Pyryn silmätarkastus: ei perinnöllisiä silmäsairauksia

Keskiviikko 23.4.2014 - Marja J

Pyryn silmätarkastustulos on nyt oikein KoiraNetissä: ei perinnöllisiä silmäsairauksia. Asia käsiteltiin Kennelliiton Silmäsairaustyöryhmän kokouksessa 4.4. 2014 ja myös silmät tarkastanut eläinlääkäri Pekka Sarkanen olisi oikaissut asian Silmäsairaustyöryhmässä.

Uuden koodin "Muu vähämerkityksellinen kaihi" käyttöönottoon liittyviä asioita oli selvitelty myös SOFT:n (Suomen Oftalmologieläinlääkärit ry) kokouksessa. Mutta koska Pyryn fibrillaarinen samentuma ei ole perinnöllistä kaikki kataraktamerkinät poistettiin ja diagnoosiksi jäi: muu mykiömuutos.

Suomen Kennelliitto, SILMÄSAIRAUSTYÖRYHMÄN KOKOUS 1/2014

Kokousaika: perjantai 4.4.2014

Paikalla: Tuire Kaimio, pj., Sari Jalomäki, Elina Pietilä, Päivi Vanhapelto, Annukka Salko, Showlink, Päivi Rantasalo, siht.

Työryhmän päätös:

Koiran JOENPENKAN AITO-ARTTURI FIN41920/07 silmätarkastuksen 14.3.2013 tallennus korjataan niin, että katarakta todettu –merkinnät muutetaan muiksi mykiömuutoksiksi.


Blogiteksti 25.3.2014

Eilen tuli Pyryn silmätarkastustulos KoiraNettiin ja siellä oli yllättävä merkintä: nukleaarinen katarakta, todettu ja muu vähämerkityksellinen katarakta: todettu.

Olipa tosi järkytys, kun Pyry sai Pekka Sarkaselta 14.3.2014 perinnöllisen kataraktan osalta terveen paperit ja ECVO:n kaavakkeessa täppä tuli vain kohtaan "muu vähämerkityksellinen katarakta", sillä Pyryn kohdalla kyse ei tutkineen lääkärin mukaan ole perinnöllisestä kataraktasta vaan jostain aivan muusta.

Pyryn silmätarkastus 14.3.2014, Oulun Eläinklinikka, Pekka Sarkanen

Perinnölliseksi oletettujen silmäsairauksien osalta: TERVE, Muu katarakta
Vas. Verkkokalvolla kroon. tulehduspesäkkeen arpi. Linssin ytimessä fibrillaarinen cataracta molemmissa ja vas. lievä pistemäinen samentuma linssin etukapselin alla.

Suomen Kennelliitto: Uusi diagnoosikoodi vähämerkitykselliselle kaihille
16.1.2014
Kennelliiton järjestelmään on lisätty oma koodi sellaiselle perinnölliselle kaihille, jonka merkitys koiran kannalta on vähäinen. Koodi ei millään rodulla rajoita koira käyttöä jalostukseen, mutta diagnoosin saanut koira on syytä parittaa kaihin suhteen terveen yksilön kanssa.
Virallisissa silmätarkastuksissa käytetään Suomessa ECVO-lomaketta (European College of Veterinary Ophthalmologists). Lomakkeeseen on silmätarkastuseläinlääkäreiden aloitteesta lisätty uusi kaihidiagnoosi "muu katarakta". Diagnoosia käytetään kun kyseessä on sellainen perinnöllinen kaihimuoto, jonka merkitys koiran kannalta ja jalostusvalinnassa on vähäinen.
Selite jalostustietojärjestelmässä on selventävästi "muu vähämerkityksellinen katarakta".
Jalostustieteellinen toimikunta päätti kokouksessaan 10/2013, että silmätarkastustulos ”muu katarakta” ei millään rodulla sulje koiraa jalostuksesta. Rotukohtaisen PEVISA-ohjelman ehdoksi voidaan rotujärjestön esityksestä korkeintaan asettaa, että tällainen koira on paritettava kaihin osalta terveen koiran kanssa.


Silmätarkastuksessa koiran mykiön kaikki poikkeavat samentumat, hiput ja kuitumaiset hipsut merkitään kataraktaksi. Pyryn nukleuksen samentumista todettiin tarkastuksessa, että ne eivät ole mitään perinnöllistä kataraktaa, vaan jotain muuta. PEVISA:n mukaan vain HC eli perinnöllinen harmaakaihi sulkee koiran pois jalostuksesta.

Tuo Kennelliiton KoiraNetissä nyt oleva tieto vaatii kyllä tarkennusta, sillä nyt näyttää siltä, että silmiltään perinnöllisestä kataraktasta terveeksi todettu koira onkin koiranettiä tutkivan silmissä sairas koira.

Ei ole asianmukaista terveys- ja jalostustiedon välitystä, eikä kohtuullista koiran eikä sen jälkeläisten kannalta, että tutkimuksissa perinnöllisistä silmäsairauksista terveeksi todetun koiran tietoihin ja ECVO:n kaavakkeesta poiketen tulee harhaanjohtavaa tietoa.

Jalostusta palvelevien terveystietojen tulee olla KoiraNetissä esillä selkeän yksiselitteisessä muodossa ja myös ei-perinnölliset silmäsairaudet tulisi erottaa perinnöllisistä.

30.3.2014:

Silmätulosmerkinnän selvittely on vielä kesken. Toivottavasti asiaan saadaan selvyys mahdollisimman pian.

Lisätietoa silmäasioista löytyy mm. täältä:

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi

Onnittelut I-pennuille!

Perjantai 18.4.2014 - Marja J

i-pennut_2_vee.jpg

Aurinkoiset onnentoivotukset I-pennuille Hertalle, Iiralle, Aatulle, Elmerille ja Oivalle 2-vuotissyntymäpäivänä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: I-pentue

Aurinkoista Pääsiäistä!

