Terveystuloksia - allergiaa, silmiä ja selkänikamia

Share |

Maanantai 1.11.2010 klo 15:17 - Marja J


Mirolta otettiin Ouluvetissä verikoe 23.9. allergiatestiä varten ja tulokset tulivat vajaan 4 viikon kuluttua. Testin arvot 150 – 199 ovat raja-arvoja, positiivinen tulos on arvoilla 200 – 399 ja erittäin positiivinen arvosta 400 ylöspäin. Miron testissä rajatapauksia oli 5 ja positiivisia tuloksia 19, yhteensä testattavia aineita, kasveja, homeita, punkkeja, epiteelejä, hyönteisiä jne. oli 90. Tässä Spot Allergy Testin tulos.

Ruoka-aineiden suhteen tilanne ei ole kovin hankala, sillä lihoista Miro on allerginen vain kanille (226) ja lampaalle (253), eikä näitä aineita ole kyllä syöty pitkään aikaan. Kannattaa varmaan varoa jäniksenkin lihaa tulevaisuudessa. Muita allergiaa aiheuttavia aineita ovat: maito (237), kaura (242), panimohiiva (287) ja kala (276). Nyt on jätetty ruokavaliosta pois kaikki maitotuotteet kuten juusto, raejuusto, kermaviili ja piimä ja muistakin ruuista tarkastetaan esimerkiksi onko niissä maitojauhetta. Hiivaa löytyy valmisruuista ja olenpa joskus tarjonnut koirille tuota panimohiivaakin, mutta en pitkään aikaan. Jotain puuroainesta ja kalaakin osasin jo epäillä ja mm. lohiöljy on vaihdettu jo aikoja sitten tästä syystä kasvipohjaiseen Nutrolin-öljyyn. Myös vehnäjauhot ovat meidän koirilta olleet kiellettyjä jo pitkään ja vehnä onkin rajalla arvolla 166. Onneksi sallittuja ruoka-aineita ovat: nauta, kana, sika, peura, kananmuna, riisi, kalkkuna, ohra, peruna ja porkkana. Ja oletan myös hirven lihan kuuluvan näihin sallittuihin ruoka-aineisiin.

Kuivakoiranruuat ollaan jätetty nyt kokonaan Mirolta pois, sillä Miro on allerginen kahdelle varastopunkille (Tyrophagus 266, Acarus siro 211) ja yksi on rajalla (Lepido 188). Allergisoivia ovat myös 5 homesientä 13 testatusta. Näitä homeita näytti olevan juuri heinissä ja kasveissa, joille Miro on monelle allerginen!  Listasta löytyy kattara, rölli, niittynurmikka, karvasmesiheinä, koiranheinä, heinäratamo, nokkonen, pujo, puna-apila ja kultapiisku. Röllejä ja kattaroita on satoja eri lajeja, enkä ole aivan tarkkaan vielä kerinnyt selvittämään mitä meidän pihaltamme löytyy – aivan tavallisilta heiniltähän nuo näyttivät! Ja sitten Miikkusti on allerginen koivulle ja listasta löytyvät myös pähkinäpensas, poppeli, jalava ja pyökki, joita ei onneksi meillä kasva.

Ja sitten huippuna – Miro on allerginen kärpäselle! Mirohan tykkää jahdata kärpäsiä ikkunalaudalla temppuillen. Nyt tulee sitten loppu tälle harrastukselle! Nyt odotamme talvea, että tuo pihan heinämaa peittyisi lumivaippaan. Yliherkkysoireet kutenrapsuttelu, näppylät sekä tassujen kalvaminen ovat puhjenneet nyt kahtena keväänä ja tilannetta ovat pahentaneet kesän kosteus ja syksyn homehtuvat ja maatuvat kasvit.

Mirolla on vielä kortisonilääkitys ja uusin eväin ollaan menty jo kaksi viikkoa. Namiherkutkin piti vaihtaa kevytnakeista kinkun paloihin ja muihin tuoretuotteisiin. Eilen paistoimme vanhan hirven paistin, josta saatiin monta pussillista luomuherkkupaloja. Korvat ovat olleet koko ajan ok, eikä näppylöitä ole ollut ja tassujen kalvaminenkin on jäänyt vähemmälle. Tuo tassujen nyrhiminen on varmaan suurelta osin myös pinttynyt paha tapa, joka juontaa juurensa jo Miron pentuajoilta. Mutta vaikuttaa siltä, että poika olisi muutenkin rauhoittunut, kun kutinat ovat poissa, eikä mammakaan kyttää näppyjä ja rapsuttelua.

