Ilveksen ahteri

Perjantai 7.3.2014 - Marja J

ilves_5._tai_6.3.2014.jpg

Hannulla on ollut riistakamera kuvaamassa ilveksen kulkureitillä ihan talomme lähistöllä. Syksyn ja talven aikana samoilla paikoilla on ollut jälkihavaintoja parikymmentä. Tällä kertaa muistikortilta löytyi lähikuva ilveksen takalistosta. Kuva on otettu yöllä joko 5. tai 6.2. sillä kamera oli siirretty uuteen paikkaan vain muutama päivä sitten - tarkkaa päivää ei viallinen kamera ollut tallentanut.

Viimeksi ilves hipsi illan hämärtyessä aivan koira-aidan takana. Ja kun Hannu kävi jälkiä tarkastamassa, selvisi että liikkeellä oli ollut kaksi eri yksilöä. Toinen tuli Temmeksen suunnasta ja toinen Tyrnävältä päin ja ne jatkoivat yhdessä Temmesjoen yli tuttuja reittejä.

Riistakamera on tallentanut tupsukorvan viime keväänä lintujen ruokintapaikalla ja olohuoneen ikkunasta olen saanut kuvattu joella kulkevan naarasilveksen, joka odotteli perässään tulevia pentujaan.

Kuva on myös Kalevan nettisivuilla, missä lisää juttua ilveksistä

Blogitekstit ilveksestä: ilves


ilves_4.2.2014_2.jpg

Ilves 4.2.2014


ilves_4.2.2014.jpg

Ja tässä jäljet lähempää.

Avainsanat: luontohavainnot, ilves

Ilves riistakamerassa ja muuta mukavaa

Sunnuntai 14.4.2013 klo 13.27 - Marja J

Ilves vieraili ruokintapaikalla 6.4. Ruokintapaikalla on säännöllisesti vieraillut mm. lapinpöllö, tikkoja, närhiä, keltasirkkuja, tiaisia, kärppä, oravia sekä tietysti rusakoita - parhaimmillaan kolmekin samaan aikaan. Kohta ilveksen käynnin jälkeen rusakko ilmestyi taas ruokailemaan. Onpa kameraan tallentunut myös pupujen kiihkeää kevätpäinia.

Lisää riistakameran räpsäyksiä

6.4_2.jpg

6.4_3.jpg

2.4_4.jpg

Avainsanat: luontohavainnot, ilves, omasta pihasta

LiTeMy:n historian ensimmäinen ilves kaadettu Ala-Temmeksellä

Torstai 3.1.2013 klo 23.20 - Hannu P

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistys anoi ensimmäisen kerran yhden ilveksen kaatolupaa syksyllä 2011, mutta tuolloin lupaa ei myönnetty. Ilvesten määrän kasvu on näkynyt mm. pihoilla ja talojen läheisyydessä tehtyjen havaintojen runsastumisena erityisesti keväällä 2012, joten seuran kesäkokous päätti anoa kaatolupaa kahdelle ilvekselle pyyntikaudelle 2012-13. Lokakuussa 2012 saatiinkin myönteinen päätös yhden ilveksen poikkeusluvalle.

Metsästyksen johtajana toimivan Tuomas Similän johdolla ilveksen pyyntiin ilmoittautuneet ovat seuranneet tiiviisti ilveshavaintoja kuluneen syksyn aikana ja kartoittaneet ilvesten liikkeitä suunnitellulla pyyntialueella. Poikkeusluvan tarkoituksena on poistaa erityisesti häiriöitä aiheuttava ja ihmisiä pelkäämätön ilves, joka liikkuu asutuksen tuntumassa ja piha-alueilla.

Ilveksen pyyntiin ilmoittautui runsaat 30 metsästäjää ja jahtipäivinä mukana olleiden määrä on ollut 10-20.  Jännittäviä hetkiä on jahdissa koettu ja läheltä piti tilanteitakin, mutta kaato saatiin tänään 3.1.2013 pitkän pyyntipäivän päätteeksi. Ilves oli majaillut peltojen ympäröimässä metsäsaarekkeessa jo pari vuorokautta, joten jälkiä oli metsikössä paljon ja koirilla lisäksi haasteena suojan jälkeen hangen kovettunut pinta.

Kun oli varmistettu, että ilves on renkaan sisällä, aloitettiin jahti suomenajokoira Lurjuksella. Kovan ajon ja risukkorallin jälkeen vaihdettiin ajoa jatkamaan suomenajokoira Rontti, joka sai ilveksen laajemmalle kierrokselle ja passimiehen eteen. Kahden laukauksen jälkeen matka kuitenkin jatkui vaikka osumaa oli tullut verijälkien perusteella. Hetkeä myöhemmin ilves yritti murtaa saartorenkaan ja lähteä kierroksesta, mutta sai toisen passimiehen hauliannoksen vastaan ja niin oli seuran historian ensimmäinen ilves kaadettu. Kaadettu ilves oli nuori naaras, joka painoi 15.4 kg.

ilvesjahti_3.1_2.jpg

Kuva: Eino Pietilä - kiitos!

ilves_3.2_2.jpg

Lisää kuvia

Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistyksen sivut

Avainsanat: metsästys, ajometsästys, ilves

Ilves saunarannassa

Lauantai 4.2.2012 klo 17.50 - Marja J

Ilves istahti vartiksi meidän saunarantaan. Naapuri ilmoitti äsken, että hän oli nähnyt samoihin aikoihin kaksi ilvestä kipuavan joenpenkalla, joten taisi emo siinä rauhassa odotella poikasiaan.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun näen elävän ilveksen. Jälkiä tässä meidänkin pihapiirissä on kovasti ja uusia tulee melkein joka päivä. Naapuri oli löytänyt myös ilveksen makuupaikan tuolta joen toiselta rannalta.

ilves_4.2_1.jpg

Siinä se ilves on aivan meidän saunarannassa. Kuva on otettu hämärän hetkellä työhuoneen ikkunan takaa.

ilves_4.2_2.jpg

Ja vähän lähempää.....

ilves_4.2_3.jpg

Siinä se kökötti vartin aivan rauhassa. Etualalla lintujen ja jänisten ruokintapaikka, jossa rusakko on käynyt syömässä kuivaheinää monena iltana. Onkohan ilves napannut meidän lemmikkirusakon, kun sitä ei ole nyt näkynyt....

ilves_4.2_4.jpg

ilvekset_5.2_3.jpg

5.2. päivänvalossa selvisi, että ilves oli pimeällä käynyt aika lähellä taloa.

Lisää kuvia jäljistä

Avainsanat: luontohavainnot, ilves, omasta pihasta

Ilves-asiaa huomisen Kalevassa!

Maanantai 6.12.2010 klo 18.09 - Marja J

Ilvekset ilmestyneet pihoille ja taajamiin - Hannu esittelee meidän koiratarhaa kiertäviä ilveksen jälkiä netti-Kalevassa: Jänis tuo ilvekset pihalle Lisää juttua ilveksistä löytyy huomisen Kalevasta.

Avainsanat: luontohavainnot, ilves

Ilves kävi valokuvassa

Sunnuntai 14.3.2010 klo 12.02 - Marja J

Tänä aamuna saatiin ikuistettua ilves riistakameran kuvaan. Ilveksethän ovat kierrelleet tässä lähimaastoissa pitkin talvea ja käyneet melkein pihassa. Kuva on otettu tänä aamuna 9.34. rantasaunan kohdalla joen toisella puolella.Ovat kyllä hiippailleet aivan saunarannassakin pihan reunalla. Laitetaanpa kamera taas kuvaamaan, josko saisimme lisää kuvia tupsukorvasta.

ilves_14.3.2010.jpg

Kellonaika on oikein, mutta päiväys kuvassa väärin.

 

Avainsanat: luontohavainnot, ilves

Paikallislehti Rantalakeuden ilvesjuttu

Keskiviikko 13.1.2010 klo 20.28 - Hannu P

Kuluneen talven aikana lähiympäristössämme on tehty kymmeniä havaintoja ilveksistä. Lakeuden alueella niitä näyttäisi asustelevan ainakin seitsemän jälki- ja näköhavainnoista päätellen.

Ja juuri hetki sitten soitti naapurin rouva kilometrin päästä, että tänään klo 12.30 oli ilves kävellyt Temmesjoen jäällä moottorikelkan jälkeä heidän rannassaan.

Tänään oli paikallislehti Rantalakeudessa Ilkka Ylitalon kirjoittama juttu: Ilves kotiutui Rantalakeudelle. Pari emoa pentuineen liikkuu Alatemmeksellä

Rantalakeus verkossa

Juttu kokonaisuudessaan

 

Avainsanat: luontohavainnot, ilves

Ilves kävi pihassa

Sunnuntai 8.11.2009 klo 13.09 - Marja J

Pyry lähti aamulla Hannun kanssa metsälle ja minä Mäkelän lenkille pitkästä aikaa Noran ja Miron kanssa. Jo alkumatkasta näin isot tassunjäljet, joihin en kummemmin kiinnittänyt huomiota, silla tiellä olivat liikkuneet myös hirvimiehet koirineen.  Myöhemmin törmäsin taas isoihin jälkiin ja rupesin miettimään, josko ne olisivatkin ilveksen jäljet. Ilveshavaintojahan oli ollut ihan lähimaastossa, vain muutaman kilometrin päässä meiltä. Koirat käyttäytyivät lenkillä hieman eritavalla kuin yleensä – haistelivat tarkkaan, pysähtyivät välillä, kuuntelivat ja Miro pälyili välillä taakseen.

Ja olihan se ilves! Hannu löysi viimeöiset jäljet ihan meidän saunarannasta.  Ja lisää ilveshavaintoja tuli, kun Hannu kuuli että Ketunmaassa toinen ilves oli ajellut metsäkauriita.  Muutama vuosi sitten löysimme ahman jäljet samoilta paikoilta aivan pihamme tuntumasta. Hirvet vierailevat myös melkein pihassa, puhumattakaan supeista ja ketuista!

Pyryllä ja Hannulla oli ollut aivan onnistunut jahtipäivä, vaikka kaatoa ei tullutkaan. Pyry oli ajanut jäniksen liikkeelle ja ajoa oli kestänyt puolisen tuntia. Hukkakin oli tullut, mutta Pyry oli selvittänyt sen hyvin ja lähtenyt uudelleen ajoon. Hienosti Pyry oli myös ottanut kontaktia isäntäänsä. Hannu kuitenkin keskeytti ajon, kun jänis oli eksyttänyt Pyryn tielle. Pyry on erittäin innokas ja taitava metsällä, vaikkei sillä juurikaan ole kokemusta ajohommista. Toivottavasti myös ajoääni alkaa löytyä! Enemmän Pyryllä tuntuu kuitenkin olevan taipumusta luolahommiin, kuten Nora-emällään.

Ilves_8.11.2009.jpg

 

Isokissa ja pikkukissa! Ilves on seuraillut kissaa aivan meidän pihassa saunarannassa.

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: luontohavainnot, ilves, omasta pihasta