Hilman ja Pirkon näyttelyuutiset ja vähän hammasasiaa

Maanantai 22.8.2022 - Marja J

Hilman ja Pirkon näyttelyuutiset ja vähän hammasasiaa

Roihun ja Ahtin tytöt Hilma (Joenpenkan Upea-Ulpu) ja Pirkko (Joenpenkan Urhea-Urpu) ovat käyneet pyörähtämässä näyttelykehässä pentuluokassa.


Pirkko (Joenpenkan Urhea-Urpu)


PEK1 KP, ROP Tornio 16.7.2022 (Tornio NORD) Ståhlberg Perttu


Hyvä koko ja vahvuus. Ikänsä mukaisesti vielä melko runsas maavara. Miellyttäväilmeinen pää. Lupaava eturinta. Oikea rungon malli. Riittävästi kulmautunut. Pentukarva. Iloinen häntä. Reipas käytös. Tasapainoinen liike.


Pirkko on käynyt Sannan kanssa ahkerasti myös mätsäreissä ja tuloksina ovat Kemin Koiraharrastajat ry:n MätsäriCupin osakilpailuissa SIN 3 ja 2 x PUN 2 eli sijoitukset punaisten ja sinisten pentujen ryhmissä. Pirkko on saanut jo hyvät palkinnot ja tienannut herkkuja muillekin.


Pirkko_pentunayttely.jpg

Hilma (Joenpenkan Upea-Ulpu)

PEK1 KP, ROP, RYP-3 Siikajoki 20.8.2022 (Siikajoen pentunäyttely) Nygård Marjo

8 kk vahvaluustoinen narttupentu. Hyvä pään pituus ja vahvuus. Oikea purenta. Hyvä kaula ja eturinta. Riittävä rintakehän pituus. Tasapainoiset kulmaukset. Vahvat käpälät. Erinomainen karkea karva. Liikkuu hieman ahtaasti takaa, sivusta erittäin hyvin.


Hilma_valmis_siikajoki.jpg

Onnittelut Pirkko ja Hilma ja kiitos harrastamisesta kasvattien kanssa!


Hammasasiaa

Ja sitten sitä hammasasiaa, sillä purukaluston pitää olla rotumääritelmän mukainen, ilman hylkääviä purentavikoja, jos näyttelyitä haluaa koiran kanssa harrastaa.

Pentutarkastuksessa 20.1. kun tytöt olivat 7-viikkoisia tarkastettiin myös purenta. Tyttöjen hampaat puhkesivat ja purenta kehittyi jokaisella vähän omaan tahtiinsa, eikä Ruusan (Joenpenkan Utelias-Usva) hampaissa ollut tuolloin mitään huomautettavaa. Pirkon ja Hilman tarkastuskertomuksessa hampaista oli maininta: "Alaleuka hieman kapea. Epäily maitokulmahampaiden linguoversiosta." Eli jo pikkupentuna epäiltiin, että alaleuka jää mahdollisesti kapeaksi ja kulmahampaat liian pystyiksi ja virheasentoon. Ja mahdollisesti tulisi vielä ongelmia hampaan osuessa yläikeneen.

Niinpä hampaita tietenkin seurattiin ja jännättiin leukojen kasvua. Tai ainakin minä kasvattajana jännäsin! Pentuohjeissa oli neuvona seurata hampaiden puhkeamista, asentoa ja kasvua ja ongelmatilanteissa tulisi aina ensin olla yhteydessä kasvattajaan, sillä itse en suosittele mitään hätiköityjä ja mahdollisesti turhia toimenpiteitä. Ylä- ja alaleuka kasvavat eri tahtiin ja näillä tytöillä kullakin ihan oman aikataulun maukaan. Hampaat ovat vahvat ja Ruusankin kanssa mietitytti, että irtoaako nuo maitohampaat ollenkaan, kun uutta oli jo hyvällä vauhdilla vieressä kasvamassa. 

Kaikilla kuitenkin kulmahampaat lähtivät hyvin ja ajallaan ihan normaalisti ja kotikonstein, eikä mitään hammasoperaatioita, hampaiden poistoja, lyhentämisiä tai edes kotioikomisia tarvittu. Penturehveillä toukokuun puolivälissä Pirkon purenta oli jo ok, mutta Hilmalla vielä toivomisen varaa. Heinäkuun alussa Hilmankin purenta näytti jo hyvältä ja kaikkien purennat ja kulmahampaiden asettuminen kuvattiin. Tarvittiin vain malttia ja aikaa leukojen kasvulle. Eli kannattaa mieluummin malttaa odottaa, että luonto korjaa purentaa mieluummin kuin suostua operoimaan kasvavia hampaita sillä sekään ei ole riskitöntä. Ja turhia eläinlääketieteellisiä toimenpiteitähän pitäisi aina välttää.

