© Joenpenkan Kennel

ROKOTUKSET JA LOISHÄÄTÖ

Suomen Kennelliitto - rokotukset

"Rokottaminen suojaa vaarallisia tartuntatauteja vastaan. Erilaisiin koiraharrastustapahtumiin osallistuvan koiran mukana tulee olla rokotustodistus, johon on kirjattu koiran tunnistusmerkintä sekä annettujen rokotteiden viimeinen voimassaolopäivä.

Omakoira-mobiilisovellus toimii virallisena rokotustodistuksena kotimaisissa koiranäyttelyissä ja -kokeissa.

Kaikissa Kennelliiton alaisissa tapahtumissa läsnä olevilla koirilla tulee olla voimassa seuraavat rokotukset:

Penikkatautirokotus-, parvovirusripuli- ja tarttuva maksatulehdusrokotus: Koiran pitää olla rokotettu penikkatautia, parvovirusripulia ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Rokotteet ovat voimassa
valmisteyhteenvedon mukaisesti. Huomioi rokotteen varoaika ennen rokotteen voimassa oloa.

Raivotauti- eli rabiesrokotus: Koiran pitää olla rokotettu raivotautia vastaan. Rokotteet ovat voimassa valmisteyhteenvedon mukaisesti. Huomioi rokotteen varoaika ennen rokotteen voimassa oloa.

Rokotteiden voimassaoloaika tulee olla merkitty koiran rokotuskorttiin, passiin tai Omakoira-mobiilisovellukseen. Rokotteiden yhteiskäyttö valmisteyhteenvedon mukaisesti. Edellisistä rokotuksista on oltava eläinlääkärin merkintä lemmikkieläinpassissa tai muussa rokotustodistuksessa.

Jos koiran rokotus on vanhentunut, tulee rokotus kaikissa tapauksissa uusia vähintään valmisteyhteenvedon mukaisen varoajan mukaisesti ennen tapahtumaa (yleensä 21–30 vrk). Esimerkiksi 21 vuorokauden varoaika lasketaan niin, että koira saa osallistua seuraavana päivänä varoajan päättymisen jälkeen eli 22. päivä rokotuksesta.

Koska rokotteita on useita erilaisia, saat omalta eläinlääkäriltäsi selville juuri sinun koirallasi käytetyn rokotteen ja sen pakkausyhteenvedon mukaisen käytön. Eri rokotteilla on eri suosituksia pennun rokotusohjelmasta, ja käytettynä valmisteyhteenvedon mukaisesti, ne kaikki täyttävät Kennelliiton rokotusmääräykset, kunhan yllä olevat ehdot täyttyvät."

Teksti lainattu Suomen Kennelliiton sivuilta


Muista, että rokotusten pitää olla voimassa, jos käytte näyttelyissä tai kokeissa. Tarkemmat ohjeet löytyvät Kennelliiton kotisivuilta. Nykyisin suositellaan myös, ettei nelosrokotetta ja rabiesta anneta samalla kertaa. Neuvottele asiasta oman eläinlääkärisi kanssa. Ensimmäisten rokotuskertojen jälkeen seuraile pennun oloa ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos jotain huolestuttavaa ilmenee. Vasta rokotusten jälkeen voit turvallisesti tutustuttaa pennun muihin koiriin ja matkustella kotipiiriä kauemmaksi. Tuttujen ja varmasti rokotettujen koirien kanssa on toki turvallista seurustella.



Yleistä

  • rokotettaessa koiran tulee olla täysin terve ja madotettu tai laboratoriotestillä todettu että sisäloisia ei ole - huolehdi, ettei koiralla ole tulehduksia yms. ja anna tarvittaessa loishäätö n. 1-2 viikkoa ennen rokotuksia
  • muista, että jos rokotusten väli on mennyt liian pitkäksi kuin on määrätty, on rokotteissa ja tehosterokotteissa varoaika
  • omalta eläinlääkäriltä kannattaa kysyä tarkemmin rokotuksista
  • muista ottaa aina koiran EU-passi, rekisteripaperit ja terveyspassi mukaan
  • nykyisin rokotustiedot ovat mukana kännykässä OmaKoira-sovelluksessa
  • kun siirrät rokotusvälin koiran syntymäpäivän tienoille, muistat sen paremmin

Näin meillä

Nykyisin suositellaan, että nelosrokotetta ja rabiesta ei annettaisi samaan aikaan, sillä joillekin koirille rokotteista on tullut allergisia reaktioita ja jopa vaarallinen anafylaktinen reaktio. Kun rokotteet annetaan eri aikaan, tiedetään paremmin mistä aineesta reaktio on mahdollisesti tullut. Meidän koiramme ovat saaneet aina nelos- ja rabiesrokotteen yhtä aikaa jopa samassa ruiskussa, eikä mitään sivuvaikutuksia ole koskaan ollut.


Loishäätö - sisä- ja ulkoloiset

Pentujen emo on madotettu ennen astutusta ja 42. tiineyspäivänä Axilurilla kolmen päivän kuurina. Pennut on madotettu 3, 5 ja 7 viikon ikäisinä kaksi kertaa Flubenol-tahnalla (3 ja 2 päivän kuurit) ja viimeisen kerran Drontal comp:lla ennen luovutusta. Seuraavat madotuskerrat ovat, kun pentu täyttää 11 viikkoa ja 15 viikkoa - eli viikkoa ennen rokotuksia. Tämän jälkeen pentu/koira on syytä madottaa aina keväisin ja syksyisin, ennen rokotuksia ja tarpeen mukaan, esim. jos koira jahtaa ja syö myyriä tai muita jyrsijöitä. Voit vaihdella matolääkkeiden merkkejä. Nykyään ei suositella loishäätöjä rutiininomaisesti vaan koirat tulisi testauttaa laboratoriotesteillä. Näitä tarjoaa mm. MOVET, mistä saa testipakkauksen. Näytteet kerätään kolmen päivän ajalta ja tulokset saa sähköpostiin.

Näin meillä

Meidän koiramme ovat käyttäneet Axiluria, Flubenolia, Drontalia, eikä mitään sivuvaikutuksia ole ilmennyt. Punkkikarkotteena olen käyttänyt aikaisemmin ExSpot-valeluliuosta, eikä sivuvaikutuksia kuten kutinaa tai ihottumaa ole ollut. Viimeisinä vuosina olen välttänyt turhia punkkihäätöjä ja Seresto-pannat on laitettu keväisin kaulaan, kun tällä yleiset taigapunkit ovat heränneet. Pannat on voitu ottaa pois myöhemmin heinäkuun aikana. Sisäisesti käytettäviä loishäätöjä en ole uskaltanut enää koirilla käyttää ja Seresto-panta on ollut toimiva, eikä ole aiheuttanut mitään ongelmia.

Lue lisää

Giardia! - yllätyslöydös tervemahaisella koiralla. Lue Joenpenkan blogista.

Kennelliitto Rokotukset

Ruokavirasto - Rokotteet

Ruokavirasto - Lemmikki- ja harraste-eläimet

Saari Seppo, Näreaho Anu, Nikander Sven - Elinympäristönä koira, koiran loiset ja loissairaudet


Sivu päivitetty 1/2024

Tekstin ja kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty!

Tekstit ja kuvat © Joenpenkan kennel, Marja Junttila