TEMMESJOEN MAISEMISSA

Temmesjoen maisemia eri vuodenaikoina

 

 temmesjoen_maisemissa_kevt_24.4.2006.jpg

Kotitalomme tonttia kiertää kahdella sivulla Temmesjoki, joka saa alkunsa lähellä Kestilää olevilta soilta ja laskee vetensä Liminganlahteen. Maisemasarja eri vuodenajoilta on kuvattu nelostieltä kotimme suuntaan. Kun sulaa vettä tulee tarpeeksi, jääkansi irtoaa ja jäät lähtevät ryminällä kaataen puita ja mankeloiden rantapusikoita. Jäiden lähdön aikaan veden pinta saattaa nousta todella korkealle ja pysytellä tulvakorkeuksissa viikonkin. Kevätkuva 24.4.2006.

temmesjoen_maisemissa_kevt_1.6.2006.jpg

Vähitellen vedenpinta laskee ja rantaan ajautuneet isot jäälautat sulavat. Rannan kasvusto, pensaat ja puut rupeavat nopeasti vihertämään. Tuomet puhkeavat kukkaan ja valkoiset tuomipallot koristavat jokitörmää. Kesällä 2006 Tuomenkehrääjäkoi valtasi tuomet ja puut peittyivät nopeasti hopeanharmaaseen seittiverkkoon. Tuomet syötiin pian lehdettömiksi ja ne muuttuivat hopeanhohtoisiksi "haamutuomiksi". Kesäkuva 1.6.2006.

temmesjoen_maisemissa_syksy_27.9.2006.jpg

Jos kovia sateita ei tule, joen veden pinta pysyttelee kesän ajan melko matalalla. Kesällä maisema tuntuu ikään kuin jämähtävän tiukkaan, tasaiseen vehreyteensä. Maiseman muuttumisen ja sen eri vivahteet huomaa ehkä parhaiten muina vuodenaikoina. Syksyllä voi lyhyen hetken ihailla rantapuiden moninaista väriloista. Syyskuva 27.9.2006

 temmesjoen_maisemissa_19.11.2005.jpg

Syksyn lämpimät värisävyt vaihtuvat vähitellen alkutalven graafiseen harmauteen. Lopulta joki hiljenee ja jääkerros peittyy valkoiseen lumipeittoon. Talvikuva 18.11.2005

 

 temmesjoen_maisemissa_sorsat.jpg

Keväisin ensimmäiset rannan linnut saapuvat heti kun ne löytävät tarpeeksi vettä uida ja ruokaa syödä. Ensimmäisten joukossa saapuvat telkät ja heinäsorsat ja myöhemmin mm. rantasipit vanhoille asuinpaikoilleen Temmesjoen rantaan. Tässä kuvassa sorsapariskunta on tullut varailemaan pesäpaikkoja jo ennen kuin jäät ovat kunnolla lähteneet.

 

 temmesjoen_maisemissa_nora_ja_tulva.jpg

Nora on tullut katselemaan tulvaa ja jäidenlähtöä. Aluksi valtavalla voimalla ja ryminällä ja lopulta hiljalleen lipuen jäät kulkevat kohti Liminganlahtea. Vedenpinnan laskettua jäälautat sulavat pikkuhiljaa rannassa. Nora on oppinut, että jäiden lähdettyä ja kesätulvien jälkeen saattaa rannasta löytyä monenlaista mielenkiintoista kuten ulpukan juurakoita ja kuolleita kaloja. Mutta pieni mäykky saa olla todella varovainen virtaavan veden äärellä.

 

temmesjoen_maisemissa_uimaranta.jpg

Saunarannan harmaita värisävyjä.


Sivu päivitetty 23.7.2009