Koirapiha kukkii

Perjantai 4.7.2014 - Marja J

koirapihasivu.jpg

Koirapihassa kukkivat luonnonkukat, sillä nurmikko on vanhaa heinäpeltoa, jota vaan on alettu leikkaamaan. Niinpä sieltä nousevat koiranputket, ojakellukat, leinikit, apilat, virnat, nätkelmät, saunakukat, päivänkakkarat, kissankellot, mesiangervot, lupiinit..... Pitää varmaan tehdä kasvi-inventaario ja luetteloida kaikki villit ihanuudet. Niin ja löytyyhän sieltä myös nokkosta, valvattia, juolavehnää... Mutta antaapa kaikkien kasvien kasvaa ihan rauhassa.

Piha on kulotettu muutaman vuoden välein ja polut suunnitellaan aina uusiksi. Aidanvierustan ulko- ja sisäpuolen nurmi pidetään matalana, eikä käärmeitä tai punkkeja ole pihasta löytynyt. Koirat saavat nuuskutella ja kaivella isolla pihalla aivan vapaasti ja sitä ne kyllä tekevätkin!

Avainsanat: omasta pihasta, koirapiha, koira-aita

Kesätunnelmaa....

Perjantai 27.6.2014 klo 19.16 - Marja J

saunasivu.jpg

Rantasaunan hämyistä tunnelmaa. Sauna on valmistunut vuonna 2001 ja se lämmitettiin ensimmäisen kerran vuoden viimeisenä päivänä, uudenvuodenaattona 2001. Hannu rakensi saunan Maalismaan suvun puretun riihen hirsistä, jotka olivat jo valmiiksi mustat, osin ihan hiiltyneetkin. Jämeristä hirsistä rakennettu riihi valmistui vuonna 1901, joten se sai uuden ja arvokkaan elämän Käyräsuvannon rannassa tasan sata vuotta myöhemmin. Saunan lauteet on tehty haavasta, joka kasvoi saunan paikalla, ison kuusen vieressä. Seinävaatteeseen kirjailin rannan asukkaat: tavin, rantasipin ja heinäsorsan.

Avainsanat: omasta pihasta, kotoilu

Missä lumi?

Sunnuntai 9.3.2014 klo 18.15 - Marja J

kevat_2012_ja_2014.jpg


pihasta_2012_ja_2014.jpg

Avainsanat: omasta pihasta, koirapiha

Syksyä.....

Torstai 3.10.2013 klo 15.34 - Marja J

syyskooste.jpg

Avainsanat: Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, omasta pihasta, kotoilu

Ilves riistakamerassa ja muuta mukavaa

Sunnuntai 14.4.2013 klo 13.27 - Marja J

Ilves vieraili ruokintapaikalla 6.4. Ruokintapaikalla on säännöllisesti vieraillut mm. lapinpöllö, tikkoja, närhiä, keltasirkkuja, tiaisia, kärppä, oravia sekä tietysti rusakoita - parhaimmillaan kolmekin samaan aikaan. Kohta ilveksen käynnin jälkeen rusakko ilmestyi taas ruokailemaan. Onpa kameraan tallentunut myös pupujen kiihkeää kevätpäinia.

Lisää riistakameran räpsäyksiä

6.4_2.jpg

6.4_3.jpg

2.4_4.jpg

Avainsanat: luontohavainnot, ilves, omasta pihasta

Ilves saunarannassa

Lauantai 4.2.2012 klo 17.50 - Marja J

Ilves istahti vartiksi meidän saunarantaan. Naapuri ilmoitti äsken, että hän oli nähnyt samoihin aikoihin kaksi ilvestä kipuavan joenpenkalla, joten taisi emo siinä rauhassa odotella poikasiaan.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun näen elävän ilveksen. Jälkiä tässä meidänkin pihapiirissä on kovasti ja uusia tulee melkein joka päivä. Naapuri oli löytänyt myös ilveksen makuupaikan tuolta joen toiselta rannalta.

ilves_4.2_1.jpg

Siinä se ilves on aivan meidän saunarannassa. Kuva on otettu hämärän hetkellä työhuoneen ikkunan takaa.

ilves_4.2_2.jpg

Ja vähän lähempää.....

ilves_4.2_3.jpg

Siinä se kökötti vartin aivan rauhassa. Etualalla lintujen ja jänisten ruokintapaikka, jossa rusakko on käynyt syömässä kuivaheinää monena iltana. Onkohan ilves napannut meidän lemmikkirusakon, kun sitä ei ole nyt näkynyt....

ilves_4.2_4.jpg

ilvekset_5.2_3.jpg

5.2. päivänvalossa selvisi, että ilves oli pimeällä käynyt aika lähellä taloa.

