Hertan ja Elmerin kanssa Haapakankaalla

Lauantai 27.10.2012 klo 13:08 - Marja J

haapakangas_21.10_6.jpg

Hertta ja Elmeri pääsivät viime sunnuntaina 21.10. metsäretkelle Temmeksen Haapakankaalle. Haapakankaan maasto on helppokulkuista möntykangasta ja siellä olemme harjoitelleen myös muiden mäyräkoirien kanssa.

Mukana retkellä oli Hertan kotiväki Heidi ja Mika sekä Elmerin kotiväki Pauliina ja Kari. Hertta ja Elmeri olivat koko ajan vauhdissa: parivaljakko ravasi metsässä, nuuskutteli ja kiusoitteli toisiaan kepinpalasilla. Hertta ja Elmeri ovat tottuneet pienestä pitäen leikkimään keskenään ja kyllä moilemmilla tuntukin olevan mukavaa!

Pauliina teki koirien lämmitellessä molemmille naudanverellä lyhyet verijäljet, jossa oli lähtömakauksen lisäksi yksi makaus ja kulma sekä tietenkin hyvä palkinto eli kauriin sorkka.

Molemmat pennut ovat jo ottaneet vähän tuntumaa jälkien nuuskutteluun. Molemmat tutkivat makausta oikein kunnolla ja kun veri haisi siinä voimakkaammiin, ei jäljelle lähtö heti kiinnostanutkaan. Oli mukava katsella, miten hartaasti ja hieman ihmetellen jälkeä nuuskittiin ja seurattiin - ja sorkan löytyminen oli iso juttu molemmille! Hertta ja Elmeri palasivat vielä omatoimisestikin nuuskuttelemaan jälkeä.

Hertta ja Elmeri Haapakankaalla - kuvat

Jälkiharjoitukset voi ihan hyvin aloittaa jo 5 - 6 kuukauden iässä. Vaikka omaan pihaan tai muuhun helppoon maastoon voi tehdä lyhyitä laahaus- tai verijälkiä sorkalla, verisienellä tai vaikkapa jauheihaköntillä, joka on laitettu verkkopussiin. Tärkeä on myös totuttaa pentu kulkemaan metsässä ja erilaisissa maastoissa ja totuttaa koira metsänhajuihin. Samalla yhteistyö lujittuu ihmisen kanssa ja ihmisen koiranlukutaito kehittyy.

Harjoitusjäljen ei alussa tarvitse olla pitkä, vain muutama kymmenen metriä, eikä siinä tarvitse olla kulmia tai katkoja. Ja jälki saa olla aivan tuore. Tärkeintä on saada koira ymmärtämään millä asialla ollaan ja kiinnostumaan itse etsimään ja seuraaman jälkeä. Olisi hyvä, jos koiralla olisi jälkihommia varten aivan oma ja erityinen valjas, jonka pukemisesta koira jo ymmäärtäisi mihin ollaan menossa ja mitä mukavaa oin tulossa.

Motivointi ja kehuminen on tässä vaiheessa todella tärkeä, että pentu ymmärtää mitä häneltä odotetaan ja minkä asian hän tekee oikein. Tässä vaiheessa kun kaikki uuusi ja outo on vähän pelottavaakin, verenhaju tai sorkka ei ehkä vielä ole riittävän hyvä palkinto, joten kiinnoistusta voi lisätä vaikkapa makupaloilla.

Koiran ollessa nuori, kannattaa edetä rauhassa ja opetella uusia juttuja vähän kerrallaan koiran ikä ja kehitysvaiheet huomioon ottaen. Pientä vasta-alkajaa ei kannata uuvuttaa liian tiheillä ja vaativilla harjoituksilla, vaikeilla maastoilla tai monimutkaisilla, liian pitkillä tai vanhoilla jäljillä. Koira tarvitsee uusien asioiden sulatteluun ja kypsyttelyyn oman aikansa ja jokaisella koiralla on oma tyylinsä ja tapansa toimia. Harjoitukset pitää lopettaa aina positiiviseen kokemukseen ja niin että hoimma jää vähän kutkuttamaan koiran mieltä! Leikin avulla voi opetella myös hyödyllisiä juttuja, ja täkeintä onkin että harjoittelu on mukavaa ja palkitsevaa!