Torstai 17.4.2014 - Marja J

paasiaista_2014.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kotisivujen ulkoasu on uudistunut

Sunnuntai 13.4.2014 - Marja J

Kotisivukoneelta tuli vuoden alussa mahdollisuus ottaa käyttöön moderni sivunmuokkaus, jonka myötä valittavaksi tuli useita moderneja sivupohjia. Olinkin miettinyt uutta ilmettä kotisivuille, mutta uudistus siirtyi, kun Joenpenkan sivut oli valittu ehdokkaaksi Kotisivukoneen Vuoden parhaista kotisivuista Lemmikki-sarjassa.

Uudella ulkoasueditorilla pohjia on mahdollista muokata erittäin monipuolisesti omien toiveiden mukaan. Meni vähän aikaa ennen kuin uusista toiminnoista pääsi kunnolla perille. Oma hankaluutensa oli myös siinä, että muokattavia kohtia: kuvia, pohjia, mittoja, värejä, viivoja, fontteja jne. oli nyt todella runsaasti.

Joenpenkan kotisivut voittivat komeasti parhaitten lemmikkisivujen palkinnon ja nyt oli sitten hyvä aika siirtyä modernimpaan ilmeeseen. Halusin kuitenkin rakentaa sivut Pyrystä tehdyn hienon piirustuksen ympärille. Joenpenkan sivuille ei löytynyt suoraan mukavaa pohjaa, vaan jouduin aika tavalla tuunaamaan mallipohjan värimaailmaa ja rakennetta omien toivomusten mukaan. Uudistetuilla sivuilla on säilytetty keveys, yksinkertaisuus ja maanläheinen värimaailma ja valmispohja "Happi" muuttuikin pohjaksi "Kura", joka ilmaisultaan sopii hyvin näihin terhakoihin karkkareihin ja metsästyskoiriin.

Sivuilla on vielä jonkin verran hommaa, sillä kaikki sivut ja vanhat muotoilut pitää tarkistaa uuteen tyyliin sopiviksi ja löytyneet virheet korjata.

Lisää uudistuksesta Kotisivukoneen sivuilla

pohjat

Vanhoja sivunäkymiä vuosilta 2014 - 2012 -2010

Kommentoi kirjoitusta.

Nora-mummin kevätpuunaus

Lauantai 12.4.2014 klo 21:31 - Marja J

noran_takki.jpg

Noran oli jo hyvä aika vaihtaa turkkinsa keveämpään kevätkuosiin. Homma onnistui sutjakasti muutaman päivän aikana. Yhtenä päivänä oli jopa niin lämmin, että sain suurimman osan rungosta trimmattua ulkona. Karvaahan Norasta lähtee ihan kamalasti, joten ei oikein tee mieli pöllyyttää sisällä. Vielä pitää pikkuisen hapsukarvoja riipiä ja korvia sekä tassuja siistiä.

Myös Pyry on jo siirtynyt kevyempään turkkiin, mutta se on niin helppohoitoinen ja nopea trimmata, että ei viitsi edes kuvakertomusta laatia tapahtumasta.

Kommentoi kirjoitusta.

Emppu vapaamatkustajana

Lauantai 5.4.2014 - Marja J

Eskolta tuli taas mukavia terveisiä. Emppu (Joenpenkan Empivä-Emppu) oli ollut kotiväkensä kanssa pitkällä 7 tunnin ja 25 kilometrin pituisella retkellä keväisellä Oulujärvellä. Emppu oli nuuskutellut innokkaana jälkiä ja välillä oli huilattu ja tulisteltu, mutta loppumatkasta oli tämän sitkeän ja tosi hyväkuntoisen Empunkin matka hyytynyt. Ja Emppuhan on yhtä päättäväinen toimissaan kuin emänsä Nora, joten Empun matkanteko tyssäsi kokonaan vähän ennen kotirantaa.

"Olimme viime viikolla jalkaisin päivänvalon mittaisella saaresta toiseen -retkellä Oulujärvellä, jossa saarien rannoilla riitti Empulle nuuskittavaa: kettujen ja supien jälkiä yllin kyllin ja joutsenetkin kiinnostivat. Taukoja pidettiin ja nuotiolla makkara ym. maistui.

Iltapäivä oli jo pitkällä kun suunnistimme mökkiämme kohti ja siinä vaiheessa Empun menohalut olivat jo kummasti rauhoittuneet. Vajaan kolmen kilometrin päässä mökistämme Empulta "loppui veto" - takapuoli lumelle ja siinä sitten ihmeteltiin tovin aikaa. Tyhjensin repun sisällön muovikassiin ja nostimme Empun reppuun ja niin matkamme jatkui! Kertaakaan ei Emppu pyrkinyt pois repusta - välillä kainaloni alta kurkisteli menosuuntaan ilmeisen tyytyväisenä.

emppu_vapaamatkustaja.jpg

Pitkä taival ja jään päällä oleva karkeahko lumi mitä ilmeisimmin "kypsyttivät" kuvassa reppukyydistä nauttivan matalan retkeläisen."

kalenteri_huhtikuu_esko_lamsa.jpg

Emppu on Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon kalenterin huhtikuun poikana. Tässä Esko-isännän ottamassa kuvassa lupsakan rauhallinen Emppu nauttii kevätauringon lämmöstä.

Kiitokset terveisistä ja mukavaa kevättä Empulle ja huoltojoukoille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu

Onnittelut Nelli!

Torstai 3.4.2014 - Marja J

nelli_ja_palkinnot_2013.jpg

Nelli (Joenpenkan Eloisa-Ella) on palkittu Lapin kennelpiirin parhaana Luolakoirana 2013.
Nelli on valittu myös Pohjois-Lapin koirakerhon parhaaksi Metsästyskoiraksi 2013.


Joenpenkan väki onnittelee lämpimästi Nelliä, Riikka-emäntää ja huoltojoukkoja!

Kiitokset harrastamisesta Nellin kanssa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella

Onnittelut Hertta ja Emma!