Lisää kuvia jäljistä

Avainsanat: luontohavainnot, ilves, omasta pihasta

Valkopääräksä on palannut taas pihaan

Perjantai 29.4.2011 klo 10.55 - Marja J

rastas_29.4.2011.jpg

Viime kesänä ihmettelimme värivikaista, valkopäistä räkättirastasta, joka oli tehnyt pesänsä puuliiterin nurkkahirren päälle. Nyt tämä räksä on taas pihassa! Se on palannut talvireissultaan onnellisesti takaisin meidän pihaan. Katsotaanpa mihin se pesänsä nyt rakentaa.

Tässä juttu viime kesältä

Avainsanat: luontohavainnot, omasta pihasta

Värivikainen räksä

Keskiviikko 9.6.2010 klo 17.31 - Marja J

Meidän puuliiterin nurkalla on räkättirastaan pesä hirressä roikkuvan viikatteen terän päällä. Pesässä hautoo väritykseltään outo räksä, jonka pää on aivan valkoinen. Googlaamalla löytyi linkkejä aivan valkoisiinkin albiinoräkättirastaisiin.

raksanpesa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rastas hautomassa

raksa_9.6.2010.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänään sain otettua kuvan linnusta madonhakumatkalla

Avainsanat: luontohavainnot, omasta pihasta

Ilves kävi pihassa

Sunnuntai 8.11.2009 klo 13.09 - Marja J

Pyry lähti aamulla Hannun kanssa metsälle ja minä Mäkelän lenkille pitkästä aikaa Noran ja Miron kanssa. Jo alkumatkasta näin isot tassunjäljet, joihin en kummemmin kiinnittänyt huomiota, silla tiellä olivat liikkuneet myös hirvimiehet koirineen.  Myöhemmin törmäsin taas isoihin jälkiin ja rupesin miettimään, josko ne olisivatkin ilveksen jäljet. Ilveshavaintojahan oli ollut ihan lähimaastossa, vain muutaman kilometrin päässä meiltä. Koirat käyttäytyivät lenkillä hieman eritavalla kuin yleensä – haistelivat tarkkaan, pysähtyivät välillä, kuuntelivat ja Miro pälyili välillä taakseen.

Ja olihan se ilves! Hannu löysi viimeöiset jäljet ihan meidän saunarannasta.  Ja lisää ilveshavaintoja tuli, kun Hannu kuuli että Ketunmaassa toinen ilves oli ajellut metsäkauriita.  Muutama vuosi sitten löysimme ahman jäljet samoilta paikoilta aivan pihamme tuntumasta. Hirvet vierailevat myös melkein pihassa, puhumattakaan supeista ja ketuista!

Pyryllä ja Hannulla oli ollut aivan onnistunut jahtipäivä, vaikka kaatoa ei tullutkaan. Pyry oli ajanut jäniksen liikkeelle ja ajoa oli kestänyt puolisen tuntia. Hukkakin oli tullut, mutta Pyry oli selvittänyt sen hyvin ja lähtenyt uudelleen ajoon. Hienosti Pyry oli myös ottanut kontaktia isäntäänsä. Hannu kuitenkin keskeytti ajon, kun jänis oli eksyttänyt Pyryn tielle. Pyry on erittäin innokas ja taitava metsällä, vaikkei sillä juurikaan ole kokemusta ajohommista. Toivottavasti myös ajoääni alkaa löytyä! Enemmän Pyryllä tuntuu kuitenkin olevan taipumusta luolahommiin, kuten Nora-emällään.

Ilves_8.11.2009.jpg

 

Isokissa ja pikkukissa! Ilves on seuraillut kissaa aivan meidän pihassa saunarannassa.

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: luontohavainnot, ilves, omasta pihasta

Suurkaivaukset taas alkaneet!

Torstai 27.8.2009 klo 14.23 - Marja J

Pari päivää sitten avattiin koirapihan nurkka, joka oli aidattu eristykseen viime kesän mahdottomaksi äityneen kaivausprojektin takia. Nurkalla velloo niin vahva myyräntuoksu, ettei mäyriksiä pidättele mikään. Pahimmat aidan alle johtavat käytävät on nyt tuupattu tavaraa täyteen, ettei vain kukaan innostuisi kaivamaan käytävää ja samalla myös itseään aidan alitse. Nurkka on myllätty parissa paivässä ihan kokonaan, siellä on avattuja käytäviä ja mahdottoman syviä kuoppia.