Jälkikokeista ja -koulutuksesta löytyy paljon hyvää tietoa mm. Suomen  Spanieliliiton kotisivuilta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MEJÄ, Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo

I-ipanat ekassa trimmauksessa

Perjantai 19.10.2012 klo 15:43 - Marja J

iira_ja_hertta_7.jpg

Iira ja Hertta napottavat nätisti vasta trimmattuina

Olin suunnitellut I-ipanoiden yhteistä trimmauspäivää syksylle ja nyt se sattuikin samalle päivälle Koirakylpylä Vesipedon ja Koirasalonki Kastehelmen avajaisten kanssa. Meidän koiria trimmannut Joenpenkan Anni-Ainokaisen eli Anin omistaja Kastehelmi Kakko avasi uudet toimitilat Kiimingin koirakylpylässä ja niin mekin pääsimme neljän ipanan Oivan, Aatun, Hertan ja Iiran kanssa avajaisiin. Pauliina oli jo kerinnyt trimmata aikaisemmin Elmerin, joten poika pääsee vasta myöhemmin Kastehelmen käsittelyyn.

Kaikilla I-ipanoilla on helppohoitoinen, karkea turkki ja osalta vanha pentukarva oli irronnut jo itsestään. Eniten muutosta näkyi, kun Kastehelmi oli saanut kaivettua pentujen kauniit päät ja silmät esille karvakasojen alta.

Pennut olivat trimmattavana nyt ensimmäistä kertaa, eikä pöydällä olokaan ollut kovin tuttua, mutta kaikki olivat niin nätisti ja reippaasti käsittelyssä. Koskapa oli avajaispäivä, tiloissa oli myös hulinaa ja avajaisvieraita, mutta eipä tuo pentuja haitannut. Vieraat pääsivät nyt tutustumaan tarkemmin nypittävään rotuun, kun pikkumäyräkoirat toimivat mannekiineina.

Lisää kuvia komistuksista ja kaunottarista!

Koirasalonki Kastehelmi, Kiiminki, Oulu

Koirakylpylä Vesipeto, Kiiminki

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: trimmaus, Iira, Joenpenkan Ihana-Iira, Hertta, Aatu, Oiva, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, Joenpenkan Iso-Iiro, Joenpenkan Innokas-Iikku

I-ipanat Hertta ja Elmeri tapasivat hirven

Torstai 4.10.2012 klo 13:17 - Marja J

hertta_30.90_3.jpg

I-ipanoiden Hertan ja Elmerin kotona on aloitettu taas syksyn hirvihommat ja molemmat ovat päässeet tutustumaan tuohon isoon otukseen.

Hertan isäntä Mika oli ampunut syksyn ensimmäisen hirven ja Hertta oli päässyt sitä nuoreeltaan nuuskuttelamaan. Herttaa ei ollut yhtään pelottanut ja tyttö oli nuuskinut ja tepastellutkin hirven päällä.

Hertta on päässyt myös kokeilemaan laahausjälkiä, joita Heidi oli tehnyt mökin pihalla. Hyvin oli Hertta mennyt jäljellä ja palkinnoksi löytyi sorkka jäljen päästä. Uusien ja outojen riistakokemusten jälkeen Hertta on kuulemma selvästi tullut rohkeammaksi ja koko koiran olemus on muuttunut.

Hertan uudet kuvat

elmeri_3.10_1.jpg

Elmerin Kari-isäntäkin oli ampunut hirven ja myös Elmeri-veli pääsi ensimmäistä kertaa tutustumanaan hirveen.  Elmeri oli hyökännyt vauhdilla hirven ruhon kimppuun ja protestoinut äänekkäästi kun siitä piti lähteä autoon.

