Kaivureista ja korvista....

Share |

Tiistai 2.6.2009 klo 22.30 - Marja J


Nyt nuo mahdottomat karvakaivurit Nora ja poikansa Pyry ovat aloittaneet taas kesän suururakat maansirrtotehtävissä! Kumpikin kaivaa niin että naama on ihan mullassa ja parrasta ja kulmakarvoista roikkuu multakokkareita. Tänään en edes viitsinyt putsata kaivureitten tassuja, kun niin tympi tuo homma! Hyvinpä nuo kokkareet irtoavat, kun ovat vähän kuivahtaneet. Ja tassujen välistä näyttävät itse putsaavan pahimmat paakut. Miro on enemmänkin työnjohdollisissa tehtävissä - käy katsastamassa työmaat ja tekee omia merkkailujaan kaivuupaikoille. Pyryä selvästi riipii  mamman kuoppa ja poika käy välillä räkyttämässä itselleen "muka" parempia kaivantoja. Toivottavasti Pyryn partakarvat pysyvät naamassa kiinni, sillä poika on ilmoitettu jo neljään näyttelyyn: Rovaniemelle, Kokkolaan ja kahteen Oulun näyttelyyn. Ja loppukesällekin on suunniteltu näyttelyreissuja.

Kaikki kolme ovat viihtyneet nyt hyvin ulkona. Norakin oikein vinkuu ulos ja kaivutöiden ja juoksentelun lomassa makoilee keskellä pihaa luonnonilmiöitä tarkkaillen. Nora tykkää myös makoilla viileässä koirankopin alla, mikä on aivan uusi juttu. Pyry käy välillä kiusaamassa Noraa ja haukkuu kopin alle mammalle. Pyry on ominut mökin sisäosat - kaksi huonetta - kokonaan itselleen ja saattaa viihtyä pitkiä aikoja yksikseen kopissa. Joskus myös Miro työntyy koppiin Pyryn kaveriksi.

Aloitimme etupihan laatoituksen laajennustyöt ja kohtapuoliin aamukahvipaikka on valmis! Ennen tuossa makkarin ikkunan alla kasvoi tuuhea angervo, joka kesäisin oli sääskien lymypaikka. Kaivoin sen kokonaan pois ja tilalle tulee laattaa. Olen yrittänyt pitää koirien kaivuhommat hieman syrjemmällä etupihasta, mutta aika huonolla menestyksellä. Olen tullut siihen tulokseen, että Pyry jahtaa kastematoja paremman riistan puutteessa, niin innokkaasti se noita pikkukuoppiaan kaivelee. Etupiha on muutenkin ihan kamalan näköinen, sillä nurmikko on vaalean laikukas jääpoltteen takia. Toivottavasti laikut ja paikatut kuopat alkavat vähitellen vihertää.

Takimmainen osa pihaa on kokonaan koirien käytössä. Osa niitystä kasvaa villinä, osa leikataan samoin kuin koirien kulkukäytävät. Nyt sieltä nousee voikukkaa ja ojakellukkaa. Lisäksi sieltä löytyy horsmaa, mesiangervoa, lupiinia, päivänkakkaraa, leinikkiä, poimulehteä, kissankelloa ja monia muita ihania luonnonkasveja.

Pennut täyttivät eilen jo 10 viikkoa! Eli ne ovat nyt olleet omissa kodeissaan kaksi viikkoa. Pennut ovat pelottomia ja reippaita ja tulevat toimeen hyvin perheiden muiden koirajäsenten kanssa. Kaikki ovat kotiutuneet tosi hienosti ja sisäsiisteyskin alkaa olla jo hyvällä mallilla, sillä suurin osa pissoista ja kakoista tulee jo ulos! Emma oli jopa itse pyytänyt ulos viime viikonloppuna! Pennut tykkäävät myös autoilusta - auttoikohan asiassa nuo meidän kaksi lääkärireissua kaupunkiin....

Aika tavalla on ollut huolta pentujen korvanäpyistä, joita kävimme näyttämässä Akuutissa eläinlääkärille luovutusviikolla, kun pennut olivat 7-viikkoisia. Pari viikkoa aikaisemmin pentuetarkastuksessa näppyjä ei vielä ollut. Eetillä huomasin ekana pienet vesirakkulat korvalehdissä ja vähitellen niitä tuli vaihtelevasti kaikille - toisille enemmän ja toisille vähemmän. Ihan varmaa syytä näppyihin ei Akuutissa löytynyt, ja vain kahdelta tutkittiin korvan bakteerit - Ellalla (nyk. Nelli) oli bakteereja, mutta Eetillä ei. Rasittavaa oli myös, että välillä näpyt häipyivät ja kohta taas ilmestyivät!

Saimme pennuille mukaan annettavaksi hoito-ohjeet ja Canofite-tippoja näppyihin siveltäviksi. Lisäksi lupasin kustantaa mahdolliset korvista johtuvat lääkärikulut, jos jatkohoito olisi tarpeen. Piti myös seurailla, ilmestyykö rakkulaa muualle: huuliin, silmiin ja pepun seutuun, turpoavatko imusolmukkeet jne, sillä nämä olisivat ikävän penturokon oireita! Onneksi Elmolla ja Empulla näpyt hävisivät. Tytöt Nelli ja Emma kävivät viime viikolla lääkärissä ja molemmilta löytyi korvista streptokokin aiheuttama korvatulehdus ja tytöt saivat antibioottikuurit. Eetikin kävi lääkärissä, mutta pojalla ei ollut korvatulehdusta.

Käytimme Pauliinan kanssa Emmaa nyt Oulun yhteisvastaanotolla. Kun siellä näppylöistä kyselin, lääkäri kertoi, että pennuilla niitä saattaa olla korvatulehduksessa, mutta aikuisille koirilla taas ei. Eli kysymys olikin korvatulehduksesta - ei allergiasta tai penturokosta!!!!!  

Toivottavasti kaikkien pentujen korvat ovat nyt kunnossa, sillä koiranhan on oltava terve ennen kuin matokuuri ja rokotukset annetaan! Olisivatpa pennut saaneet oikean diagnoosin ja asianmukaisen hoidon jo ensimmäisellä lääkärikäynnillä, niin tästä huolesta ja ylimääräisistä lääkärikäynneistä olisi vältytty!

Pentujen kotiutumisesta ja perheistä on tullut mukavia juttuja ja kuviakin on tullut jo runsaasti. Suurkiitos näistä kaikista kasvattien omistajille!

nora_haaveilee_2.6.2009_2.jpg

Nora haaveilee terassilla 2.6.2009. Terassi on meidän toinen olohuoneemme kesäaikaan. Tänä kesänä vanhassa kasvimaassa kasvavat (toivon niin!) vain kesäkukat ja perennat, joten yrtit, tomaatit ja yksi mansikkakin kasvavat ruukuissa terassilla. Niinpä vihreää on mukava napsia ruukuista suoraan leivän päälle!

Avainsanat: terveys