Mäyräkoirien selkäterveys ja CDDY-geenitestit

Sunnuntai 3.3.2024 - Marja J

 

Ruusa N/CDDY ja Roihu CDDY/CDDY

molempien_geenitulokset.jpg

Teetin laajat koirien terveyden geenitestit (Wisdom Panel, MyDogDNA) Ruusalle ja Roihulle ja vastaukset tulivat 29.2. Testien lähettämisestä meni noin kuukausi ja testikitit ostin tosi edullisesti BlackFriday-tarjouksesta. Tulokset ovat nyt vielä epäviralliset, koska poskisolunäytteitä ei ole ottanut eläinlääkäri tai virallinen kennelliiton näytteiden ottaja, eikä testattavien mikrosiruja ole tarkastettu. Koirilta tarkastettiin 272 terveystekijää ja kun mäyräkoiria kumpikin ovat niin odotetusti löytyi tämän kondrodystrofisen rodun selkäterveyteen vaikuttava välilevysairauden riskitekijä.

Mäyräkoirakerhot ovat järjestäneet geenitestaustapahtumia ja muissa tutkimuksissa voi osallistua myös eri toimijoiden joukkoterveystarkastuksiin. Geenitestin voi antaa myös ihan tavallisen rokotuskäynnin yhteydessä ja ohjeet siitä miten tulokset saa Suomen Mäyräkoiraliiton MäykkyNettiin ja Kennelliiton KoiraNettiin löytyy liiton sivuilta.Kaikki selkäkuvaustulokset löytyvät myös MäykkyNetistä ja vanhat tulokset voi siirtää Kennelliton KoiraNettiin lähettämällä selkälausunto: terveystulokset@kennelliitto.fi.

Parasta olisi tietoa etsivän kasvattajan, koiran omistajan ja pentua suunnittelevan kannalta, että kaikki niin pakolliset kuin PEVISAn vaatimat terveystiedot selkäkuvaustulokset ja geenitestit löytyisivät samasta paikasta KoiraNetistä. 

Suomen Mäyräkoiraliitto: Tietoa retrogeeneistä, geenitesteistä ja CDDY-testin tuloksista

Suomen Mäyräkoiraliitto, MäykkyNet: terveys - selkätulokset, geenitestit

Roihun tulos on CDDY/CDDY eli löytyi kaksi retrogeenikopiota. Ruusalta löytyi yksi geenikopio ja tulos N/CDDY. Mäyräkoirien selkägeeniasiat ovat kovasti esillä ja tulosta N/CDDY mainostetaan jopa terveysgeeninä, mutta geeniparit kuvaavat vain välilevysairauden riskitekijää. Ruusa on perinyt hyvän ännänsä eli ”normaaligeenin” isältään Ahtilta (Ruukin Geronimo), jonka suvussa löytyy näitä N/CDDY-koiria. (Päivitys 11.3.2024: Ahtin geenitestin tulos N/CDDY)

Kondrodystrofisena rotuna välilevyjen (26 kpl) rappeutuminen alkaa mäyräkoirilla jo pentuna ja parin vuoden ikäisenä puolet välilevyistä 13 kpl (patologiassa) ovat kalkkeutuneet, joista rtg-tutkimuksessa näkyy vain jäävuoren huippu eli keskimäärin 3 - 4 kiinteintä kalkkeumaa. Valitettavasti myös kalkkeutumaton välilevy voi tyräytyä. Välilevyjen rappeuma on mäyräkoirarodulla perinnöllistä ja samoissa geeneissä kuin lyhytjalkaisuus, mutta tyräytyminen on hankittu sairaus, mihin vaikuttaa moni koiran elämän asia.

Mäyräkoirille suositellaan geenitestien lisäksi myös röntgenkuvausta. Viralliset geenitestit otetaan keväällä molemmilta ja Ruusa myös selkäkuvataan kun ikää on tullut jo sopivasti. Roihu on selkäkuvattu IDD2, K4 (Roihun isä Pyry K4, koko ikänsä selkäterve). On muistettava, että minkään IDD-asteen tuloksen saanut koira ei ole sairas (ei ole kysymys sairauden asteesta), vaan IDD-aste kertoo mahdollisesta oireiluriskistä.

Vastaan terveyskyselyihin, tutkitutan ja testautan mahdollisimman kattavasti koiria ja muitakin kuin vain jalostukseen suunniteltuja, että saadaan riittävästi aineistoa erilaisiin terveystutkimuksiin koiran, pentueitten, sukujen ja koko rodun hyväksi. Jalostukseen käytettävillä koirilla on rekisteröinnin ehtona tietyt PEVISA-tutkimukset ja myös muita terveystutkimuksia suositellaan koe- ja näyttelytulosten lisäksi. Selkäkuvausta on suositeltu mäyräkoirapentueitten vanhemmille jo yli kymmenen vuotta.

Kun Suomen Mäyräkoiraliitto esitteli selkästrategiansa viime vuoden lopulla esitin asiasta useammankin kysymyksen, mutta enemmän jäi asioita auki kuin tuli vastauksia, joten seurataanpa edelleen tilannetta. Rotujärjestöllä ei esimerkiksi ole tarkkaa tietoa sairastuneista, operoiduista tai konservatiivisesti hoidetuista selkäsairaista koirista ja yksittäiset koiran sairastumisen ja halvaantumisen syistä pitäisi saada enemmän taustatietoa. Yksittäisiä tutkimustuloksia enemmän kiinnostaa koira kokonaisuutena, koiran terveys, terveyshistoria laajemmin, sukujen terveys.

Geeneille ei yhden koiran kohdalla enää mitään voi tehdä, mutta miten omistaja voi koiran arjessa edistää ja ylläpitää hyvinvointia, terveyttä ja varsinkin selkäterveyttä? Pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota koiran elintapoihin ja varsinkin selän terveyttä tukeviin asioihin. Esim. monipuolisella liikunnalla, hyvällä ravinnolla, lihashuollolla, terveellä rakenteella tuetaan myös selkäterveyttä. Ylipaino ja liian varhainen hormonitoiminnan lopettaminen (kastrointi/sterkkaus liian nuorena kun koiran kehitys on vielä kesken) lisää tutkitusti selkäongelmien riskiä. Erityisesti kiinnostaa mitkä asiat vaikuttavat siihen, että tämän mäyräkoirien valitettavan tyyppivian vuoksi osa sairastuu kerran tai jopa useammin ja osa porskuttaa terveenä kalkkeumineen, geeneineen läpi pitkän elämän.

Toivottavasti koiran hyvinvointi ja nämä tärkeät terveysasiat, terveystutkimukset kiinnostavat kaikkia mäyräkoiran omistajia. Tämä ei ole yksistään kasvattajien ja jalostuskoirien omistajien asia.

TIETOA SELKÄTERVEYDESTÄ

Olen katsonut useamman Anu Lappalaisen ja pari Sigitas Cizinauskasin nettiluentoa tutkimusmetodeista, eri selkäsairauksista ja erityisesti välilevytyrästä. Osa on ollut livelähetyksiä ja osa löytyy edelleen ostettavana tallenteena.

Sigitas Cizinauskas, erikoiseläinläinlääkäri, Eläinsairaala Aistin neurologian osasto KOIRANI-verkkoluennot (live-lähetykset ja tallenteet 20 e): Välilevytyrä, Selkäsairaudet ja uutena tulossa LTV, Spondyloosi

Luennot - TALLENTEET | Koirani - Verkkoluennot (mycashflow.fi)

Etusivu | Koirani - Verkkoluennot (mycashflow.fi)


Tarkemmin retrogeeneistä ja niiden vaikutuksista koiran terveyteen löytyy tietoa MMT, jalostusagronomin kotisivuilta. Katariina Mäen kotisivuilla.

Retrogeenit - yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta välilevyrappeuma (katariinamaki.fi)

Suomen Kennelliitto, Mäyräkoirahalvaus ja selkänikamien välilevyjen kalkkeutuminen | Suomen Kennelliitto

Myös täältä löytyy tietoa rodun selkäterveydestä

Wisdom Panel™ | World's most accurate dog DNA test service

 

Avainsanat: terveys, selkäterveys, geenitestit, välilevysairaus, välilevyrappeuma, Joenpenkan Oona-Onnenapila, Roihu, Joenpenkan Utelias-Usva, Ruusa, terveystutkimukset, koiran perinnölliset sairaudet, mäyräkoiran terveys, IVDD, CDDY, CDDY-geenitesti

Joenpenkan U-tytöillä penturehvit 17.5.

Lauantai 21.5.2022 klo 15.37 - Marja J

Joenpenkan U-tytöillä penturehvit 17.5.

Roihun ja Ahtin tyttötrio tapasi viime tiistaina pentukotona. Vauhtia riitti Roihu-emolla ja tyttärillä. 

Lisää kuvia pentutapaamisesta täällä

Kuvassa: vasemmalta Ruusa, Hilma ja Pirkko

U-pennut17.5.2022.jpg

Avainsanat: Roihu, Ruusa, Pirkko, Hilma, Joenpenkan Utelias-Usva, Joenpenkan Urhea-Urpu, Joenpenkan Upea-Ulpu, Joenpenkan U-pennut