Nelostien sotkut - levähdyspaikka Temmeksellä

Keskiviikko 21.5.2025 - Marja J

Levähdyspaikka Temmeksellä (Tyrnävä)

LEVIKE1.jpg

Levähdyspaikat Tyrnävä, Temmes, 11.5. ja siistimisen jälkeen 21.5.2025 - kaikki kuvat

Pysähtyisitkö sinä tähän eväitä syömää ja koiraa pissauttamaan?

Olen jo useita vuosia hoitanut omaa kakkahattutätin projektia Limingan Ala-Temmeksellä 32 km Oulun eteläpuolella ja yrittänyt pitää edes yhtä kilometriä valtatie nelosen vartta ja kylämme läpi kulkevaa pyörätietä, kyläläisten yhteistä olohuonetta, siistinä roskasta ja paskasta.

Siivoan vuosittain vain tämän yhden kilometrin ja vain yhden levikkeen, mutta jätettä, joka kuuluisi kierrätykseen ja sekajätteeseen, löytyy joka vuosi kymmeniä kiloja, kymmeniä roskapusseja ja monia jätesäkillisiä. Olen dokumentoinut vuodesta 2019 lähtien tienpenkkojen ja levikkeen siivoamista, maastoon heitettyjä roskia, kerättyjä pusseja ja pois toimitettavia jätesäkkejä. Valitettavasti siisteillä penkoilla tai pysähdyspaikoilla ei näytä olevan autoilijoihin minkäänlaista psykologista vaikutusta ja sotkeminen (ja siivoaminen) jatkuu samanlaisena joka vuosi.

Pyörätiellä on harvoin mitään roskaa, joten kaikki tämä maastosta löytynyt roska tulee ohi ajavista autoista tai vain jätetään, kun pysähdytään. Levikkeellä pissahätäiset pysähtyvät tarpeilleen ja samalla siihen jäävät myös autoista roskat, tupakantumpit ja jopa täydet roskapussit ja muuta jätettä. Tieltä roskat leviävät pelloille, Temmesjokeen joko suoraa tai ojien kuljettamana ja jokea pitkin merta kohti.

Oulusta noin 34 km Temmeksellä (Tyrnävän kuntaa) on tien molemmin puolin isot levähdysalueet, jotka arvasin sotkuisiksi. Mutta en osannut odottaa ihan näin hirveää sotkua, sillä paikka oli kuin kaatopaikka täynnä kaikenlaista roskaa, tavallista ruoka- ja juomapakkauksia, vaatteita, täysiä jätesäkkejä, romua, rahtareitten pissapulloja jne. Jätettä oli laajalla alueella molemmilla levikkeillä ja ihmettelin että miten tämä voi olla mahdollista Vuoden aikana roskaa on kertynyt näin hirveä määrä, vaikka ELY-keskuksen mukaan alueet siivotaan vähintään joka kevät ja vielä jos on tarvetta.

Tiealueitten siisteys kuuluu ELY-keskuksen tietä hoitavalle urakoitsijalle, joka kerää tienvarsille päätyneet roskat (kuten paperit, muovit ja renkaankappaleet) keväällä lumien sulettua 31.5. mennessä. Ensimmäiseksi roskat kerätään taajamista, jalankulku- ja pyöräilyväylien sekä valta- ja kantateiden varsilta. Kevätsiivouksen jälkeen epäsiisteydet poistetaan säännöllisesti teiden varsilta. Erityisesti levähdys- ja pysäköimisalueiden, taajamien, jalankulku- ja pyöräilyteiden sekä bussipysäkkien puhtaanapito työllistävät urakoitsijaa.

ELY-keskuksen mukaan vuonna 2023 roskaa tuli reilu 2000 tonnia kun sitä 15 vuotta sitten tuli 7000 tonnia. Vakka määrä on vähentynyt, roskaa tulee vieläkin valtavat määrät. ELY-keskuksella ei ole tietoa kuinka paljon vapaaehtoiset porukat ja henkilöt penkkoja siivoavat, joten jätteet kokonaismäärä ei ole tiedossa.

Olen ilmoittanut roskaisista paikoista Väyläviraston asiakaspalveluun, mutta niin paljon tämä sotku ällistytti ja ärsytti, että lähetin 11.5. viestiä tästä kohteesta ja tienvarsien roskaamisongelmasta yleisesti myös ELY-keskuksen Ympäristön asiakaspalveluun, Oulun ympäristötoimeen, ko. vastuuhenkilöiden sähköposteihin, Sanomalehti Kalevaan, paikallislehti Rantalakeuteen, Limingan ja Tyrnävän kuntiin sekä kuntien ympäristövastaaville. Limingan kuntaan siksi, että toisella levikkeellä (Tyrnävän kunnan puolella) sotkun keskellä oli Limingan kunnan infotaulu. Kunnan infotaulu roskan keskellä tuskin antaa kovin hyvää kuvaa luontoarvoistaan tunnetusta kunnasta.

levike2.jpg

Seuraavana aamuna 12.5. jo ennen kahdeksaa sain viestin, että asia oli siirretty ELY-keskuksen ympäristön asiakaspalvelusta liikenteen asiakaspalveluun ja tämä olikin ainut yhteydenotto viestittelyyni. Samana päivänä ohi ajaneelta paikkauntalaiselta sain tiedon, että siellä oltiin jo roskia keräämässä. Keskiviikkona 21.5. kävin itse kuvaamassa tilanteen ja paikkoja oli siivottu, mutta ne ovat edelleen sotkuiset ja uutta roskaakin oli jo tullut. Vuosien aikana olen viestitellyt moneen paikkaan tienvarsien roskaamisongelmasta ja on kyllä ollut valitettavan hiljaista. Vuonna 2021 lähetin viestiä roskakuvineen sekä kutsut Roska päivässä -liikkeeseen 15 lehteen ja järjestöön (autoilu, kuljetus, rahtarit, taksit, autokoulut jne.) sekä kutsut Limingan, Tyrnävä ja Lumijoen kunnanjohtajille, eikä yksikään näistä vastannut. 

Mitä tälle asialle oikein voisi tehdä ja miten roskaaminen saadaan vähenemään? 1295 kilometriä pitkä nelostie kulkee koko Suomen läpi. Monenko kaupungin, paikkakunnan, kylän läpi se kulkee ja kuinka monta pysähdysaluetta sen varrelta löytyy? Kuinka monta kiloa jätettä löytyy teitten varsilta, jos yhden kilometrin matkalta sitä joutuu keräämään kymmeniä kiloja vuosittain (esim. vuonna 2022 45 kg ja tänäkin vuonna 12 roskapussillista)?

Näissäkään levähdyspaikoissa ei roskiksia ollut. Olisiko syytä laittaa edes infokyltti ja kieltää roskaaminen, sillä tässä rikotaan räikeästi jätelakia.

Nyt on Suomen ympäristökeskuksella Rosgis-palvelu, johon voi raportoida ympäristön roskista. Ilmoitin sinne nyt pari pysähdyspaikkaa, mutta parempi olisi ilmoittaa koko nelostie 1295 kilometriä.

Roskaisista paikoista voi ilmoittaa myös ELY-keskuksen liikenteen asiakaspalvelun Palauteväylään.

 

 

 

Avainsanat: roskaaminen, roska päivässä, pinkpooppatrol, siisti alatemmes, siisti liminka