Perjantai 28.3.2014 klo 20:28 - Marja J

vuoden_mayrakoira_e_ja_h_2.jpg

Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho ry:n palkitsemat: Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) ja emänsä Emma (FI KVA-L Joenpenkan Ehtoisa-Emma).


Hertta on Vuoden Tulokas 2013 ja Emma Vuoden Mäyräkoira, Vuoden Luolakoira 2013 ja ajavien koirien kakkonen.Joenpenkan väki onnittelee lämpimästi äitiä ja tytärtä sekä huoltojoukkoja!

Kiitokset harrastamisesta koirien kanssa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi

E-pentue 5 vuotta!

Sunnuntai 23.3.2014 - Marja J

e-pentue_5_vuotta_23.3.2014.jpg

Joenpenkan E-pentue (FIN KVA-A SE KVA-A M-07 Krogvikens Castor - FIN KVA-L Rowanberrie's Feenix) täyttää tänään 5 vuotta!

Onnittelut Emmalle, Nellille, Eetille, Elmolle ja Empulle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: E-pentue

Missä lumi?

Sunnuntai 9.3.2014 klo 18:15 - Marja J

kevat_2012_ja_2014.jpg


pihasta_2012_ja_2014.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Ilveksen ahteri

Perjantai 7.3.2014 - Marja J

ilves_5._tai_6.3.2014.jpg

Hannulla on ollut riistakamera kuvaamassa ilveksen kulkureitillä ihan talomme lähistöllä. Syksyn ja talven aikana samoilla paikoilla on ollut jälkihavaintoja parikymmentä. Tällä kertaa muistikortilta löytyi lähikuva ilveksen takalistosta. Kuva on otettu yöllä joko 5. tai 6.2. sillä kamera oli siirretty uuteen paikkaan vain muutama päivä sitten - tarkkaa päivää ei viallinen kamera ollut tallentanut.

Viimeksi ilves hipsi illan hämärtyessä aivan koira-aidan takana. Ja kun Hannu kävi jälkiä tarkastamassa, selvisi että liikkeellä oli ollut kaksi eri yksilöä. Toinen tuli Temmeksen suunnasta ja toinen Tyrnävältä päin ja ne jatkoivat yhdessä Temmesjoen yli tuttuja reittejä.

Riistakamera on tallentanut tupsukorvan viime keväänä lintujen ruokintapaikalla ja olohuoneen ikkunasta olen saanut kuvattu joella kulkevan naarasilveksen, joka odotteli perässään tulevia pentujaan.

Kuva on myös Kalevan nettisivuilla, missä lisää juttua ilveksistä

Blogitekstit ilveksestä: ilves


ilves_4.2.2014_2.jpg

Ilves 4.2.2014


ilves_4.2.2014.jpg

Ja tässä jäljet lähempää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luontohavainnot, ilves

Iira pikku lomasella

Keskiviikko 5.3.2014 klo 20:41 - Marja J


iira_26.2._-_4.3_5.jpg
Iira eli Joenpenkan Ihana-Iira oli lomasella pentukotona melkein viikon, kun kotiväki oli reissussa. Iira on terhakka ja rauhallinen tyttö. Eipä me ihmeempiä hommailtu. Kovasti käytiin nuuskimassa ja kaivelemassa pihassa, sisällä pelattiin herkkupeliä, namin piilotusta ja vähän tehtiin huoltohommiakin mm. nypittiin korvakarvat (mistä Iira ei tykännyt yhtään) ja siistittiin muutenkin turkkia. Turkki oli trimmattu edellisellä lomasella ja se olikin vielä tosi siistissä kunnossa. Iira on tosi hyvätapainen tyttö, mutta jotain tuttua noramummimaista omapäisyytä sieltä kiltteyden alta kyllä välillä löytyi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Iira, Joenpenkan Ihana-Iira

Onnittelut Noralle!

Keskiviikko 5.3.2014 klo 12:00 - Marja J

nora_11v_kortti2.jpg

Joenpenkan vanha emäntä Nora (Rowanberrie´s Feenix s. 5.3.2013) täyttää tänään 11 vuotta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nora, Rowanberrie´s Feenix

Joenpenkkalaisten jahtikausi 2013 - 2014

Maanantai 3.3.2014 - Marja J

Jahtikuvat (myös ilman saalista) tarinoiden ja tapausselostusten kera ovat tervetulleita. Eihän saalis ole se pääasia, vaan mukavat yhteiset reissut koiran kanssa - se millä tavalla mäyräkoira osaa käyttää taitojaan, toimia metsästystilanteessa ja riistan kanssa.


Lauantai 1.3.2014

eetin_mayra_1.3_2.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) ensimmäinen mäyrä.

Toni kertoo: "Hienosti Eeti kaivoi mäyrän perässä tulppaa auki noin 2 metriä ja sitten mäyrä jäi peräpesään mistä saatiin turrikka pois. Eeti ei saanut osumia ollenkaan vaan taitavasti painosti mäyrää puolen metrin päästä, välillä kävi vähän lähempää härkkimässä."


Keskiviikko 19.2.2014

eetin_saalis_19.2.2014.jpg

Tonilta tuli viimeisimmät jahtiuutiset ja kuva keskiviikolta 19.2.

"Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) kanssa pidettiin parin viikon loma, kelit suosi meitä ja saatiin vähän saalistakin viisi supia kolme kettua ja näätä.

Eetillä saatiin 4 supia ja kettu. Kettuja oli tänä vuonna paljon, ajosta meni reikiin useampikin kettu, mutta paikat oli niin pahoja ettei uskaltanut laittaa koiraa. Täällä meinaa hankaloittaa se kun joka paikka on täynnä isoja kivikoita, maareiät on hakusessa."


Lauantai 25.1.2014

Eetin (joenpenkan Etevä-Eeti) oli päässyt peurajahtiin naapuripitäjään, tässä Tonin juttua viime lauantain jahtipäivästä.