Myös Pyry ja Emma kävivät terveystarkastuksessa, kun PSMKK järjesti joukkotarkastuksen 2.10. Akuutissa Oulussa. Emman ja Pyryn silmät olivat OK ja Pyryn selkäkuvien tulos oli 4 kalkkeumaa – K4 (T3-T4, T7-T8, T8-T9,T9-T10) eli kalkkeumia oli neljässä nikamavälissä rintarangan alueella. Pyryn kohdalla Akuutin Kaisa Wikströmin lausunto piti täysin paikkansa, eikä muuttunut Anu Lappalaisen virallisessa lausunnossa. Nämä Pyryn kalkkeumat näkyivät omaankin silmään aivan selvästi, eikä muiden nikamavälien suhteen ollut mitään epäilyttävää, vaan ne olivat väljät ja puhtaat.

Avainsanat: terveys, Miro, Pyry, Semilain Omar, Joenpenkan Aito-Artturi


Kommentit

1.11.2010 19:22  Marja J

Tänään kaikki saivat ruuaksi kuorineen soseutettua perunaa ja porkkanaa, possunlihaa (Pyry läskistä) ja rusto/liha/kasvis-murremixiä. Kyllä maistui kaikille! Täytyy seurata tuleeko puuroista Pyrylle ja Noralle korviin töhkää, Mirolle siitä ei ainakaan ole mitään haittaa. Yrjölään olen jauhanut sekaan vielä pinaattia, salaatteja, kurkkua ja raakoja kananmunia kuorineen. Maistuu sekin kyllä kaikille!

4.11.2010 14:22  Pauliina ja tytöt

Tuo kärpäsallergia vetää sanattomaksi. Se on just niin koirien mielipuuhaa jahdata kärpäsiä ikkunasta ja ulkonakin, ainakin meidän Lumo :) Se jopa seisoi kärpäselle ja tietysti ajoi käskystä lentoon :) Meillä tytöt syö nyt kahta erimerkkistä nappulaa kun Lumolle ei sitten sopinut se mastery pro. Se oiskin ollut liian hyvä ollakseen totta että yksi ruoka sopis kummallekkin.

8.11.2010 12:22  Marja J

Jostain tuli illalla iso kärpänen olohuoneeseen ja Miro nappas senyt nyt aamulla, vaikka kielsin allergian takia! :)))

6.12.2010 20:39  Marja J

Miro voi todella hyvin! Kortisoniannosta on laskettu vähitellen, eikä oireita näytä olevan. Miro on käynyt metsälläkin, ja iho tuntuu kestävän hyvin. Ekalla kerralla jänisajosta tulikin supihaukku ja tänään Miro ajeli tovin hienosti jänistä, kaatoa vain ei tullut!

8.12.2010 22:02  Jimi, Jone, Jasu ja Ellu

Tulin ihan asiakseni etsimään näitä tuloksia. Paljon oli sivuillanne jälleen muutakin juttua, esim. mainioista ajoista. Onnittelut hienoista työkoirista!

Mekin saatiin nuo tulokset Jonen osalta ja meni kyllä nyt elämä remppaan. Oletko löytänyt jonkun hyvän sivuston jo valmiiksi jossa olisi noista barf-asioista ja muista ruokaan liittyvästä? Täytyy täällä keitellä uudet seokset Jonelle ja muillekin. Meillähän vaihdellaan ruokakuppeja lennosta. Muidenkin nappulat säilytetään talvella ulkona ja kesäksi täytyy varmaan ottaa ihan erillinen pakastin. Siellä voisi sitten säilytellä myös koirille tulevat lihat.

9.12.2010 11:30  Marja J

Kävin lukemassa Jonen uutiset ja laitoin kommenttia. Itse kyllä suosittelen puhdasta, lisäaineetonta ruokaa, raakaa lihaa, vihannessoseita. Mitä vähemmän ruoka-aineita sitä parempi. Meillähän jäivät maitotuotteet kokonaan pois ja myös kala on pannassa. Lohta tungetaan valmisruuissa liharuokiinkin, joten tarkkaan saa lukea tuoteselosteet. Vehnäkin on jätetty kaikilta, varmuuden vuoksi.
Kyllä Jone vielä paranee, mutta se vaatii aikaa! Minusta tämä uusi ruokavalio on helppo toteuttaa, kunhan vaan muistaa ottaa ruuan ajoissa sulamaan....

25.6.2012 22:32  Marja J

Hieman päivitystä - Miro on ollut ilman näppylöitä nyt marraskuun 2011 alusta eli kohta 8 kuukautta. Kortisonia menee vain pieni ylläpitoannos ja lisäksi Miro on saanut vuoden alusta puolikkaan Heinixiä joka päivä. Luin antihistamiineista koirien allergioissa ja olen saanut kahden eläinlääkärin siunauksen asialle. Noista antihistamiineista ei vain ole koirille niin paljoa hyötyä kuin ihmiselle, mutta luulen että Mirolle apua on ollut. Miro on kokeillut nyt myös vähän hapanmaitotuotteita ja lohta, eikä niistä ole ollut mitään haittaa. Nahka ei ole enää ohutta ja vaaleanpunaista ja mahassa on karvaakin. Eli Mirolle kuuluu hyvää!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini