Pyry 29.6.2007 - 24.3.2020

Share |

Maanantai 29.6.2020 klo 10.21 - Marja J


Pyry - Joenpenkan Aito-Artturi 29.6.2007 - 24.3.2020

Pyry_muisto.jpg

Tänään rakas Pyry täyttäisi 13 vuotta, mutta emme saaneetkaan enää lisää yhteistä aikaa vaan Pyryn elämä loppui yllättäen 24.3. En ole vieläkään toipunut Pyrden menetyksestä, sillä lähtö oli niin yllättävä ja dramaattinen. Tapahtuihan se vain muutama tunti sen jälkeen, kun olimme tulleet kotiin Eläinlääkäriasema KAMUsta Pyryn sydänlääkärin vastaanotolta. Suru ei meinää millään helpottaa. Sen tiedän, että ikävä ei häviä koskaan, mutta miksi tämä ero tuntuu niin musertavalta. Kyyneleet ovat valuneet joka päivä Pyryn kuolinpäivän jälkeenkin.

Pyryt.jpg

Vielä viime kesänä Pyry oli niin virkeä ja elinvoimainen. Iloa elämään toivat monet koiravieraat ja varsinkin terhakka tytär Roihu. Syksyllä kävimme toistamiseeen tarkoissa sydäntutkimuksissa ja purukalustokin hoidetiin taas hyvään kuntoon. Pyryllä oli outoja mahaoireita, oksentelua, joitten takia käytiin eläinlääkärissä maaliskuun alussa. Sain kuitenkin mahan kuntoon kevyellä, sopivalla ruokavaliolla, useilla ruokakerroilla ja mahansuojalla.

Mahaoireiden jälkeen Pyry oli pari viikkoa tosi virkku, nukkui ja söi hyvin. Vaikutti siltä että kaikki oli kunnossa ja pappa taas voimissaan. Viimeisenä elinpäivänään tiistain aikana pappa innostui jopa leikkimään ja riepoi makuualustaa, kävi läpi rakkaat riekaleiset ja reikäiset pehmojen nahat ja pappa kaiveli Roihun kanssa jopa roskia roskiksesta. Roihun kanssa nuuskivat tavalliseen tapaan pihassa ja taisivat kaivaa myös kuraa. Ehdin jopa iltapäivällä ennen lääkäriin lähtöä vähän trimmata Pyryä. Pyry tykkäsi, kun rapsuttelin kammalla niskakarvoja. Samaa tehtiin myös Noran kanssa Noran viimeisenä päivänä ja sitä muisteltiinkin usein Pyryn kanssa kun rapsuttelin.

Pyryllä oli todettu sydämen vajaatoiminta ja sydän oli tutkittu säännöllisesti. Pyryllä oli sydäntä vahvistava lääkitys ollut jo vuosia ja se toi uutta virtaa pappaan. Seurasin vuosia tarkasti Pyryn hengitystiheyttä ja viikon lopulla tiheys nousi kovasti, mutta oli välillä melkein entisissä lukemissa. Tiistai-iltana 24.3. klo 17 mentiin kontrolliin Pyryn sydänlääkäri Outi Niemelälle Kamuun koska huolestuin hengitystieyden takia, mutta mitään muuta huolestuttavaa ei ollut. Verikokeiden tulos oli ok, kuntoluokka 3-4/9, mutta lihasmassaa hävinnyt, painokin oli taas pudonnut. Muuten Pyry vaikutti tosi virkulta.

Viimeisimmässä sydänultrassa syksyllä 2019 huomattiin outoja lisälyöntejä, joiden syytä selviteltiin ja koko koira ultrattiin. Kasvaimia ei löytynyt, eikä muutakaan huolestuttavaa. Kokeiltiin myös verenpaineen mittausta, mutta viikonlopun kotimittauksilla KAMUn lainaamalla verenpainemittarilla ei saatu kunnon tuloksia. Sydämessä todettiin taas rytmihäiriöitä, sivuääni oli 4/6 ja EKG:ssä oli nyt kammioperäisiä lisälyöntejä, tuplia ja jopa triploja. Eli rytmi oli nyt huolestuttava ja vakavien sydäntilanteiden ja sydänpysähdyksen riski oli noussut viime syksyn käynnistä. Pyry sai nyt beetasalpaajat, joilla oli jatkossa tarkoitus tasoittaa sykettä.

Kotona Pyryn tila kuitenkin romahti rytmihäiriöiden takia yhtäkkiä ja tunnin pahan olon jälkeen sydän ei enää jaksanut.

Pyryn sydämen lyönnit olivat nyt tulleet täyteen ja silittelin papan ikiuneen. Pyry sai nukahtaa rakkaitten ihmisten ja Roihu-tyttären kanssa omassa kodissaan. Rytmihäiriöiden syy on epäselvä ja yleensä se on isojen koirien vaiva. Mutta Pyryhän olikin ISO koira, jolla oli myös ISO sydän.

Nyt olen vapaa ja mukana tuulen
saan kulkea rajoilla ajattomuuden.
Olen kimallus tähden, olen pilven lento,
olen kasteisen aamun pisara hento.
Olen aurinko joka kultaa viljaa,
syyssade, joka putoaa hiljaa
En ole poissa vaan luoksenne saavun
mukana jokaisen nousevan aamun.

On niin surullinen ja tyhjä olo. Ja hirveä ikävä. Kiitos kaikesta Pyry ja hyvää matkaa. Olet luonamme monissa muistoissa, kuvissa ja tarinoissa ja ilmestyt luoksemme auringon säteenä.

Pyry_uurna.jpg

Pyry_sydan.jpg

Instagramissa @joenpenkankennel #pyrythedachshund

Pyryn tarinaa - Pyry 10 vuotta

 

Pyry_10_vuotta.gif

 

Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi