Semilain Omar MIRO

dsc_0064.jpg

FIN KVA-L Semilain Omar 23.1.2006 - 1.2.2013

Miron terveydestä

Karkeakarvainen mäyräkoirauros Miro syntyi Pihtiputaalla Seppo Laitisen Semilain-kennelissä. Miron emä on FIN KVA-L Semilain Henna ja isä multivalio C.I.B FIN KVA-A FIN KVA-L FIN MVA LV MVA LT MVA Shere-Kahn.

Nora on erikoistunut luolahommiin, joten Miro hankittiin hoitamaan ajavan koiran tehtäviä ja Miron ajohommat aloitettiin syksyllä 2007. Miro onkin ajanut pitkään ja taitavasti jänistä ja kaurista. Onpa jänisten puutteessa ajettavaksi kelvannut muutaman kerran hirvikin. Marraskuussa 2007 Miron ajosta saatiin pitkään odotettu ensimmäinen metsäjänis ja tammikuun 2008 puolella Miron taitavasta ajosta ja haukusta saatiin eräksi ensimmäinen metsäkauris.

Miron kanssa harrastettiin myös verijälkiä, joiden seuraamisessa poika osoittautui taitavaksi ja tarkaksi. Kesällä 2007 Miro sai ensimmäisessä MEJÄ-kokeessaan AVO ykkösen. Toinen ykkönen tuli elokuussa 2008 ja Miro siirtyi voittajaluokkaan. Miron kanssa käytiin myös oikeissa jälkitöissä ja Miro etsi Hannun kanssa useat kerrat haavakkohirviä sekä kolarikauriita ja -hirviä.

Yllätykseksemme meidän ajava koiramme pärjäsi myös LUT-kokeissa ja vuoden 2008 alussa siitä tuli kolmen kokeen luolavalio, kun luonnonluolan tarkastus suoritettiin toukokuussa. Virallisesti Mirosta tuli FIN KVA-L 28.7.2008. Miro oli niin nopeasti syttyvä ja kiihkeä, että luolilla sen kanssa ei käyty, mutta maan päältä eräksi on tullut supeja.

Joulunpyhien 2007 jälkeen Miro käväisi Sere-isän omistajan innostamana Lohtajalla mäyräkoirien ajokeessa ottamassa tuntumaa myös tähän lajiin. Valitettavasti keli koepäivänä oli tosi huono, eikä tulosta tullut ja koe jäi Miron ainoaksi.

miro_-_rop.jpg

Miro osallistui ensimmäisen kerran näyttelyyn Oulussa 8.10.2006 pentuluokassa. Iloiseksi yllätykseksi Mirosta tuli ROP-pentu! Kun lähestyimme näyttelyhallia Miro oli vähän liiankin innostunut - veti hihnassa ja haukkui ajohaukkua! Näyttelyhallissa koirapaljous ja meteli taisivat vähän säikäyttää ensikertalaista, ja loppuajan poika käyttäytyikin sitten todella mallikkaasti niin kehässä kuin kehän laidallakin. Toinen esiintyminen oli Kajaanin Tamminäyttelyssä 7.1.2007 ja tulokseksi tuli JUK1 PU2 ja varaserti! Mukavasti alkanut näyttelyura loppui Mirolla kuudenteen näyttelyyn, jossa tarkka tuomari huomasi Miron alaetuhampaissa hammaspuutoksen ja tulokseksi tuli hylätty!

Alaetuhaampaan puutos on rotumääritelmän mukaan vakava virhe. Mirolla on myös rinnassa melko iso valkoinen läikkä, mikä on kyllä sallittu, mutta ei toivottava ja silmätarkastuksessa Miron silmästä löytyi ylimääräisiä, mutta vaivaamattomia ripsiä (cilia aberranta). Pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen päätimme olla käyttämättä Miroa jalostukseen ja se kastroitiin kesäkuun alussa 2008 ja Miro jatkoi hyvin alkanutta uraansa käyttöpuolella.

miro_ikkunassa.jpg

Miro oli iloinen ja vilkas ja helposti syttyvä periksiantamaton poika - parhaimmillaan hurmaava ja herkkä, mutta pahimmillaan mahdoton stressaaja ja riehuja. Nuorempana Miro tykkäsi esitellä komeaa itseään niin kehässä kuin aamuisn Noralle. Miro viihtyy hyvin myös yksin ja viettikin mieluusti aikaa joko keittiön tai olohuoneen ikkunalaudalla maaten ja pihan elämää tarkastellen. Noran poika Pyry ja Miro tulivat melko hyvin toimeen keskenään. Joitain yhteenottoja pojilla oli, sillä Nora ja poikansa Pyry ovat tosikkoja ja Miro puolestaan pentumainen, nopeasti kiihtyvä häilääjä.