Keli ei ollut paras mahdollinen, mutta Eeti oli ottanut tunnin haun jälkeen 1,5 tunnin ajon. Eeti oli ajanut peuran melkein kolmen passimiehen syliin, mutta kaatoa ei ollut tullut tällä kertaa. Jahdin lopussa Eeti ajeli peuran jälkeen vielä aikansa jänistä.

Tulistelun jälkeen porukka vaihtoi paikkaa ja Toni lähti Eetin kanssa tutkimaan metsään vanhoja peuran polkuja

"Kohta tuli soitto, että peurat olivat metsikön toisessa laidassa. Puolessa välin huomasin, että Eetin panta oli jäänyt autoon ja samassa alkoi ajo. Eeti löyti tuoreet jäniksen jäljet ja alkoi ajamaan niitä pari sataa metriä ennen peuroja.

Pari tuntia siinä vierähti jäniksen perässä ennen kuin sain mäykyn kiinni, mutta sitten oli jo jalat niin rikki ja poika sipissä että ajot loppui siihen. Pimeäkin alkoi painaa päälle... Nyt ollaan toipilaana, kun tassun pohjat ovat kipeät."

Mukava, että Eräkoira-Eeti pääsee monipuolisesti jahtiin ja koirakko saa kutsuja ajoon.


Lauantai 11.1.2014

Tonin juttua Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) supijahdista.

"Lauantaina käytiin vanhoilla mäyrän pesillä, paikka on tosi laaja ja syvä, mutta pehmeää kaivaa. Eeti löyti supit nopeasti, mutta tutka näytti 3,5 metriä syvyyttä. Aikamme odotettiin alkaako supit liikkumaan, mutta Eeti piti supit peräpesässä. Saihan siinä lapiota heiluttaa muutaman tunnin, viimein kun tutka näytti 80 cm etäisyyttä niin Eeti lopetti haukkumisen, ralli alkoi. Toinen supi pääsi Eetin ohi ja vaihtoi paikkaa.

Ehdin juosta vanhaan kaivettuun luukkuun mistä pääsin supia ampumaan ja Eeti perässä. Osuma ei ollut niin tarkka vaan supi juoksi edellä ja Eeti perässä. Tällä kertaa tutka näytti 3,1 metriä. Enää ei ollut miehissä puhtia kaivaa vaan jäätin odottamaan... Haukku kuului hyvin valmiiksi kaivetuista vanhoista peräpesistä. Eeti otti siinä neljän tunnin erän ja tuli ulos, nenässä tosi pieni vekki.... Supi jäi todennäköisesti raatona maan alle eikä mäykkyä jaksanut enää raato kiinnostaa."


Sunnuntai 5.1.2014

emppu_ajo_5.1_3.jpg

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) isännältä Eskolta tuli hyviä ajouutisia eiliseltä.

"Olimme eilen 5.1. Empun kanssa Niskan Erän järjestämässä kaurisjahdissa Utajärven ja Vaalan rajamailla. Aluksi Empulla oli ajossa jänis, mutta ajo muuttui pian kaurisajoksi, jota sitten kestikin yhtäjaksoisesti noin 4 tuntia = 13,5 kilometriä. Hanki onneksi osittain kantoi Empun, mutta ei kaurista. Neljän miehen passiporukka ei kuitenkaan kaatoa saanut. Hurjakuntoinen kaveri on tuo Emppu.

Kauriin makuun Emppu kuitenkin pääsi, sillä yhden passimiehen edestä lähti makuulta kauris, jota Emppu pääsi mutustelemaan."

Kuva: Matti Koistinen


Lauantai 4.1.2014

eeti_2014-01-04_13.53.jpg

Tämän vuoden ensimmäiset supit Eetille (Joenpenkan Etevä-Eeti) - kaksi supia eräksi. Turrikat löytyivät ajomaapenkasta ja vaikka paikka oli haasteellinen Eeti löysi riistan hyvin. Toni innostui kokeilemaan koiran toimivuutta myös keinoluolilla, mutta eipä tuota kokenutta luolakoiraa oikein keinoputket kiinnostaneet....


Lauantai 30.11.2013

emppu_30.11.2013.jpg

Hannu oli lauantaina seuraamassa Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) ajoa, kun Emppu pääsi Muhokselle jahtiin Esko-isännän kanssa. Nyt Emppu pääsi oikein kunnon kaurismaille ajamaan. Emppu on todella hyväkuntoinen ja sitkeä ajuri, joka ajaa myös jänistä ja kettua. Empulla on kuuluva ja kertova ääni – voimakkuus ja haukkutiheys vaihtelee sen mukaan miten lähellä koira on ajettavaa eläintä. Läheltäpiti-tilanteita oli ollut useita, mutta kaato jäi tällä kertaa kuitenkin saamatta.

Esko kertoili päivän tapahtumista Joenpenkan facebookryhmässä: "Oli todella mukava olla ensimmäisen kerran todellisessa kaurisjahdissa ja Emppuhan tilattiinkin jo ensi syksyn jahtiin. Alussa Emppu poikkesi totutusta - "herättelyhaukkuja" ei kuulunut, jota ihmettelinkin, mutta uusi maasto ja satanut lumi varmaankin vaikeuttivat hajujen löytymistä. Kun kauriista saatiin havaintoja niin ilmavainun perusteella Emppu otti suunnan ja niin ajo alkoi."


19. - 20.11.2013

emma_vesilahti_2013.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ja Kari olivat Vesilahdella Vesilahden Metsästysyhdistyksen järjestämässä peurajahdissa 19.- 20.11. Mukana jahdissa oli useampia mäyräkoiria ja jahtipäivien aikana tuli yhtensä 6 kaatoa, joista 4 oli ammuttu Emman ajoon. Nämä olivat Emman ensimmäiset peurakaadot ja ajoaikaa kahden päivän aikana oli kertynyt noin 7 tuntia.


15. - 17.11.2013

Tonilta tuli terveiset, että Eeti  (Joenpenkan Etevä-Eeti) ja Tonin porukka olivat osallistuneet Pienpetopyynnin SM-kisoihin Suomussalmella. Mukana oli ollut 13 joukkuetta, mutta vain voittajajoukkue oli saanut tulosta: pari kettua ja minkin. Keli oli ollut huono, eikä Tonin joukkueen alueelta ollut löytynyt luolia koirien koluttavaksi.

