Pyry kävi luonnetestissä

Tiistai 1.9.2009 klo 20.19 - Marja J

Pohjois-Suomen mäyräkoirakerho järjesti Haukiputaalla Jokikylän koululla lauantaina 29.8. luonnetestin, johon osallistui 10 mäyräkoiraa - pitkäkarvaisia normeja ja kääpiöitä sekä normikarkkareita.

Emme aikoneet osallistua testiin yhdenkään oman koiran kanssa, vaan olimme lupautuneet sinne vain talkoisiin. Hannu oli ratahommissa paukuttelemassa pyssyä ja hoitelemassa vempaimia. Minä taas olin keittiön puolella laittelemassa kahvia ja hernerokkaa talkoolaisille, tuomareille ja yleisölle yhdessä Fannin emännän Outin kanssa.

Perjantai-iltana kävi ilmi, että yksi koira olikin perunut tulonsa ja niinpä paikkaa tarjottiin Pyrylle. Olimme aikoneet ottaa Pyryn joka tapauksessa mukaan, ettei poika pitkästyisi kotona. Eipä siinä sitten kovin kauaa aikaa mietitty, vaan otettiin Pyryllekin paperit mukaan, että päästiin testiin. Pyryllä riitti ikäkin, sillä alaikäraja oli 2 vuotta.

"Lähiomaisena" en voinut seurata testiä edes kaukana pihan reunalla, vaan katselin Pyryn ja Hannun osallistumista ikkunan takaa. Aika kamalalta näytti, kun yhtäkkiä tummiin pukeutunut mies kädet ylhäällä kepakolla uhkaillen ja maata paukutellen lähestyy koiraa! Kaikkea muutakin pelottavaa ja Pyrylle outoa löytyi testireitin varrelta.

Luonnetestin tarkoitus on arvioida koiran käyttäytymistä tilanteissa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Suomalaisessa luonnetestissä arvioidaan erikoiskokeilla koiran toimintakykyä, terävyyttä, puolustushalua, taisteluhalua, hermorakennetta, temperamenttia, kovuutta, luoksepäästävyyttä sekä laukauspelottomuutta.

Käyttökokeet testaavat metsästysominaisuuksien lisäksi aina myös koiran luonnetta. Parhaat luolakoirat ovat itsevarmoja ja sitkeitä ja selviävät pienistä vastoinkäymisistä erinomaisesti. Myös ajavat koirat tarvitsevat hyvin toimiakseen sitkeyttä ja kovuutta. Jälkikokeissa tulee esille koiran vilkkaus, eivätkä flegmaattiset ja mukavuudenhaluiset koirat niissä oikein menesty.

Testin loppupistemäärä ei käytännössä kerro oikeastaan paljonkaan koirasta, vaan tulos on luettava eri osa-alueiden arvosanoista. Tuloksia tarkasteltaessa on aina muistettava ko. rodun alkuperäinen tarkoitus ja verrata tuloksia sen vaatimuksiin.

Meidän Pyry sai pluspisteitä 140. Normikarkkareiden keskiarvo on muistaakseni 155. Pyryn kohdalla on muistettava, että se on vielä nuori, eikä ole saanut elämänkokemuksen tuomaa varmuutta. Pyrylle ihmisten uhkaukset olivat aivan outoja ja saivat sen ymmälle. Mutta oletettavaa on, että se lisääntyvän riistakokemuksen myötä toimii itsenäisemmin ja rohkeammin oikeissa metsästystilanteissa, esimerkiksi kohdatessaan ketun tai supin.

Pimeän huoneen testissä Pyry ei suinkaan ollut ruvennut heti etsimään isäntäänsä vaan kunnon metsäkoirana tietenkin ensin nuuskinut josko huoneesta löytyisi riistaa - vaikkapa hiiriä tai myyriä! :)

Olen kesän mittaan huomannut, että Pyry on todellakin aikuistunut ja itsenäistynyt. LUT-kokeen riistakokeessa se on peloton ja periksiantamaton, mutta ei mikään heti kiinnikäyvä rämäpää. Tuomarin mukaan Pyry oli hieman rauhaton, kun ei ollut mitään kiinnostavaa tekemistä. Mutta kun se sai tehtävän, se keskittyi siihen todella hyvin. Stressaavista, oudoista ja pelottavistakin tehtävistä poika palautui nopeasti.

Oli todella mielenkiintoista tutustua myös tähän testiin. Kovin paljon normikarkkareita ei luonnetestiin ole osallistunut - koiria on käynyt kokeissa vuosittain vain alle kymmenen.

Pyryn luonnetestipöytäkirja, Haukipudas 29.8.2009, tuomarit Lauri Ojala ja Reijo Hynynen

Suomen Kennelliitto: Tietoa luonnetestistä

Lue lisää mäyräkoirien luonteen testaamisesta: Koskentalo Helena, Mäyräkoira - koiramaailman pikkujättiläinen s. 146 - 148

img_6037.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taisteluhalu: +2 kohtuullinen

img_6045.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puolustushalu: +1 pieni

img_6041.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toimintakyky uhan alla eli nk. "kelkkakoe": +1 kohtuullinen

Outille suurkiitos näistä Pyryn luonnetestikuvista!

 

 

Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, luonnetesti