Elmerin uudet kuvat

Molempien kotona on jo valmiina hirven verta ja sorkkia tulevia jälkiharjoituksia varten. Tässä vaiheessa riittää vielä lyhyt ja helppo jälki. Pääasia on että koira kiinnostuu jäljestä ja saa mielekästä ja mukavaa tekemistä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, Elmeri, Joenpenkan Iskevä-Ippo

Hertalla kylässä

Tiistai 11.9.2012 klo 13:09 - Marja J

Käytiin viime sunnuntaina kyläilemässä Hertan (Joenpenkan Iloinen-Ilmi) luona Tupoksessa. Hertta otti iloisesti meidät vieraat vastaan, muisti varmaan vielä pentukotoa!

Hertasta on kasvanut niin nätti ja reipas tyttö, jolla on jo paljon isoja ja pieniä ihmis- ja koirakavereita. Onpa Hertta tehnyt tuttavuuttaa myös hevosten kanssa. Mukavimmat ja tutuimmat koirakaverit ovat pystykorva Olga ja cockeri Wallu, joiden kanssa Hertta viettää paljon aikaa ja opettelee isojen koirien tavoille.

Syksyllä Hertta on menossa Tupokseen Minnan koirakouluun pentukurssille ja Heidi on treenannut muutenkin paljon hyödyllisiä tottelevaisuusjuttuja Hertan kanssa. Sunnuntaina Hertta antoikin meille pienen näytöksen: Hertta istui nätisti, antoi tassua, meni maahan ja kierähti ympäri, ruokakupilla Hertta odotti myös nätisti.

Pihassa vauhtia piisasi ja kukkapuskat vaan pöllysi, kun Hertta innostui. Sisällä tyttö kävi välillä torkuillakin, eli osaa olla myös omassa rauhassaan. Hertalla oli mukava oma paikka portaiden alla ja siellä oma peti, häkki ja paljon leuluja mm. älypeli, jonka luukkuja tyttö aukoi kuonollaan vauhdilla ja taitavasti.

hertan_luona_tupoksessa_9.9_1.jpg

Hertan pentuturkki alkaa jo olla riittävän kypsää ja ensimmäinen trimmaus on edessä. Olemmekin suunnitelleet Joenpenkan Anni-Ainokaisen eli Anin emännän Kastehelmi Kakon kanssa I-ipanoille ihan omaa trimmauspäivää syys-lokakuulle.

Kastehelmi on valmistunut trimmaajaksi ja hänellä on pitkä kokemus mäyräkoirien trimmauksesta. Kastehelmi on trimmannut myös meidän koirat ja myös esitti menestyksellä Nora-isomummin Yppärissä elokuun lopulla.

Kastehelmi on avannut juuri oman trimmausfirman Koirasalonki Kastehelmi. Palvelua saa vielä alkusyksystä Koirakoulu Vietin tiloissa Oulun Hiukkavaarassa, mutta myöhemmin syksyllä Kastehelmi siirtyy aivan uusiin toimitiloin Kiiminkiin Koirahoitola Vesipedon tiloihin.

Lisää kuvia Hertasta viime sunnuntailta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi

Joenpenkkalaisille menestystä viikonloppuna

Maanantai 6.8.2012 klo 19:58 - Marja J

Joenpenkan koirilla oli vilkas viikonloppu, kun koiria osallistui näyttelyyn ja kokeisiin. Perjantaina olimme Pauliinan ja Emman kanssa Kuopiossa näyttelyreissulla ja matkaseurana menomatkalla oli vielä Purasten karkkari Pipsa, joka oli menossa sulhasen luona käymään.

Emma_ja_Pauliina_Kuopio.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli nyt ensimmäistä kertaa näyttelykehässä keväisen mammalomansa jälkeen ja eipä olisi uskonut, että Emmalla oli vasta pennut - niin hyvässä ja timmissä kunnossa tyttö oli! Karkkarinarttuja oli mukana 14 ja Emma sijoittui hienosti narttujen viidenneksi ja käyttöluokan kakkoseksi saaden erinomaisen laatuarvostelun ERI SA eli erinomainen ja sertin arvoinen.