Eeti on jatkanut kotipuolessa pienpetopyytiä tuloksellisesti! :)


Sunnuntai 10.11.2013

emman_janis_10.11.2013.jpg

Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) metsäjänis viime sunnuntailta. Emma oli tehnyt hyvän vajaan tunnin ajon ja matkaa oli kertynyt kaikkiaan 7,5, km. Emma on saanut ääneen tänä syksynä uusia sävyjä ja ajohaukkuun on löytynyt kolmaskin ääni!


Lauantai 9.11.2013

Eeti_ja_kettu_2013-11-09.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) 

Nyt saatiin Eetin ajoon ammuttua ensimmäinen kettu. Alue oli sama missä kettu pari viikkoa aikaisemmin oli pyörittänyt koiraa. Iän myötä Eeti alkanut toimimaan hyvin myös ajossa ja pyysyy hienosti jäljellä ja ääntä tulee hyvin.


Lauantai 26.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) isännältä Tonilta tuli jahtiuutisia.

Eeti oli ottanut haaskalta kettuajon ja kettu oli pyörinyt ensin peltojen välissä pienessä metsäpuskassa kuin jänis. Kohta kettu juoksi häntä suorana pellolla ja Eeti perässä ajaen 85 haukkua minuutissa. Erittäin hyvä ajo oli ollut, eikä yhtään hukkaa. Eeti ehti ajaa kettua hyvin tunnin ennen kuin kettu meni pikitien yli ja Toni otti koiran pois ajosta.

Samalla reissulla Eeti sai kiven alta supin yli tunnin työskentelyn jälkeen. Toni arvioi, että Eetille on tulossa taas työntäyteinen talvi kun riistaa on niin paljon. Eetille on saatu eräksi Tonin arvion mukaan nyt jo yli 20 supia ja yksi kettu. Eeti on saanut kovasti metsää ja toimii hyvin pysäyttävänä koirana, ajopuolikin toimii ja ajot paranevat koko ajan.


Sunnuntai 19.10.2013

emman_jalki_1910_3.jpg

Onnistuneen jahtiviikonlopun päätteeksi Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli päässyt vielä jäljestämään Ala-Temmeksen hirviporukalle hirven.

Perjantai 17.10.2013

emman_janis_17.10.2013.jpg

Emmalla ajo oli kulkenut hienosti perjantaina. Karilla oli useampi näköhavainto ajosta ja loppuun vielä pitkä tieajo - eikä yhtään hukkapätkää.


Lauantai 18.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) haukusta oli saatu luolasta supi. Supi ei ollut tavalliseen tapaan ärhäköinyt koiralle vaan käynyt heti suoraan kiinni, joten homma oli mennyt lähityöskentelyksi. Oli kuulemma ollut kuin mäyrä supin nahkoissa. Eetikin sai hommassa vähän vaurioita ja parantelee itseään tovin tuleviin koitoksiin. Virtaa pojassa tuntuu olevan.


Sunnuntai 13.10.2013

nellin_janis_13.10.2013.jpg

Ivalon Nellin (Joenpenkan Eloisa-Ella) emännältä Riikalta tuli eilen vauhdikkaan jahtipäivän terveiset: Nelli oli ensin pölläyttänyt ketun liikkeelle luolasta, ajanut sitä 15 minuuttia ja temunnut vielä ketun kanssa kolossakin. Mutta päivä oli päättynyt erinomaiseen tunnin ajoon.

Riikka kirjoittaa facebookpäivityksessään: "Tänään sitten VIHDOIN onnisti! Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi Nelli ajoi yli tunnin ja MINÄ pääsin pamauttamaan jäneksen nurin. Vieläkin on fiilikset huipussaan! On sitä tahkottu monta reissua ja vierestä on viety eräskin kerta ja ohikin on ammuttu jne.

Nyt voi vain sanoa, että koira toimi ja minä olin kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ennen pupun ajoa neiti tunki itsensä yhteen ketun pesäkoloon ja kerkesin sen takajaloista vetasta ulos ja hetki sen perään lähti vihainen ärjy ketun ajo joka 15min jälkeen päättyi TOISEEN ketun koloon! Onneksi isäntä oli lähellä ja kerkesi saada hännän päästä neitiä kiinni.. Olivat ketun kanssa kerenneet iskuja vaihtaa kun neitin nenästä löytyi hampaan reijät ja kielestä pieni reikä."


Sunnuntai 6.10.2013

eeti_2013-10-06.jpg

Eeti (Joenpenkan Etevä-Eeti) oli ollut taas supihommissa ja tässä yksi eräksi saatu turrikka.


Sunnuntai 6.10.2013

emma_6.10.2013_2.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli ollut jänisajossa Ala-Temmeksellä ja eräksi oli tullut jänis. Emmalla on kuvassa naama hieman verinen, sillä palkaksi hyvästä ajosta oli saatu maistella pupun sydäntä. Pupu oli näyttänyt oudolta ja epäilys on, että tämäkin olisi rusakon ja metsäjäniksen risteymä, joita nyt tuntuu löytyneen useampikin tältä kylältä. Lue lisää


Torstai 3.10.2013

elmerin_teeri_3.10.2013.jpg


Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo) oli sattumalta löytänyt siipeen haavoittuneen teeren, joka räpisteli Elmerin ajossa aikansa ja pysähtyi lopulta seisontahaukkuun. Elmeri ol kerinnyt vähän lintua pöllyyttämään ja oli tosi ylpeä omasta linnustaan!


Sunnuntai 29.9.2013

emma_29.9.2013.jpg

Hannu oli Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) isännän Karin kanssa jänismetsällä, mutta Emma törmäsikin taimikossa supiin. Muutaman lähityöskentelyhetken ja ajopyrähdyksen jälkeen Hannu sai ammuttua supin eräksi.