Myös muualla pihalla tuntuu olevan vipinää, kun koirat niin hyvin viihtyvät heinikossa. Hännän vipatuksesta kyllä huomaa, kun ovat "riistan" jäljillä. Jos isompaa ei löydy, mukavaa hommaa löytyy vaikkapa päästäisen jahtaamisesssa!

Mutta siivo sisällä on kyllä ihan kamala noiden kuratassujen jäljiltä! Pesuvati ja pyyhkeet onkin pitänyt taas laittaa etuterassille. Harmi kun pesuhuone on talon toisessa päässä, eikä pihalta pääse suoraan huuhteluhuoneeseen - asialle pitäis tehdä jotain, jos vain keksisi mitä.

Tuleviksi viikonlopuiksi on kertynyt aika lailla koiramaista hommaa. Ensin on PSMKK:n järjestämä luonnetesti Haukiputaalla, sitten Pyryn LUT-koe Tuusniemellä ja seuraavana viikonloppuna MÄAJ-piirimestaruuskisat. Jos ei olla koiran kanssa itse kokeissa, niin ollaan muuten mukana toimitsijana ja keittiön puolella.

Sunnuntaina kävisemme Kuusamossa katsomassa Pyryn ja Rassin pentuja. Täytyy napsia paljon kuvia ja laittaa sivuille. Olisipa mukava pitää yhteyttä myös Pyryn pentujen uusien omistajien kanssa ja kuulla pentujen elämästä! 

27.8.2009_1.jpg

Noran tassukuviointia keittiön lattiassa

27.8.2009_3.jpg

Karvainen kaivurikolmikko riistan jäljillä

 

Avainsanat: koiranelämää, omasta pihasta, koirapiha, koira-aita

Kaivaukset jatkuvat.....

Tiistai 16.9.2008 klo 16.31 - Marja J

Eikä oikein näytä loppua tulevan! Ihan tässä jo odottaa pakkasia ja lumen tuloa, että hieman hiljenisi tuo tahti kaivauksilla. Vanha kaivantoalue oli kuin pommituksen jäljiltä ja se piti jo sulkea. Yritin ensin aidata aluetta matalalla kanaverkolla, mutta se ei pidätellyt Noraa ja Pyryä yhtään. Pyry hyppäsi kuin kenguru aidan yli ja päästi sitten mammakoirankin aidan sisään. Ei auttanut muu kuin laittaa vanhan lammasaidan tolpat ja esteeksi samaa verkkoa kuin isossakin aitauksessa. Nora on käynyt joka päivä puskemassa aitaa ja haukkumassa, kun ei ole päässyt "herkkukaivauksille".

Koirat avasivatkin sitten uuden projektin keskemmältä pihaa ja siinä on nyt riittänyt hommaa jo kohta viikon ajan. Alkaa vaan hermoja vähän riipiä, kun Pyry vonkaa Noralta kuoppaa kimeällä haukkumisella ja Nora haukkuu sitten takaisin. Pyry kimittää myös innoissaan, kun kaivelee kuoppaansa. Myös Miro käy välillä kuopimassa, mutta viihtyy paremmin itsekseen.

Sekä Nora että poikansa ovat todella sitkeitä luolakoiria ja aika taitaviakin noissa maansiirtohommissa - hienoa ojaa näyttää syntyvän vaikka nurmikkoon! Onneksi meillä on tuo iso koirapiha, ettei tarvitse hermojaan repiä noista mäyristen puhdetöistä.

Pyry tuntuu nyt todella "syttyneen" myyrälle, sillä eilisellä lenkillä piti monta kertaa hypätä kaivelemaan tienpenkkaan - ihan on tullut äitiinsä!

Uusi_kaivanto_16.9.2008.jpg

Pyry ja Nora töissä

Kaivurit_tauolla.jpg

Ja nyt vähän levätään. Etuovelle on pitänyt laittaa pesupaikka möyrijöille.

Avainsanat: koiranelämää, koirapiha, omasta pihasta

Karkeakarvaiset kaivinkoneet maansiirtotehtävissä

Torstai 4.9.2008 klo 23.08 - Marja J

Koirien myyränkaivuhomma on mennyt ihan mahdottomaksi! Myyrä on kaivanut käytävänsä aidan alitse ja melko syvään, joten koirien kaivuhommia on pitänyt ihmisen ikävällä tavalla rajoittaa, etteivät koirat pääse aidan alta kaivautumaan vapauteen. Olen tuupannut tielle jo monta hirren pätkää pystyyn, pitkittäin, poikittain ja päällekkäin, mutta aina vaan pitää kaivella hirsien vierestä. Eilen suihkutin multaan etikkavettä ja kaupan estohajustetta, mutta ne eivät haitanneet ollenkaan hommia.