 

Avainsanat: Hilma, Joenpenkan Upea-Ulpu, Pirkko, U-pennut, terveys, hampaat, Joenpenkan Urhea-Urpu, U-pennut

Pyryn terveysuutisia

Maanantai 17.9.2018 - Marja J

Pyry.jpg

Kuvassa Pyry vasta trimmattuna syyskuun ilta-auringossa. Pyry Instagramissa:  @pyrythedachshund

Pyry sydäntutkimuksissa

Elokuun alussa 6.8. kävimme Pyryn kanssa tarkemmissa sydäntutkimuksissa KAMUssa Oulussa sydänasioihin erikoistuneen eläinlääkäri Outi Niemelän luona. Sivuääni on kuulunut jo pari vuotta ja nyt sydänultrassa näkyi lieviä laajentumamuutoksia, mutta ei vielä varsinaista vajaatoimintaa.

Ultraäänitutkimuksen mukaan sydämen osastojen suhteet ovat lähes normaalit, aavistuksenomainen vasemman kammion tilavuuskuormitus ja vasen eteinen on lievästi oikeaa isompi. Sydänlihas on tasakaikuinen, supistuu symmetrisesti ja tehokkaasti, väliseinä on ehyt ja papillalihakset normaalit. Vasemmassa eteis-kammioläpässä todetaan kohtalainen läppävuoto (kuuntelussa 4/6 sivuääni). Valtimoläpät ovat normaalit, eikä merkityksellisiä läppävuotoja todeta. Vasemman kammion lepomitta on normaalin ylärajalla, työvaiheen mitta normaali, supistuvuus hyvä. Vasen eteinen – aortta  -suhde normaalin ylärajalla. Aortan ja keuhkovaltimon virtauskuvio ja maksimivirtaus ovat normaalit ja EKG:ssa näkyi normaali sinusrytmi koko tutkimuksen ajan.

Löydökset ovat tyypillisiä endokardoosille eli läppävialle, mikä on aika yleinen vanhempien mäyräkoirien tauti. Onneksi Pyryn sairaus on vielä melko varhaisessa vaiheessa. Pyryllä todetaan hyvin lieviä laajentumamuutoksia, mutta ei vielä varsinaista vajaatoimintaa. Nyt aloitettiin tätä oireetonta vaihetta pidentävä Vetmedin-lääkitys. Sydäntutkimuksen lisäksi otettiin myös verikokeet ja tulosten pohjalta tehdään tarkka nukutussuunnitelma tulevaa hammashuoltoa varten. Pyry todettiin virkeäksi, lihasmassaltaan ja painoltaan passeliksi ja myös kaikki Pyryn veriarvot olivat kunnossa, verenkuva ja peruselinarvot kaikki normaalialueilla.

Kuuma ja helteinen kesä hankaloitti Pyryn ja monen muunkin koiran elämää. Pappaan tuli ihan uutta virtaa lääkityksen aloituksen ja kelien viilentymisen jälkeen. Pyry on hyväkuntoinen, mutta seuraillaan nyt edelleen hengitystiheyttä, mikä on hyvä mittari sydänterveydessä. Ja kuulemma ainut mittari, jolla voi kotikonstein seurata sydämen kuntoa. Hengitystiheyden mittaus on aloitettu säännöllisenä tämän vuoden alussa, joten se on meille jo tuttua.

"Hengitystiheyttä lasketaan 1 - 2 viikon välein koiran nukkuessa. Normaali tiheys koirilla on 15 – 25 (30) hengitystä minuutissa. (Pyryllä tämä on 17 – 18 hengityskertaa.) Jos koiran hengitystiheys nousee aikaisemmasta 10 hengityksellä selvästi tai jos hengitystiheys ylittää ylittää 40 minuutissa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tilannearviota varten. Hengitystiheyttä laskemalla huomataan kehittyvät ongelmat ennenkuin vajaatoiminnan oireet pääsevät liian pahaksi. Lääkityksen säätäminen ajoissa, ennen näkyvien oireiden kehittymistä voi estää hengenvaarallisen keuhkoödeeman kehittymisen." (Kotiutusohjeet, tietoa endokardoosista, Outi Niemelä, Eläinlääkäriasema Kamu, Oulu)

