Peltopyylaskenta Limingassa

Share |

Lauantai 28.11.2009 klo 19.11 - Hannu P


Lauantaina 28.11.2009 järjestettiin Limingassa toisen kerran laaja peltopyiden laskenta kanakoirien avustuksella. Ensimmäisen kerran laskenta tehtiin marraskuussa 2008 ja tavoitteena on saada joka vuosi samaan aikaan ja samalla alueella tehdyllä laskennalla käsitys peltopyykannan määrän kehityksestä lakeuden alueella. Vastaavalla metodilla tehtyjä laskentoja on naapurikunnassa Tyrnävällä tehty jo pidemmän aikaa, joten nyt aletaan saada vertailuaineistoa kahden eri alueen kesken.

Kesä 2009 oli peltopyiden kannalta oikein hyvä kuivien ja lämpimien ilmojen takia, ja niinpä lintuja löytyikin syksyn laskennoissa ihan mukavasti. Tämän päivän kokonaistulos oli 43 peltopyytä kolmessa parvessa, joissa lintuja oli 7, 16 ja 20. Vuonna 2008 löydettyjen lintujen määrä oli lähes samaa luokkaa, mutta tänään parvikoko oli huomattavasti suurempi mikä kertoo onnistuneesta pesinnästä kesällä. Laskennan järjestäjän Ahti Putaalan mukaan suuri parvikoko ennustaa myös hyvää talvehtimista ja jos ilmat ovat suotuisat seuraavalla pesintäkaudella, saattaa peltopyykanta nousta merkittävästikin. Laskenta-alueita oli kymmenen ja laskenta-alaa tuli tänään yhteensä 11 km2, joten keskimääräinen lintutiheys oli 3,9 lintua/km2.

Oulun Kanakoirakerhon jäsenten englantilaiset kanakoirat tekivät hyvää työtä tihkusateesta välittämättä ja koirien vauhdikasta ja ilmavaa hakutyötä oli mukava seurata. Joitakin kaurishavaintoja tehtiin myös sekä tälle alueelle hieman harvinaisempi havainto valkohäntäpeurasta.

pyyt_28.11_2.jpg

Kuvassa peltopyylaskennan järjestäjä Ahti Putaala lähdössä laskenta-alueelle koiriensa kanssa. Irlanninsetterit Nekku ja Elsa tarkkaavaisina - joko mennään!?

Avainsanat: luontohavainnot