Jäljestäminen - mukavaa ja hyödyllistä harrastamista koiran kanssa

Share |

Keskiviikko 3.12.2014 - Marja J


Tänä vuonna olisi jälkihommia voinut treenata vielä näinkin myöhään vuodesta, sillä niin koe- kuin harjoitusjäljet tulee vetää aina lumettomalle maalle. Monet  kokeneet ja kokeissakin ansioituneet koirat ovat päässeet taas käytännön jälkitöihin etsimään kolaroituja eläimiä ja hirviporukoiden haavakkoja.

nora_ja_hirvi2_small.jpg

Nora (Rowanberrie´s Feenix) ja onnistuneen jäljestyksen päätteeksi kuolleena löytynyt hirvi. Onneksi hirvi löytyi pian osaavan jälkikoiran avulla, eikä ruho kerinnyt lämpimällä kelillä pilaantua.


Jäljestäminen
on koiralle luontainen ja palkitseva työskentelymuoto, ja osaavien jälkikoirien käyttö haavakko- ja kolaritilanteissa on suositeltavaa myös eläinsuojelullisista syistä. Eläinsuojelulaki, luonnonsuojelulaki ja metsästyslaki sisältävät velvoitteen luonnonvaraisen eläimen auttamiseksi ja näin haavoittuneet eläimet saadaan nopeasti pois luonnosta ja ne välttyvät turhilta kärsimyksiltä. Elossa oleva loukkaantunut eläin lopetetaan välittömästi asianmukaisella tavalla, eikä jäljestystä saa koskaan lopettaa ennen kuin ollaan aivan varmoja, että eläin on jatkanut matkaansa loukkaantumattomana.


Hertta (Joenpenkan Iloinen-Ilmi)
pääsi näyttämään tositilanteessa 23.11. jäkikoiran taitojaan, kun Hertta Heidin ohjaamana tarkisti mahdollisesti osuman saaneen hirven tilanteen. Hertta on jo kokenut kävijä MEJÄ-kokeissa, VOI-luokassa on yksi ykköstuloskin. Tässä Heidin kertomus jäljestystapahtumasta.

Saimme sunnuntaipäivänä puhelinsoiton metsästysseuran johtajalta joka pyysi Herttaa jäljestysavuksi. Meillä oli tieto, että hirveen oli saatu hirvenmetsästyksen yhteydessä osuma, mutta eläin oli jatkanut matkaansa. Lähdimme Hertan kanssa heti paikan päälle, mukanamme varusteina jäljestysnaru, valjaat, kompassi ja kartta.

Hirveä oli jäljestetty ensin lyhyen matkaa miesvoimin. Menimme Hertan kanssa suoraan jäljelle annettujen ohjeiden mukaisesti, josta löytyi maasta pieni määrä verta sekä tuoreet sorkan jäljet. Jälki oli noin tunnin vanha. Osoitin Hertalle verijäljen ja Hertta lähti innokkaasti jäljestämään suoraan jäljen päällä. Metsästäjä oli seurannut jälkeä lyhyen matkaa ja odotti meitä edessä päin. Hertta jäljesti jälkeä pitkin suoraan metsästäjän luo, josta jatkoimme yhdessä matkaa. Omaa työtäni helpotti kevyt lumikerros maassa, koska näin, että koira jäljesti määrätietoisesti koko ajan jäljen päällä ja pystyin seuraamaan sorkan jälkiä.

Verijälkiä ei enää alkumatkan jälkeen löytynyt eikä myöskään hirvenmakuita, joissa hirvi olisi levännyt. Jatkoimme jäljestystä pari tuntia, mutta totesimme lopulta, että eläin oli tällä kertaa jatkanut matkaansa.


VAHI-kokeessa eli vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeessa
testataan koiran ja koiran ohjaajan välistä yhteistyötä ja kykyä seurata vahingoittuneen hirvieläimen jälkiä. Kokeen voi suorittaa myös todellisessa kolari/haavakkotilanteessa. Kokeeseen osallistuva koiranohjaaja antaa koepöytäkirjassa luvan yhteystietojensa välittämiseen viranomaiselle ja lupautuu olemaan heidän käytettävissään jäljestystilanteissa.

pietilainen_hannu_miron_jalki_ja_hirvi_1_large.jpg

Miro (Semilain Omar) ja jäljen päästä löytynyt hirvi.

Hannu on myös mukana Suurriistavirka-apu eli SRVA-tehtävissä. SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tavallisimpia SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin ja metsästäjien, koiranohjaajien ja metsästysseurojen vapaaehtoisyhteistyöhön. Hälytysjärjestelmä käynnistyy poliisin tai hätäkeskuksen antamalla virka-apupyynnöllä.

Puhelinsoitto ja avunpyyntö voi tulla milloin vain ja Hannukin on lähtenyt monta kertaa yöllä tarkistamaan tilannetta joko ensin yksin tai tarvittaessa koiran kanssa. Kaikki koiramme Nora, Miro ja Pyry ovat osallistuneet MEJÄ- kokeiden lisäksi myös käytännön jälkihommiin. Pyryllä on lisäksi kaksi hyväksyttyä VAHI-tulosta.


Lue lisää jäljestämisestä

Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen jäsenlehdestä Ostyposti 2/2014 s. 6- 11, Marja Junttila:  Jäljestäminen – mielekästä ja hyödyllistä harrastamista koiran kanssa. Ostyssä ollaan kehittämässä mejä-toimintaa ja jutussa esitellään lajia ja käytännön jäljestystä ihan yleisesti sekä annetaan vinkkejä pennun koulutukseen ja omatoimiseen harjoitteluun.

Sanomalehti Kaleva 20.10.2014, Anni Jyrinki: Jäljestäjä auttaa myös poliisia. Metsästysjäljestäjät etsivät haavoittuneita eläimiä.

Itä-Uudenmaan Poliisilaitos, Markku Tuominen, Kolumni 8.8.2014: Ilmoita eläinonnettomuus aina poliisille. Poliisi tiedottaa siitä, miten tulee toimia, jos kolaroi esim. hirven tai kauriin kanssa.

Jäljestyksen ABC-tietopaketti. Päivitetty versio 30.11.2014, tietopaketti on katsottavissa salasanan takaa Joenpenkan sivuilla.

Tekijänoikeudet ja käyttöoikeus on ainostaan minulla tekijänä, joten pyydä salasana niin pääset tutustumaan aineistoon. Jos sinulla jo on tuo paketti, niin suosittelen käyttämään uudistettua ja päivitettyä versiota. Tietopaketti on tarkoitettu vain omaan käyttöön ja sen jakaminen ja esittäminen ilman lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty.

Linkkien takana myös hyvää tietoa jälkihommista

Avainsanat: jäljestys, Hertta, Joenpenkan Iloinen-Ilmi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini