Emman pentuaika 2009

Emman kotiväki

"Emman perheeseen kuuluu, äiskä Pauliina ja iskä Kari, niin kuin me itse itseämme kutsumme :). Asumme Limingan kirkonkylällä rivitalokaksiossa, rauhallisessa pihapiirissä ja mukavien naapurien ympäröimänä. Meillä on pieni aidattu piha, jossa koirat saavat kuljeskella vapaasti ja vartioida reviiriään :).

Lisäksi meidän laumaan kuuluu 3,5 -vuotias kk. saksanseisojanarttu Hanhiaavan Lumo. Lumo on reipas ja virtaisa lintukoira. Ja niin kuin arvata saattaa, koirien kanssa metsästys on lähellä meidän sydäntä. Pienestä nassikasta asti kummallakin on ollut koiria ja nimenomaan käyttökoiria.

Syksy on meille erityisen kiireistä aikaa ja silloin mennään tukka putkella, Limingan lakeuksien fasaanipelloilta, aina Utsjoen riekkotuntureille asti. Maalinnun pyynti on kuulunut pääasiassa meidän metsästysharrastuksiin, Karilla hirvenpyynti lisänä. Harmillisen lyhyt vaan on maalinnunpyyntiaika ja siitä se ajatuskipinä mäyräkoiria kohtaan sai alkunsa, pidentää mukavasti metsästysaikaa/harrastusta, monipuolinen käyttökoira eri riistalle ja ennen kaikkea aivan ihastuttava luonne. Haaveissa olisi Emman kanssa opetella luola - ja ajopyyntiä, mielenkiintoisia ja haastavia aikoja siis edessä.

Kesä onkin sitten rentoutumisen aikaa, mutta myös hyvää aikaa koiran treenaamiseen tulevaa syksyä varten, niin vesitöitä kuin noutopuuhia. Talven jälkeen pitää taitoja hioa, jotta syksyllä päästäisiin parhaimpaan tulokseen, eli onnistuneeseen riistatyöhön. Veren maku suussa me ei metsästystä harrasteta, koirien ehdoilla mennään.

Harrastukset pyörivät kutakuinkin, koirien parissa. Kokeita, näyttelyitä, valjakkohiihtoa, jahtireissuja, koirakerhotoimintaa.....eipä taida löytyä harrastusta missä koirat eivät olisi mukana. Kalareissuillakin on Lumo pötkötellyt tyytyväisenä veneen pohjalla.

Nämä karvakuonot ovat meille tärkeitä ystäviä ja ennen kaikkea perheenjäseniä, joista on iloa vuoden jokaisena päivänä."


pnkk_Emma.jpg

Emman kesäkuulumisia 29.7.2009

Tässäpä Emman emännän Pauliinan viimeisimmät kuulumiset Emman kesästä. Kuviakin on tulossa :)

"Heinäkuun alussa vietettiin viikko Utsjoen maisemissa, Tenolla soudellen ja tunturissa patikoiden. Vuokramökkimme oli ihanan pikkujoen varrella ja todella iso piha (vanhassa Karigasniemessä), jossa tytöt saivat touhuta vapaasti. Emma tekikin kaivaustöitä ahkerasti, niin mökin alla, kuin pikkujoen varressa ja piilotteli yhdessä Lumon kanssa löytämiään aarteita (vanhoja poronluita). Muutama päivä soudeltiin ja tytöt vietti mökkielämää. Kahden päivän ja yhden yön reissu tehtiin sitten tunturijärvelle. Emma kulki osan matkasta kantolaukussa iskän olalla, pitkän matkan ja vaikeakulkuisen maaston takia.

Perillä odottikin Emmaa oikea yllätys. Neiti nimittäin tutustui ensi kertaa lumeen, sen verran oli kylmää ollut, että tunturin kuruista löytyi vielä lunta. Ensin ei Emmatyttö uskaltanut mennä lumelle, mutta hetken tutustuttua uuteen elementtiin alkoi tavanomaiset kaivaustyöt. Yö vietettiin teltassa, Emma nukkui kantokassissa (häkkimallinen) ja Lumo kaivautui äiskän ja iskän väliin, oli siinä pienessä teltassa sovittelua, että kaikki mahduttiin :-) Unta vedettiinkin sitten raittiissa ilmassa 10 tuntia. Puutonta kivirakkaa, kirkkaat vedet ja lumoavat maisemat. Tytöt nautti todella paljon ja meillä oli tuuria että ilmat olivat loistavat, eikä yhtäkään sääskeä tai muita ötököitä ollut kiusana. Paluumatkalla pysähdyttiin moikkaamassa Lankojärven mummoa ja Emman rakastamia isoja hirvikoiria.

Reissun jälkeen kotona huilittiin viikon verran ja valmistauduttiin Oulun KV-näyttelyyn, johon Lumo osallistui menestyksekkäästi. Emma olikin toisena päivänä turistikoirana mukana ja voi kauhea sitä riemua. Emma kun rakastaa kaikkia ihmisiä ja ennen kaikkea isoja koiria. Tyttö sinkoili jo parkkipaikalla siihen malliin, että suurimman osan ajasta joutui tutkailemaan näyttelymeininkiä iskän sylistä. Olisi kestänyt ikuisuus ja myöhästytty kehästä, jos kaikki ihmiset ja koirat olisi tervehditty matkalla :-). Emmakin sai ISON "äidin kulta" ruusukkeen Marjalta, tästä onkin hyvä jatkaa näyttelytouhuja.

Kesäloma meni nopsaa ja ehdittiinpä vielä yksi viikonloppu mökkeillä tyttöjen kanssa Joensuussa, Pyhäselän rannalla saaressa. Emmasta on kasvanut nuori neiti, painoa 6,4kg, hampaita on tehty kovasti ja ollaanpa sitä jo kerran trimmattukin."

Emman videot

emma_ja_lumi_2_8.7.2009.jpg

Emma ja lumi - 8.7.2009

pp_emma_24.6.2009.jpg

Emma 24.6.2009

Emman kuulumisia 8.6.2009

Pauliina viestitteli Emman kuulumisia: "Emman päivät kuluu töissä ja illat riekutaan Lumon kimpussa, pihakin on saanut uutta ilmettä tytön kaivaustöistä. Ollaan harjoiteltu istumista ja noutoakin leikin ohella, hienosti Emma tuo heitetyn esineen ja jää nököttää istumaan, että "heitä äiskä uudelleen". Istumista ollaan harjoiteltu ruuanannon yhteydessä, Emma saa ruuan kun istuu ja hyvin on sekin opittu. Hienot suoritukset on palkittu herkkupaloilla,isoilla kehuilla ja harkat on kestänyt maksimissaan 2 minuuttia.

Määrätietoinen ja itsepäinenkin Emma flikka on. Kun se jotain on päättänyt, korvat menee "lukkoon" ja neiti paahtaa eteenpäin luoksehuudoista ja kielloista huolimatta. EI-sana on saanut merkityksen ja sitä kokeillaan alituiseen, "olikohan se äiskä tosissaan, että mattoja, kenkiä, multakokkareita,risuja, kuollutta hiirtä EI saa syödä" :-)

Meillä on ollut Pauliinan kanssa huolta Emman korvista, joista nyt on tulehdus saatu hoidettua. Jos näpyt eivät korvalehditä lähde uudella lääkekuurilla, pitää varmaan harkita ruuan vaihtamista johonkin toiseen merkkiin....  

Emman kuulumisia 16.5.2009

Pauliina kirjoitti Emman ekasta päivästä uudessa kodissa:"Matka oli lyhyt mutta hienosti meni. Emma pissi heti pihalle ja kummissaan katsoi isoa partanaamaa Lumoa. Ensikohtaaminen Lumoon meni hienosti, kamut niistä tulee. Nyt Emma meni nukkuun omaan häkkiin tuttujen lelujen viereen. Tästä se alkaa!"

Emman päiväkirjasta 17.5.: "Emma on tosi rohkea tyttö, laitettiin makuuhuoneeseen oma paikka ja tila missä oleskella, niin täällä se vetää jo pitkin taloa ja tutkinu kaikki paikat. Lumollekin piti vähän ärjyä aamutuimaan, ei paljoa pienuuttaan pelkää, silmät saa siis olla selässäkin :-D Jopa tämän aamun ekat kakat teki pihalle, sinnekin mentiin ilman kantoapua. Läheisyyttä kaipaa paljon ja sehän ei mikään yllätys ollutkaan.

Pelottomana tyttönä Emma kiusaa Lumoa, mutta onneksi Lumolla on lehmänhermot! Emma on ollut päivisin Pauliinan mukana työpaikalla kuten velipuolensa Mauri (Joenpenkan Arvo-Aapeli) Tiinan ja Samin kanssa aikoinaan. Emma oli aina pennuista se EKA - murtautui ulos pentulaatikosta ekana yksityistissille keittiöön, kakkasi ekana ulos, joi ekana vettä kupista - mikähän tästä tytöstä vielä tulee.... On tosi mukava, että Emma jäi tänne meidän "omalle kylälle"!

emma_typaikan_lhimaastossa_23.5.jpg

Emma työpaikkansa lähimaastossa

pnkk_emma_16.5._ruokaa.jpg

Ruokaa!

pnkk_emman_koti_16.5.jpg

Emman koti

 

ponkka_kaasumyrkytys_17.5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaasumyrkytys!!!!

ponkka_lumon_hkiss_paapimassa_18.5.jpg

Emma Lumon häkissä paapimassa

 terassilla_16.5.jpg

Uni maistuu Emmalle


Kuvat: Pauliina Pönkkä ja Kari Uotila 2009

Päivitys: 24.10.2010