Lauantai 21.9.2013

eetin_supit_20130921.jpeg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) työskentelystä eräksi 3 supia. Toni kertoi, että Eeti on taitava, toimii supin kanssa kuin ajatus.


Sunnuntai 15.9.2013

emman_janis_15.9.2013.jpg

Syksyn ensimmäinen jänis eräksi Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ajosta.


Sunnuntai 8.9.2013

aatun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Lumijoella asuva Aatu (Joenpenkan Iso-Iiro) oli ajanut jo lyhyen ajon ja Aatun ensimmäinen jänis oli saatu eräksi.

Kiitos mukavista uutisista ja kuvasta Aatun emännälle Tiialle. Hyviä riistatapahtumia jatkossakin, tästä on mukava jatkaa harrastamista.


Sunnuntai 8.9.2013

Musun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Sunnuntain kuluessa tuli jahtiuutisia myös Musun (Curlyco Where Is My Fox)  isännältä- Musunkin ajosta oli saatu jänis!

Lue lisää

Mukavia jahtireissuja myös Musulle - tästäpä ne reissut vaan paranee!


Perjantai 6.9.2013

Perjantaina tuli terveiset Kannonkoskelta Eetin isännältä Tonilta ja Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) monivaiheisen työskentelyn jälkeen oli saatu tämän syksyn ensimmäinen supi. Sinnikäs Eeti oli ensin jäljestänyt supia kilometrin pitkin rantoja, uinut 50 metriä pienen lahden yli otuksen perässä, haukkunut sitä kiven alla, antanut sieltä lähdöt ja jatkanut sitten toisen kiven alla, josta supi lopulta saatiin eräksi. Monipuolinen mäyräkoira!

Lumikelejä kuulemma odotellaan Kannonkoskella - onnistuneita jahtireissuja Eetille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, jäljestys, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Musu, Curlyco Where Is My Fox, metsästys, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, ajometsästys, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, luolametsästys

Joenpenkkalaisten näyttelyvuosi 2014

Perjantai 21.2.2014 - Marja J

Tälle sivulle kootaan kaikki vuoden näyttelyuutiset niin virallisista näyttelyistä kuin mätsäreistäkin. Kuvat ja näyttelyarviostelut ovat tervetulleita.

Jotta näyttelyarviostelut avautuisivat, kannattaa perehtyä mäyräkoiran rotumääritelmään, anatomiaan ja näyttelyterminologiaan.

Ihannemäyräkoiran yleisvaikutelma on matala, lyhytraajainen ja pitkänomainen, kuitenkin tiivisrakenteinen ja hyvin lihaksikas. Pään asento on ryhdikäs ja ylväs, ilme tarkkaavainen. Sukupuolileima on selvä. Lyhyistä raajoista huolimatta, mäyräkoira on hyvin liikkuvainen ja ketterä.

Virheet rakenteessa ja mittasuhteissa vaikuttavat koiran liikkeisiin, kestävyyteen, terveyteen ja koiran toimivuuteen erilaisissa käyttötarkoituksissa.


Pello, Rohki-halli 16.2.2014, tuomari Per-harald Nymark, Norja

Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) KÄY EH 2

hertta_pello_16.2.2014.jpg

1 år 10 månader. Kraftig tik. Mycket god typ. Feminin huvud. God rassprägel. Bra utvecklad bröst. Lite brant kors. Bär svansen lite höst. God benstomm. Lite stel skulder. Bra vinklar i bakbenen. God pälskvalitet. Gott temperament. Understälda bakbensrörelser.

Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo) NUO ERI NUK2 SA PU4

elmeri_pello_16.2.jpg

1 år 10 månader gammal. Kraftig hane, utmärkt typ. Masculint huvud. Rastypisk, väl utvecklad kropp. Lite brant kors under rörelser. Lite stel skulder, goda vinklar i bonen. Utmärkt pälskvalitet och temperament. Lite understälda rörelser.

Oiva (Joenpenkan Innokas-Iikku) NUO EH

1 år, 10 månader gammal. Stark byggd hane av en god typ. Huvudet har god längd, är masculin. Kraftig bröst, lite brant kors. God benstomme, lite stel skuldor, utmärkt hårlag och temperament. Understälda bakbensrörelser.


Kajaani, Pallohalli 11.1.2014, tuomari Raija Tammelin

Oiva (Joenpenkan Innokas-Iikku) NUO EH NUK4

Maskuliininen, hyvät rungon mittasuhteet, aavistuksen korkearaajainen. Hyvä pää ja ilme. Ylä-P1 puuttuu molemmilta puolilta. Hyvä ylälinja ja rungon tilavuus. Niukka eturinta. Sopiva luusto. Hieman pysty lapa ja lyhyt sääri. Saisi liikkua pidemmällä askeleella edestä ja takaa. Hyvä karva. Kaunis käytös.

Oiva oli vuoden ensimmäisessä näyttelyssä eli Kajaanin tamminäyttelyssä. Pinja esitti ensimmäisen kerran Oivan ja tuomari oikein mainitsi arvostelussa kauniin käytöksen kehässä.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: näyttelyt, Oiva, Joenpenkan Innokas-Iikku, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo, Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi

Hyvää ystävänpäivää!

Perjantai 14.2.2014 klo 10:05 - Marja J

yp_kortti_2014.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kotisivukone: Joenpenkan sivut parhaat lemmikkisivut 2013

Lauantai 8.2.2014 - Marja J

                             paras_lemmikkisivu_20133.jpg
 

Lämmin kiitos kaikille tykänneille – tukijoukoille, tutuille ja tuntemattomille!

Erityiskiitokset kasvattien omistajille – teidän ansiostanne sivuilla on ollut paljon mukavaa päivitettävää: koiramaisia juttuja, erätarinoita, näyttelyuutisia, koekertomuksia....

Jutut ja uutiset sekä kuvat ovat edelleenkin tervetulleita!

paras_lemmikkisivu_2013.jpg

Kilpailun tulokset Kotisivukoneen sivuilla

Joenpenkan kennelin ensimmäinen pentue oli suunnitelmissa keväällä 2007 ja etsin laadukasta ja helppokäyttöistä palvelua ensimmäisten sivujen toteuttamiseen. Tarkoitus oli toteuttaa sivurakenne itse ilman ulkopuolista suunnittelua, toivoin myös että voisin itse päivittää sivuja helposti. Tuolloin oli jo tarjolla joitain ilmaispalveluita, mutta en oikein halunnut turhaa mainosroskaa sivuille. Olin myös valmis maksamaan sivuista, kunhan vaan saisin toimivat sivut toteutettua. Onneksi löysin netistä Kotisivukone-palvelun ja sivujen perusrakenne tulikin yllättävän nopeasti ja vaivattomasti valmiiksi. Halusin sisällöltään monipuoliset, ulkoasultaan selkeän yksinkertaiset ja helposti luettavat sivut. Halusin panostaa erityisesti tietosisältöön, joten aineiston kokoaminen ja kuvamateriaalin muokkaaminen teettivät eniten työtä.

Kenneltoiminnan ja koiraharrastusten lisäksi sivuilla voi tutustua puutarhanhoidon ja kaikenlaisen värkkäämisen värittämään elämäämme maaseudulla luonnon keskellä sekä lukea erä- ja luontojuttuja. Sivuilla ja kuvagalleriassa on paljon kuvamateriaalia ja uutiset sekä tarinat löytyvät nykyisin enimmäkseen blogista. Omien koirien ja kasvattien sivuja päivitetään enää harvakseltaan, sillä nykyisin voi koirien nimillä ja aihepiireittäin etsiä nopeasti blogitekstejä. Myös eräjutut ja näyttelykuulumiset on nyt koottu omiksi kokonaisuuksiksi blogissa. Koiratietoutta (ent. pentuinfo) olen koonnut sivuille lähinnä omien kasvattien tarpeisiin, mutta ilokseni olen huomannut että moni muukin on löytänyt näille sivuille. Tulevaisuudessa on tarkoitus lisätä koiratietosivuille myös kuvia tietopuolen tueksi.

Kotisivukone-palvelusta on löytynyt monipuolisesti ominaisuuksia ja toimintoja, joilla on voinut kätevästi toteuttaa omia ideoita ja ajatuksia. Jossain vaiheessa toteutin banneritoiminnolla sivupalkin valikot, että sain sivut mieleisekseni. Sivujen rakennetta on voinut muokata nopeasti ja vaivattomasti ja päivittäminen on todella helppoa. Sisältösivuja on jo aikamoinen määrä ja sivuja on myös huollettava ja tiedot pidettävä ajan tasalla. Moni koiratuttu ja kasvatin omistaja on nykyisin facebookissa ja myös Joenpenkan kennelillä on siellä oma ryhmä, joten mielenkiintoiset linkit, kuvat ja keskustelut löytyvätkin tuoreeltaan sieltä. Pyrin kuitenkin pitämään myös kotisivut aina ajan tasalla ja jakamaan mukavia juttuja ja kuvia myös täällä.

Näiden seitsemän kotisivuvuoden aikana sivujen ulkoasu, sivupohja ja värimaailma ovat vaihtuneet ja valmiita sivupohjia onkin ollut mukava ja helppo muokata mieleisiksi. Yläpalkissa oli pitkään vuodenaikojen mukaan vaihtuva näkymä pihalta saunarantaan ja nuo näkymät löytyvät nyt etusivun pikkuanimaatiosta. Tällä hetkellä kotisivuja komistaa Päivi Junttilan (veljen tytär) piirros Pyrystä (Joenpenkan Aito-Artturi) ja sivujen värimaailma on rakentunut tuon kuvan ympärille.

Olen laatinut Kotisivukoneella sivut myös Limingan-Temmeksen Metsästysyhdistykselle ja suositellut mielelläni varmatoimista ja helppokäyttöistä palvelua myös tutuille. Isompia ongelmia ei ole ollut ja jos kysyttävää on ilmaantunut, asiakaspalvelusta on saanut tosi nopeasti apua ymmärrettävästi ja selkokielellä. Ohjeet ovat selkeät ja myös keskustelufoorumilta on löytynyt apu moneen pikkujuttuun sekä monia hyviä ideoita omillekin sivuille.

Minulla oli tarkoitus uudistaa kokonaan kotisivujen ulkoasu ja ehdinkin jo muuttaa taustakuvan vähän pirtsakammaksi keväiseen kuosiin. Nyt odotan mielenkiinnolla ulkoasun muokkausuudistusta, jossa yksilölliset sivut saa entistä helpommin toteutettua. Onneksi luin tarkaan Kotisivukoneen tiedotteen muokkausuudistuksesta ja huomasin linkin Vuoden parhaat kotisivut -kilpailuun. Oli todella iloinen yllätys, kun löysin ehdokkaiden joukosta myös Joenpenkan kennelin sivut!

Mukavia hetkiä sivuillamme myös jatkossa!

kooste_2.jpg


Joenpenkan sivut: 2014 - 2012 - 2012 - 2010

Kommentoi kirjoitusta.

Emmalle pentuja Metsäkruunun kenneliin

Torstai 6.2.2014 klo 15:23 - Marja J

Emman toinen pentue syntyi Metsäkruunun kenneliin 4.2.2014 - 2 urosta ja yksi narttu.

Lue lisää Emman pennuista Metsäkruunun pentublogista!

Onnittelut Emmalle ja kotiväelle ja mukavia hetkiä pentulaatikon liepeille!

Toivottavat: Joenpenkan väki sekä Nora-mummi ja Pyry-eno

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma

No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

Keskiviikko 1.1.2014 klo 18:30 - Marja J


tulva_2013.jpg
Temmesjoki joulukuussa vuosi sitten vasemmassa kuvassa. Nyt joella on samanlainen tilanne kuin huhtikuussa. Vesi on noussut tulvakorkeuksiin ja irtojäät ovat patoutuneet suvantoihin.

1 kommentti . Avainsanat: luontohavainnot

Hyvää Uutta Vuotta 2014

Keskiviikko 1.1.2014 - Marja J

uutta_vuotta.jpg

 

Lämpimiä lipaisuja, pehmeitä pusuja, kosteita kuonoja, tomeraa tuhinaa, ärhäkkää ärinää, rentouttavia retkiä, hupaisia hetkiä, jännittäviä jahteja, onnistuneita osumia, toteutumattomia toiveita, pieniä pettymyksiä, täpäriä tilanteita, helpotuksen hetkiä, odottamatonta onnea, ihmeellistä iloa, suurta surua....

– elämää mäyräkoiran kanssa!

 

Kiitokset mukavista terveisistä, tarinoista ja kuvista vuoden varrelta – ne ovat aina tervetulleita! Suurin osa terveisistä ja kuvista alkaa olla nykyisin facebookissa, mutta koitetaan laitella uutisia myös tänne kotisivuille.

Jahtipuolella joenpenkkalaiset ovat osoittaneet eriomaisia taipumuksia niin luola- kuin ajometsästykseen ja käytännön jälkihommissakin koirat ovat olleet taas ihmisen apuna. Erityisesti Eeti on kunnostautunut luolapyynnissä, mutta on Emmallekin ajojen lomassa saatu muutama supi. I-ipanoista Elmeri, Oiva ja Aatu ovat jo olleet ajohommissa, samoin sijoitustyttö Musu ja kaatojakin on jo tullut. Vanhat konkarit E-pentueen Nelli, Emma ja Emppu ovat olleet taas paljon metsällä, ajaneet jänistä, peuraa, kauriita ja kaatoja on saatu.

Joenpenkkalaisten jahtisyksy 2013

Näyttelypuolella Emma kävi hakemasta menestystä ROP:in verran Ruotsista ja Hertalla sekä Oivalla on varasertit näyttelyistä. Hyvin alkoi näyttelyharrastus I-pennuilla! Mukavaa harjoitusta isoja näyttelyitä varten on haettu leppoisimmista mätsäreistä.

Jäljestyksen vasta keväällä aloittanut Hertta nappasi kahdessa kokeessa AVO 1-tulokset ja jatkaa tänä vuonna voittajaluokassa Emman kanssa.

Valioitakin on taas tullut Joenpenkalle, sillä Emma sai luolataipumuskokeesta A-tuloksen täysin pistein. Myös Nelli aloitti hienosti koeuransa kypsällä iällä. Nuorempi polvi on ottanut tuntumaa luolahommiin Haukkukeitaan harjoituksissa.

Vuoden varrella on ollut mukava tavata omia kasvatteja ja Joenpenkan jälkikasvua harrastuksissa ja kotona. On ollut ilo saada kasvatteja pitemmksikin aikaa vierailulle pentukotiin. Porukalla on käyty mätsäreissä, näyttelyharjoituksissa ja järjestetty jälkitreeniä omille kasvateille ja tutuille koirille.

Vuoteen on mahtunut myös monenlaista muuta puuhaa PSMKK:n koulutuksissa huolto-, järjestelytehtävissä sekä tiedotustehtävissä.

Joenpenkalle saatiin lisävahvistusta Curlyco-kennelistä ja herttainen Musu tuli sijoitustytöksemme ja sai mukavan ja harrastavan kodin Rantsilasta.

Vuodenvaihteessa ja alkuvuodesta oli huolta ja murhetta, sillä meidän Miro ja kasvatti Mauri kuolivat helmikuun alussa.  

Joenpenkkalaisia on vilahdellut vuoden varrella PSMKK:n kalenterin sivuilla, sanomalehti Kalevassa ja Mäyräkoiramme-lehdessä.

Toivottavasti saamme tänäkin vuonna lukea mukavia juttuja kasvattien puuhailuista ja harrastuksista ja toivottavasti saan kirjata kotisivuille näyttely- ja koetuloksia entiseen malliin.

Joenpenkan kotisivuja on vähän yksinkertaistettu ja uusittu ja koirien tarinat löytyvät nyt helposti nimillä ja asiasanoilla. Käykääpä katsomassa ja muistelemassa vuoden 2013 tapahtumia. Tämän sivun lopussa on myös nimilista, josta pääsee teksteihin.

Koiranelämää kuvina - vuosi 2013 Joenpenkalla


PALKINNOT 2013

Nora (Rowanberrie´s Feenix)

  • Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho, Vuoden veteraani 2012
  • Suomen Mäyräkoiraliitto, Hopeinen käyttöjalostuspalkinto

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma)

  • Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho, Vuoden mäyräkoira 2012
  • Länsirajan Kennelkerho, Vuoden MEJÄ-koira 2012

VALIOT

Emma FI KVA-L

 

METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOE

Emma AVO1, VOI2

Hertta 2 x AVO1 

 

MÄYRÄKOIRIEN AJOKOE

Emma 2 x MÄAJ-3

 

LUOLAKOIRIEN TAIPUMUSKOE

Emma 1 x LUTA, LUTC 

Nelli 2 x LUTB, LUTC, LUTD, LUO1

 

NÄYTTELYTULOKSET

Emma Ruotsi, ERI SERTI ROP,  2 x EH

Hertta 3 x ERI, varaserti, EH

Oiva ERI, varaserti

Aatu HJoenpenkan Anni-Ainokainen ANI
Joenpenkan Arvo-Aapeli MAURI

Joenpenkan Ehtivä-Elmo ELMO
Joenpenkan Ehtoisa-Emma EMMA
Joenpenkan Eloisa-Ella NELLI 
Joenpenkan Empivä-Emppu EMPPU
Joenpenkan Etevä-EetI EETI

Joenpenkan Ihana-Iira IIRA
Joenpenkan Iloinen-Ilmi HERTTA
Joenpenkan Innokas-Iikku OIVA
Joenpenkan Iskevä-Ippo ELMERI

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »