Roihulle toinen hyväksytty VAHI-tulos 4.6.2023

Torstai 8.6.2023 - Marja J

VAHI-koe 4.6.2023, Liminka - Roihulle hyväksytty tulos

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistys järjesti metsästysmajallaan usemman koiran VAHI-kokeet 4.6.2023. Kokeen ylituomarina oli Mikko Taipaleenmäki ja toisena tuomarina Kari Hyytiäinen. Mukana oli neljä koiraa, joista 2 sai nyt tuloksen. Kolme uutta VAHI-tuomaria pätevöityi kokeessa. Roihu oli saanut ensimmäisen hyväksytyn tuloksensa viime syksynä todellisessa haavakkotilanteessa ja nyt tuli treeniä järjestetyssä kokeessa. 

VAHI-koe_4.6.2023.png

VAHI-koe.tulokset.jpg

VAHI-koe_ptk.jpg

VAHI-koe.tarjoilut.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, VAHI-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Roihulle VAHI-tulos 29.10.2022

Torstai 10.11.2022 - Marja J

Roihulle hyväksytty VAHi-tulos 29.10.2022

ROIHUvahi.jpg

Lauantaina 29.10. tuli osaavalle jälkikoiralle ja isännäle työkutsu metsästäjien avuksi ja Roihu pomppasi virkkuna mieluisiin hommiin kesken päiväunien. Päivä oli kylmän kolea ja sateisen märkä ja Roihu oli 1,7 kilometrin jäljellä vielä polskinut muutaman leveän kanavan yli. Jäljestys keskeytettiin, kun todettiin että hirvi jatkoi matkaansa hyvissä voimissa. Roihu kyllä olisi jatkanut pitempäänkin. Hyvä vaan kun lähtivät taas avuksi, sillä siinä samalla tuli suoritettua VAHI-koe!

Meidän kaikki mäyräkoirat, Roihun isä Pyry, mummi Nora sekä Miro ovat osallistuneet MEJÄ- ja VAHI-kokeiden lisäksi myös käytännön jälkitöihin SRVA-yhdyshenkilö Hannun apuna jo yli 15 vuoden ajan kukin vuorollaan. Kutsu voi tulla milloin vaan kolaripaikalle tai metsästystilanteeseen selvittämään tilannetta. Nyt tuli taas osaavalle koirakolle kutsu ja paikalla sattui olemaan myös MEJÄ- ja VAHI-koetuomari, joka esitti mahdollisuutta viralliseen kokeen suorittamiseen ja koiran osaamisesta tuli näin myös dokumentoitua tietoa KoiraNettiin.

Roihu_vahi_29.10.22.jpg

Lue lisää käytännön jäljestämisestä Joenpenkan blogista

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, VAHI, vahingoittuneen hirvieläimen jäljestyskoe, jäljestäminen, käytännön jäljestys, SRVA

Roihu - Jokilaaksojen Mäyräkoirat ry:n vuoden 2022 MEJÄ-koira

Maanantai 12.9.2022 klo 11.38

Roihu (FI JVA Joenpenkan Oona-Onnenapila) palkittiin Jokilaaksojen Mäyräkoirat ry:n vuoden 2021 mejäkoirana

Roihua muistettiin valioitumisen 29.6.2021 johdosta myös kerhon hienolla valiolaatalla. Sovittiin että kiertopalkintopokaali toimitetaan aineettomana virtuaalipokaalina niin kuin tehtiin silloin kun Roihu palkittiin parhaana luolakoirana 2019.

Myös Oulun Seudun Terrieriyhdistys @osty_terrieri muisti viime vuoden valioituneita kerhon koiria.

Kiitokset molemmille koirayhdistyksille jäsenten koirien ja koiraharrastusten huomioimisesta.

ROIHUmejakoira2022.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, MEJÄ-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Roihun tämän kesän MEJÄ-kausi

Tiistai 10.8.2021 - Marja J

Kesän MEJÄ-tavoitteet saavutettu - Roihusta FI JVA 

Ja muutama VOI-ykkönen tuli vielä valioykkösten päälle!

Mietin kesän alussa, että olisi mukava jos Roihu valioituisi Oulun Seudun terrieriyhdistyksen omassa kokeessa 8.8., mutta ykköset tulivatkin sitten tosi nopeasti. Ollaan jo vuosia oltu aktiivisesti mukana OSTYn toiminnassa. Minä taustalla infovastaavana ja Hannukin on vieraillut MEJÄ-puolella. Nykyisin OSTYllä on MEJÄssä Tainan, Vilman ja Mikon loistavasti toimiva tehotiimi suosittuja treenejä järjestämässä. Olipa keväällä tarjolla jopa monipuolinen ja hyvin valmisteltu MEJÄn nettikoulutus. Moni mäyräkoirakin on päässyt OSTYn koulutuksissa ja treeneissä tämän koiria kiinnostavat ja hyödyllisen harrastuksen alkuun.

Pudasjärven porovaarasta huolimatta Roihu valioituikin kesän ensimmäisessä kahdessa kokeessa. Roihun mummon Noran sekä Miron kanssa mejäily jätettiin AVO-ykkösten jälkeen, kun myös Noran poika Pyry aloitteli jäljestystä. Pyrystä tuli Suomen ja Ruotsin jälkivalio, eikä valoitumisen jälkeen enää Pyryn kanssa käyty MEJÄ-kokeissa ollenkaan. Nyt oli kuitenkin varattu koeviikonloppuja Roihulle ja Roihu nuuskutteli hienosti vielä muutamat lisäykköset. 

MEJA2021.jpg

Koepöytäkirjat

Ihan rehellisesti voi sanoa, että Roihu on itseoppinut - niin laiskasti ollaan treenattu. Kun Roihu siirtyi VOI-luokkaan tuli eka katkokulmajäljellemeno niin äkkiä, että koirakko meni voittajaluokan kokeeseen katkoa treenamatta, mutta Roihu ymmärsi kyllä miten jälki selvitetään. Ongemana ovat olleet huonot makausten merkkaamiset - Roihu vaan vilkaisee (tai sitten ei)  ja meno jatkuu. Lisäksi vauhti meinaa olla liian kova ja Hannu onkin harjaantunut jaruttaja! Tämä riistaverinen, tosi innokas koira tietenkin harhautuu helposti tuoreen riistan, varsinkin porojen jäljille, mutta viime kokeissa eivät edes nenän edestä lentoon pyrähtäneet linnut ole täysin vieneet koiraa mennessään vaan Roihu on palannut ihan itse tarkistusten jälkeen taas verijäljelle. Jo ekalla vauvapentujäljellä Roihu piilotti sorkan ja niin tapahtuu treeneissä ja kokeissa vieläkin. Siikalatvan suopursuviidakon jälkeen jopa Roihu väsähti, eikä sorkkakaan sitten kiinnostanut entiseen malliin.

Alla muutama kuvamuisto Pikku-Roihun ihan ekalta pentujäljeltä heinäkuussa 2016.

Roihu_eka_jalki_31.7_1.jpg

Roihu_eka_jalki_31.7_3.jpg

Hannun ja Roihun yhteistyö toimii jälkityössä loistavasti ja koirakko onkin käynyt useissa SRVA-tehtävissä ja auttanut metsästysporukoita haavokkojen kanssa. Nyt jäljestäminen jatkuukin sitten näissä tehtävissä. 

ROIHUn_puuhapussi.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, MEJÄ-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Roihusta Suomen jäljestämisvalio 29.6.2021

Perjantai 2.7.2021 - Marja J

Roihusta Suomen jäljestämisvalio 29.6.2021

Viime kesänä käytiin Roihun kanssa vain yhdessä jälkikokeessa ja siitä tuli tulokseksi VOI2. Ensimmäinen ykköstulos tuli Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen kokeessa Iissä 25.7.2019 ja nyt ajattelin että olisipa mukana jos Roihu valioituisi OSTYn omassa kokeessa. Hannun kanssa ollaan oltu monet kerrat talkoilemassa OSTYlle jälkikoulutuksissa, epävirallisissa ja virallisissa kokeissa monenlaisissa tehtävissä. OSTYllä on ollut jo vuosia tarjolla myös MEJÄ-treeniä: teoriaa ja käytännön harjoituksia maastossa kaikille roduille. Mäyräkoiria ja omistajia onkin paljon mukana aktiivisen OSTYn toiminnassa.

Loput ykköset tulivatkin sitten nopeasti ja molemmat Pudasjärven kokeissa 13.6. ja 27.6. Onneksi kelit olivat näin alkukesällä vielä suhteellisen siedettävät koiralle ja ohjaajalle. Sääskiä, mäkäräisiä ja paarmoja kyllä oli liikaa, mutta ei onneksi poroja jotka tahtovat viedä Roihun huomion liikaa pois verijäljeltä. Roihu on aikalailla itseoppinut jäljestäjä, sillä meillä treenataan vaan ne pakolliset alkukesän mieliinpalautuksen.

Ongelmana innokkaalla Roihulla on liian kova vauhti, jota saa jarrutella ja huono makausten merkkaaminen. Hannu sai viime kokeessa erityiskiitosta taitavasta koko matkan jarruttamisesta. Roihun isä Suomen ja Ruotsin jälkivalio Pyry oli myös aikamoinen menijä jäljellä joten Hannu on saanut hyvää treeniä tässä lajissa. Roihun kanssa ollaan keskitytty enemmän käytännön jälkihommiin: kolarieläinten ja haavakkojen etsimiseen. Viimeisessä kokeessa Roihu löysikin maastosta koesorjan lisäksi kasan poron luita ja sinne unohtuneen vanhan sorkan.

FI JVA Suomen Jäljestämisvalio 29.6.2021

Roihun valiotitteli vahvistettiin 29.6. eli samana päivänä kuin Joenpenkan A-pentue syntyi vuonna 2007.

MEJÄ-koe Pudasjärvi 27.6.2021

Tuomari: Niina Lukkariniemi

VOI1 41 pistettä

KOEKERTOMUS

MEJÄ-koe Pudasjärvi 13.6.2021

Tuomari: Heikki Pirhonen

VOI1 44 pistettä

KOEKERTOMUS

ROIHUFIJVA1.7.2021.jpg

Avainsanat: Roihu, Joenpenkan Oona-Onnenapila, MEJÄ-kokeet, jäljestäminen, jäljestämisvalio

Jäljestäminen - hyödyllistä ja mielekästä harrastamista koiran kanssa

Keskiviikko 21.10.2020 - Marja J

Jäljestäminen - hyödyllistä harrastamista

Blogiteksti kirjoitettu 3.12.2014, päivitetty 21.10.2020

Tänä vuonna olisi jälkihommia voinut treenata vielä näinkin myöhään vuodesta, sillä niin koe- kuin harjoitusjäljet tulee vetää aina lumettomalle maalle. Monet  kokeneet ja kokeissakin ansioituneet koirat ovat päässeet taas käytännön jälkitöihin etsimään kolaroituja eläimiä ja hirviporukoiden haavakkoja.

nora_ja_hirvi2_small.jpg

Nora (Rowanberrie´s Feenix) ja onnistuneen jäljestyksen päätteeksi kuolleena löytynyt hirvi. Onneksi hirvi löytyi pian osaavan jälkikoiran avulla, eikä ruho kerinnyt lämpimällä kelillä pilaantua.

Nyt käytännön jälkihommissa toimii ja MEJÄssä harrastaa jo Noran pojan Pyryn (Joenpenkan Aito-Artturi) tyttö Roihu (Joenpenkan Oona-Onnenapila).


Jäljestäminen on koiralle luontainen ja palkitseva työskentelymuoto, ja osaavien jälkikoirien käyttö haavakko- ja kolaritilanteissa on suositeltavaa myös eläinsuojelullisista syistä.


Eläinsuojelulaki, luonnonsuojelulaki ja metsästyslaki sisältävät velvoitteen luonnonvaraisen eläimen auttamiseksi ja näin haavoittuneet eläimet saadaan nopeasti pois luonnosta ja ne välttyvät turhilta kärsimyksiltä. Elossa oleva loukkaantunut eläin lopetetaan välittömästi asianmukaisella tavalla, eikä jäljestystä saa koskaan lopettaa ennen kuin ollaan aivan varmoja, että eläin on jatkanut matkaansa loukkaantumattomana.

VAHINGOITTUNEEN HIRVIELÄIMEN JÄLJESTYS


VAHI-kokeessa eli vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeessa
testataan koiran ja koiran ohjaajan välistä yhteistyötä ja kykyä seurata vahingoittuneen hirvieläimen jälkiä. Kokeen voi suorittaa myös todellisessa kolari/haavakkotilanteessa. Kokeeseen osallistuva koiranohjaaja antaa koepöytäkirjassa luvan yhteystietojensa välittämiseen viranomaiselle ja lupautuu olemaan heidän käytettävissään jäljestystilanteissa.

pietilainen_hannu_miron_jalki_ja_hirvi_1_large.jpg

Miro (Semilain Omar) ja jäljen päästä löytynyt hirvi.

Hannu on myös koulutettuna Suurriistavirka-apuyhteyshenkilönä mukana SRVA-tehtävissä. SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tavallisimpia SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin ja metsästäjien, koiranohjaajien ja metsästysseurojen vapaaehtoisyhteistyöhön. Hälytysjärjestelmä käynnistyy poliisin tai hätäkeskuksen antamalla virka-apupyynnöllä.

Puhelinsoitto ja avunpyyntö voi tulla milloin vain ja Hannukin on lähtenyt monta kertaa yöllä tarkistamaan tilannetta joko ensin yksin tai tarvittaessa koiran kanssa. Kaikki koiramme Nora, Miro ja Pyry ovat osallistuneet MEJÄ- kokeiden lisäksi myös käytännön jälkihommiin. Pyryllä on lisäksi kaksi hyväksyttyä VAHI-tulosta ja MEJÄSSÄ Pyry on valioitunut Suomesta ja Ruotsista.

Vahingoittuneen eläimen jäljestyksen onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeä metsästäjien muistaa muutamia käytännön asioita

  • Rauhoittaa tapahtuma-alue turhalta kulkemiselta (ei ylimääräisiä koiria tai ihmisiä), ampuja riittää
  • Merkitä ammuntakohta/paikka jossa eläimen viimeksi näki ja osoittaa haavakon kulkusuunta jos mahdollista. Pelkkä paikallaan olokin riittää!
  • Antaa työrauha jäljestävälle koiralle.

Jo nämä asiat helpottavat huomattavasti koiran työtä. Pimeät/hämärät illat ovat itsessään jo haasteellisia, jolloin suurin osa havereista sattuu ja silloinhan isännän silminä toimii koiran hajuaisti.

Koiran apu haavoittuneen eläimen etsinnöissä on erittäin tärkeä ja mäyräkoiria käytetäänkin paljon näissä tehtävissä. Meidän omista koirista Nora ja Miro ovat etsineen Hannun porukalle haavoittuneita hirviä ja poliisin apuna kolarikauriita ja Pyrykin pääsee näihin hommiin.

Lue lisää käytännön jäljestämisestä

Lisää tietoa haavoittuneen hirvieläimen etsimisestä ja ohjeita jälkikoiran työskentelyn helpottamiseksi löytyy mm. Metsästäjäin Keskusjärjestön julkaisemasta Metsästäjän oppaasta luvusta: Haavoittuneen riistan haku, hirvieläimet

Riista.fi: Toiminta riistaonnettomuuden sattuessa


Lue lisää jäljestämisestä

Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen jäsenlehdestä Ostyposti 2/2014 s. 6- 11, Marja Junttila:  Jäljestäminen – mielekästä ja hyödyllistä harrastamista koiran kanssa. Ostyssä ollaan kehittämässä mejä-toimintaa ja jutussa esitellään lajia ja käytännön jäljestystä ihan yleisesti sekä annetaan vinkkejä pennun koulutukseen ja omatoimiseen harjoitteluun.

Sanomalehti Kaleva 20.10.2014, Anni Jyrinki: Jäljestäjä auttaa myös poliisia. Metsästysjäljestäjät etsivät haavoittuneita eläimiä.

Itä-Uudenmaan Poliisilaitos, Markku Tuominen, Kolumni 8.8.2014: Ilmoita eläinonnettomuus aina poliisille. Poliisi tiedottaa siitä, miten tulee toimia, jos kolaroi esim. hirven tai kauriin kanssa.

Jäljestyksen ABC-tietopaketti. Päivitetty versio 30.11.2014, tietopaketti on katsottavissa salasanan takaa Joenpenkan sivuilla.

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus on ainostaan minulla tekijänä, joten pyydä salasana niin pääset tutustumaan aineistoon.Tietopaketti on tarkoitettu vain omaan käyttöön ja sen jakaminen ja esittäminen ilman lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty.

Linkkien takana myös hyvää tietoa jälkihommista

Avainsanat: jäljestäminen, jäljestys, VAHI