Onnittelut Emmalle ja Pauliinalle!

Lauantaina tuli Elmon (Joenpenkan Ehtivä-Elmo) isännältä Villeltä Alajärveltä terveiset, että Elmo oli saanut toisen LUTB-tuloksen pistein 42 Ilmajoen kokeessa. Elmo oli antanut kuulemma liikaa ääntä tyhjässä luolassa, mutta varsinaisessa riistakokeessa koe keskeytettiin kuten ensimmäinen koekin turhien vahinkojen välttämiseksi. Elmo suoritti myös luonnonluolan tarkastuksen ja nyt on edessä kolmas eli A-koe syyskuun alussa.

Onnittelut Elmolle ja Villelle!

Lauantaina valmistelimme Pauliinan ja Hannun kanssa oman kerhon sunnuntain VAHI-koetta. Keskuspaikkana oli Ala-Temmeksen kylätalo, joka on oikein hyvä paikka kokeiden keskuspaikaksi. Päivä alkoi klo 7 aamupalalla ja kohta porukka siirtyi jälkien tekoon Temmekselle Linnakankaantien varteen.

vahi-koe_liminka_5.8_2.jpg

Minulla oli kaverina Emman tyttö Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi), jonka isäntä Mika oli kokeessa maalimiehenä. Hertta on terhakka tyttö, ja tykkäsi olla ihmisten rapsuteltavana. Kun väki alkoi tulla jäljiltä syömään ja kahville, ei hälinä ja puheensorina häirinnyt tyttöä, joka nukkui kaikessa rauhassa omassa häkissään. Loppupäivästä Hertan keveriksi tuli myös veli Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo), jonka kanssa piti kisuta ja riekkua.

PSMKK:n kolmanteen VAHI-kokeeseen osallistui viisi koiraa ja nyt koe mentiin läpi uusilla säännöillä. Jälki tulee olla nyt 2 - 36 tuntia vanha, tuomari on koirakon mukana vain ensimmäiselle makaukselle ja koiran on löydettävä makauksilta yhteensä kaksi kapulaa. Kokeen voi suorittaa myös todellisessa haavakko/kolaritilanteessa.

Emmankin piti osallistua kokeeseen, mutta Emma pääsikin suorittamaan kokeen luonnonjäljestystilanteessa, kun ylituomari Mikko Taipaleenmäelle tuli aamulla pyyntö jäljittää Rantsilassa kolarihirvi. Emma onnistui jäljityshommassaan ja sai hyväksytyn tuloksen. Myös varsinaiseen kokeeseen osallistuneet 4 mäyräkoiraa ja labradorinnoutaja saivat hyväksytyn - eli päivä oli kaikin puolin onnistunut!

Pyry meni jäljen todella hyvin ja kaikilta osa-alueilta arvosteluksi tuli erinomainen. Myös makaus oli merkattu hyvin ja Pyry löysi makauksilta kaikki 5 kapulaa.

Pyryn VAHI-kokeet

Emman VAHI-kokeet

Onnittelut Emma ja ohjaaja Kari sekä Pyry ja ohjaaja Hannu!

Nyt Emmalla ja meidän Pyryllä on kaksi hyväksyttyä tulosta VAHI-kokeesta ja molemmat kokeilevat lumien tultua hirvikoirien jäljestyskoetta. VAHI-kokeen suorittivat onnistuneesti Pyryn ja Emman lisäksi myös karkkari Ursula, pitkikset Risto ja Bantsu sekä labbis Sara.

Onnittelut kaikille!

Kuvia VAHI-koepäivältä

VAHI-kokeen tulokset

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi, jäljestys, näyttelyt, LUT, VAHI, Pyry, Joenpenkan Aito-Artturi, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Elmo, Joenpenkan Ehtivä-Elmo

« Uudemmat kirjoitukset