Pyryn sydämen tilannetta ollaan osattu seurata, sillä tiedän sukurasitteen taustalta. Pyryn emä Nora, menehtyi 13,5-vuotiaana vain kuudessa tunnissa pari vuotta sitten, eikä 4 kuukautta käytössä ollut sydänlääkitys ehtinyt Noralla auttaa. Nora oli reipas ja oireeton, mutta sydäntä kuuntelutettiin säännöllisesti Noran täytettyä 8 vuotta sen jälkeen kun veli kuoli äkillisesti sydänongelmiin. Kannattaa aina selvittää tarkemmin oman koiran mahdolliset sukurasitteen ja terveysriskit ja kysellä hyvin taustat kasvattajalta varsinkin jos pennun mukana ei saa tarkkaa yhdistelmän terveysselvitystä.

Ja hammashuollossa

Elokuun sydäntutkimuksessa jo suunniteltiin tarkempaa hammashuoltoa KAMUussa ja aika varattiin hammasasioihin erikoistuneelta eläinlääkäri Anne Karttimo-Mäkyseltä. Tiesin että muutama hammas oli murtunut, niitä oli seurailtu, mutta röntgenkuvien perusteella hampaille ei tarvinnut onneksi tehdä nyt mitään. Mutta ylä- ja alaleuasta piti poistaa ihan takimmaisia M-hampaita (yläleuan oikea ja vasen M1, alaleuan oikea ja vasen M2), koska ientaskut olivat jo syventyneet parodontiitin takia liikaa. Eli 4 takahammasta lähti nyt papalta. Valitettavasti Pyrde ei ole oikein ollut harjausmyönteinen ja ne ihan takimmaiset perukat ovat jääneet mammalta kunnolla putsaamatta.

Pyry kävi tarkoissa sydäntutkimuksissa ja verikokeissa elokuussa ja papalle tehtiin sopiva nukutussuunnitelma. Kun aikaisin perjantaiaamuna 14.9. menimme Anne Karttimo-Mäkysen vastaanotolle, siellä olikin jo rauhoituspiikki Pyryä odottamassa ja Pyrde sai vaipua puolen tunnin aikana hitaasti sopivan rentoon tilaan. Mutta häntä heilui, kun lääkäri kaappasi Pyrden kainaloon. Pyry sai sydänvikaiselle parhaiten sopivan inhalaatioanestesian, jossa koiran tilaa pystytään seuraamaan tarkasti ja reagoimaan nopeasti toimenpiteen aikana jos on tarvetta. Kun palattiin 3 tunnin jälkeen KAMUn, oli Pyry jo tolokusti omilla jaloillaan meitä odottamassa. Loppupäivä kotona meni hyvin vaikkakin vähän höntissä olossa. Pyrde jopa huomioi ruoka-ajat, eli ruoka olisi maistunut ja muutkin toiminnot olivat kunnossa. Pyrde sai kipulääkettä ja antibiootit mukaan ja nyt ruoka on pari viikkoa pehmeää, että suu pääsee kunnolla paranemaan.

Kannattaa kyllä putsata koiran hampaat säännöllisesti, tarkistuttaa ja hoidattaa ne välillä kunnolla rauhoituksessa. Olen nähnyt aivan karmeassa kunnossa olevia plakin ja hammaskiven peittämiä purukalustoja ja Pyrden suu on näyttänyt aina melko siistiltä, mutta niinpä vaan parodontiitti oli päässyt heikentämään hampaiden kiinnitystä.

Jos mitään erikoista ei aikaisemmin ilmaannu, mennään vuoden päästä taas tarkistuttamaan sydämen ja purukaluston kunto. Nyt voi emäntäkin vähän huokaista ja jatketaan reipasta elämää Pyrden kanssa!

Lämmin kiitos KAMUn väelle, osaaville eläinlääkäreille ja taitavalle henkilökunnalle ystävällisestä palvelusta Pyryn hyvästä hoidosta!

LUE LISÄÄ

Hyödyllistä luettavaa ja tietoa koirien hammasasioista Eläinlääkäriasema Anidentin sivuilla. Linkki mm. Helena Kuntsi-Vaattovaaran artikkeliin: Koira ja kissa  parodontiittipotilaana

Niemelä Outi, Koirien tavallisimmat sydänsairaudet, Evidensia 

Suomen Kennelliitto, Koirien sydänsairaudet ja niiden diagnostiikka


Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, terveys, sydän, endokardoosi, sydänterveys, hampaat