Lapsuuden herkkuja ternimaidosta

Share |

Keskiviikko 18.3.2015 - Marja J


Toissa viikolla rupesi tekemään ihan älyttämästi mieli lapsuudesta tuttua pehmeän maistuvaa uunijuustoa, mutta mistä saisi siihen hätään ternimaitoa? Onneksi on facebook ja löysin lähiruokatuottajien sivuille. Niinpä kävimme hakemassa Kiimingistä Vesalan luomutilalta alkuperäisen suomenkarjan luomuternimaitoa. Tilalla on sekä kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa ja lapinlehmiä eli pohjoissuomen karjaa. Lisäksi sain lähetyksen suomussalmelaisen lehmän terniä lisäksi ja siitä tein sitten pannaria.

Uunijuustosta tuli tosi hyvää, lisäsin vielä ripauksen oikeaa vaniljaa. Myös pannukakku onnistui todella hyvin, vaikka ternimaidon vahvuudesta ei aina olekaan selvillä. Terniä myydäänkin usein uunijuusto- tai pannukakkulaatuna sen mkaan, onko maito lypsetty heti lehmän poikimisen jälkeen vai vähän myöhemmin. Alkuternimaidossa hyytyminen on voimakkaampaa ja siksi se sopii paremmin uunijuustoon. Vahvempaa ternimaitoa joutuu pannukakkuun laimentamaan tavallisella maidolla.

terni_2.jpg

Uunipannukakku (alkuperäinen ohje: Bergenström Anna, Joka kodin keittokirja)

  • litra punaista maitoa (jos ei ole ollut, niin olen korvannut osan sinisestä maidosta kermalla, ruokakermalla tai kermaviilillä)
  • 4 munaa
  • 5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata spelttijauholla)
  • 3/4 tl suolaa

Uuni 225 astetta

Ternimaitopannukakku

Tehdään samalla tavalla, mutta kananmunat jätetään kokonaan pois.

Laita uuni kuumenemaan. Riko kulhoon munat ja vatkaa niitä vähän. Lisää joukkoon noin puolet jauhoista, suola ja pieni loraus maitoa. Vatkaa paksuhko taikina tasaiseksi. Lisää loppu maito ja loput jauhot seokseen pienissä erissä ja jätä taikina ässehtimään vähäksi aikaa.

Voit paistaa pannarin pellillä tai pienemmissä paistoastioissa. Laita vuokaan tai pellille paistopaperin päälle nokare voita ja sulata se uunissa. Sivele voisulaa tasaisesti pellille ja reunoille ja lisää taikina. Paista kunnes pannari on pinnalta kauniin ruskea. Pannari kupruilee uunissa ja rasvalisällä siihen tulee rapea ja maistuva reuna.

terni_1.jpg

Uunijuusto

  • ternimaitoa
  • ripaus suolaa
  • voita paistovuuan voitelemiseen

Uuni: 175 astetta

Laita uuni kuumenemaan ja voitele paistoastia. Sekoita suola ternimaitoon ja laita seos paistumaan. Voit lisätä sekaan myös aitoa vaniljaa. Paista kunnes juustomassa on hyytynyt ja pinta kauniin ruskea. Nauti kaneli-sokerin tai hillon kanssa.

Maukkaita herkkuhetkiä!

Avainsanat: kotoilu


Kommentit

20.4.2015 11:42  Minna

Tuota uunijuustoa on joskus tullut tehtyä, siis eihän helpompaa olekaan! ja kuinka hyvää se on! Harmi vaan ettei enää ole tuttuja maitotilallisia keiltä kysyä ternimaitoa. Täytyy varmaan minunkin kääntyä facebookin puoleen =).

20.4.2015 12:25  Marja J

Facebookissa löytyy lähi/luomuruokaryhmiä, joista löytyy tietoa lähialueen maitotilallisista. Sieltä minäkin löysin tätä rakkaudella hoidetun alkuperäiskarjan luomumaitoa herkkujen tekoon. Ja miten helppoa uunijuuston teko on! Nopeasti saa lapsuuden makumuistoja ja tämän päivän arvostettua yksinkertaista lähiruiokaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini