu kun kasvattajasitoumus ja koirankaupasopimus on allekirjoitettu. Osa koirien sairauksista vaikuttaa koiran elämänlaatuun ja vakavammat perinnölliset sairaudet rajoittavat myös jalostuskäyttöä.

Velvoitteista tarkemmin: Kasvattajasitoumuksessa ja Koiranomistajan ja -haltijan perussäännössä.

Joenpenkan kennelin Jalostus- ja kasvatusperiaatteet

Avainsanat: terveys, rodun terveys, terveyskysely, jalostus, kasvatus

Roihulle VAHI-tulos 29.10.2022

Torstai 10.11.2022 - Marja J

Roihulle hyväksytty VAHi-tulos 29.10.2022

ROIHUvahi.jpg

Lauantaina 29.10. tuli osaavalle jälkikoiralle ja isännäle työkutsu metsästäjien avuksi ja Roihu pomppasi virkkuna mieluisiin hommiin kesken päiväunien. Päivä oli kylmän kolea ja sateisen märkä ja Roihu oli 1,7 kilometrin jäljellä vielä polskinut muutaman leveän kanavan yli. Jäljestys keskeytettiin, kun todettiin että hirvi jatkoi matkaansa hyvissä voimissa. Roihu kyllä olisi jatkanut pitempäänkin. Hyvä vaan kun lähtivät taas avuksi, sillä siinä samalla tuli suoritettua VAHI-koe!

Meidän kaikki mäyräkoirat, Roihun isä Pyry, mummi Nora sekä Miro ovat osallistuneet MEJÄ- ja VAHI-kokeiden lisäksi myös käytännön jälkitöihin SRVA-yhdyshenkilö Hannun apuna jo yli 15 vuoden ajan kukin vuorollaan. Kutsu voi tulla milloin vaan kolaripaikalle tai metsästystilanteeseen selvittämään tilannetta. Nyt tuli taas osaavalle koirakolle kutsu ja paikalla sattui olemaan myös MEJÄ- ja VAHI-koetuomari, joka esitti mahdollisuutta viralliseen kokeen suorittamiseen ja koiran osaamisesta tuli näin myös dokumentoitua tietoa KoiraNettiin.

Roihu_vahi_29.10.22.jpg

Lue lisää käytännön jäljestämisestä Joenpenkan blogista

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, VAHI, vahingoittuneen hirvieläimen jäljestyskoe, jäljestäminen, käytännön jäljestys, SRVA

Joenpenkan U-tyttöjen Hilman ja Pirkon näyttelykesä

Keskiviikko 28.9.2022 - Marja J

Joenpenkan U-tyttöjen Hilman ja Pirkon näyttelykesä

OuluyhteiskujaJaakkoPaatalo.jpg

Hilma ja Pirkko pääsivät ensimmäisenä näyttelypäivänä yhteiskuvaan komean isän Ahtin (FI JVA Ruukin Geronimo) kanssa. Kuva Jaakko Päätalo

Joenpenkan ihanat tytöt Pirkko ja Hilma olivat ensimmäistä kertaa junnuluokassa Oulun näyttelyissä syyskuun alussa: Oulu RN 3.9.(tuomari Pedro Delerue, Portugali) ja Oulu KR 4.9. (tuomari Pawel Osak, Puola). 

Ja aivan mahtavasti on mennyt näyttelyuran alku molemmilla tytöillä!

Pirkko, Joenpenkan Urhea-Urpu lauantaina JUN ERI SA JUK1 PN3 JUN ROP, VARA-SERT JUN-SERT ja sunnuntaina JUN EH JUK1.

Sisarensa Hilma, Joenpenkan Upea-Ulpu lauantaina JUN ERI SA JUK2.

Molemmilla loppukesältä pentunäyttelystä ROP ja Hilma Siikajoella vielä RYP3. 

HILMA - Joenpenkan Upea-Ulpu - KoiraNetistä löytyvät myös näyttelyarvostelut

PIRKKO - Joenpenkan Urhea-Urpu - KoiraNetistä löytyvät myös näyttelyarvostelut

Pirkko on osallistunut Sannan kanssa ahkerasti myös Kemin Koiraharrastajat ry:n mätsäreihin ja Pirkko oli hienosti Mätsäricupin jaetulla neljännellä sijalla! Onnittelut! 

Kemin Koiraharrastajat, Mätsäricup 2022 tulokset

Onnittelut vielä tyttöjen kotiväelle ja kiitokset Sanna ja Marianne!