Mirolla todettiin syksyllä 2010 erilaisia yliherkkyyksiä allergiatestillä ja ruokavalio muutettiin pojalle paremmin sopivaksi. Oireita kuten rapsuttelua, tassujen kalvamista ja rauhattomuutta oli oikeastaan ollut jo pikkupennusta asti. Miron rauhattomuutta tutkittiin ensimmäisen kerran jo kun poika oli 5 kuukautta. Pois jäivät ruokavaliosta mm. maitotuotteet ja kala sekä kaikki kuivamuonat, sillä Miro todettiin allergiseksi kolmelle varastopunkille. Pahinta oli kuitenkin se, että Miro meidän metsäkoira on allerginen "luonnolle" - monelle pihan tavalliselle kasville ja kasvien homeille. Allergiaoireet, ihon näppylät ja kutina olivat pahimmillaan syksyisin kosteilla keleillä. Mutta sopivalla kortisonilääkityksellä, oikealla ravinnolla ja lisäravinteilla Miron elämänlaatu saatiin paremmaksi ja lääkitys voitiinkin vuoden 2012 lopulla jättää kokonaan pois. Miro myös rauhoittui kovasti muutaman viime vuoden aikana, kun kutina ja siitä aiheutuva stressi saatiin pysymään hallinnassa.

Kahtena viime syksynä 2011 ja 2012 Miro pääsi onneksi vielä monta kertaa metsälle siihen hommaan, mistä se todella nautti ja missä se saattoi päästellä täysillä. Ohutkarvainen ja ohutnahkainen kroppa piti vain muistaa suojata hyvin ajoliivillä. Miron allergian myötä myös muiden koirien ruokavalio on muuttunut terveellisemmäksi, luonnonmukaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi, kun kuivamuonat on jätetty pois.

miro_punaisella_rajattu.jpg

Miro mietteliäänä omassa nojatuolissaan. Mitähän Miro mahtaa miettiä? - Pupuja, kauriita, kettuja, supeja.....


Miron tittelit ja palkinnot

erkoira_2008_semilain_omar.jpg

Limingan-Temmeksen metsästysyhdistyksen palkitsema ERÄKOIRA 2007

miron_pokaalit_2008.jpg

Miron pokaalisaalis tammi-maaliskuulta 2008


Miro Suomen Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä

Miron ansioluettelo


Miron LUT-harrastukset

LUT-harjoituksissa Oulun Haukkukeitaalla kävimme vuoden 2007 alussa pari kertaa sytyttelemässä ja syksymmällä alkoi ahkerampi putkiharjoittelu. Vaikka tarkoitus ei ollutkaan tehdä Mirosta luolakoiraa, niin taipumusta näytti olevan luolapyyntiinkin. Tammikuussa 2008 Miro sai ensimmäisissä LUT-kokeissaan perättäisinä päivinä B-tulokset molemmat 42 pisteellä. 15.3.2008 kolmannessa kokeessaan tulokseksi tuli A 46 pistettä - eli Mirosta tuli kolmen kokeen luolavalio!

lut2.jpg

Miro poseeraa onnistuneen A-kokeen jälkeen LUT-pokaleineen

LUT-koepöytäkirjat


Miron MEJÄ-tulokset

miron_avo_1_10.6.2007.jpg

Miro kävi 10.6.2007 Hannun kanssa elämänsä ensimmäisessä MEJÄ-kokeessa Pyhännän Pitkäkankaalla ja pärjäsi kokeessa todella hienosti. Tulokseksi tuli AVO 1 46 pisteellä.

Kesän toisesta kokeesta Pyhännällä 9.9.2007 Miro sai nollatuloksen, sillä tuoreet teerenjäljet sekoittivat jäljestäjän pään. Muuten työskentely oli todella hyvää ja määrätietoista.

Kolmansissa kokeissaan 17.8.2008 tuli sitten toinen ykkönen 45 pisteellä ja Miro siirtyy kisaamaan voittajaluokkaan.

Miron MEJÄ-koepöytäkirjat


Miron näyttelytulokset

Miron näyttelyarvostelut


Sivu päivitetty 4.2.2013