Nora ryntää kaivauksille heti aamupalan jälkeen ja viipyisi siellä sitkeänä koirana varmasti vaikka koko päivän. Noran partakarvat ovat jo ohentuneet ja kuonon päällä on nahkakin ruvella kovasta kaivamisesta. Tänään Nora aloitti hommat jo aamupäivällä ja tuli sisään vasta illemmalla ruoka-aikaan. Ei auttanut muuta kuin viedä mamma taas pesulle ja lopettaa kaivuhommat kaikilta laittamalla uuden aidan portit kiinni.

Pyrykin on sitkeä kaivuri ja välillä mamman kanssa tulee kinaa hyvistä kuopista. Miro ei oikein välitä kaivauksista, vaikka siellä kyllä kuopiikin. Kyllä siellä varmaan tuoreita hajuja on, eikä Nora helposti anna periksi. Naapurin vanhalta pottumaalta Nora pyysi monta lihavaa ja isoa vesimyyrää. Lenkillä piti olla mukana aina näppylähanskat, että sai kaivettua kidasta paistin pois. Nora on kunnostautunut myös sänkipeltojahdissa ja hankkinut sieltä monet makoisat suupalat.

kaivanto_1.jpg

Onneksi tämä paikka on vähän kauempana pihalla!

kaivanto_2.jpg

Aikamoisen pottupellon ovat karvakaivurit saaneet aikaan.

nora_ja_myyr.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä Noran vanhoja "paistikuvia". 

hei_me_levtn_4.9.2008_22.jpg

Kaivinkoneet lepotauolla, takana Miro, keskellä Nora ja edessä Pyry. Keittiöön piti hankkia sohva ihan vain koiria varten. Selkänojalla on mukava könöttää ja katsella ikkunoista pihalle.

Avainsanat: koiranelämää, koirapiha, omasta pihasta, Nora, Rowanberrie´s Feenix, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Miro, Semilain Omar

Meillä on nyt kesä....

Sunnuntai 22.6.2008 klo 9.52 - Marja J

- ja sääskiä!

Harvana kesänä näitä häiriköitä on ollut näin tuhottomasti! Heti kun ovesta astuu ulos, on parvi kiusaamassa ja kiusaaminen jatkuu koko päivän, eikä vain illemmalla. Pihalla olisi vaikka minkälaista puutarhahommaa, mutta eipä siellä oikein viitsi nyt kyykkiä.

Pyrykään ei tykkää yhtään sääskistä. Ensimmäisen kerran, kun poika kuuli niiden ininän pihalla, se luikerteli hädissään pakoon. Nyt se nappaa niitä jo tosi taitavasti, kun vaan sattuvat hollille. Pyry on perinyt taipumuksensa varmaan Nora-mammalta, jonka erikoislajina on kärpästen pyydystäminen vauhdikkaasti haukkuen. Kun ottaa lehden käteen, niin Nora alkaa haukkua ja pomppia: MISSÄ, MISSÄ! Mirokin jahtaa kärpäsiä ja sääskiä, mutta osaa odottaa tyynesti. Ja kun "paisti" on kohdalla kuuluu vain - NAPS!

Piha_2008.jpg

Tässä on koirien oma piha. Vanhaan heinäpeltoon on ajettu koirille omat kulkureitit ja jätetty mukavia saarekkeita pitempää kasvillisuutta. Sieltä löytyykin aika monta lajia!

 Pyry_Miro_juhannus_2008.jpg

Pyry ja Miro juhannuspivänä portaalla lekottelemassa. Välioveen piti laittaa taas verho estämään sääskien pääsy sisälle. Tuo oven koiraluukku on osoittautunut todella hyväksi. Läppä vain paukkuu, kun koirat juoksevat ulos ja sisälle. Myös viime kesänä portaaseen asennettu kulkuluiska on edelleen paikoillaan ja nyt todella käytännöllinen tuon koiraläpän kanssa. Ramppi laitettiin Noraa varten, ettei tarvi pomppia massu pentuja pullollaan portaita pitkin.

Avainsanat: Koirapiha, omasta pihasta, koira-aita