RuusajaRoihujaruusukkeet.jpg

Joenpenkan perinteinen ekan ERIn ruusuke toimitettiin jälkitoimituksena. 

Avainsanat: U-pennut, Joenpenkan U-pennut, Hilma, Joenpenkan Upea-Ulpu, Pirkko, Joenpenkan Urhea-Urpu, U-pennut

Roihu - Jokilaaksojen Mäyräkoirat ry:n vuoden 2022 MEJÄ-koira

Maanantai 12.9.2022 klo 11.38

Roihu (FI JVA Joenpenkan Oona-Onnenapila) palkittiin Jokilaaksojen Mäyräkoirat ry:n vuoden 2021 mejäkoirana

Roihua muistettiin valioitumisen 29.6.2021 johdosta myös kerhon hienolla valiolaatalla. Sovittiin että kiertopalkintopokaali toimitetaan aineettomana virtuaalipokaalina niin kuin tehtiin silloin kun Roihu palkittiin parhaana luolakoirana 2019.

Myös Oulun Seudun Terrieriyhdistys @osty_terrieri muisti viime vuoden valioituneita kerhon koiria.

Kiitokset molemmille koirayhdistyksille jäsenten koirien ja koiraharrastusten huomioimisesta.

ROIHUmejakoira2022.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, MEJÄ-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Hilman ja Pirkon näyttelyuutiset ja vähän hammasasiaa

Maanantai 22.8.2022 - Marja J

Hilman ja Pirkon näyttelyuutiset ja vähän hammasasiaa

Roihun ja Ahtin tytöt Hilma (Joenpenkan Upea-Ulpu) ja Pirkko (Joenpenkan Urhea-Urpu) ovat käyneet pyörähtämässä näyttelykehässä pentuluokassa.


Pirkko (Joenpenkan Urhea-Urpu)


PEK1 KP, ROP Tornio 16.7.2022 (Tornio NORD) Ståhlberg Perttu


Hyvä koko ja vahvuus. Ikänsä mukaisesti vielä melko runsas maavara. Miellyttäväilmeinen pää. Lupaava eturinta. Oikea rungon malli. Riittävästi kulmautunut. Pentukarva. Iloinen häntä. Reipas käytös. Tasapainoinen liike.


Pirkko on käynyt Sannan kanssa ahkerasti myös mätsäreissä ja tuloksina ovat Kemin Koiraharrastajat ry:n MätsäriCupin osakilpailuissa SIN 3 ja 2 x PUN 2 eli sijoitukset punaisten ja sinisten pentujen ryhmissä. Pirkko on saanut jo hyvät palkinnot ja tienannut herkkuja muillekin.


Pirkko_pentunayttely.jpg

Hilma (Joenpenkan Upea-Ulpu)

PEK1 KP, ROP, RYP-3 Siikajoki 20.8.2022 (Siikajoen pentunäyttely) Nygård Marjo

8 kk vahvaluustoinen narttupentu. Hyvä pään pituus ja vahvuus. Oikea purenta. Hyvä kaula ja eturinta. Riittävä rintakehän pituus. Tasapainoiset kulmaukset. Vahvat käpälät. Erinomainen karkea karva. Liikkuu hieman ahtaasti takaa, sivusta erittäin hyvin.


Hilma_valmis_siikajoki.jpg

Onnittelut Pirkko ja Hilma ja kiitos harrastamisesta kasvattien kanssa!


Hammasasiaa

Ja sitten sitä hammasasiaa, sillä purukaluston pitää olla rotumääritelmän mukainen, ilman hylkääviä purentavikoja, jos näyttelyitä haluaa koiran kanssa harrastaa.

Pentutarkastuksessa 20.1. kun tytöt olivat 7-viikkoisia tarkastettiin myös purenta. Tyttöjen hampaat puhkesivat ja purenta kehittyi jokaisella vähän omaan tahtiinsa, eikä Ruusan (Joenpenkan Utelias-Usva) hampaissa ollut tuolloin mitään huomautettavaa. Pirkon ja Hilman tarkastuskertomuksessa hampaista oli maininta: "Alaleuka hieman kapea. Epäily maitokulmahampaiden linguoversiosta." Eli jo pikkupentuna epäiltiin, että alaleuka jää mahdollisesti kapeaksi ja kulmahampaat liian pystyiksi ja virheasentoon. Ja mahdollisesti tulisi vielä ongelmia hampaan osuessa yläikeneen.

Niinpä hampaita tietenkin seurattiin ja jännättiin leukojen kasvua. Tai ainakin minä kasvattajana jännäsin! Pentuohjeissa oli neuvona seurata hampaiden puhkeamista, asentoa ja kasvua ja ongelmatilanteissa tulisi aina ensin olla yhteydessä kasvattajaan, sillä itse en suosittele mitään hätiköityjä ja mahdollisesti turhia toimenpiteitä. Ylä- ja alaleuka kasvavat eri tahtiin ja näillä tytöillä kullakin ihan oman aikataulun maukaan. Hampaat ovat vahvat ja Ruusankin kanssa mietitytti, että irtoaako nuo maitohampaat ollenkaan, kun uutta oli jo hyvällä vauhdilla vieressä kasvamassa. 

Kaikilla kuitenkin kulmahampaat lähtivät hyvin ja ajallaan ihan normaalisti ja kotikonstein, eikä mitään hammasoperaatioita, hampaiden poistoja, lyhentämisiä tai edes kotioikomisia tarvittu. Penturehveillä toukokuun puolivälissä Pirkon purenta oli jo ok, mutta Hilmalla vielä toivomisen varaa. Heinäkuun alussa Hilmankin purenta näytti jo hyvältä ja kaikkien purennat ja kulmahampaiden asettuminen kuvattiin. Tarvittiin vain malttia ja aikaa leukojen kasvulle. Eli kannattaa mieluummin malttaa odottaa, että luonto korjaa purentaa mieluummin kuin suostua operoimaan kasvavia hampaita sillä sekään ei ole riskitöntä. Ja turhia eläinlääketieteellisiä toimenpiteitähän pitäisi aina välttää.

 

Avainsanat: Hilma, Joenpenkan Upea-Ulpu, Pirkko, U-pennut, terveys, hampaat, Joenpenkan Urhea-Urpu, U-pennut

Nyt OSTYn mäyräkoirilla on oma ryhmä facebookissa - tervetuloa!

Torstai 16.6.2022 klo 10.14 - Marja J

Tervetuloa mukaan OSTYn mäyräkoiratoimintaan

OSTYn mäyräkoirat -ryhmä Facebookissa - käy liittymässä

OSTYn mäyräkoirat Instagramissa - #ostynmäyräkorat 

Jos sinulla on Instagramtili ja osallistut OSTYn toimintaan niin tägää #ostynmäyräkoirat

OSTYn_mayrakoirat_IG.jpg

Aktiivisen Ostyn monipuolisessa toiminnassa on mukana paljon monia muitakin rotuja kuin vain terrejä. Mäyräkoirille on tarjolla kaikille yhteisiä kursseja pentupaineista eri lajien pitemmälle ehtineitten täsmäkursseihin. Lisäksi OSTY on tarjonnut pitkään koulutusta myös  mäyräkoirien omissa lajeissa LUT, MEJÄ, PIKA, VERI ja näissä lajeissa on OSTYllä ollut myös kokeita. OSTY on järjestänyt käyttökoirille terriereille ja mäyräkoirille vesiriistatyöskentelyyn ja VERI-kokeisiin valmentavan tottelevaisuuskurssin, johon kuului myös uimakouluosuus. Nypittäville roduille on järjestetty trimmauskursseja ja mäyräkoirille ihan omia näyttelytreenejä. Viime vuoden lopulta OSTYn Toppilan hallilla on ollut mäyräkoiratapaamisia kerran kuussa tämä kesän alkuun asti. 

Jos olet kiinnostunut OSTYn koulutuksista ja tapahtumista ja haluat infon heti sähköpostiisi niin ilmoita yhteystietosi minulle, ostyn infovastaavalle: ostyninfo@gmail.com

Jos olet kiinnostunut OSTYn mäyräkoiratoiminnasta tai sinulla on ajatuksia, ideoita toiminnan suhteen niin ota yhteyttä Ullaan: ostyn.maykyt@gmail.com

Tästä pääset lukemaan OSTYn joulunumeron, jossa on Ulla Henrikssonin juttu OSTYn mäyräkoratoiminnasta
Jutun lopusta löydät myös muut eri lajien vastuuhenkilöt ja yhteystiedot

Joenpenkan U-tytöillä penturehvit 17.5.

Lauantai 21.5.2022 klo 15.37 - Marja J

Joenpenkan U-tytöillä penturehvit 17.5.

Roihun ja Ahtin tyttötrio tapasi viime tiistaina pentukotona. Vauhtia riitti Roihu-emolla ja tyttärillä. 

Lisää kuvia pentutapaamisesta täällä

Kuvassa: vasemmalta Ruusa, Hilma ja Pirkko

U-pennut17.5.2022.jpg

Avainsanat: Roihu, Ruusa, Pirkko, Hilma, Joenpenkan Utelias-Usva, Joenpenkan Urhea-Urpu, Joenpenkan Upea-Ulpu, Joenpenkan U-pennut

OSTYn jäsenlehti - lehdessä myös mäyräkoira-asiaa

Torstai 30.12.2021 klo 10.03 - Marja J

OSTYn jäsenlehti Ostypostin joulunumero on ilmestynyt

Ostyposti ilmestyy säännöllisesti ja siinä on paljon mielenkiintoista ja ajankohtaista luettavaa. Vasta ilmestyneessä Ostypostin joulunumerossa Ulla Henriksson kirjoittaa mäyräkoirista OSTYn harrastajina.

Ostyn toiminnassa on mukana paljon myös mäyräkoiria ja tarjolla on kaikille yhteisiä kursseja pentupaineista eri lajien pitemmälle ehtineitten täsmäkursseihin. Lisäksi OSTY on tarjonnut koulutusta myös mäyräkoirien omissa lajeissa LUT, MEJÄ, PIKA, VERI ja näissä lajeissa on OSTYllä ollut myös kokeita. Karkkareille järjestettiin oma trimmaukurssi keväällä. Viime vuoden lopulla OSTYn Toppilan hallilla oli kolmet tosi suositut mäyräkoiratreffit, joitten jatkosta on esitetty toiveita. 

Jos olet kiinnostunut OSTYn koulutuksista ja tapahtumista ja haluat infon heti sähköpostiisi niin ilmoita yhteystietosi minulle, ostyn infovastaavalle: ostyninfo@gmail.com

Jos olet kiinnostunut OSTYn mäyräkoiratoiminnasta tai sinulla on ajatuksia, ideoita toiminnan suhteen niin ota yhteyttä Ullaan: ostyn.maykyt@gmail.com

Jutun lopusta löydät myös muut eri lajien vastuuhenkilöt ja yhteystiedot

Nayttokuva_2021-12-29_180505.jpg

Joenpenkan kennelin jouluterveiset Ostypostissa

OSTYJouluterveiset_1.png

Avainsanat: OSTY, Oulun Seudun Terrieriyhdistys, Ostyn mäyräkoirat, Ostyposti, jäsenlehti

Jouluiloa Joenpenkalta!

Torstai 23.12.2021 klo 15.10 - Marja J

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta - God jul och gott nytt år - Season´s Greetings and Happy New Year

Tänäkään vuonna ei osteta lahjoja, eikä Joenpenkalta lähde joulutervehdyksiä postin välityksellä vaan lahjoitamme ne roposet ihmisten, luonnon ja eläinten hyvinvointia tukeville toimijoille.

Joulun muistamiset saavat Pelastakaa lapset ry., Roska päivässä -liike ja Löytöeläintalo Vierashuone Kempeleessä, jonka käyttöön on lahjoitettu summa Eläinlääkäriasema Lemmikkiin.

Joulukortti_pennut_1.png

Joenpenkan U-pentue on syntynyt 2.12.2021

Lauantai 4.12.2021 klo 15.14 - Marja J

Ahtin ja Roihun pennut syntyivät torstaina 2.12.2021

Roihun ja Ahtin tytöt syntyivät 2.12. Kaksi ensimmäistä tyttöä syntyi 30 tunnin avautumisvaiheen jälkeen 6.15 ja 7.15. Sitten menikin aikaa ja hitaasti saatiin ulos kohtuun kuollut jalat edellä ulos tuleva iso poika 9.45. Tämä oli se meidän kovasti odottama Börje ❤️.

Sittenpä pojan ulos tulon jälkeen ei kuulunut pitkään aikaan kunnollisia supistuksia ja lopulta kolmas tyttö leikattiin iltapäivällä Oulussa muitten kaveriksi. Tämä iso tyttö oli kohdun perukoilla ja sydämen syke oli jo laskenut, joten takeita ei ollut saataisiinko se oksitosiinin avulla tulemaan riittävän nopeasti ulos.

Oltiin käyty aamuyöllä Poratiellä tarkistamassa pentujen tilanne, koska supistuksia tuli vielä heikosti ja vasta pitkän ajan kuluttua vesien tulosta. Silloin ultrassa näkyivät kolmet hyvät sydämenlyönnit ja neljännet jäivät katveeseen ja epävarmoiksi. Ilmeisesti kuollut poika oli syynä siihen että jatko ei mennyt ihan oppikirjojen mukaan vaikka kaksi ensimmäistä tyttöä syntyivätkin reipaasti kunnon polttojen alkaessa. 

Roihu hoiti heti kotona syntyneitä pentuja taitavasti ja maitokin oli jo laskeutunut, eikä leikkauksen jälkeen ollut mitään ongelmia ruveta huolehtimaan myös kolmannesta tytöstä. Sektiolla leikattu tyttö hieman mietti ennen kuin tarttui nisään, mutta sittenpä ilta menikin maitobaarissa tankatessa. Roihulla oli pitkä urakka, pitkä avautumisvaihe, synnytykset ja sektio ja kaikki aivan uutta ensikertalaiselle. Leikkaushaava on tosi siisti ja leikatt emot toipuvat sektiosta todella nopeasti. Roihu ja terhakat tytöt voivat hyvin.

Kiitos hurmaava pentueen isä Ahti (FI JVA Ruukin Geronimo) ja Ahtin koiväki Vilma ja Jaakko. Kiitos Oulun KAMU, missä käytiin progesteronitesteissä ja tiineystutkimuksissa. Kiitos Hannu Kirstinä & co Oulun Poratiellä avusta ja että saatiin terve tyttö kolmanneksi. Kiitos puhelinneuvoista ja tuesta Arja Lidman ❤️.

Kuvia Roihusta ja Joenpenkan U-pennuista löytyy Joenpenkan pennut 12/2021 -sivulta

Avainsanat: U-pennut, Joenpenkan U-pennut, mäyräkoiran pentuja, Joenpenkan Oona-Onnenapila, Joenpenkan pennut, koirankasvatus, rekisteröity rotukoira

OSTYllä toimintaa mäyräkoirille!

Maanantai 11.10.2021 klo 14.17 - Marja J

OSTY tarjoaa toimintaa myös muille roduille:

Tervetuloa mäyräkoirat!

Tervehdys OSTYn mäyräkoiraväki!

Nyt on tullut OSTYlle niin paljon ehdotuksia ja pyyntöjä erilaisesta mäyräkoiratoiminnasta, että mietintämyssyt on laitettu päähän, ja paljon toimintaa tulossa. Ja jos jotakin muuta tulee mieleen, ehdota, ja toteutetaan yhdessä!
 

Lokakuun mäykkytapaaminen täyttyi hetkessä ja uusia tapaamisia järjestetään heti lähitulevaisuudessa. 

OSTYn mäyräkoirille suunnattua toimintaa

Kokeneen handlerin, kasvattajan Ilpo Ojalan näyttelykoulutus järjestetään 7.11. mäyräkoirien esittäjille. 

Käyttöpuolen koulutuksista vastaa Taina Turska ja silloin pääsemme kuulemaan MEJÄ:stä ja MÄAJ:sta teoriassa ja keväällä treenaamme ihan käytännössä. MEJÄn viime kevään teoriakoulutus on edelleen saatavilla sähköpostosoitteesta osty.meja@gmail.com. OSTY järjestää myös terrierien ja mäyräkoirien vesiriistatreenejä ja -kokeita. 

Johan Carlson on luvannut opastaa minimäykkyjä PIKA:n saloihin, ja heti lumien sulaessa pääsemme taas treenaamaan. Talvella putkitreenejä on mahdollista järjestää Johanin opastuksella myös Toppilan hallilla. Kerro, jos olet kiinnostunut!

Kevättalvella Marika Krapu pitää jälleen karkeakarvaisten mäyräkoirien trimmauskurssin, josta on tykätty ja uutta odotetaan.

Ja ihan vinkkinä mäykyille: Osty järjestää myös LUT-treenejä ja koulutusta. Sinne ovat normikokoiset mäykyt tervetulleita. Seuraa ilmoittelua! 

Tarkempia tapahtumatietoja tulossa myöhemmin – seuraa OSTYn Facebook- ja kotisivuja. OSTYn koulutuksista ja tapahtumista saat halutessasi tiedon suoraan omaan söhköpostiisi. Laita viestiä, jos haluat postituslistalle: ostyninfo@gmail.com

Toivotaanpa, että kaikki toteutuvat, ja mahdutaan mukaan kaikkiin kiinnostaviin koulutuksiin! Ja jos ei mahduta, sitten järjestetään useampia. 

Tervetuoa mukaan mäyräkoiraväki!

Yhteyshenkilö: Ulla Henriksson, ulla.henriksson1@gmail.com

OSTYn kotisivut

 

Avainsanat: koiraharrastukset, OSTY, Oulun Seudun Terrieriyhdistys

Vanhemmat kirjoitukset »