Metsästysmatka Ruotsiin 4. - 8.12.2014

Share |

Perjantai 26.12.2014 - Hannu Pietiläinen


Idea metsästysmatkasta syntyi ja muotoutui kesän 2014 aikana ja erityinen kiinnostuksen kohde oli kauriinajometsästys mäyräkoirilla. Villisikajahti täydensi kokonaisuuden eli päivällä kaurisajoa ja illalla/yöllä kytisjahtia sikojen ruokintapaikoilla. Ryhmän kokoonpanon varmistuttua Vesa hoiti elo-syyskuussa tiedustelut ja matkajärjestelyt Kim Börjessonin kanssa. Kimin Jernuddens metsästysmatkailuyritys toimii Hultsfredin ja Vimmerbyn alueella Etelä-Ruotsissa Smoolannin kulttuurimaisemissa.

Matkaan lähdettiin Oulusta ja Limingasta torstaina neljäs joulukuuta. Mukana olivat Kari Tyrnävältä, Tapio ja Hannu Limingasta ja Vesa Oulusta. Vesan pihassa pakattiin tavarat peräkärryyn ja suunnattiin kohti ensin kohti Lohtajaa. Pekan luona Lohtajalla jaettiin porukka kahteen autoon ja matka jatkui kohti Turkua, jossa mukaan liittyi Helsingistä tullut Aappo. Mukana olivat myös mäyräkoirat Billy, Elli, Emma ja Karu.

ruotsi_4.-8.12_1.jpg

Lähtötunnelmia Vesan pihassa Oulussa.

ruotsi_4.-8.12_2.jpg

Ensimmäinen etappi Pekan luona Lohtajalla.

ruotsi_4.-8.12_3.jpg

Pekka, Billy ja Elli hytissä matkalla Tukholmaan.

ruotsi_4.-8.12_6.jpg

Perillä Vimmerbyssä perjantaina noin klo 11.00. Nopea tavaroiden purku ja jahtikamppeiden vaihto.

ruotsi_4.-8.12_5.jpg

ruotsi_4.-8.12_4.jpg

Majapaikkana vanha pensionaatti, jonka pihatammen juurella Aappo, Vesa ja Tapio.

ruotsi_4.-8.12_7.jpg

Pikaisen varusteiden vaihdon jälkeen kuullaan Kimin esittely alueesta, tutkitaan karttoja ja valmistaudutaan jahtiin.

Tapahtumia ja saalista

Ensimmäisen päivän kaurisajot koirilla eivät tuottaneet tulosta. Totesimme kuitenkin kauriita alueella olevan ja tämä käsitys vain vahvistui jahdin edetessä. Kaikilta alueilta sekä Vimmerbystä että Hultsfredistä koirat löysivät ajettavaa ja tuntuikin, että kauriita oli maastoissa kuten meillä jäniksiä.

Ensimmäisen illan eli perjantain kytisjahti tuotti heti tulosta. Pekka ja Kari saivat saaliiksi kaksi possua ja Vesa kaatoi rusakon. Lauantai oli pitkä jahtipäivä kun valoisa aika käytettiin kauriiden ajometsästykseen koirilla. Vesa kaatoi Billyn ajosta naarasvasan, mutta Pekan jalkaosuman saanut kauris meni menojaan Emman ja paikallisen Baijerin vuoristovihikoiran pitkästä jäljityksestä huolimatta.

ruotsi_4.-8.12_8.jpg

Lauantain onnellinen kauriinkaataja Vesa.

ruotsi_4.-8.12_9.jpg

Ja Kimin näppärä saaliinkuljetusteline auton vetokoukussa.

Lauantai-iltana vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää sikakytiksillä eri puolilla jahtialuetta. Jälleen oli onni myötä kun Hannu kaatoi kaksi possua samalta paikalta noin tunnnin välein.

ruotsi_4.-8.12_10.jpg

Kytispaikat olivat ruokintapaikkoja, joihin oli asennettu erilaisia valaistussysteemejä. Led-valoista koostuvia rakennelmia oli joko ruokintapaikan yllä, kuten alla olevassa kuvassa. Joissain paikoin led-valonheitin oli korkealla puussa ruokintapaikan laidalla. Valoa riitti kuitenkin sen verran, että huonommallakin kiikaritähtäimellä olisi jahti onnistunut.

 ruotsi_4.-8.12_11.jpg

Sunnuntaina 7.12. metsästettiin vielä aamupäivä kauriita koirien avulla. Aikataulu oli hieman kireä, kun aiempina päivinä saadut saaliit piti vielä paloitella ja pakata kyytiin sekä siivota majapaikka siistiksi.

Emma otti kaurispukin ajoon ja vanha konkari vei koiran vieraalle alueelle. Billy sai myös vainun ja löysi kaurisemän ja vasan. Ajo oli kiivasta ja Hannu saikin vasan eräksi. Näin jahti saatiin hyvään päätökseen kun kaikkina metsästyspäivinä saatiin kontakteja riistaan ja myös kaatoja.

ruotsi_4.-8.12_12.jpg

Sunnuntain kauriinvasa, joka kaatui Billyn ajosta. Urosvasan pienet sarvenalut näkyvät otsalla.

Sunnuntaina iltapäivän alussa pakattiin tavarat kyytiin ja kotimatka alkoi. Tukholmassa laivaan, syömään ja nukkumaan. Aamulla oltiinkin Turussa, josta nokka kohti pohjoista. Ikaalisten pysähdyksen jälkeen Aappo jäikin sinne ja Pekka jatkoi matkaa omia reittejään. Loppujoukkue ajoi Liminkaan Tapion talliin, missä lihojen paloittelu viimeisteltiin ja pakattiin vakuumipusseihin. Siitä erityiskiitokset Tapiolle.

Osa lihoista vietiin palvattavaksi ja ilmeisesti jokaisen matkalaisen kotona on perinteisen joulukinkun tilalla tai lisäksi nautittu villisian kinkkua. Palvikauris oli myös tosi herkullista. Nyt ollaan suunnittelemassa jo tulevan vuoden jahtireissua samoille seuduille Smoolantiin.

Lisätietoja yrityksestä ja kuvia Vimmerbyn metsästysmaisemista

Metsästysmatkailuyritys Jernuddens 

Luonto- ja eläinkuvia, kuvituksia, nettikauppa, blogi

Avainsanat: metsästys, ajometsästys, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma


Kommentit

25.8.2015 14:32  Matti

Moi,

Ollaan kavereiden kanssa suunnittelemassa Vimmerbyhyn lähtöä ja huomattiin, että olette olleet siellä.

Oliko riistaa? Toimiiko jahdit? Oliko rahalle vastinetta? Kannattaako mennä?

Meitä kiinnostaa tällä kertaa erityisesti possut, mutta kauriit myös.


t: Matti - eli se teidän edesmenneen Miron isän Seren omistaja ;-)

25.8.2015 15:18  Marja J

Hei, Hannu oli kaikinpuolin tyytyväinen jahtiin ja järjestelyihin, kun ovat menossa tuonne uudestaankin. Välitän viestiä Hannulle, hän varmaan kertoo mielellään lisää ja vastaa kysymyksiin.Mites Sere? Miro on mielessä edelleen.....terveisin Marja

25.8.2015 15:53  Matti

Kiitokset - oikein kiva jos Hannu ehtisi laittaa tietoa. Onko sinulla vielä minun suora sähköpostiosoite tallella?

Sere täyttää kohta 15 v ja on jo siirretty eläkkeelle jahtihommista. Kuulon kanssa on jo vähän niin ja näin, mutta muuten ikäisekseen vielä ihan kohtalaisessa kunnossa :-)

Matti

25.8.2015 16:11  Marja J

Hei, yksi s-alkuinen kyllä löytyy ja se lienee oikea. Hannupa laittelee vieistiä tulemaan.

Mukava kuulla, että Sere on vielä voimissaan, näin arvelinkin. Meilläkin tuo mummeli-Nora on jo 12,5., eikä virta ole vielä loppunut. :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini