Viiden karkkarin jälkiharkat Haapakankaalla

Share |

Perjantai 6.7.2012 klo 9.50 - Marja J


haapakangas_5.7_14.jpg
Kuvassa Hannu on lähdössä Pyryn kanssa jäljelle ja oppaana toimi Jani

Helteisen illan päätteeksi muutama karkkari kävi treenaamassa eilen torstaina jälkijuttuja Temmeksen Haapakankaalla. Uotilan Kari, Kärenlammen Jani ja meidän Hannu kävivät tekemässä keskiviikkona koirille jäljet. Alunperin Jani halusi jälkientekotreeniä ja harjoitusta itselleen ja koiralleen Rekolle (Rowanberrie´s Talent in Gave) ja sitten keksittiin, että samallahan siinä tehdään porukalla jälkiä ja saadaan harjoitusta myös muillekin koirille.

Torstaina mukana nuuskuttelemassa Rekon eli Reksan lisäksi olivat Karvosen Leenan Bella (Ravnsager´s Anna Bella Akasut), Pauliinan ja Karin Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma), Emman poika Elmeri 11 vk (Joenpenkan Iskevä-Ippo) sekä meidän Pyry (Joenpenkan Aito-Artturi).

Keli oli helteinen, illalla lämmintä oli vielä 24 astetta, mutta ei ollut kuitenkaan painostavan kuumaa. Sääskiäkään kankaalla ei ollut niin paljon kuin pelkäsin. Kostean suon lähistöllä niitä kuulemma oli.Jäljet olivat vaikeita, sillä niillä oli ikää jo 24 tuntia ja ne olivat kuivalla kankaalla.

Elmerille oli jo kotona tehty kerran oma pikkujälki (ikää muutama tunti) ja poika oli nuuskutellut sen innokkaasti ja maistellut makauksia. Nyt tämä kuivan kankaan vanha jälki oli vielä vähän hankala Elmerille, jota kovasti tuntuivat kiinnostavan muut metsän hajut. Makausta, jossa oli enemmän verta, Elmeri nuuskutteli ja kun pääsi sitten sorkkaa maistelemaan, niin se kiinnostikin kovasti! Mutta kyllä Elmeristä vielä jälkikoira tulee kunhan ikää tulee lisää!

Pennun kanssa kannattaa harjoittelu aloittaa aivan lyhyistä ja tuoreista jäljistä ja tiputella tai vetää sienellä runsaasti verta. Vähitellen pennun kasvaessa voi sitten jäljen ikää kasvattaa, pidentää jälkieä ja tehdä niistä vaikeampia ja kokeilla jäljentekoa myös erilaisissa maastoissa. Eikä hommaa kannata vielä ottaa kovin tosissaan. Pennulla pitää olla mukavaa ja homman palkitsevaa ja pennun kehitystason mukaista. Leikin avulla voi opettaa koiralle myös hyödyllisiä ja myöhemmin tarpeellisia taitoja kuten tätä jäljestämistäkin.

Reko ja Bellakin olivat melko aloittelijoita jäljellä, joten vähän jännättiin, että oliko jälki liian vanha ja vaikea. MEJÄ-kokeessa avoimen luokan jäljen pitää olla vähintään 12 tuntia vanha ja voittajaluokan jäljellä pitää olla ikää vähintään 18 tuntia. Mutta sekä Reko että Bella menivät jäljellä aloittelijoiksi tosi hyvin ja sorkatkin löytyivät.

Emmalla ja Pyryllä on kokokemusta jo jälkikokeista, mutta Emma on ollut mammalomalla, eikä Pyrynkään kanssa ole keritty tälle kesälle vielä yhtään harjoitella. Pyry meni vauhdilla niin kuin yleensä ja juoksi makausten yli. Kaadolla se kyllä huomasi sorkan, mutta juoksi ensin ohi. Sorkka kiinnosti kovasti, eikä Pyry meinannut sitä heti irrottaa. Pyry oli kyllä innoissaan kesän ensimmäisestä jälkiharjoituksesta. Emmakin taisi vähän etsiskellä välillä jälkeä, mutta eiköhän tuntuma taas kohta löydy sekä Pyryllä että Emmalla, kunhan päästään vielä harjoittelemaan, kokeisiin ja syksymmällä oikeisiin jälkitöihin.

Lopuksi tietenkin paistoimme makkaraa ja ryyppäsimme munkkikahavit! Olipa mukava harjoitella vähän isommallakin porukalla - ehkä otamme homman vielä uusiksi myöhemmin!

Kuvia Haapakankaan harjoituksista

Avainsanat: MEJÄ