Tiedätkö onko koirallasi matoja tai giardiaa?

Sunnuntai 27.4.2025 - Marja J

Roihun ja Ruusan lois- ja giardiatilanne on taas selvitetty 

Sisäloisten häätöön ei nykyään enää suositella rutiininomaista madotusta, vaan loishäätö tehdään tarpeen mukaan niille koirille, jotka ovat riskiryhmässä tai joiden madotustarve on todettu testaamalla loiset ja giardia kakkanäytteistä. Tarpeettomia lääkityksiä vältetään, koska monet sisäloiset kehittyvät lääkkeille vastustuskykyiseksi ja tarpeettomat lääkitykset kuormittavat myös ympäristöä.

Iso ja tärkeä osa loishäätöä on ennaltaehkäisy ja korien jätökset tuleekin aina kerätä sieltä missä liikkuu myös muita koirakoita. Ongelmana giardiassa on, että täysin oireetonkin koira voi tartuttaa muut, jos jätökset jätetään keräämättä.

Tiineillä nartuilla ja pikkupennuilla kasvattajan luona sekä pennuilla uudessa kodissa on oma loishäätöohjelmansa. Suurempi loisriski on koirilla koiratiheillä alueilla, kenneleissä, metsästyskoirilla, paljon matkustavilla ja koirilla, joilla on runsaasti koirakontakteja.

Movet_naytteet_2025.jpg

Olen testauttanut meidän koirien sisäloiset ja giardian nyt useampaan kertaan Movetissa, minne lähetetään kolmen päivän pökäleet. Paketti lähti Kuopioon tiistaina 22.4. ja keskiviikkona tuli sähköpostiin jo ennakkotietoja. Lopullinen testi valmistui perjantaina 25.4. Giardia-asiaan ja samalla myös kakkojen keräämiseen tuli lisää ymmärrystä, kun sattumalöytönä tervemahaiselta Roihulta löytyi giardia marraskuussa 2020. Pitkän Axilur-kuurin ja hirveän siivousoperaation jälkeen kontrollinäyte oli onneksi negatiivinen, eikä giardiaa meidän koirilla ole sen jälkeen löytynyt.

Tästä Giardia-herätyksestä kirjoitin Joenpenkan  blogissa 11.1.2021. Jutusta löytyy linkkejä ja lisää tietoa giardiasta, kakan keräämisen tärkeydestä ja madottamisesta.

Taudinaiheuttajat, loiset ja esim. giardiakystat säilyvät hyvin tartuttavina kosteissa olosuhteissa, kosteassa maastossa ja lätäköissä. Giardiakysta on heti tartuttava ja tartuntaan riittää vain muutama kysta. Valitettavasti giardian on meilläkin jo erittäin yleinen koirilla ja sen katsotaan nykyisin olevan osa koiran normaaliflooraa. Aikuisilla perusterveellä koiralla giardia on yleensä oireeton, mutta pennuilla ja herkkämahaisilla koirilla se voi aiheuttaa monenlaisia oireita: ohutsuoliperäistä ripulia, oksentelua, väillä löysiä ja haisevia ulosteita, ilmavaivoja ja ruuan imeytymisongelmia, jotka voivat pitkittyä ja aiheuttaa laihtumista.

Kuten viime vuonna Ruusan pökäleissä oli ookystia, jotka on tunnistettu kasvissyöjien Eimerioiksi, jotka eivät kuitenkaan infektoi koiraa. Nämä ovat kulkeutuneet Ruusaan pupun papanoista. Roihun näytteet olivat negatiiviset, kun vuosi sitten löytyi pienjyrsijäperäisiä suolinkaisen munia. Kakkanäytteet tutkittiin nyt myös Movetin FecalDx® -testillä, joka on uudentyyppinen menetelmä yleisimpien sisäloisten havaitsemiseksi koirien ulostenäytteistä. Testillä on mahdollista havaita infektio aikaisin jo ennen munien erittymistä ulosteeseen. Testi tunnistaa hakamadon, suolinkaisen (sukkulamadon), piiskamadon, heisimadon sekä cystoisosporan pintaproteiineja, antigeeneja.

Ruusa_kakka_25.jpg

Roihu_kakka_25.jpg


SuKoKa_12025.jpg

Viimeisessä SuKoKan Kasvattaja-lehdessä 1/2025 oli hyvä teksti giardiasta.

LUE LISÄÄ:

Laboratoriopalvelut MOVET

Koiran madotus | Vetcare

Eläinlääkäri muistuttaa:

Koirankakka levittää loisia ja tauteja - Evidensia Eläinlääkäriasemat

Kennelin loiskontrollisuunnitelma : esimerkkinä Opaskoirakoulu - CORE Reader

 

 

 

Avainsanat: terveys, loiset, loishäätö, madotus, giardia, loistutkimus