Jänisristeymiä tutkitaan - viimeisimmät tiedot DNA-testeistä

Share |

Maanantai 28.12.2015 - Marja J


janisristeymat_2013_5.jpg


Hannu on toimittanut Itä-Suomen yliopiston risteymätutkimukseen lokakuun lopun 2014 ja helmikuun 2015 aikana lähialueella ammutuista jäniksistä ja rusakoista ison erän näytteitä eli yhteensä 34 korvanäytettä. Hannun ampumia näistä jäniksistä oli 12 kappaletta ja loput näytteet on kerätty muilta metsästäjiltä ja porukkapyynneistä. Näytteitä ei ole kerätty kovin suurelta alueelta, vaan lähinnä Alatemmeksen kylän alueelta, alueelta jonka pituus on noin 5 km ja leveys noin 1,5 km. Viime ja tänä vuonna rusakko- ja metsäjäniskanta on ollut erittäin runsas täällä meidän alueella, eikä lämpimän ja pitkän syksyn jänisruttoepidemiakaan kerinnyt tällä alueella kantaa kovin paljon harventaa.

Syyskuulla tuli postia ja väliaikatietoja DNA-testien tuloksista Riikka Leväseltä tutkimusryhmästä. Tutkituista 34 näytteestä todennäköisiä risteymiä on 2 kpl, mutta ne analysoidaan vielä uudelleen tarkemmalla menetelmällä ensi vuoden puolella. Aikaisemmin lähetetystä kymmenen korvan erästä yksi oli DNA-tutkimuksen perusteella risteymä.

12 kpl oli metsäjäniksiä ja 17 kappaletta rusakoita. Muutamasta näytteestä ei saatu eristettyä DNA:ta analyysiä varten.

Näytteitä on kertynyt tutkimukseen kaiken kaikkiaan 300 kappaletta metsästyskauden 2014 – 2015 aikana ja koko tutkimuksen aikana on analysoitu 850 näytettä. Tutkimus jatkuu edelleen ja erityisesti toivotaan näytteitä Länsi- ja Lounais-Suomesta rusakoista, mutta myös metsäjänikset kiinnostavat edelleen. Korvien lisäksi tutkimusryhmä toivoo mukaan liitettäväksi kuvaa ja eläimen painotietoja.

Lisää tietoa tutkimuksesta ja lähetettyjen näytteiden DNA-analyysien tuloksista

Blogiteksti 14.11.2014: Jänisristeymistä Kalevassa 13.11.2014

Blogiteksti 27.10.2013: Hannu Pietiläinen, Outoja jäniksiä - jänisristeymiä?

Tutkimuksen tuloksista voi lukea myös netti-Kalevasta 13.11.2014: Pekka Rahko, Metsäjänis ja Rusakko risteytyvät Oulun seutua myöten.

Juttua viime syksyltä Kalevassa 27.10.2013: Pekka Rahko, Rusakon ja metsäjäniksen risteymiä tutkitaan

Lisätietoa tutkimuksesta sekä korvanäytteiden lähetysohjeet löytyvät Itä-Suomen yliopiston sivuilta.

Avainsanat: metsästys, luontohavainnot, jänis, jänisristeymät


Kommentit

29.12.2015 19:11  Marja-Leena

Olen muutaman kerran kysynyt mieheltäni, että risteytyvätkö metsäjänis ja rusakko keskenään, mutta en ole oikein saanut vastausta. Kiitos näistä selvityksistä, vaikka sitä ei nyt olekaan vielä tieteellisesti sitten tutkittu. Kahdenkymmenenkahden vuoden aikana olen vain kerran nähnyt valkeen metsäjäniksen, Rusakoita on täällä päin pilvin pimein. Eivät ketut ehdi kaikkia syödäkään ja aika vähän täällä metsästetään pienriistaa. Terveiset Ossilasta

29.12.2015 20:46  Marja J

Toivotaan, että Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä saa vielä lisää korvanäytteitä DNA-tutkimusten tekoon. Hannu on ihan kiitettävästi toimittanut tutkimusmateriaalia jo tästä meidän nurkilta ja niistä on nyt löytynyt ainakin nuo kolme risteymää.

Hannun ampumista jäniksistä ei ulkoasun perusteella voinut sanoa mitään varmaa, mutta jotain outoa niissä oli. Valitettavasti vahvempi rusakko valtaa vaatimattomammalta metsäjänikseltä elintilaa. Toivottavasti alunperin Venäjän puolelta 100 vuoden aikana levinnyt ruskko ei kokonaan syrjäytä metsäjänistä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini